15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Nő, karfiol, hatalmas, hatalmas

A Földközi -tengerről Oroszországba hozott karfiol a kertészek ízére került. És nem csak a szó szoros értelmében, mivel virágzata pácolt és sült, és mindenféle salátát készítenek, és leveseket, borscsot főznek belőle, köretet készítenek, sőt szeletet és lepényt is készítenek..

k8

A talajban barkácsoló szerelmeseinek tetszett ez a növény és ennek a növénynek az igénytelensége miatt, amely nem igényel rendkívül nagy gondosságot. De mint minden esetben, itt is vannak trükkök, amelyek ismeretében a leghatékonyabb eredményt érheti el.

Olvassa el a témáról szóló cikket is: mennyit kell főzni a karfiolt?

A siker fontos eleme a hőmérséklet -szabályozás

Ez a növény, bár meleg éghajlati övezetből származik, nem nagyon szereti a meleget. Ha a káposzta 25 fok feletti hőségben nő, akkor teljesen lehetséges, hogy felborítja a kertészt a kis és laza fejeivel. Ez különösen észrevehető elégtelen öntözés esetén..

De érzékenyen reagál az alacsony hőmérsékletre is. Ha a fehér káposzta könnyen tolerálja a kis fagyokat is, akkor a karfiol számára romboló hatásúak. És még 15 fok alatti hideg esetén sem szabad reménykedni abban, hogy nagy fejeket kapunk, különösen alacsony hőmérsékletnek való tartós kitettség esetén.

Nak nek

Ennek a termésnek a leggazdagabb termése akkor következik be, ha állandóan kényelmes körülmények között van..

És érdemes emlékezni arra, hogy a karfiol a legjobban 15-20 Celsius fokon nő és érik..

A káposztának napfényre van szüksége vagy sem?

Erre a kérdésre lehetetlen egyértelmű választ adni. Itt érdemes felosztani a kultúra életének időszakát:

 • a palánták megjelenése a virágzat kialakulása előtt;
 • fejformázás.

A karfiol magját júniusban nyílt talajba vetik, különösen a korai érésű fajtákat. Ebben az időben a kis hajtásoknak melegre, nedvességre és sok napfényre van szükségük. Miután azonban a növénynek 25-30 levele van, elkezd virágzatot képezni. Itt vigyáznia kell arra, hogy ne essen rá fény, mesterségesen rövidítse le a napot.

árnyékolás

Annak érdekében, hogy a karfiolfejek nagyok és erősek legyenek, és ne legyenek lazák és formátlanok, a tapasztalt szakértők azt tanácsolják, hogy a fejet alsó káposztalevéllel fedjék le. Ez az eljárás nem olyan bonyolult, mint fáradságos. A növény alsó leveleit felemelik és egymáshoz rögzítik, hogy árnyékolják a virágzatot. Néha kitörnek és a fejre helyezik. De akkor fennáll annak a lehetősége, hogy elfújja őket a szél..

betegség

Ha a karfiol virágzatát természetes környezetükben hosszú nappali órákban hagyják, virágzó hajtásokat képeznek, a káposzta feje laza és formátlan.

Talaj összetétele

Mint tudják, a karfiol gyökerei nem olyan erősek, mint a fehér káposzta. Ezért a növénynek nehéz hasznos nyomelemeket kinyerni a talaj mélyéről. Mit kell tennie egy kertésznek, hogy magas hozamot kapjon ebből a termésből?

Karfiol virágzat kialakulása

Először is tudnia kell, hogy magokat kell vetni azokon a helyeken, ahol korábban nőttek:

 • nem keresztesvirágú gyökerek (burgonya, cékla, sárgarépa, hagyma);
 • hüvelyesek (borsó, bab, bab);
 • dinnye (uborka, cukkini, görögdinnye, sütőtök, dinnye).

Semmilyen esetben ne ültessen káposztát olyan helyekre, ahol a keresztesvirágú növényeket (retek, fehérrépa, retek, káposzta) tavaly termesztették, valamint a gyökérnövények téli vetését.

A megfelelően előkészített talaj a siker kulcsa!

A földet előre fel kell készíteni, még ősszel is. A jobb termés érdekében, miután trágyát vagy tőzegkomposztot (8 kilogramm négyzetméterenként) juttattak a talajba, a területet kiássák. Tavasszal ásványi műtrágyákat juttatnak a talajba 1 négyzetméterenként:

 • szuperfoszfát – 50 g;
 • ammónium -nitrát – 30 g;
 • kálium -klorid – 20 g.

Ismét ássuk fel a földet, óvatosan lazítsuk meg.

Karfiol öltözködés

De az ültetés előtt megfelelően feldolgozott talaj még mindig nem száz százalékos siker. Mit kell még tenni, hogy a karfiol jól nézzen ki? A válasz egyszerű: rendszeresen etetni kell a növényeket. A káposzta termesztéséhez használt fő műtrágyák mellett ezt a növényt bórral és magnéziummal, mangánnal és molibdénnel táplálják. Ha ezeknek a mikroelemeknek a talajban nincs elegendő tartalma, a fejek rosszul fejlődnek, a növény szára üreges lesz, a levelek deformálódnak. Gyakran a fej rothadása egyáltalán előfordul..

Karfiol hajtásai

A palántákat etetni kell, miután három valódi levél képződött rajtuk. Ebben az időben az ammónium- vagy kálium -nitrát -oldat nagyon szükséges a káposztához az öntözés során. Elkészítéséhez elegendő 5 gramm ammóniumot vagy 15 gramm kálium -nitrátot hígítani egy vödör vízben..

Itt az ideje etetni!

A következő levél megjelenésével a növényt speciális oldattal permetezik. Molibdén -savanyú ammóniumot és bórsavat vesznek, 2 gramm 10 liter vízhez – ez a legjobb összetétel a lombok etetésében a karfiol növekedési időszakában.

Az öntözési rendszer fontos tényező a növények növekedésében!

Nem szükséges a palántákat nagyon gyakran öntözni, csak úgy, hogy a föld ne száradjon ki, hanem intenzíven.

Röviden a főről

Miután úgy döntött, hogy karfiolt termeszt a webhelyén, szüksége van:

 • ősszel kezdje el a talaj előkészítését;
 • ásványi műtrágyákat kell alkalmazni a föld tavaszi ásása előtt;
 • rendszeresen táplálja a növényeket (gyökér és permetezés);
 • a kultúrát nem gyakran, de bőségesen öntözzük;
 • óvja a virágzatot a fénytől.

Ideje szüretelni!

Hogyan árnyékoljuk a karfiol virágzatát?

Ezeket a szabályokat követve még egy kezdő kertész is jó termést ér el, így a karfiol gyümölcseit büszkén nem „fejnek”, hanem „fejnek” vagy akár „fejnek” is nevezhetjük!

Previous Post
A sárgarépalé jót tesz az egészségének, de káros lehet
Next Post
Μαύρη σταφίδα – ποικιλίες για δόσιμο