15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hogyan néz ki a gyertyánfa – a népszerű fajok fő jellemzői

hogy néz ki egy gyertyánfa Gyertyán egy kis lombhullató fa, a nyírfa család képviselője. A gyertyánfa kinézete a fajától függ, amelyből több mint 40. A gyertyánt gyakran használják a tájtervezésben – kerti parcellák és parkok parkosítására. Fája híres erejéről és szilárdságáról, ezért régóta használják ipari célokra. A korona különböző formái és színe, a lombozat különböző színei a smaragdtól a bíborvörös árnyalatokig népszerűsítették a gyertyánt a kertészek és a tájtervezők körében..

Hogyan néz ki a gyertyánfa és hol nő

hogy néz ki egy gyertyánfa és hol nő A gyertyán a nyírfafélék családjába tartozó lombhullató fa. Leggyakrabban eléri a 30-40 m magasságot, és a törzs átmérője akár 50 cm is lehet. De a gyertyán egyes fajtái nagy, magas cserjéknek tűnnek, buja, terjedő koronával.

Hogyan néznek ki gyertyánfák – közös vonások:

 1. A gyökérzet elágazó, a talajfelszín közelében helyezkedik el, néha a talaj fölé is emelkedhetnek.
 2. A fa hengeres koronával rendelkezik, buja és terjed.
 3. A törzset sima, fényes kéreg borítja, világos szürke vagy barna színű. Egyes fajoknál apró repedések boríthatják..
 4. A fajtától függően a levéllemezek hossza elérheti az 5-15 cm-t, a szín gazdag zöld.
 5. A levelek szaggatott szélekkel rendelkeznek, a levél alsó felét puha bolyhok borítják, a felső felét apró erek borítják.
 6. Tavasszal a fát fülbevaló virágzat borítja, amely hímre és nőstényre oszlik.
 7. Virágzás után a fülbevaló kiszárad és körberepül, helyükön gyümölcsök képződnek – miniatűr barna dió, legfeljebb 4-6 mm méretű. A fa termése 18-20 éves korban kezdődik..
 8. Gyertyán élettartama – akár 250-300 év.

A gyertyánfa és a levelek fotóján látható, hogy szokatlan, eredeti színük van. A lombozat zöld színe szeptember-október elején a színe aranysárgára, narancsra, bíborvörösre vagy bordóra változik..

A természetben több mint 40 gyertyánfajta létezik, amelyek Irán, Kína és más ázsiai országok, a Kaukázus, Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország területén nőnek.

Európai gyertyán

Európai gyertyánAz európai gyertyánt közönségesnek is nevezik, és a leggyakoribb fafajták közé tartozik. Számos európai országban megtalálható. Felnőtt korban a fa eléri a 25-30 m-t.

Hogyan néz ki egy európai gyertyánfa?:

 • a korona sűrű, hengeres vagy piramis alakú;
 • törzsátmérő 40-45 cm;
 • a törzset durva világosszürke kéreg borítja;
 • levelei hosszúkásak vagy lekerekítettek;
 • a hajtások vékonyak és hosszúak;
 • virágzás május közepén kezdődik és 2-3 hétig tart.

A barna dió október körül jelenik meg a fán.

A fa szürke színű, néha aranyszínű. Keménysége és sűrűsége megkülönbözteti, ezért gyakran használják az iparban..

Fekete gyertyán

fekete gyertyánA fekete vagy keleti gyertyán egy kicsi, legfeljebb 6-8 m magas fa, amelyet lassú növekedés, magas szárazságállóság és a környezeti feltételekhez való alkalmazkodás jellemzi. Átlagos várható élettartam – 120-150 év.

A fekete gyertyán sűrű, tojás alakú koronával, valamint zöld lombozattal rendelkezik, amely az ősz kezdetével aranyszínűvé válik. A hordó ívelt alakú és ezüstös-szürke kéreggel rendelkezik.

A gyertyánlevelek jól vághatók, így a korona szinte bármilyen formát kaphat. Ezért használják ezt a fafajtát gyakran a tájtervezésben, sövények, parkosított kertek és parkterületek kialakításához..

A fekete gyertyánfa természetes állapotában szürke színű, de különleges színezésen megy keresztül nitrobenzol, anilin és sósav keverékével. Ez az impregnálás gazdag, drámai fekete színt kölcsönöz a fának, amely nem kopik vagy fakul az idő múlásával..

Kaukázusi gyertyán

Kaukázusi gyertyánA kaukázusi gyertyán egy 4-5 m magas fa, szokatlan koronával. Alsó részén gazdag sötétzöld színű levelek vannak, amelyek a korona tetejéhez közelebb világosodnak. A kaukázusi gyertyán erőteljesen nőhet, sűrű „gyertyán” bozótokat alkotva. Emiatt látványos sövények létrehozására használják..

