15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hogyan készítsünk barkács mézelszívót a rendelkezésre álló eszközök segítségével

hogyan készítsünk mézelszívót saját kezűleg A méhészet fenntartásakor a méhészeknek ki kell szivattyúzniuk a mézet, amelyet mézelszívó segítségével végeznek. Számos módja van arra, hogy a rendelkezésre álló anyagokból barkácsolt mézpörgetőt készítsen. Ez jelentősen megtakarítja a drága berendezések vásárlását..

Ha méhészetében csak egy kaptár van, akkor mézet extraháló nélkül szerezhet be mézet, ha közvetlenül a keretből fogyasztja el a méhsejt letörésével. Több méhcsalád tartásakor mézelszívó szükséges, amely biztosítja a méz kiváló minőségű szivattyúzását..

Ez az eszköz egyfajta centrifuga, amely forgó dobgal és álló tartállyal van felszerelve. A szerkezet belsejében speciális kazetták forognak a tengelyük körül, amelyekbe a kereteket helyezik. A dobfogantyú forgása során a méz elkezd folyni a méhsejtből. Ugyanakkor a keretek érintetlenek maradnak, így újra felhasználhatók..

A mézelszívók típusai

házi mézleválasztó A saját kezű mézelszívó készítése nem jelent különösebb nehézséget még egy kezdő méhész számára sem. A készülékhez különféle anyagokat használhat – fa, rétegelt lemez, alumínium, műanyag és rozsdamentes acél. Ez utóbbi anyag a legdrágább, de ugyanakkor tartós..

A műszaki jellemzőktől függően a mézelszívókat több típusba sorolják. A kazetták elrendezése szerint a következőket különböztetjük meg:

 • radiális – a kazetták a dob sugárirányú kerülete mentén helyezkednek el;radiális mézelszívó
 • akkord – kazettákat rögzítenek a dobkör akkordjaira;az akkord méz extraháló típusai
 • chordial -radiális – ebben az esetben a kazetták rögzíthetők az akkordokra és a sugárirányú kerület mentén.továbbfejlesztett mézleválasztó

A saját kezű radiális mézelszívó akkor a legjobb, ha a méhsejt épségét a lehető legnagyobb mértékben meg akarja őrizni.

Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy lényegesen több mézet szivattyúzzon ki, mint egy akkordos installáció használatakor, ami gyakran károsítja a méhsejtet..

A mézelszívó méretei és anyaga

házi mézelszívó méreteiMielőtt folytatná a mézelszívó gyártását és rajzát, meg kell határoznia az eszköz méretét. A képkockák számától függ. Egy kis méhészethez elegendő a 2 keretes mézleválasztó; a nagyméretű mézgyártásban a több tucat keretre tervezett kivitel hatékonyabb.

A házi mézelszívó méretei a keretek számától függően kerülnek kiválasztásra. A legjobb megoldás egy kis magán méhészet számára a legfeljebb 65 cm átmérőjű szerkezet.

Ezenkívül, mielőtt saját kezűleg készít mézelszívót, készítse elő az összes szükséges anyagot:

 • tartály;
 • fém rudak vagy szerelvények;
 • csapágy;
 • öv;
 • tengely;
 • csiga;
 • csaptelep mézlefolyóhoz és dió a rögzítéséhez;
 • szilikon tömítő;
 • vékony fém rudak, háló vagy huzal kazettákhoz;
 • alumínium szegecsek vagy sarkok rögzítése;
 • zárójel;
 • reosztát;
 • forgórész;
 • védő háló.

Ezenkívül szüksége lehet fűrészre, körfűrészre, kirakósra, síkra, csavarhúzóra, fúróra, kalapácsra, forrasztópákara, valamint hegesztőgépre..

A mézelszívó anyagának kiválasztásakor vegye figyelembe annak oxidációs tulajdonságát. Minél alacsonyabb az oxidációs képesség, annál erősebb, megbízhatóbb a szerkezet és jobb a méz minősége.

