15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Egy csodálatos hegymászó kobea telepedett le a kertben

kobea mászás A kertészek másik kedvelt növénye a hegymászó kobe, amelynek magjából való termesztése kissé fáradságos. De a befektetett időt és erőfeszítést ellensúlyozza a gyönyörű megjelenés és a bőséges virágzás. Nézze meg a clivia fotóit!

Rövid botanikai hivatkozás

telek díszítése Liana kobei (lat. Cobaea fordításból) mászó félcserje. A növény a Cyanus családhoz tartozik. Annak ellenére, hogy évelő, a kobeit egynyári növényként termesztik. A szőlőt Barnabas Cobo spanyol jezsuita természettudós szerzetesről nevezték el, aki hosszú ideig Peruban és Mexikóban élt, Kobei szülőhelyén..

Ha a természetes növekedési feltételekről beszélünk, akkor a növény inkább a nedves szubtrópusi és trópusi területeket kedveli Amerikában. 1787 óta a szőlőt dísznövényként kezdték használni sövények díszítésére vagy pavilonok díszítésére..

Földi követelmények

laza talaj a kobei számáraA kobei termesztése számos szabály betartását igényli. Csak alapos végrehajtásukkal érhet el hajtásokat és megfelelő palántákat. Először is beszéljünk a talajról. A jó fejlődés érdekében szükség van a növény puha, közepesen nedves és laza talajra. Sajnos Oroszország szélességi fokán a természeti viszonyok eltérőek, ezért ki kell találni a kiutat a helyzetből a föld rendszeres lazításával, hidratálásával és táplálásával..

A mag előkészítése

mag előkészítéseNem lesz lehetséges magokat csak úgy vetni – egyszerűen nem fognak kihajtani. A tény az, hogy a magokat kemény héj borítja. Előzetes előkészítést kell végezni: mechanikusan távolítsa el, vagy egyszerűen nyálkaszerű állapotba oldja.

Az első lépés a szűkítés. Ehhez károsítsa a maghéjat, például dörzsölje meg csiszolópapírral. Miután a magokat nedves ruhára osztották úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, becsomagolják és műanyag zacskóba helyezik, ezáltal “üvegházat” hozva létre.

Ha van egy edénye, amely hasonlít egy Petri -csészére, akkor azt is használhatja. Egyszerűbb lehetőség a hagyományos műanyag edény fedéllel..

A magvak állapotát naponta ellenőrzik. Ha nyálka jelenik meg a felületen, akkor törölje le egy ruhával, amelyet előzőleg nedves kálium -permanganát -oldatban megnedvesített. A nyálka eltávolítási eljárást több szakaszban hajtják végre. A penész növekedése azt jelzi, hogy a tartályban a hőmérséklet túl alacsony, ezért melegebb helyre kell vinni. A csírázás általában 2 hétig tart, de bizonyos esetekben ez az időszak három hétre meghosszabbodik.

Nézze meg alaposan a magokat. Amint kikelnek, a magokat azonnal elvetik. Ha késik, a maghüvely egyszerűen a növényen marad, majd manuálisan kell eltávolítani, ami magában a növényben okoz kárt..

A magokat előre is áztathatja speciális anyagokban – csírázás -gyorsítókban:

  1. Epin Extra. Áztassa 4 órán keresztül, és készítsen oldatot 4 csepp anyagból 0,1 l vízben.
  2. Méz és aloe juice keveréke egyenlő részekben. Az áztatás időtartama 1 óra.
  3. Cirkon. Az áztatási idő szintén 4 óra. Az oldatot 0,1 csepp vízben oldott 5 cseppből állítjuk elő.

Ezután a magokat szárítják, és egy szalvétára küldik..

Magvak ültetése

kobei palánták magbólAnnak érdekében, hogy a jövőbeni kobe ellenálljon a külső hatásoknak, már február végén meg kell kezdeni a magvakból történő termesztést. Ehhez készítse elő az aljzatot, öntse a dobozokba. Üregeket készítenek a talajban 1,5 cm mélyen, a magokat lapos oldalukkal lefelé elosztják bennük, meghintik földdel és enyhén lezárják.

Az ültetést tőzegtablettákba vagy egyedi papírpohárba lehet ültetni, amelyekbe azonnal be lehet ültetni a fiatalokat ömlesztve..

A magvakkal ellátott talajt öntözik, üveggel vagy fóliával borítják, és meleg helyre küldik, lehetőleg közvetlen napfénynek.

Ne felejtse el minden nap szellőztetni az üvegházat, és távolítsa el a páralecsapódást.

Téli vetés

téli vetés kobeiGyakran előfordul, hogy a kertészek a korai virágzás elérése érdekében júliusban azonnal a földbe ültetik a szőlőmagot, és minden szükséges előkészítést elvégeznek. Augusztus végén a felbukkanó fiatalokat kiássák, egyéni “házba” ültetik, és télen egy hűvös helyiségbe küldik, ahol a hőmérséklet nem csökken nulla alá. Az ideális hőmérséklet télen 8-10 fok. Ha alacsonyabb, akkor a növényeket ezenkívül lefedik.

A kobei öntözését mérsékelten és csak akkor végezzük, ha a talaj teljesen száraz. Ha a növények nyáron erősen elágaznak, akkor metszik őket. Jövő év május végén lehetőség nyílik szőlőültetvények ültetésére nyílt talajra.

