15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A természet csodája vagy szokatlan alakú és színű ehető gombák

szokatlan ehető gomba Ha úgy gondolja, hogy a gombának kerek sapkával kell rendelkeznie vastag vagy vékony száron, és barnássárga vagy fehér színű gomba testével, akkor ez a cikk legalább meglep. Kiderült, hogy az Anyatermészetnek nagyon gazdag fantáziája van, különben honnan származnának a szokatlan ehető gombák? Csodálatos formák, amelyek idegen lényekre hasonlítanak, vagy egyszerűen csak formátlan tömegek, üvöltő színezés, furcsa kalapok és lábak, és általában ezek hiánya – ezek a példák, amelyekről ma lesz szó. Tehát figyelmébe ajánljuk bolygónk legfurcsább gombáit, amelyeket meg lehet enni, néha félelmetes megjelenésük ellenére..

Olvassa el: a gombák hamisak és ehetőek egy fotóval!

Gyönyörű szaprofita sarcoscif alai

sarcoscif skarlátvörös gomba Kora tavasszal szinte minden országban és kontingensen egész család skarlátvörös sarcoscif nő a kidőlt fákon. A mélyen homorú sapka egy alacsony fehéres lábhoz van rögzítve; inkább egy tál alakúnak tűnik. Belül világos vörös, míg a külső “falak” világosabb árnyalattal rendelkeznek. Egyes gombaszedők azt állítják, hogy a sarkoscithi kellemesen illatos, rugalmas húsa nagyon ehető, de a legtöbben mégis megkerülik ezeket a gombákat, mivel túl kicsi és elég kemény.

Homorú sapkája és élénk színe miatt a gombát skarlátvörös manópohárnak is nevezik. Figyelemre méltó, hogy csak ökológiailag tiszta területeken nő, elkerülve az erdősávokat a nagy utak és városok közelében, ahol a levegő mindenféle kibocsátással szennyezett..

Kecses Fashionista – Bambuszgomba

bambusz gombaHa egyes gombák gyűrűi lábakkal vannak díszítve, akkor a bambuszgombának egész csipke szoknya van, és nagyon hosszú, szinte a földig. A szín leggyakrabban fehér, de vannak sárga vagy rózsaszín szoknyák is. Figyelemre méltó, hogy kezdetben a gomba tojás alakú, amelyből később egy magas, akár 25 cm -es, fehér láb jön ki, kis domború kupakkal, barnára festve.bambusz gomba sárga szoknyában

A kupak felülete háló, kellemetlen illatú zöldes nyálka borítja, amely vonzza a rovarokat. A kínai konyhában a bambusz gombát gyengéd és ropogós állaga miatt csemegeként tartják számon..bambusz gomba narancssárga szoknyában

A gomba latin neve úgy hangzik, mint a hindu fallosz, de leggyakrabban így fordul elő:

  • bambusz gomba;
  • fátyolos hölgy;
  • dictyophora net;
  • bambusz lány;
  • illatos szerető bambuszból;
  • bambusz ginzeng.

Korai érésű gomba és afrodiziákum – veselka

gomba veselkaA fallosz egy másik típusa veselka néven ismert. Fejlődik is: először is a gomba teste tojás alakú, amelyből később maga a gomba hajt ki egy magas lábon, kis domború olívabarna sapkával. A veselka növekedési üteme azonban elképesztő: mindössze fél óra kell ahhoz, hogy a láb teljesen kilépjen a tojásból..

A kalap nyálkás bevonattal van borítva, és undorító illatú, vonzza a rovarokat. Spórákat is hordoznak az egész erdőben, miközben ürítik a nyálkát. Enélkül jól látható sejtek jelennek meg a kalapon.

A Veselka ehető szokatlan gomba, amely afrodiziákum tulajdonságokkal is rendelkezik, de csak akkor, ha fiatal példányokat (tojásokat) használ, és eltávolítja a héját.

