15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Fotók és leírások alapján tanulmányozzuk a tehénfajtákat

Legelő tehenek Ahhoz, hogy az üszők vagy bikák megfeleljenek a tenyésztő elvárásainak, nem elegendő az első árusító állatok beszerzése. Szükséges, hogy a gazdaságba kiválasztott tehénfajtákat egy adott terület éghajlatához igazítsák, és saját háztáji kertben nevelkedjenek..

Az Oroszországban és a szomszédos országokban a legkeresettebb és legnépszerűbb tehénfajták leírásai és fényképei segítenek a választás meghatározásában, és többet megtudni a meglévő fajtákról..

Minden tehénfajtát, amelyekből a világon több száz van, három típusra osztják: hús, tejtermék, hús és tej. Az orosz változatosság sokkal kisebb. Az országban talált fajták száma hét tucatra korlátozódik, legtöbbjük tejelő tehénfajta. Ez a választás történelmileg alakult ki. Sok régióban a rövid nyár és a hideg tél, amely megfosztotta a teheneket a szükséges lédús takarmánytól, megakadályozta a húsállatok jó nyereségét. A hideg évszakban tartott állatok tartásának költségei sokkal drágábbá tették a termékeket, mint a többi korai érésű hús..

Bár ma Oroszországban a tejelő tehénfajták továbbra is népszerűek és egyszerűen szükségesek, sok gazdaság külföldi tapasztalatokat és saját fejlesztéseket felhasználva megkezdte a modern húsállatok tenyésztését..

Tejelő tehenek holland fajtája

Tejelő tehenek holland fajtája A tejelő típusú állatok közül a holland tehenek egyrészt gyakorlatilag az irány őseinek tekinthetők, másrészt a legjobb képviselői.

Hollandiából származó tehenek és bikák voltak az olyan fajok ősei, amelyek ma Oroszországban Kholmogory néven ismertek, fekete-fehér. Még most is aktívan használják az állatokat a világ számos országában a tenyésztési és szelekciós munkában..

A tejelő tehenek rendkívül népszerűek Európában, és az elmúlt évszázadban a fáradhatatlan válogatásnak köszönhetően jelentősen megnőtt az állatok termelékenysége. A fekete -fehér színű holland tehenek tömörebbek, izmosabbak és szívósabbak lettek.

Egy naptári év során egy tehén legfeljebb 4,5 ezer liter kiváló tejet ad, amely legfeljebb 4% zsírt tartalmaz.

Ennek a fajta tehénnek a képviselői gyorsan érnek, a felnőtt bikák elérhetik az 1200 kg, a tehenek – 800 kg súlyát. A borjak körülbelül 35-40 kg súlyúak, de napról napra nehezebbek, 800-1200 grammal nőnek..

Simmentális tehénfajta

Simmentális tehénfajtaSvájc több tehénfajta szülőhazájává vált, ami nem meglepő, tekintettel az ország kiváló természeti adottságaira, a buja alpesi füvek rengetegére és az meglehetősen enyhe éghajlatra. A Simmental nevű hús- és tejelő tehénfajta nemcsak a kövér svájci lejtőkön, hanem orosz körülmények között is tökéletesen gyökeret vert..

A simmentál fajtájú tehenek meglehetősen szerények, könnyen alkalmazkodnak a különböző típusú takarmányokhoz, ezért könnyen tarthatók háztáji magángazdaságokban. Az állatokat jó tejhozam jellemzi, évente átlagosan ötezer liter, és kiváló tejminőség, amelynek zsírtartalma megközelíti a 4%-ot. A rekordméretű tehenek még 12 ezer liter tejhozammal is rendelkeznek. A tej termelékenysége nem az egyetlen plusz a tehénfajtában. Mivel sokoldalú, az állatok jó sovány húsokat biztosítanak a tulajdonosnak..

A felnőtt jól táplált tehén tömege körülbelül 600 kg, a bikáké pedig több mint 800 kg..

Oroszországban a Simmental tehenek megtalálhatók a déli régiókban, például Csernozjom régióban, a Szaratov és Rosztov régióban..