Megfelelő termesztés és megfelelő gondozás mellett a szőlő hossza elérheti a 11 métert, a virágzás őszig tart..

Palántanevelés

csemeteápolásA csírázás során az öntözésnek mérsékeltnek kell lennie. Növekedést serkentő szerrel önthető. Ha hajtások jelennek meg, a dobozt árnyékolják a közvetlen napfénytől. Egy idő után, amikor a hajtások pár levelet szereznek, már átültethetők. szedés szükségesEhhez a kobeit egy földi csomóval együtt kihúzzák, és az előzőnél 2-3-szor nagyobb edénybe helyezik át. Ezzel elkerülhető az újabb transzplantáció, és a szőlő további stressz nélkül fejlődik és erősebb lesz..

Ügyeljen arra, hogy kövesse nyomon a tartály térfogatát. Egy szűk edényben a liana megsárgul.

Az átrakás után végre ki kell szerelni egy támaszt minden csírához. Ami az etetést illeti, ezt nem szabad elvégezni, mivel a szőlő nem nő és nem fejlődik, hanem összezavarodik, ami megnehezíti a további átültetést. Amint a szőlő kissé meghaladja a 20 cm magasságot, rögzíteni kell, hogy a növény elkezdjen bokrosodni..

Leszállás nyílt terepen

fiatal kobei a szabadbanA palánták átültetése csak akkor lehetséges, ha az éjszakai hőmérséklet nem csökken 4 ° C alá. Ez általában május második felének – június elejének felel meg. Ne feledje, hogy a fiatal növekedés rendkívül érzékeny a hidegre, ezért a megnövelt liana -t meg kell keményíteni az ültetés előtt. Ehhez az átültetés előtti utolsó két hétben kiviszik a loggiába, a verandára vagy az üvegházba. Ha a hőmérséklet éjszaka továbbra is nulla alá csökken, a növényeket fóliával kell lefedni..

Kiszállás. 1.opció

fényes napos helyNapfényes, szélmentes helyen ásson legalább 40 cm mély lyukat. A tőzeget, a humuszt és a gyepes talajt egyenlő arányban összekeverve töltse ki a lyukat.

A példányok közötti távolságnak legalább egy méternek kell lennie..

Ezután a liana -t egy földi csomóval együtt kihúzzuk a tartályból, és áthelyezzük a lyukba, és a közepére helyezzük az aljzat dombján.

Öntözze a palántákat, szórja meg földdel, enyhén tömörítse és telepítse a tartót.

Ha a palánták nem hajtottak ki egyszerre, és vannak gyenge növények, akkor a kertbe is ültetik őket, ugyanakkor szerves anyaggal megtermékenyítik őket..

Amikor az éjszakai hőmérséklet csökken, a csírákat műanyag palackokkal vagy fóliával borítják. A következő 2 hét alkalmazkodó a növények számára..

Kiszállás. 2. lehetőség

nagy bokrok ültetéseEzenkívül a palántákat május elején lehet ültetni. Ezt a vészszállást általában erősen benőtt szőlővel hajtják végre. Az algoritmus megegyezik az előző verzióval. De kiszállás után minden hurok szépen eloszlik a talajon, és óvatosan sűrű fóliával borítja. Minden sarok biztonságosan rögzítve van, hogy a film ne “meneküljön”.

Ezzel a módszerrel fontos a napi szellőzés. A kúszónövény 2 héttel korábban virágzik.

A hő kezdetekor az “üvegházat” eltávolítják, az ostorokat felemelik és rögzítik a telepített tartókhoz.

További ellátás

gyengéden virágzó kobeiA talajba ültetett fiatal növekedést gondosan gondozni kell:

  1. Az öntözést normál hőmérsékleten végezzük. Mérsékeltnek és melegben bőségesnek kell lennie, hogy elkerülje a csökevényesedést..
  2. Gyomláláskor nagyon óvatosnak kell lennie, hogy ne károsítsa a növényt. Ebben a tekintetben a kobea nagyon szeszélyes..
  3. Ami az öltözködést illeti, ezeket havonta kétszer kell elvégezni: először ásványi műtrágyákat, 2 hét múlva pedig szerves trágyákat alkalmaznak. Különösen fontos nitrogéntartalmú készítmények használata. A felső öltözködés június végén ér véget, különben a lombozat “eltömíti” a rügyeket.
  4. Kobei gondoskodást igényel az ostorokról. Rendszeresen el kell osztani őket a megfelelő irányba, le kell kötni és el kell távolítani a megsárgult leveleket..ostorápolás
  5. A talajnak laza és nedvesnek kell lennie. Annak érdekében, hogy ne kelljen ezeket a manipulációkat naponta elvégezni, a talajtakarást tőzeggel, fűrészporral és humussal kell elvégezni..

kobei a tájtervezésbenRészletesen megvizsgáltuk a kobei termesztésének módját, meghatároztuk a szőlőültetési szabályokat, és megtanítottunk több módszert a magvak és palánták ültetésére. Csak választania kell egy irányt, és ezen haladva nőnie kell a liana -ját. kerti dekorációEzenkívül a videóban megismerkedhet azzal, hogyan történik a magokból mászó kobei termesztése. kobei a ház falánálHa követi az összes tippet, gyönyörű növényt kap, bőséges és hosszú virágzással..

Kobei termesztése magvakból – videó

Previous Post
Fotó, amely leírja a beltéri virágok calathea típusait és fajtáit