A rugalmatlan és tartós gyertyánfát az úgynevezett “smaragd gyertyán” előállítására használják. Ezek zöldes-smaragd színű rudak, színező kompozícióval átitatva. Művészetben és kézművességben használják, valamint jelmezékszerek készítéséhez..

Karolina gyertyán

caroline gyertyánEgy kis fa, amelynek magassága nem haladja meg az 5-7 m-t. Bizonyos esetekben sűrű cserjék formájában nőhet, sűrű, terjedő ágakkal. A törzs vékony, átmérője legfeljebb 10-15 cm.

A levéllemezek kicsiek, szélesek a tövükön és szűkek a hegyeken. A nyári hónapokban a lombozat kékes-zöld színű; az őszhez közelebb arany-narancssárga vagy bíborvörös színű..

A gyertyán virágzásának ideje a régió éghajlati viszonyaitól függ. Európában és Észak-Amerikában a virágzás május második felében kezdődik, és június elejéig vagy közepéig tart. A Caroline gyertyán sima kérge érdesség és szabálytalanságok nélkül, ezüstszürke vagy barna-szürke. A fa tartós és sűrű.

Természetes körülmények között a Caroline gyertyán Észak -Amerikában nő, tavak, folyók és más víztestek közelében. Az európai országokban mesterségesen termesztik a tájtervezésben használt díszfaként.

Primorsky gyertyán

tengerparti gyertyánA tengerparti gyertyán “szívlevelű” néven is ismert – a szívre emlékeztető levéllemezek eredeti formája szerint. Oroszország területén a fa csak a Primorsky terület régióiban látható. Japán, Korea, Kína hegyi lejtőin is nő.

A tengerparti gyertyán magassága 10-18 m, a törzs átmérője 20-30 cm. Fiatal fák esetében a kéreg sötétszürke, az életkor kezd repedezni és mohával borítható.

A levelek szív alakú formája miatt a tengerparti gyertyán rendkívül dekoratív, ezért szokatlan zöld sövények létrehozására használják.

Gyertyánfa alkalmazás

gyertyánfaA gyertyánfa népszerűsége az erejének és nagy sűrűségének köszönhető. Nagyon nehéz feldarabolni vagy vágni, ezért az ilyen természetes anyagból készült termékeket jó kopásállóság és tartósság jellemzi..

Gyertyánfa hatóköre:

 • gyártógépek;
 • biliárd jelzések;
 • Golf Klub;
 • padló anyagok;
 • konyhaedények;
 • hangszerek;üres a kézművességhez
 • fogantyúk mezőgazdasági szerszámokhoz;
 • játékok;
 • dobozok;
 • belső dekoráció.

A fa belső szerkezete kanyargós, több árnyalat kombinációjából áll. Nagyra értékelik a fa mozaik és gyertyán parketták gyártásában.

Virágok és levelek alkalmazása

virágzó gyertyánA gazdag természetes összetételnek köszönhetően a gyertyán virágokat, kérget és leveleket a kozmetológiában és az alternatív gyógyászatban használják. A virágzat hatalmas komplex aktív elemeket tartalmaz – szerves savakat, illóolajokat, tanninokat, kumarinokat, aldehideket.gyertyán fülbevaló

A gyertyános virágok hasznos tulajdonságai:

 • távolítsa el a szervezetből a felgyülemlett sókat, salakokat és toxinokat;
 • serkenti a vérkeringést;
 • erősíti az erek falát és javítja azok rugalmasságát;
 • felgyorsítja a bőr gyógyulását sebek és különböző sérülések után;
 • kiegyenlíti és javítja a bőr színét, csökkenti a kiütéseket;
 • erősíti a hajgyökereket és harcol a hajhullás ellen;
 • javítja a reproduktív rendszer szerveinek állapotát, megakadályozza a nőgyógyászati ​​betegségek kialakulását;
 • normalizálja a székletet és segít a hasmenés elleni küzdelemben.

A fitoterapeuták a gyertyánvirág főzeteit és infúzióit tekintik hatékony gyógymódnak az onkológiai betegségek, különösen az agydaganatok megelőzésére..

gyógyászati ​​gyertyán levelekA szerves illóolajokat gyertyán dióból és lombozatból nyerik, amelyeket az ázsiai országok kozmetológiájában és főzésében használnak. A gyertyán gyümölcsök, levelek és gallyak értékes és tápláló eledel a haszonállatok számára..

A gyertyán nemcsak elképesztően szép, hanem hasznos fa is. A formák és típusok óriási változatossága miatt bármilyen tájtervezés csodálatos dísze lehet, és a virágokat, gyümölcsöket és leveleket nagyra értékelik a gyógynövény -gyógyászatban és a kozmetológiában..

Hogyan néz ki a gyertyánfa és jellemzői – videó

Previous Post
Vásároljon elektromos kultivátort egy nyári lakáshoz – gyorsítsa fel a talajművelést
Next Post
Μάθετε να προετοιμάζετε κομπόστ σε σακούλες για να ταΐσετε έναν λαχανόκηπο