15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Látásból ismerjük -e ellenségünket? Barbel bogár

márnabogár A természet egyik legszokatlanabb rovara a márványbogár. A biológusok körülbelül 26 ezer fajt számlálnak ezekből az aranyos lényekből. Mindegyikük közepes méretű testtel és természetesen hosszú bajusszal rendelkezik – a rovar névjegykártyája.. fényes rovar A külső burkolat színe a fajtól, az antennák hossza pedig a nemtől függ..

A bogár teste úgy van kialakítva, hogy képes különböző hangokat kiadni. Ezért a kártevő jelenléte a házban pontosan felismerhető velük..

A veszélyes rovar részletes leírása

bogár márna favágóA hosszúszarvú bogarakat gyakran nevezik favágóknak, mivel porrá tudják alakítani az erős fák vagy cserjék törzsét. Ha rovarok indulnak el egy házban egy fából készült rönkházból, akkor azonnal meg kell szabadulnia tőle. Nézzük meg, hogyan néz ki ez az “aranyos” kártevő:

 1. A legtöbb egyed 3 cm -re nő, bár vannak óriások is..márnabogár 3 cm hosszú
 2. A test hosszúkás, fekete vagy barna szárnyakkal borított. A kifejlett márnabogarak nagy távolságokat tudnak repülni.
 3. Különleges előny az állkapocs. Erősségüknek köszönhetően a rovar könnyen megrágja a fát, és porrá alakítja.erős állkapocs
 4. A névjegy egy bajusz. Egyes fajoknál a hossza négyszer akkora, mint maga a rovar..hosszú bajusz

A képen látható márványbogár teljes képet ad erről a kártevőről. Ha alaposan megfontolja, és emlékezik a főbb jellemzőkre, könnyebb lesz kezelni. Azt jelenti, hogy szembe kell nézni az ellenséggel. nagy márnabogárA nagy méretű márnabogarak különösen feltűnőek:

 1. A titán favágó legfeljebb 16 cm hosszúra nő.titán favágó bogár
 2. A brazil nagyfog elérheti a 17 cm hosszúságot.Brazil nagyfogú bogár
 3. Ussuri ereklye márna – körülbelül 11 cm.Ussuri ereklyebogár
 4. Rovarfekete színezés csak 4 cm -ig.fekete rovar

Amint az a képeken látható, a márnabogaraknak más a testfelépítésük, színük és elytralis szerkezetük. Néhányuk félelmetes tüskékkel, kecses kinövésekkel vagy gumókkal büszkélkedhet a hátsó felületen..

Nem számít, mennyire vonzó a bogár, azonnal meg kell szabadulnia tőle..

Rejtett létezés

márnabogár a fánA márnabogarak élőhelye gyakran el van rejtve az emberek szeme elől. A rovarok különböző helyeken élnek és szaporodhatnak, a legfontosabb a fa jelenléte. Gyakran az otthonuk:

 • fatörzsek;
 • cserjék;
 • lágyszárú növények;
 • fából készült emberi lakások.

A nőstény tojásokat rak a magas fák kérgében lévő apró repedésekbe, a fiatal hajtások mélyedéseibe vagy a cserjék törzsébe. Gyakran maguk teszik ezeket a bemélyedéseket a rendezéshez..márványbogár lárva

Erős állkapocs segítségével a nőstény mélyedést végez a fában, és körülbelül 300 tojást rak. Néhány hét múlva lárvák bukkannak fel belőlük, amelyek körülbelül 17 évig élnek. A biológusok szerint ebben az időszakban 40 km hosszú alagutat készíthetnek a törzsben vagy a fában. És csak felnőtt rovar formájában hagyják el élőhelyüket. Így a lárvák gyengítik az öreg fákat, amelyek idővel elpusztulnak..