Hogyan készítsünk barkács mézelszívót hulladékanyagokból

hogyan készítsünk kétkeretes mézszívót saját kezűlegA saját kézzel készített kétkeretes mézszívó nagyon egyszerű. Ne feledje, hogy három fő részből áll – egy tartályból (hordóból) a fő alkatrészek elhelyezésére, egy kazettából és egy kúpos fogaskerekekből álló meghajtó mechanizmusból, az alkeretek és a fogantyúk alapjából.

Tartályként egy régi mosógépből származó tartályt, műanyag vagy fahordót használhat. Szüksége lesz egy fémgerendára is a forgó dob rögzítéséhez, egy meghajtó konzolra (80 mm széles, 4 mm vastag), egy alapra az alváz rögzítéséhez, egy rozsdamentes acél fogantyúra a mechanizmus forgatásához.

Barkács rajz egy kétkeretes mézszívórólEzenkívül készítse elő a kúp alakú fogaskerekeket, a tengelyt a fő (középső) fogaskerékhez, a drót- és acélvázakat, valamint a kiszivattyúzott méz eltávolítására szolgáló részeket. Előzetesen készítse elő a mézelszívó rajzát, és szigorúan kövesse az ábrát – ez nagyban leegyszerűsíti az eszköz létrehozását, és segít elkerülni a gyakori hibákat.kétkeretes mézszívó opció

A mézelszívó önszerelése:

 1. Vegyünk két 52 cm hosszú és legfeljebb 1 mm vastag acélcsíkot, csatlakoztassuk őket téglalap alakúra, és rögzítsük csavarokkal.
 2. Fúrjon egy sor lyukat a téglalap kerülete körül, húzza át rajtuk a hálót.
 3. Hajlítsa meg a 2 csíkból álló 2 csatornát, és nyújtsa ki a második hálót.
 4. Az alkeret deformációjának elkerülése érdekében erősítse meg őket fémszalagokkal..
 5. Fogja meg a használt tartályt, zárjon be minden felesleges lyukat rozsdamentes acél tapaszokkal.
 6. Ezt követően készítsen egy 20-25 mm átmérőjű lyukat a tartály aljára, hogy elektromos fúró segítségével eltávolítsa a mézet. Helyezzen be egy szoros gyűrűt és egy acéllemezt.
 7. Készítsen egy másik lyukat egy kicsit magasabbra – szükség van az acéllemez rögzítésére, amely könnyű hozzáférést biztosít a mézhez.

Végül helyezze a keresztlécet a lyuk közepére. Helyezzen egy csapot a keresztléc középső furatába, majd helyezze a fogaskereket az anyával felülre.

kész kétkeretes mézszívóSzerelje be a rotort a mézelszívó alsó felébe, rögzítse a rudat anyákkal, és lyukakat készítsen benne. Rögzítse a mechanizmust még néhány anyával. Ezt követően csatlakoztathatja a meghajtót, és ellenőrizheti a házi mézelszívó működését.

A mosógépből

hogyan készítsünk saját kezűleg mézpörgetőt mosógépbőlA mosógép tartályából származó mézelszívó az egyik legnépszerűbb és megfizethető lehetőség. A készülék teste egy régi mosógép tartályából készül, a készülék ezenkívül elektromos vagy kézi hajtással van felszerelve, amely biztosítja a dob forgását.

Készítsen elő egy 80 mm széles és 4 mm vastag acélgerendát, 2 mm vastag acélszalagokat, fémszalagokból vagy huzalból készült alkereteket, valamint acéllemezeket és kúpos fogaskerekeket.

Mézleválasztó készítése:

 1. Hajtson össze két rozsdamentes acél csíkot (hossz 52 és 55 cm, szélesség 1 mm) téglalap alakúra, és rögzítse csavarokkal.
 2. Fúrjon egy sor lyukat a szerkezet kerülete mentén..
 3. Készítsen két hálót a huzalból, hogy befűzze az elkészített lyukakat..
 4. Készítsen csatornákat két acélszalagból (40 mm hosszú és 1 mm széles), és rögzítse közöttük a hálós lemezeket.
 5. A készülék egyik vége süket legyen.

kész házi mézelszívóA szilárdság és tartósság érdekében hevítsen egy fémszalagot a segédvázra. Ezt követően készítsen második hordágyat ugyanígy..

