15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Bódító heliotróp illatával: ültetés, termesztés és gondozás

szálkás heliotrop A finom és kifinomult heliotróp mámorító vanília aromával tölti meg az esti kertet. Ezek a buja, lila cserjék nagyszerű díszek egy vidéki ház tájtervezéséhez. Lehetőség van kultúra termesztésére mind személyes telken, mind egy lakásban. Ehhez ki kell választania azokat a fajtákat, amelyek leginkább megfelelnek a régió természeti adottságainak. A szubtrópusi szélességek kedvező környezetként szolgálnak egy virág számára. Ebben a tekintetben a heliotrop ültetése és gondozása, néhány fajta fényképe az alábbiakban található, szakmai ismereteket igényel.heliotróp tengeri szellő

A virág néhány jellemzője

virágpajzsA tenyésztők körülbelül 300 fajt tenyésztettek ebből a növényből. A mérsékelt szélességi fokokon (fagyos telekkel) csak egynyári növényeket termesztenek, bár sokan évelő fajtákat szereznek otthoni körülmények között..

Az ásványi műtrágyák segítségével pompát adhat a bokorhoz és a virágzáshoz. A felső öltözködést 14 naponként alkalmazzák az első rügyek megjelenéséig..

A virágzási időszak több mint egy hónapig tart, júliusban kezdődik (a területtől függően) és az első hőmérséklet -csökkenéssel ér véget. A Buryachnikov család képviselője kizárólag nyílt területeken nő, amelyeket a nap kellően felmelegít. A heliotrop virág neve 2 latin szóból származik: “fordulni” és “nap”. Találóan írják le a növény természetét. Külsőleg ez a primer bokor a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 1. Levelek. A színe sötétzöld, és alakja egy kis fejjel lefelé hajóra hasonlít. A szimmetrikusan elhelyezkedő erek miatt a levelek domborzati szerkezetűek. A száron lépcsőzetesen helyezkednek el, és kis levélnyélre ültetik.heliotrop levelek
 2. Virágok. Egy pajzs több tucat kis virágot tartalmaz. Az ilyen virágzás átmérője körülbelül 25 cm, a kocsány hosszú és egyenes. Többnyire a Nagy Művész végzi sötétkék és lila tónusokban. Vannak azonban példák fehér árnyalatra (White Lady), valamint sárga / barnás központtal (Kurasovsky).virágzó heliotróp fajta Fehér hölgy
 3. Gyümölcs. Amikor megérnek, négy szeletre törnek. Ha időben összegyűjtik, akkor alkalmasak a jövő évi heliotrop telepítésére. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az északi régiókban a magvaknak nincs idejük érni, ezért nem csíráznak jól, és virágaik kicsik és gyengék.a Kurasavsky fajta heliotropja

A cserjét a személyes telek napos oldalára kell ültetni. A talajnak humuszban és sekély talajvízben kell gazdagnak lennie. Gyakran kell öntözni a virágágyást, de ügyeljen arra, hogy a víz ne stagnáljon. Sőt, ahhoz, hogy a kultúra sikeresen fejlődhessen, csípnie kell a hajtásokat, a csúcsokat. Végül is egyes fajták eléri a 30-60 cm magasságot.Odyssein heliotrop

A gyomok elnyomhatják a gyökérzetet, ezért fontos a talaj rendszeres gyomlálása. Annak érdekében, hogy a forró nyáron ne száradjon ki a talaj, talajtakarót készíthet a levelekből és a fűből.

Magvak szaporítása

heliotrop magvakA heliotrop Marine elismerten a legoptimálisabb kiállítás a kertben, mert buja virágzást és jól ágaz. A szakértők azt javasolják, hogy kizárólag palántákkal neveljék. Előfordulhat, hogy a magok nem hozzák meg a szükséges hajtásokat. A kertészek gyakorolják a vetés megkezdését az utolsó fagy elmúltával – márciusban. Ennek eredményeként az első hajtásokat egy hónap múlva lehet látni, és a gyönyörű virágzást négy. A heliotróp magvakból történő termesztésének felgyorsítása érdekében (láthatja a fotóikat) a következő eljárásokat kell végrehajtani:

 1. A pamutszövetet növekedési gyorsítóval impregnálják. A magokat belecsomagolják, és műanyag tálcán hagyják. Amint az anyag megszárad, adja hozzá az oldatot. Az eljárást 2-3 napon belül hajtják végre..magkezelés vetés előtt
 2. A szokásos talaj helyett sűrített tőzegtablettát használnak..
 3. A magokat 24 órán át áztassa az oldatban. Ezüstöt vagy cirkont használnak növekedési gyorsítóként. 6 csepp kiválasztott kémiai elemet adunk egy pohárhoz meleg folyadékkal. Vetés előtt szárítsa meg a magokat törülközőn..mag áztatása

Az ilyen intézkedések megvédik a heliotrop növényt a betegségektől és kártevőktől, valamint ellenállóbbá teszik a szélsőséges hőmérsékletekkel szemben. Ugyanakkor a kertész az első hajtásokat 10 nap múlva látja, nem pedig 30 nap múlva. heliotróp magvak palántáiHa több mint két levél jelenik meg a száron, és ez másfél vagy két hónap múlva következik be, a palánták 2 menetben merülnek. Először 6-10 db-os tételekben ültetik át. egy tartályban. búvár heliotrop csemetékMiután kicsit felnőttek, cserepekbe kerülnek: egyénileg vagy csoportosan (a távolság 10-15 cm).

Fontos a virágzó ágak felkötése, hogy a virágágyás szilárd legyen. Ellenkező esetben a heliotrop “szétesik” a helyszínen, szőnyeggé változik.

