15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A tájtervezés fénypontja kúszó szívós

kúszó szívós Sok kertész talajtakaróval alakítja át kertjét az öröm oázisává. A kúszó rovar eredeti élő virágszőnyeg, melynek segítségével kitöltik a kert fái és cserjék közötti üregeket. A növény szorosan lefedi a talajt, nehogy gyomok növekedjenek rajta. Az egész szezonban élvezheti a paradicsom buja díszítését.

Rövid leírás és gyakori típusok

szívós kúszó fajta Csokoládé forgács Egy évelő növény – kúszó szívós vagy ayuga a labiate családba tartozik. 30 cm magasra nő. A kis virágok felálló száron helyezkednek el, széles levelekkel díszítve.

A növény a szerény hajlamáról kapta a nevét. Szárazságtűrő, sziklás helyeken nő, például termékeny talajon. Lombhullató erdőkben, napsütötte réteken és még sűrű cserjék között is megtalálható.

A mai napig több mint 40 kúszó szívó fajta ismert, amelyek a bolygó különböző részein nőnek. Eredeti formájában a növényre emlékeztek az emberek élénk kék virágairól. De a tenyésztők munkájának köszönhetően új dekoratív lehetőségek jelentek meg. Ezek elsősorban a következő módokon különböznek egymástól:

  • a növény magassága;
  • levél alakja;
  • virágzási időszak;
  • rügyek színe;
  • rajzok szórólapokon.

A kúszó túlélő mellékelt fotóin jól láthatók ezek a különbségek..

szívós kúszó fajta AtropurpureaA kertészek által használt leghíresebb fajta az Atropurpurea. Fényes barna ráncos levelei vannak, bronz árnyalattal. 8 cm magas virágszőnyeget képeznek, és fénykedvelő növények..

szívósan kúszó Burgundi ragyogásView Burgundy Glow (Burgundy Glow) megkülönbözteti a kis leveleket, amelyek különböző színekben érkeznek. A talajtól és a fénytől függően piros, barna vagy lila színben csillognak. A szívós Burgundia Glow jól nő a cserjék vagy fák árnyékában.

szívósan kúszó TöbbszínűAz eredeti változat a szívós – Multicolor (Multicolor). A világos, lila levelek, amelyek vörös, narancssárga és sárga foltokat mutatnak, a fénytől függően megváltoztatják színüket. A kert árnyékos részén sárga vagy rózsaszín árnyalatú foltok jelennek meg a zöld leveleken.

szívós kúszó variegataA különböző kúszó szívós – Variegata (Variegata) szürkés -zöld levelei vannak, krémes szegéllyel keretezve. Valóban műalkotás!

szívósan kúszó Fekete fésűkagylóSötétlila fényes, szaggatott levelek jellemzőek a fekete kagyló fajtára. Ilyen szívós virágzás kékben. Ha sok fény esik rá, a levelek idővel elsötétülnek..

Annak ellenére, hogy a szívós árnyékos helyeken és fényben is jól nő, jobb elkerülni a perzselő napsütéses területeket. Ideális – szóró bokrok alatt.

Szőnyegvirág ültetése és gondozása

kúszó virág szőnyegA virágszőnyeg személyes parcellán történő termesztéséhez fontos, hogy kövesse a kúszó szívó ültetésének és gondozásának alapvető szabályait..

A növény magvak vetésével vagy bokrok osztásával szaporodik. De először elő kell készítenie a talajt, és ki kell választania a megfelelő helyet a kertben. Mivel az Ayuga szerény növény, gyökeret fog ejteni bárhol a virágoskertben. Egy árnyékos területen azonban a túlélő jobb lesz.

A növény ültetésének ideális talaja a vályog, amelyet vermikomposttal dúsítanak. Az előkészített kis lyukakba a szívós magokat elvetik, és megszórják földdel.

A vetőanyagot legjobban speciális üzletekben lehet megvásárolni. Az önmagukban betakarított magvak elveszítik a fajtajellemzőiket.

A kúszó szívós növényt vegetatív módon ültetheti. Ehhez a növény gyökerét stolonokra osztják, amelyekben 3 csomópont van. Az ültetési anyag beszerzése érdekében a szívós aktívan öntözik körülbelül egy hétig. Ez idő alatt új gyökerek nőnek. A kedvelt növényeket felássák, majd éles késsel vagy ollóval részekre osztják. Az új palántákat az előkészített lyukba helyezik el, 30 cm távolságra egymástól. Földdel borítva a legfontosabb, hogy ne takarja el a növény tetejét. Lehet tavasszal kúszó szívós növényt ültetni, amíg ki nem virágzik.

szívós kúszó rozetta ültetéseVirágszőnyeget ültethet úgy, hogy a növényt rozettára osztja. Mindegyik fogantyún 3 db legyen. Ennek köszönhetően a kúszó szívós gyorsabban gyökeret ver. Ez a módszer a teljes meleg időszakban alkalmazható..

kúszó szívós hajvágást igényelAz Ayuga ápolás fő szabálya a szőnyeg növekedésének és sűrűségének szabályozása. Tekintettel erre, aszály idején időszakosan ritkítani és öntözni kell. Ha a virágpárna több mint 6 éve egy helyen kellemes a szemnek, nitrogéntartalmú műtrágyákat kell alkalmazni a talajra. És kora tavasszal adjunk hozzá egy kis talajt.

Télen a szívós nem fedhető, mivel nem fél a fagytól.

A tájtervezés kedve

szívósan kúszik a tűlevelűek közöttA tapasztalt kertészek kitartóan készítenek különféle kompozíciókat. Az árnyékos területeket díszíti, a pihenés menedékévé varázsolja. A magas fák és a terjedő bokrok hátterében a szívós olyan, mint egy puha szőnyeg, amely vonzza a tekintetet. És összhangban más kerti virágokkal, a mesterek csodálatos kompozíciókat készítenek. A tájtervezésben kúszó virrasztó fényképén minden varázsa jól látható.

szőnyeg a kúszó fáról a kertbenRemek kiegészítője lehet azoknak a területeknek, ahol a fű nem nő vagy kiszárad. Eredeti alap egy alpesi csúszdához és fénypont a fenséges fák törzséhez. Azok, akik valaha kúszó szívóssággal díszített kertben jártak, ismét vissza akarnak térni oda.

Növekvő kúszó szívós az oldalon – videó

Previous Post
Uborka arcmaszk otthon – az alkalmazás előnyei és eredményei