15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Miért nem rohannak a tojótyúkok, mit kell tenni, mit kell etetni?

A tojótyúkok egy tyúkólban A baromfitenyésztésben gyakran csirkéket tartanak, hogy tojást szerezzenek. Miért nem sietnek a tojótyúkok, mit kell tenni az állomány hatékony tartása érdekében, a baromfitenyésztők tapasztalattal segítenek megérteni.

A tojástermelés élettana és kora különböző csirkefajtáknál

Vásárolt -e külterjes csirkéket, amelyeket szomszéd tenyésztett tyúkja vagy inkubátora tenyészt? Ezek közönséges házi csirkék, átlagos tojástermelésük körülbelül 200 tojás, ha egész évben melegen tartják őket. A tojótyúkok tojástermelése évente a fajta típusától függ:

 • tojásfajták csirkék, Hisex fehér, Leghorn, Loman Brown 300 tojást és többet adnak;
 • hús tojótyúkok és tenyésztettek körülbelül 200 darabot adnak;
 • a hús -brojler fajták nem érik el a 130 tojást évente.

A csirke lerakta a tojást Ennek megfelelően a fiatal állatok termelési kora 18, 26 hét, 7-8 hónap lesz. Az átlagos tojástömeg 55-65 g, de forró időben és fiatal állatoknál a termék könnyebb. Hány tojást tojik egy tojó tyúk naponta? Nem több, mint egy, és nem minden nap. A Heinlein legtermékenyebb fajtája legfeljebb 350 tojást rak, miközben ideális körülményeket teremt..

Indikátort regisztráltak, amikor egy tojótyúk évente 371 tojást termelt. Gyakran nagy dupla tojást találnak. A 9 sárgájú minta egyedivé vált.

Mikor repülnek a tojótyúkok? A csirkék a legtermékenyebbek az első életévben, kissé rosszabbak a második évben. Ezért az állományt rendszeresen meg kell újítani. A kétéveseket húsért veszik, a fiatal állatokat pedig elutasítják. Később a hús kemény lesz. Akár 4 éves csirkék feküdtek, de egyre ritkábban. Az idős hölgyek gondoskodó tyúkokat készítenek.

A tojótyúkok megfelelően elrendezett fészkeiA csirkeállomány termelékenységének csökkenése télen elkerülhetetlen. Fiziológiailag ez a legrosszabb időszak a tenyésztésre. A kiegyensúlyozott takarmány és a megfelelő világítás csak kismértékben növeli a tojótyúkok tojástermelését. Olvadás közben fel kell gyorsítani az új tollak növekedését azáltal, hogy kizárják a gabonát az étrendből. A tollazat gyorsabban frissül, és a csirkék tojni kezdenek.

A tyúkok helyes etetése és tartása

A madárnak kényelmesnek kell lennie a csirkében.A csirkék nem szeretik a zsúfoltságot. 5 egyedet kell elhelyezni egy négyzetméteren. A csirkék keltetéséhez megtermékenyített tojásra van szükség, a 4 év alatti kakas 10 réteggel megbirkózik a felelősséggel. A nyáj termelékenysége nem függ a kakas jelenlététől.

A 22-25 fokos hőmérséklet kényelmes a csirkék számára. A forró időszakban a csirkehálót árnyékolni kell, hogy lombkoronát rendezzenek a sétán. Télen elegendő, de nem vakító fénynek kell lennie a tyúkólban 14-16 órának. A téli séta, a fürdéshez hamuval és homokkal ellátott fürdők kényelmet nyújtanak az állatok tartásában. Ha kérdése van, hogy a tojótyúkok miért nem rohannak, és mit kell tenniük, ellenőrizni kell a fogva tartás körülményeit.

A tojó tyúkok étrendje télenFelül kell vizsgálni az etetési menüt és módosítani kell. A napi étrendnek a következőkből kell állnia:

 • gabona keverék 40% kukorica, 20% búza, 20% árpa, 30% zab – 120 gramm;
 • főtt burgonya – 100 g;
 • cefre – 30 g;
 • kréta – 3 g;
 • torta – 7 g;
 • pék élesztő – 1 g;
 • csontliszt – 2 g;
 • asztali só – 0,5 g.

A csirkéknek teljes kiőrlésű gabonát kell tartalmazniuk.A száraz összetétel fenntartható az összetett takarmány rétegekkel történő adagolásával, de feltétlenül külön kell adni a gabonát az egyik etetésben..

Nyáron a korpával és apróra vágott gyógynövényekkel készült cefre biztosítja az állatállomány számára a tojástermeléshez szükséges vitaminokat a tojótyúkok számára. Más esetekben előkeverékeket kell használni.

A felnőtt madarakat naponta kétszer etessük, a száraz eledelt hagyjuk estére egy órával lefekvés előtt. Reggel a különböző mash-upok hasznosak. Túltápláláskor a csirkék meghíznak, és probléma merül fel, hogy a csirkék miért hagyták abba a tojást. Ugyanez a kérdés merül fel, ha nincs elegendő takarmány. A nap folyamán a madarak csipegetik és aktívan feldolgozzák a termékeket, ha elegendő kavics vagy kagyló van egy külön etetőben. A kövek, mint a malomkövek, őrlik az ételt. A víznek bőségesnek, mindig frissnek kell lennie. Az étel jó felszívódását elősegíti a stresszes helyzetek hiánya.