Vágás heliotrop

heliotrop -dugványok betakarításaA heliotrop egy faszerű, nagyon igényes kertlakó. Mégis kertészek ezrei szaporítják dugványok segítségével. Március és április kedvező időszak erre a módszerre.. heliotrop -dugványok tőzegkeverékbenA dugványokat humuszmal megtermékenyített tőzeges talajba ültetik. A mikroklímának nedvesnek kell lennie, és a hőmérséklet nem lehet 18 foknál alacsonyabb. Célszerű miniatűr üvegházat létrehozni számára.. dugványok üveg alattA doboz vagy a film a legalkalmasabb, de ne felejtsük el a napi szellőztetést. Amikor a gyökerek megjelennek, a csírákat külön edényekbe ültetik át. Amikor a gyökerek gyökeret vernek, biztonságosan áthelyezik őket egy állandó helyre..

Leszállás

ültetés laza talajbaA növény megjelenése az ültetési szubsztrátumtól, a megvilágítástól, a takarmányozástól és a rendszeres öntözéstől függ. A levelek elhervadnak és elhalványulnak, ha a termés árnyékban nő. Ezért neki a webhely déli vagy délnyugati oldalát kell választania. Otthon, a növény kiváló minőségű és napi szellőzés.

Olyan talajt kell használni, amely nem tartalmaz agyagot. Előnyben kell részesíteni a laza és könnyebb aljzatokat..

A heliotróp virág ültetéséhez érdemes egy speciális talajt vásárolni a cserjékhez, majd gondoskodni kell a palántáról a megfelelő gondozással, amint az a képen is látható. Alátétet saját maga készíthet. Ehhez a következő összetevőkre van szükség:

 • gyep és lombhullató föld;
 • durva homok;
 • kiváló minőségű trágya humusz;
 • hamuba vert szén (1-2 marék);
 • nem savas tőzeg;
 • az agyagot vízelvezetésként használják.

transzplantáció, öntözés, megtermékenyítésA tőzeg és a talaj az aljzat legnagyobb részei, és a többit nagyságrenddel kevesebbre kell venni. Ezután ásson egy nagy lyukat, fektesse le vízelvezetőjét az aljára, töltse fel szerves trágyával, majd óvatosan fektesse le a palántát. A gyökereket kiegyenesíteni kell, majd kis adagokban előkészített talajjal kell lefedni.talaj előkészítése A végén nyomja meg a talajt a gyökérnyak közelében, és bőségesen öntözze meg a bokrot.

Néhány csírát le lehet csípni, hogy a virágcserép terjedelmesebb legyen..

Gondoskodás

A heliotrope szereti a fénytMivel a lágyszárú heliotrop nagyon válogatós növény nyílt terepen, ajánlatos lágy és leülepedett vízzel (20-25 ° C) öntözni. Célszerű 2-3 naponta permetezni a cserjét, de nem bírja a felesleges vizet. Az intenzív vegetáció időszakában a talajt rendszeresen és bőségesen meg kell nedvesíteni.. víz a növények öntözéséreA kertészek minden öntözés előtt javasolják a föld nedvességtartalmának ellenőrzését. Nem lehet nedves vagy száraz. A szerves és ásványi műtrágyákat, mint már említettük, a virágzási időszak kezdete előtt kell kijuttatni. Havonta kétszeri etetés, hogy megvédje a heliotropot a kimerültségtől.

Az esővíz a legalkalmasabb az öntözésre. Kicsit meg kell oldódnia, és jól fel kell melegednie a napon..

A mulcsozás hatékony módszer a nedves mikroklíma megteremtésére a perui heliotrop számára, valamint e család más hibridjeihez. Bármilyen szerves anyagból létrehozhat ilyen menedéket, nevezetesen:

 • komposzt;
 • fűrészpor;
 • lombozat.

heliotróp fajták peruiEnnek eredményeként a kertész megtakarítja a vizet, valamint a gyomlálást. Ugyanakkor egy ilyen szerves „borítás” alatt a talaj mindig laza és nedves lesz.. heliotróp mulcsozásA mulcs legfeljebb 10 cm magas. Sajnos a heliotróp ízletes falat a következőkre:

 • takácsatka (jel – a levelek omladoznak);pók atka
 • fehér legyek;fehér legy
 • gombabaktériumok (szürke penész és penész);
 • levéltetvek.levéltetű

A gombás kártevők elleni küzdelemben antiszeptikus készítményeket (fungicideket) használnak. A permetezést hetente egyszer végezzük, amíg a betegség teljesen eltűnik. A kullancs megsemmisítéséhez elegendő csak naponta 3 -szor bőségesen permetezni a bokrot lágy vízzel..

egészséges növényOktóberben célszerű ágyat ásni a növény többi részével. Télen ajánlatos trágyázni, hogy a következő ültetés előtt elrohadjon a talajban..

Évelőt készíthet egyévesből. Ehhez az ősz elején egy földdarabkával (30 cm átmérőjű) ásják ki. Egy nagy edénybe helyezzük át, amelynek alján nagy lyuk van. Helyezze a virágcserépet legalább 7 ° C hőmérsékletű helyiségbe. Öntözés raklap segítségével, mert a tenyészet nyugalomban van.

Szeszélyessége ellenére ez a Földközi -tenger lakója jól gyökeret ver Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna területén. A zord telekkel rendelkező régiókban azonban a heliotropot gyakran otthon termesztik..

Növekvő heliotrop otthon – videó

Previous Post
Fotó, amely leírja a beltéri virágok calathea típusait és fajtáit