15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Otthoni ápolás

zamia florida Zamia az örökzöld növények családja. Természetes körülmények között ez a virág Amerika trópusi és szubtrópusi régióiban nő, otthon is cserépben termeszthető. Nem nő túl nagyra, de különleges fogva tartási feltételeket igényel. Még jó otthoni ápolás mellett is a zamia szinte soha nem virágzik, de eredetinek tűnik.

A növények jellemzői és fajtái

zamia virágzata Ennek a növénynek a fajtái megjelenésükben különböznek egymástól. Mindegyikük azonban rövid hordó alakú szárral rendelkezik, amelyből különböző alakú hosszú tollas levelek nőnek ki. Ez egy kétlaki virág, hím és nőstény példányok vannak. Edényekben a zamia képviselői lassan nőnek:

 1. A Zamia pseudoparasitic egy nagy fa, amely természetesen 3 m magasra nő. A levelek eléri a 2 m-t, hosszúkás leveleik vannak, egyenként 30-40 cm-ig.zamia pszeudoparazita
 2. A porított zamia a levelek szokatlan színe miatt kapta a nevét. Hosszúkásak és felületükön világos pikkelyek vannak. A törzs szinte teljesen el van rejtve a föld alatt, csak felnőtt virágokban látható.porított zamia
 3. A széles levelű zamia rövid növény, földalatti vagy föld feletti törzssel. A levelek nagy, lekerekített levelek.széleslevelű zamia
 4. A törpe zamia olyan fajta, amely tökéletes az otthoni termesztéshez. A törzs a föld alatt van, felnőtt növényekben 25 cm hosszú. A leveleket rozettában gyűjtik, akár 50 cm -re is megnőhetnek.zamia törpe

Ennek a növénynek minden fajtája mérgező az emberekre és az állatokra. Macskákban és kutyákban allergiás reakciókat és bőrgyulladást okoznak..

Az otthoni gondozás szabályai

Zamia lassan növekszikA megfelelő fajt nemcsak a zamiavirágok fényképe, hanem a fogva tartás körülményei alapján kell kiválasztani. Otthon is cserépben termeszthetők, de fontos, hogy kényelmes körülményeket teremtsünk számukra, amelyek a lehető legközelebb állnak a természeteshez. Otthon a virág nem fog szaporodni, mivel szaporítani csak magvak segítségével lehet..

Hőmérséklet és megvilágítás

világítás cseréreZamia hozzászokott ahhoz, hogy jól megvilágított területeken nőjön fel, ezért otthon ilyen körülményeket kell megszerveznie. Helyezze az edényeket az ablakpárkányra a napos oldalon. Nagyon forró napokon azonban jobb átrendezni a növényt az árnyékban. Ennek a virágnak a levelei rozetta formájában nőnek, ezért fontos, hogy az edényt különböző irányokba fordítsuk a nap felé. Tehát azonos méretűek és színűek lesznek..

A zamia minden fajtája termofil növény. A legkényelmesebb hőmérséklet számukra 25-28 fok, télen pedig nem eshet 15 belowС alá. A helyiséget szellőztetni kell, de a virággal ellátott edény nem állhat huzatban. Időnként a leveleket szivaccsal le lehet törölni a portól..

A túlzott napsugárzás levél égési sérülést okozhat, ha a növény fokozatosan nincs felkészülve ezekre a körülményekre..

A talajra és az öntözésre vonatkozó követelmények

gondoskodásA szobanövény gondozása zamie -val nem nehéz. Mindenféle talajon jól nő; otthoni ültetésre egy szokásos tárolási szubsztrátum alkalmas. Ön is elkészítheti a következő összetevőkből:

 • agyag alapként – 4 rész;
 • tőzeg – 2 rész;
 • humusz – 2 rész;
 • homok – 1 rész.

Nyáron a virágot folyamatosan öntözni kell, megakadályozva a termőtalaj kiszáradását. A víznek szobahőmérsékletűnek vagy enyhén melegebbnek kell lennie, de nem forró. Ősszel az öntözés fokozatosan csökken, télen pedig elegendő 3-4 hetente öntözni a virágot. Szükséges továbbá a növény állapotának figyelemmel kísérése. Ha levelei sárgulni kezdenek és leesnek, ez azt jelenti, hogy nincs elég nedvesség..

Betegségek és kártevők

a növény segítségre szorulMegfelelő gondossággal a virág egészségesen nő. A megelőzés érdekében nem kell semmivel feldolgozni. Ha a növény nem érzi jól magát, akkor ezt a következő tünetekkel lehet megérteni:

 • túl sok öntözés nitrogén műtrágyákkal kombinálva a gyökér rothadni kezdhet;
 • túl nedves talajban, amikor a levegő hőmérséklete csökken, a virág meghalhat;
 • a leégés úgy néz ki, mint a levél pigmentációs rendellenességei;
 • paraziták (pók atkák, levéltetvek és pikkelyes rovarok) is megjelenhetnek, táplálkoznak a virág levével és halálához vezethetnek.

Otthon nem nehéz zamíát termeszteni és gondozni, elég melegen tartani és rendszeresen öntözni. Lassan nő, ezért egy felnőtt növényt legfeljebb 5 évente ültetnek át. Az állattulajdonosoknak azonban nem ajánlott ezt a virágot venni, mivel mérgező. A méreg a levelekben és a szárakban található, és macskák mérgezhetik. Általános allergiás reakciót okoz, amely bőrkiütésekben, irritációban, viszketésben és hajhullásban nyilvánul meg..

Növekvő büszkeség – videó

Previous Post
Uborka arcmaszk otthon – az alkalmazás előnyei és eredményei