Eredeti étrend

márnabogár a vadonbanAmit a márnabogár táplál, valóban meglepetéseket okoz a külső megfigyelőkön. Sok függ a rovar típusától és élőhelyétől. Például a “Favágó” szeret enni fenyőtűt, és a “kéregbogár” – fiatal ágakat. Általában az étrendje a fa mellett a következő összetevőkből áll:

 • pollen;
 • levelek;
 • ugat.

fekete márnabogár a házbanÉs ha egy fekete márványbogár belép a házba, akkor menüje kiegészül:

 • padlásgerendák;
 • Ablakkeretek;
 • mennyezeti szarufák;
 • különböző válaszfalak fából;
 • a szex által.

Félelmetes még elképzelni is, mivé alakulhat egy ilyen telepesekkel rendelkező ház. Nagyjából ebben figyelhető meg a márnabogár emberre gyakorolt ​​veszélye. Ellenkező esetben a rovar mosolyt és csodálatot okoz vonzó megjelenése miatt..

A hosszúszarvú bogár egyes fajai a fa által kiválasztott nedvből táplálkoznak. És a “Titan” márna egyáltalán nem étel. Ezért nem szabad elpusztítani az összes rovart hosszú bajusszal egymás után..

Miniatűr kártevőirtási módszerek

küzdelem márnabogárralGyakran kártevők lépnek be a házba fa építőanyagokkal együtt. A leírhatatlan, szinte láthatatlan bogarak ritkán vonzzák a munkára összpontosító emberek figyelmét. Ezért néhány tipp segít megtalálni a legrosszabb ellenséget, mielőtt cselekszik:

 1. A fa szokatlan recsegése nappal azt jelzi, hogy a márnabogár egy tisztítatlan törzs kérge alá telepedett. Az éjszakai zaj jelzi a lárvák jelenlétét a kivágott fa szerkezetében..a fa károsodása
 2. Ha kanyargós miniatűr alagutak láthatók a felszínen, ez fertőzött termék jele..
 3. A kéreg könnyen eltávolítható a törzs felületéről, ami azt jelenti, hogy a bogarak valahol a közelben vannak.
 4. A barna vagy sárgás por a kártevők lárváinak nagy kolóniáit jelzi, amelyek bőségesen táplálkoznak a fán.

védőfa kezelésE jelek jelenléte azonnali cselekvésre ösztönöz. De hogyan lehet megszabadulni a márványbogártól, és megvédeni a házat a helyrehozhatatlan károktól? Az optimális megoldás a fa épületszerkezetek speciális anyagokkal történő feldolgozása. Ellenkező esetben a bogarak szabadon beléphetnek az új lakásba. Bizonyos esetekben azonban az építők figyelmen kívül hagyják az ilyen feldolgozást, és idővel a kártevők telepednek a fa szerkezetekbe..

Csavarhúzóval ellenőrizheti a súlyzót. Ehhez átszúrnia kell az épület fa felületét. Ha szabadon belép, az azt jelenti, hogy a lárvák fokozatosan elpusztítják..

kártevőA márnabogarak faépítményekből való kiküszöböléséhez a következő munkákat kell elvégezni:

 • a szennyezett felületek tisztítása ecsettel;
 • a fapor eltávolítása porszívóval;
 • rovarölő szer előállítása a mellékelt utasítások szerint;
 • különböző mélyedések, repedések vagy lyukak feldolgozása egy fa szerkezetben szórópisztoly segítségével.

A vegyi anyag 100% -os hatásának biztosítása érdekében a helyiséget 3 órán át szorosan le kell zárni. A megadott időszak után legalább 6 órán keresztül szellőztessen.

Vegyi anyagokkal végzett munka során védőruházatot, védőszemüveget és légzőkészüléket kell viselni.

Previous Post
A szalag alap megerősítése: technológia és alapvető szabályok
Next Post
Πώς να καλλιεργήσετε ένα κουμκουάτ από ένα κόκκαλο – χαρακτηριστικά φύτευσης και φροντίδας