Ayshir fajta tehén

Ayshir fajta tehénA skóciai tejelő tehenek irigylésre méltó állóképességgel és kiváló termelékenységgel rendelkeznek. Mivel a vörös-fehér Ayshir tehenek nem rendelkeznek olyan kiemelkedő súllyal, mint sok modern rokona, évente több mint 5 ezer liter tejet termelnek, zsírtartalma legfeljebb 4,2%. Az akklimatizáció a legjobban a mérsékelt égövi régiókban működik, ahol az állatok nem lesznek kitéve a kimerítő nyári melegnek.

E fajta megkülönböztető jellemzője a nőstényekben meglehetősen nagy líraszerű szarv. Az állatoknak széles mellkasuk, széles, egyenes lábuk és karcsú, rövid nyakuk van. A harmonikus testalkat enyhén kifejezett izomzatával azonnal megadja a fajta tejes orientációját. Az állatok korai érésűek, és már két éves korukban szülhetnek.

Jayser fajta tehén

Jayser fajta tehénEgy másik tejelő tehénfajtát az Egyesült Királyságból az egyik legrégebbinek tartanak, de fennállása során nem veszítette el jelentőségét. Ezek a jersey -i tehenek, amelyek nem annyira bőséges tejhozamukról, hanem rekordos tejzsírtartalmukról híresek, elérve a 7%-ot. A termék ezen minősége kezdetben negatívan befolyásolta az állatok elterjedését a világon. A brit törvényhozók betiltották a tehenek kivitelét az országból, hogy ne keverjék össze a fajtát másokkal. De fokozatosan a tilalom súlyossága gyengült, és az állatok megjelentek a szomszédos és távoli államok gazdaságaiban..

E fajta tehenek elterjedését elősegítette igénytelensége és sikeres akklimatizációja a legkülönfélébb körülmények között, beleértve a száraz területeket és a trópusokat. A teheneket könnyű csontok, kicsi fejek, hosszú test és nagy, csupasz tőgy jellemzi. Az állatok színe leggyakrabban barnás vagy barna. A különböző árnyalatú vörös és fehér jelölések elfogadhatók.

A felnőtt bika súlya nem haladja meg a 700 kg-ot, míg a nőstények 150-200 kg-kal könnyebbek. A jersey teheneket nem húsra tenyésztik.

Holstein fajta tehén

Holstein fajta tehénA tejelő holstein teheneket nem Európában szerezték be, ahogyan a fajta neve alapján ítélhetjük, hanem az Újvilágban. Az USA és Kanada tenyésztői a holland állatok fekete-fehér változatát vették alapul, és több mint száz év alatt nagymértékben megváltoztatták, így a világon a legelterjedtebbek..

A holstein fajta tehenek jellemzői közé tartozik az átlagos éves tejhozam körülbelül 7-8 ezer liter tej, viszonylag alacsony zsírtartalom, 3,7%. Ugyanakkor az állatokat megkülönbözteti a magas tejtermelési arány, akár 3,5 liter percenként..

A modern holsteinok nagy bikák és tehenek, amelyek súlya 700 kg, és akár 1200 kg. A tejelő tehenek nagy, hosszú testtel, mély mellkassal és erős, egyenes háttal rendelkeznek..

Az oroszországi tejelő tehenek közül a holsteini tehenek az egyik vezető helyet foglalják el, amit saját tenyésztő gazdaságuk is elősegít, kiváló egészséges állatállományt biztosítva, amely igazolhatja a gazda vagy a magánkert tulajdonosának reményeit..

Svájci tehénfajta

Svájci tehénfajtaSvájcban nyert magas termelékenységű hús és tejtermék svájci fajta. Ezek az állatok túlnyomórészt barna színűek, vékony bőrűek és vastag rövid szőrűek. A magas, nagy bikák és tehenek teste hosszú, a háta egyenes és erős. A fajta jellemzői közé tartozik a széles mellkas, a rövid, sűrű nyak és a rövid fej, egyenes profillal és kis sötét szarvakkal. A felnőtt tehenek 600 kg -ig nőnek, a bikák 950 kg -ig.