Ibolya csoda ametiszt lakk

gomba lakk ametisztNyár végén az erdőkben, nedves gödörökben ametiszt lakk (más néven lila) nő – kis gombák egy vékony száron, nyitott kalapkal. A gomba teste teljesen lila-ibolya, még a kupak alatti tányérok is, amelyek simán leereszkednek a szárra, csak az a baj, hogy a régi példányokban elhalványulnak. Az ehető finom pép is lila, kellemes ízű és illatú.

A mérgező gomba mycena nagyon hasonlít a régi lakkokhoz. Megkülönböztetheti a retek jellegzetes kellemetlen szagától és a tiszta fehér tányéroktól (enyhén lila színűek az ametiszt lakkban).

Champignon óriás vagy lagermania óriás

csiperke óriásA világ egyik legnagyobb gombája a csiperkefélék családjának, a Lagermania giganteának a képviselője. Ez az egyedülálló gomba gyakran megtalálható Oroszország középső pusztáin és rétein. Nincs lába, és maga a gomba teste úgy néz ki, mint egy hatalmas kerek tojás, amelyet egy kihalt dinoszaurusz veszített el, vagy valakinek a feje, amiért a gombát népiesen “nagyfejűnek” nevezik. És mivel a nagyfejűek az esős évszakban jelennek meg, esőkabátoknak nevezik őket..

A fej mérete tiszteletet ébreszt: vannak olyan példányok, amelyek átmérője meghaladja a 0,5 m -t, és ez adott ahhoz, hogy ehetőek. Ez tényleg fogás, így fogás! Nem nehéz meghatározni a gomba érettségét: a fiatal nagyfejűeknek fehérnek kell lenniük, azonos színű hússal, míg a régieknél a héj elsötétül, és a hús először zöld-sárga lesz, a végén pedig barnás..

Nem ehet öreg nagyfejűeket – pépük nagy mennyiségű toxint tartalmaz, ami mérgezéshez vezet, míg a tünetek nem azonnal, hanem csak a második napon jelentkeznek.

Vörös könyv korall hericium gomba

korall hericium gombaA szokatlan ehető gombák között van egy faj, amelyet soha nem lehet összetéveszteni másokkal. A hozzá hasonlóak egyszerűen nem léteznek a természetben – ez a korall gericium. A gombatest egyszerűen egy hatalmas, elágazó bokor, sok egyenes vagy ívelt tövissel. Leggyakrabban a bokor fehér, de lehet krém is. Nem mindenkinek sikerül találkoznia a korall gericiummal, mert nagyon ritka gomba. Oroszországban elsősorban a Távol -Keleten, a szibériai Krasznodar területén nő. Fákon és tuskókon nő, csak lombhullató fákon. A fiatal, aromás és szilárd hús fehér, ritkábban rózsaszínű vagy sárgás színű, jó illatú és nagyon finom, de a régi gombák kemények.

A korallgomba, ahogy a hericiumot is nevezik, formái alapján más neveket is tartalmaz. Tehát a gombaszedők körében rácsos sündisznónak vagy elágazó gericiumnak nevezik..

Óriás gomba sparassis göndör

gomba sparassis göndörA tűlevelű fák gyökerén hatalmas göndör sparassis nő. Természeténél fogva parazita gomba, mivel elpusztítja a fát, vörös rothadással járó betegséget provokál, ami a tulajdonos halálához vezet. Egy felnőtt gomba tömege elérheti a 10 kg -ot, szélessége pedig több mint 0,5 m.

Sűrű bokorként nő, amelyet elvileg kisméretű, hullámos, ívelt kalapú gombák képeznek, átmérőjük nem haladja meg az 5 cm -t. Gyakran káposztának is nevezik (gomba, vadkan vagy nyúl). A gomba ehető: a fiatal, törékeny hús nagyon finom és dió illatú, de az idősebb sparassisban kemény lesz.

A gombás káposztát a Vörös Könyv védi, mivel a kihalás szélén áll.