Kiegyensúlyozott száraz csirketápAnnak érdekében, hogy a tojótyúkok sokat ehessenek és rohanjanak, jó étrendre van szükség, amely gabonafélékből, speciális vitaminokból, zöldekből áll. Minél változatosabban eteted őket, annál nagyobb az előny. A jólét jele lesz az úszás és a lebegés a madarak tollában, amikor nem őrzik az ételosztást..

Miért nem sietnek a tojótyúkok a felnőttek megvásárlása után

A háztartások gyakran nyáron vásárolnak felnőtt madarakat, hogy azonnal tojást szerezzenek. Ha eladják őket a kerekekről, akkor valószínűleg a madarakat a gazdaságban levágják, mint terméketleneket. Az ilyen egyedek le tudnak hullanak, a lábaknál megállapítható, hogy már nem fiatalok. Ezután a jó gondozással járó termelési időszak 2-3 hét múlva folytatódik, de nem várhat a bőséges kuplungra.

Leghorn csirkék tojástermelő fajtájaA stresszes helyzet, amikor a nyájat kézből szájba tartják a tollasban, várják a vevőt, majd elkapják a fogást, nem járul hozzá a tojástermeléshez. Ebben az esetben világos, hogy miért nem sietnek a tojótyúkok, mit kell tenni. Türelmesnek kell lennie, és teljes ellátást kell nyújtania. A madarak megköszönik a törődést.

Jobb fiatal állatokat vásárolni, hogy friss tojást kapjanak. Ha a csirkék tojást tojnak, akkor 18 hét után várhatók az első kis tojások. Az érett tyúk jele lesz a pikkely formázott megjelenése és a rózsaszín fejlett fésű. Ha a fésűkagyló vörös, a tyúk már termel..

Ha a fiókákat naposcsibékből nevelték az otthoni tenyésztésben, a fajta ismeretlen. Ezért lehet, hogy a fiatal tojótyúkok nem tojnak, a biológiai kor nem jött el. Várnia kell.

A tyúkok teljesítményét befolyásoló tartási hibák

A fészkek száma és elrendezése befolyásolja a termelékenységet. Fészket helyeznek el olyan helyeken, ahol senki sem zavarja a csirkét egy fontos küldetés idején. Az alomnak tisztának és puhanak kell lennie. Egy fészek 6 személy számára van kialakítva. Ha a tojásrakás helye sikertelen, a tojások szétszóródnak, és nem sokkal a hámozás előtt. Ez veszélyes. Ha a csirke megkóstolja a tartalmát, ízletes ételeket fog vadászni. Ezért lehetetlen megengedni a tojások héj nélküli megjelenését, öntést. A termelékenység csökken, a jövőben fenyegetés lesz a csípés. Szükséges ásványi öntet hozzáadása.

Annak elkerülése érdekében, hogy a csirkék tojást csipkedjenek, a csirkehájat minden nap ellenőrzik.Miért hagyták abba a tojótyúkok tojását jó gondossággal? Talán a szabadtartással a ravaszok új fészket szerveztek egy félreeső sarokban. Egy idő után egy tyúk ül rá, és megjelenik egy nem tervezett csirkeállomány. A tojások napi gyűjtése és a terület gondos felmérése megszünteti a problémát..

Gyakran a rohanni kezdett csirkefélék leállítják a tojást. Sokkal stresszesebbek, mint a felnőtt csirkék. Egy másik tyúkólba költözés, a kakas megjelenése, a mennydörgéssel járó éjszakai zivatar okozza a tojáshiányt. Segíthet, ha egy héten keresztül napi 20 ml almaecetet ad a vízhez.

Az őszi csirkecsapás során a rétegek termelékenysége meredeken csökken. Ki kell zárni a gabonát az étrendből, és az új tollak gyorsabban nőnek, a tojások tengelykapcsolója helyreáll. A szennyeződést követően adjon gabonaféléket a palántákkal rendelkező madaraknak a termelékenység helyreállítása érdekében. Az ilyen csirkéket naponta 3-4 alkalommal kell etetni..Olvadási időszak

Annak érdekében, hogy a madár ne fertőződjön meg fertőző betegségekkel, védőoltást kell kapni a régió madarai körében gyakori betegségek ellen. Szabad barangoláskor megfertőzheti a nyájat vadgalamboktól vagy varjaktól..

A tojótyúkok szorongása és stressze, a tojástermelés csökkenése parazitákat okoz. Ha a csirkék nyugtalanok, folyamatosan pengetik őket, ideje hamu-homok keveréket tenni. A benne lebegés enyhíti a tollevőket és a kullancsokat. A belső fertőzés anthelmintikus gyógyszerekkel kiűzhető. Fertőtlenítse a csirkét.

A tojótyúk háztartásban történő kiválasztásakor könnyű, 1,5 kg súlyú egyedet kell venni. A tollaknak fényeseknek, sűrűeknek kell lenniük. Csirkefésű – élénkvörös.

A csirkék helyes etetése a fokozott tojástermelés érdekében – videó

Previous Post
A magvak személyes telekről történő gyűjtésének és tárolásának szabályai
Next Post
Αρμόδια φύτευση και φροντίδα του πεύκου κέδρου της Σιβηρίας στο εξοχικό τους