A svájci fajtájú teheneket kiváló egészség, gyors akklimatizáció és korai érettség jellemzi. Az állatok megfelelő eredményei azonban csak megfelelő gondossággal és jól megválasztott étrenddel érhetők el. Jó minőségű húst nyernek állatállományból és évente akár 5 ezer liter tejet.

Fekete-fehér tehénfajta

Fekete-fehér tehénfajtaA holland tehenek és a helyi állatok a Szovjetunióban tenyésztett fekete-fehér faj ősei lettek. A tejelő tehenek széles körben elterjedtek Oroszországban, és az állatállomány számát tekintve csak a vörös sztyepp fajta és a simmentál tehén képviselői mögött helyezkednek el. A fajta népszerűsége miatt az ország területén többféle fekete-fehér tehén alakult ki, amelyek közös eredettel rendelkeznek, de alkalmazkodnak a különböző életkörülményekhez és tartáshoz. Így például az uráli tehenek nagyon különböznek a távol -keleti törzsektől, a közép -oroszok pedig az Oroszország déli régióiban legelő tehenektől..

A fekete-fehér tehénfajta kiemelkedik magas tejtermelésével, de az állatok húsminőségei nem az utolsó helyen állnak. Mint minden hasonló, holland gyökerű fajta, a hazai szelekciójú fekete-fehér állatok is a következők:

  • hosszú test;
  • széles hát;
  • meglehetősen nagy méretű.

A fekete-fehér tehenek rekord tejhozama elérheti a 18 ezer litert, de az átlagos tehén évente több mint 6 ezer liter tejet ad, átlagos zsírtartalma körülbelül 3,5%.

Ma az orosz tenyésztők arra törekszenek, hogy az állatok növeljék a termelékenységet, és a fogyasztó által igényelt zsíros terméket kapjanak..

Kholmogory fajta tehenek

Kholmogory fajta tehenekOroszország tejelő fajtái közül a Kholmogory fajta teheneit szinte mindenki ismeri, akik legalább egy kicsit ismerik az állattartást. A hazai Kholmogory fajta teheneket olyan körülmények között szerezték be, amelyek nem túl kedvezőek a szarvasmarha -tenyésztéshez. Az arhangelszki tenyésztőknek azonban nemcsak a zord körülményekhez igazított fajtát sikerült létrehozniuk, hanem kitűnő tejhozam és tisztességes tejzsírtartalom is jellemezte, elérte a 4% -ot.

Egy jól gondozott és megfelelően táplált Kholmogory burenka átlagosan több mint 6 ezer liter terméket ad évente. Ugyanakkor a felnőtt nőstények súlya körülbelül 550 kg, a bikák pedig 800-950 kg-ig nőnek. Ennek a fajtának az állatai erős csontokkal, jól fejlett izmokkal, közepes méretű mellkassal és széles hátsóval rendelkeznek. A térfogati tőgy a tehenek tejelő irányáról beszél.

Jaroszlavl tehénfajta

Jaroszlavl tehénfajtaA hazai tejelő fajták között az egyik legjobbnak tartott jaroszlavli fajta tehenei a következők:

  • túlnyomórészt fekete színű;
  • elképesztő képesség az életkörülmények sokféleségéhez való alkalmazkodásra;
  • kiváló gyártási teljesítmény.

Összehasonlítva a hússal, tejtermékekkel és még több hús rokon anyaggal, a jaroszlavli tehenek nem tudnak ütni tökéletesen fejlett izmokkal. Szögletesek és elég kicsik. A tejelő tehenek maximális tömege mindössze 500 kg, míg a bikák 800 kg -ig nőnek. Ugyanakkor a yaroslavl fajta tehenek teje zsírtartalma meghaladhatja a 4,5%-ot, ami kiváló mutató az orosz állatok számára..

Kostroma fajta tehén

Kostroma fajta tehenekAz elmúlt évszázadban megjelent hús- és tejelő tehénfajta a Yaroslavl, Shvitsky és Algaus tehenek sorainak utódja lett. A Szovjetunióban a Kostroma tehénfajtát 1945 -ben regisztrálták és tenyésztésre fogadták el. Ezek nagy, főleg szürkésbarna állatok, amelyek erős felépítése és súlya a bikákban 1200-ig, a nőstények 800 kg-ig pedig azonnal arról beszél, hogy nemcsak kiváló tejet, hanem húst is lehet szerezni..