Fenyőből nemezelt fenyőgomba

pamut lábú fenyőgombaAz érdekes formájú gombák közül érdemes kiemelni a pamutlábú gombát – egy nagyon vicces gombát, amelynek kupakja hasonló a fenyőtobozhoz. Domború, és mindegyik pikkelyekkel van borítva, amelyek lelógnak a kupak széléről, és a lábon is jelen vannak. A színe nem kevésbé érdekes: a fiatal fenyőtobozok szürkésbarna színűek, de ahogy érnek, csokoládé-feketék lesznek. Egy ilyen csodagomba húsa furcsa módon világos, de vágáskor először vörös lesz, majd sötét is lesz, majdnem fekete, lila árnyalattal. Jellegzetes gomba illatot bocsát ki.

Az ananász feltételesen ehető gombának minősül: nem lehet mérgezni, de nem mindenki szereti a rostos pépet.

Narancssárga borzongás

narancsborzongombaFurcsa módon, de a zselés, formátlan massza a fákon ehető narancsborzongó gomba. Természetesen nem túl jól néz ki: ragadós, remegő gombatest, legfeljebb 10 cm méretű, enyhén átlátszó, sárga-narancssárga színűre festve.

Száraz nyáron a borzongásból szinte minden folyadék elpárolog, és a gomba egyfajta kéreggé alakul, de a heves esőzések után ismét megduzzad és elnyeri az egykori kocsonyás szerkezetet. De az élénk narancssárga szín eltűnik egy esős nyáron, és átadja a helyét egy fehér, majdnem átlátszó színnek.

A borzongás gyakran előfordulhat bizonyos gombás gombákon is – így nyilvánulnak meg természetes parazita tulajdonságai. A fiatal kocsonyás gombákat finomságnak tartják, különösen Kínában, ahol leveshez készítik. A régi gombák nem alkalmasak kulináris remekművekhez – nagyon kemények.

Lucfenyő héja – gomba üvegsapkában

lucfenyő gombaA tűlevelű erdőkben, lucfenyők alatt egy első ránézésre meglehetősen gyakori, lucfenyő mokruha nevű gomba nő. De ha fiatal gombát talál, ne ijedjen meg egy nyálkás takarótól, amely teljesen lefedi a kupakot és átmegy a lábára. Távolról úgy tűnik, hogy a gomba üvegkalapot vagy űrruhát tett fel. Ahogy nő, az áttetsző fátyol eltörik, maradványai csak a száron láthatók. Ebben a formában a lucfenyő mokruha is nagyon szépnek tűnik: a kalap lila-barna színű. A gomba pépje könnyű, jó illatú és nagyon finom.

Ritka gomba gömb alakú szarkóma

gomba sarcosoma gömb alakúSötét folyadékkal töltött barna hordók, tetején fényes korong borítja – szokatlanabb gombát nehéz elképzelni. Ez egy egyedülálló gömb alakú szarkóma, amely szerepel a Vörös Könyvben. Csak a moha bozótja között találod, az áthatolhatatlan erdei sűrűben. A sarcosoma feltételesen ehetőnek tekinthető (egyes ínyencek megsütik a gyümölcstestet, és azt állítják, hogy ebben a formában nagyon finom), de a gomba fő értéke a folyadékban rejlik. Gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, és széles körben használják a hagyományos orvoslásban..

Összefoglalva egyet mondhatunk: valójában nem minden, ami furcsának tűnik. A szokatlan gombák lehetnek ehetőek, sőt finomak is, de ha nem vagy biztos az ehetőségükben, és nem tudod, hogyan kell főzni, akkor ne kockáztass. Csak a jól ismert gombákat gyűjtsük össze, és jól főzzük meg, hogy elkerüljük a kellemetlen következményeket..

Videó az őszi szokatlan ehető gombákról

Previous Post
Univerzális fűtőkazán vidéki házhoz.
Next Post
Makita plane – επιλέξτε το καλύτερο