15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A magvak személyes telekről történő gyűjtésének és tárolásának szabályai

magvak tárolása A magvak összegyűjtése és tárolása a kertből egyszerű és gazdaságos módja a kívánt növények szaporításának. Függetlenül a kertészeti tapasztalattól – sok év vagy csak egy év – könnyen betakaríthatja és tárolhatja termésének magjait, amelyeket jövőre ültethet..

A legtöbb növényfaj számára a magok gyűjtése és tárolása meglehetősen egyszerű folyamat, amely csak kevés időt, szervezést és tervezést igényel..

Fontos tudni róla

magok gyűjtése Mielőtt elkezdené a magvak betakarítását a kertjében, győződjön meg arról, hogy valóban meg tudja menteni őket a későbbi ültetéshez..

A vetőmagok a legjobb eredményt adják:

  • nem hibrid és természetesen beporzott növények;
  • egynyári;
  • nem keresztezett beporzású növények;
  • teljesen érett magvak egészséges növényekből.

kompakt csomagolásA hibrid növények magjai, amikor jövőre ültetnek, beláthatatlan eredményeket adhatnak. De az azonos típusú, nem hibrid növényeket hosszú ideig szaporíthatják magvak, feltéve, hogy nem helyezi őket túl közel más fajtákhoz-keresztbeporzás léphet fel..

Általában meglehetősen könnyű megállapítani, hogy a növények hibridek vagy nem hibridek, ha magokat vagy palántákat vásárolt kertjébe egy óvodából, vagy online rendelt. Ebben az esetben a növény típusát fel kell tüntetni a jelölésen..

Azonban nem árt óvatosnak lenni, ha ugyanazon faj több különböző fajtáját ültette telekre, mivel nagy a valószínűsége a keresztporzásnak. Ez nem jelent problémát az olyan beporzó növények számára, mint a bab vagy a paradicsom, és nem jelent problémát, ha hajlandó egy kis kísérletezésre. Ha azonban a célja a nem hibrid növények, például a tök vagy az uborka genetikai összetételének megőrzése, akkor gondoskodnia kell arról, hogy ne történjen keresztbeporzás a növények között..

magokat az ágyukbólAz egynyári növényeket (például babot, uborkát, tököt, paprikát, paradicsomot) sokkal könnyebb megőrizni magvakkal, mint a kétéves növényeket (pl. Káposzta, cékla, sárgarépa, karfiol, hagyma, karalábé), amihez az egész növény betakarítása szükséges, beleértve a gyökértárolást is télen, majd tavasszal újratelepítik.

És persze, ha jó eredményeket szeretne elérni, csak teljesen érett magokat gyűjtsön össze és tároljon, és csak egészséges növényekből. A magok begyűjtéséhez sokféle zöldséget szüretelnek a szokásosnál később..

Hogyan kell megfelelően gyűjteni és tárolni a magokat

Most, hogy tudja, hogyan határozza meg, mely magokat tárolhatja, használja az alábbi hasznos tippeket. Segítenek a magvak helyes összegyűjtésében és csírázásuk megőrzésében a következő szezonra történő ültetéskor..

Elegendő magnak kell lennie

A vetőmagok gyűjtésekor vegye figyelembe a jövőre elültetni kívánt növények mennyiségét, valamint további tárolást arra az esetre, ha néhány mag nem csírázik, vagy madarak vagy kis állatok megeszik..

A magoknak tisztának és száraznak kell lenniük

magvak kiválasztása tárolásraA magvak betakarításakor feltétlenül tisztítsa meg őket a pép vagy rostos részek maradványaitól, például a cukkinitől vagy a sütőtöktől. Helyezze a tiszta magokat egy szárító tálcára. Ez a folyamat általában több hetet vesz igénybe, a magok méretétől és típusától függően..

A magoknak teljesen ki kell száradniuk, különben rothadhatnak..

Minden növénytípus esetében megtalálhatók a legalkalmasabb módszerek a magvak tisztítására és szárítására. Például a paradicsom és az uborka magjának szedése valamivel több időt és erőfeszítést igényel – erjedési folyamat szükséges a magokat borító gél eltávolításához. De más növények, például babok esetében a magok elkészítése meglehetősen egyszerű – nem kell őket tisztítani vagy mosni, elég csak eltávolítani a héját.meg kell szárítani a magokat

Tárolja a magokat csomagolásban

tárolása papírzacskóbanAlternatív megoldásként használhat speciális zsákokat, amelyeket a vásárolt magvak elültetése után hagyott. Ez nagyon kényelmes, mivel azonnal láthatja a magokat, amelyekben a növények találhatók, ráadásul általában speciális utasításokkal rendelkeznek az ilyen típusú növények termesztésére. Ha ezek a táskák nem maradtak fenn, a kis papírborítékok is megfelelőek..

Jelölje be a betakarított magokat

magokkal táskákat írunk aláEz nagyon fontos. Még akkor is, ha biztos abban, hogy jól emlékszik bizonyos magvak kinézetére, jövőre elfelejtheti. Írja fel a vetőmagzsákra a növény típusát, a fajta nevét, a magok csomagolásának dátumát és minden olyan termesztési információt, amely hasznosnak tűnik a jövő évi ültetéshez..

Tárolja a magokat száraz, hűvös helyen

Miután a magokat betakarították, megszárították, becsomagolták és aláírták, hűvös és száraz helyen tárolhatók. Ne feledje a fő dolgot – el kell kerülnie a magas páratartalmú vagy hirtelen hőmérséklet -változást okozó helyeket!

Ennyi az egyszerű szabály! Most, hogy helyesen gyűjtötte össze és mentette el magjait, felhasználhatja őket a kertben történő vetéshez.

Hogyan kell helyesen tárolni a magokat – videó

Previous Post
Melyek a kurkuma előnyös tulajdonságai és a használat ellenjavallatai
Next Post
Η Μολδαβική πιπεριά Gogoshary έχει ασυνήθιστο σχήμα και γεύση