Az átlagos éves tejhozam 4,5-6 ezer liter, zsírtartalma körülbelül 4%. A tehenek kiváló minőségű utódokat hoznak, tökéletesen alkalmazkodnak a különböző takarmányokhoz és tartási körülményekhez.

Ma ennek a fajtának az állatai Oroszország középső részének számos régiójában, valamint a Fehérorosz Köztársaságban találhatók..

Vörös sztyepp tehenek

Vörös sztyepp tehenekAz ország déli régióiban olyan állatokra van szükség, amelyek könnyen elviselik nemcsak a forró száraz nyarat, hanem a legelőkön is tartják őket, amelyek nem túl gazdagok a friss fűben. Ez a fajta a vörös sztyepp fajta, amely jogosan foglalja el a második helyet a népszerűségben mind a nagy gazdaságokban, mind a kis magángazdaságokban..

A vörös sztyepp tehenek fajtáját jellegzetes élénk színük alapján ismerhetjük fel, a világostól a sötétvörösig. Bizonyos esetekben a tehenek fehér jelekkel rendelkeznek, gyakrabban a test alsó részén, a végtagokon vagy a fejen. Az állatok tejelő kinevezését jelzi viszonylag kis súlyuk, teheneknél akár 550 kg, valamint az izmok nem túl jó fejlődése.

Egy tehén rendszerint 4-6 ezer liter tejet ad egy évig, és a rekordtartók majdnem kétszer magasabbak. Ma folyik a munka a vörös sztyepp fajta tehenek tejének zsírtartalmának növelése, valamint az alkotmány javítása érdekében..

Herefordi tehénfajta

Vörös sztyepp tehenekAz Oroszországban talált húsfajták közé tartozik a herefordi szarvasmarha. Ennek a tehénfajtának a jellemzője:

  • szerénység, meglepő az erős állatok számára;
  • gyors növekedés;
  • a lédús hús kiváló fogyasztói tulajdonságai kis zsírrétegekkel.

A herefordi tehénfajta az egyik legnépszerűbb a világon, és többek között a nyugodt, kontrollált hozzáállás, a gyors akklimatizáció és a sokféle takarmány fogyasztása miatt értékelik..

A széles tehenekkel, széles mellkassal és egyenes háttal rendelkező tehenek tömege eléri a 650 kg -ot, a bikák 1000 kg -ig nőnek.

Belga kék tehén

Belga kék tehénA belga kék fajtájú tehenek megszerzésére irányuló munka kezdete a 18. században kezdődött Belgiumban. Akkor azt feltételezték, hogy az állatok univerzálisak lesznek, és a hússal együtt minőségi tejet biztosítanak a tulajdonosoknak. De a múlt századtól kezdve a tehenek húsminőségének javítása érdekében rendszeresen keresztezték a charolais bikákat. A múlt század közepe óta új típusú állatok alakultak ki, amelyekben spontán mutációt rögzítettek, ami gyorsított izomnövekedést okoz..

Nem kellően masszív csontváz, hosszú test és rövid lábak esetén a tehenek eléri az 1000 kg -ot, a bikák pedig másfélszer masszívabbak.

A szín, mint a belga kék tehén nevéből kiderül, főleg szürke, majdnem fehér, barna. Lehetséges különböző árnyalatú és méretű foltok.

A túlfejlett hátsó izmok megakadályozzák, hogy a tehén kiszabaduljon a teher alól, fiatal állatoknál 6 hetes kor után, amikor az izmok kialakulása megkezdődik, végtagproblémák lehetségesek. Ezért a gazdálkodónak figyelembe kell vennie a tehénfajta ezen sajátosságait, és készen kell állnia azok megoldására..

Tehénfajta kiválasztása az udvarra – videó

Previous Post
Az újszülött borjak diszpepsziája
Next Post
Ασφαλής βιομυκητοκτόνος φυτοσπορίνη-Μ για φυτοπροστασία