Hogyan készítsünk barkácsolt mézfúvót fából

fahordós mézleválasztóA saját kezűleg készített fa mézelszívó bármilyen fafajból készülhet, de jól szárítani kell, és nem tartalmazhat gyantát.

A mézelszívó készítéséhez a legjobb megoldás egy tágas fa borhordó lenne.

A készülék gyártása lépésről lépésre:

 1. A dob legkényelmesebb alakja az oktaéder. Helyezzen bele rotort, szereljen fel rögzítőelemeket a keretekhez.
 2. Az oldalfalak gyártásához használjon tömör táblát, amelyet előzőleg igazított. A vastagság nem haladhatja meg a 20 mm -t.
 3. Készítsen egy leeresztő lyukat az elülső fal alsó részén, legfeljebb 20 mm átmérővel. Ehhez szerelhet be csaptelepet, rögzítve tömítőanyaggal vagy gumi tömítésű fadugóval.

Jobb 40-50 mm-es fagerendákat venni a mézelszívó állványaként. Szögben vannak rögzítve a szerkezet aljához, a maximális megbízhatóság érdekében, csatlakozzanak keresztlécekkel és rögzítsék az illesztéseket ragasztóval.

Mézkivonó készítése műanyag hordóból

házi mézelszívó műanyag hordóbólA műanyag hordóból készült, saját kezűleg készített mézelszívót a legegyszerűbb, legegyszerűbb és leggyorsabb megoldásnak tekintik. Ennek az anyagnak számos előnye van – nem hajlamos a korrózióra, könnyen tisztítható a mézből, és nem szívja el az idegen szagokat..

Használjon fém rudakat, deszkákat és forgó elemeket kiegészítő elemként – például egy pedált egy régi varrógépből vagy kerékpárból. Ahogy a pedálok forognak, a kazetták megfordulnak, a méz folyni kezd a falakon.

Kis rétegelt lemez méz extraháló

kis mézleválasztóA mézelszívó saját kezű elkészítésének módja nagyon egyszerű, és nem sok időt vesz igénybe. Rétegelt lemez használata esetén a szerkezet könnyű, de erős. A rétegelt lemez vastagsága nem haladhatja meg a 10 mm -t. Ez a lehetőség kiváló a gyakori szállításhoz..

A rétegelt lemezből készült mézelszívó a fához hasonlóan készül, és belül több rétegben viaszgal kezelik. A szerkezet összetartásához fa ragasztót vagy szögeket használhat. Ezután húzza meg az oldalsó paneleket a fémszalaggal. Ez biztosítja a szerkezet szilárdságát és megbízhatóságát..

Elektromos hajtás és kézi módszer

elektromos hajtás mézelszívóhozBármely mézelszívó működési elve körkörös forgáson alapul, amely hajtást igényel. Lehet elektromos vagy kézi. Az elsőt előnyösebbnek tartják, mivel nagymértékben megkönnyíti az emberi munkát..kézi mézszívó

A kézi hajtást a legjobb használni, ha a méhészetben legfeljebb 5-7 méhcsalád található..

A „csináld magad” elektromos mézelszívót olyan motorral végezzük, amelynek teljesítménye nem haladja meg a 90 wattot. Ez lehet autómotor vagy üvegtisztító. A maximális könnyű használat érdekében kapcsolja be a berendezést kapcsolóval.elektromos mézleválasztó

A mézelszívó minden nagy méhészet számára elengedhetetlen. Megvásárolhatja a méhészek szaküzleteiben, vagy saját maga készítheti el a rendelkezésre álló anyagok és egyszerű gyártási sémák segítségével. Ily módon minimális anyagi forrásokat költhet, és beszerezhet egy kifejezetten a méhészet igényeihez tervezett eszközt..

Hogyan készítsünk barkács mézpörgetőt egy nap alatt – videó

Previous Post
Hogyan készítsünk madárházat egy kutya számára saját kezével – otthont szereltünk egy szeretett őrnek
Next Post
Για γρήγορο και υψηλής ποιότητας βάψιμο χρησιμοποιούμε πιστόλι ψεκασμού από την Κίνα