15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Dohányos sólyom paradicsomon

dohánysólyom Ebben a cikkben a külföldi kertészek tapasztalatait osztjuk meg, hogyan lehet azonosítani, ellenőrizni és ellensúlyozni a dohányos sólyommolyt, amely hatalmas problémát jelenthet a növények, különösen a paradicsom számára..

A dohányos sólyom életciklusa

dohány sólyommoly Ha valaha termesztett paradicsomot a kertjében, akkor valószínűleg már foglalkozott ezekkel a káros zöld hernyókkal. Az Egyesült Államokban abszolút minden régióban élnek, és rekordidő alatt elpusztíthatják a paradicsomtermést. Ennek során padlizsánt, paprikát és burgonyát is esznek. Összeolvadnak a zöld lombokkal, és folyamatosan ehetik, szivárgó leveleket és romlott gyümölcsöket hagyva maguk után..

A sólyommolyok a következő életciklus szerint élnek:

  • késő tavasszal a levelek alsó oldalán a kifejlett pillangók tojásokat raknak, amelyek egy hét múlva kikelnek;
  • a lárvák 4-6 hétig táplálkoznak, mielőtt gubót hoznak létre a talajban való teleléshez, azonban ha elég meleg az idő, a hernyók csak 2-3 hétig áshatnak;
  • tavasszal megjelennek a pillangók, majd ismét tojásokat raknak.

A meleg éghajlaton évente több ciklus is lehet

Hogyan lehet azonosítani a paradicsomos hernyót?

falánk dohány hernyóA paradicsom -sólyomlepkék elérhetik a 12 cm hosszúságot, így egy felkészületlen ember számára ez a rovar találkozása igazi sokkot jelenthet. Ők hozzák a legnagyobb kárt hernyók vagy lárvák formájában. A kártevők halványzöldek, fekete jelekkel és szarvszerű kiemelkedéssel a test hátulján.

Ne féljen ettől az ijesztő “kürttől”, a hernyók nem képesek csípni.

Hátul a sólyommoly 8 V alakú csíkkal rendelkezik. Paradicsomos hernyók bukkannak elő egy nagy barna pillangó tojásából.

A lárvák szinte teljesen összeolvadnak a növényzettel. Csak szokássá kell tenni, hogy naponta ellenőrizze a sólyommoly tojásait és a kis hernyókat. Íme néhány jel arra, hogy ezek a kártevők a kertjében vannak:

  1. Nézze meg alaposan a paradicsomlevelek tetejét. Ha sötétzöld ürüléket talál (amelyet ezeken a leveleken táplálkozó lárvák hagytak), nézze meg a levél alsó oldalát, és nagy valószínűséggel dohányfüves lepkét talál..
  2. Keresse meg a szárakat, amelyek teljesen hiányoznak vagy elszáradtak. Rajtuk fehér gubókat és gazdáikat találhatja a közelben..

Ha nagy lyukakat lát a leveleken, vagy sok csupasz szárakat, elpusztult virágokat és hegeket a gyümölcs felszínén, győződjön meg róla, hogy dohányos sólyomlepke van a kertjében. A gyümölcsök is leéghetnek a lombozat sűrűsége miatt..

Hogyan lehet megszabadulni a paradicsomos hernyótól

jogorvoslatA kézi szedés kiváló kártevőirtási módszer, feltéve, hogy van ideje és türelme, és a kert elég kicsi. A hernyók nem veszélyesek és nem csíphetnek. Ha nyavalyás vagy, és kellemetlen számodra összetörni ezeket a nagy rovarokat, egyszerűen dobd őket szappanos vízbe..

Ha a sólyommoly populáció túl nagy, vagy a kert nagyon nagy, a rovarölő szerek lesznek a legjobb megoldás. Használhat bitoxibacillint, amely a “Bacillus Thuringiensis” baktériumot tartalmazza. Gyomorméregként hatnak a hernyókra, de nem károsítják a növényeket és a háziállatokat..

Hogyan lehet megakadályozni a hernyók szaporodását

paradicsomos hernyó darázslárvákkal a hátánAz alábbiakban néhány hatékony módszert ismertetünk a probléma korai kezelésére és a kártevők megelőzésére a kertben..

Lazítsa meg és keverje meg a talajt minden szezon elején és végén, hogy megtalálja a télre rejtőző lárvákat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy emiatt az összes hernyó 90% -a megsemmisül..

A darazsak jótékony rovarok, amelyek paradicsomos hernyókkal táplálkoznak, és természetes populációszabályozást biztosítanak. Az alábbi fotón egy sólyomlepke látható, amelynek hátára darázslárvák vannak rögzítve, hasonlóan a rizsszemekhez. Ezek a darazsak által megtámadott hernyók szinte semmilyen veszélyt nem jelentenek a növényekre, ezért hagyja őket békén, és hagyja, hogy az életciklus a maga útján haladjon..

Vessen kaprot és bazsalikomot a folyosókon, hogy elriasztja a sólyomlepkét. A körömvirág és a körömvirág jó ültetőtársak is, és számos kártevőt elhárítanak..

Mint látható, a peszticidek nem mindig a legjobb rovarriasztók. Ha megfelelő figyelmet és időt fordítunk a növények ellenőrzésére és a hernyók kézi gyűjtésére, jelentősen csökkenthető a populációjuk. Ha ugyanakkor nem hanyagolja el a megelőző intézkedéseket a szezon elején és végén, akkor a kertben lévő növények egészségesek és gyümölcsözőek lesznek..

A dohánybéka gyártása – videó

Previous Post
Melyek a kurkuma előnyös tulajdonságai és a használat ellenjavallatai
Next Post
Η Μολδαβική πιπεριά Gogoshary έχει ασυνήθιστο σχήμα και γεύση