15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Csodálatos gloriosa termesztése otthon

egzotikus növény gloriorza A Gloriosa egy egzotikus dísznövény, amely természetes módon nő Dél -Afrika és Ázsia meleg éghajlatán. A Melantia családhoz tartozik, a liliomvirágok rendjébe, második neve pedig a dicsőség virága. A fiatal növények figyelemre méltónak tűnnek a boltok polcain, de megfelelő gondozás és gondozás mellett fényes virágokká válnak, hosszú, látványos hajtásokkal. Annak érdekében azonban, hogy a gloriosa növény mérsékelt és még hideg éghajlaton is virágozni tudjon, érdemes előre megismerni minden követelményét..

Gloriosa – mi ez a növény?

gloriasis a vadonban A Gloriosa évelő növény. Nem túl népszerű a kertészek körében, ezért kevés fajtája van. Alapvetően abban a formában kerülnek a polcokra, ahogyan a természetben, a trópusi erdőkben nőnek. A tenyésztők nem tettek erőfeszítéseket, és nem végeztek saját kiigazításokat, így mindenkinek lehetősége van arra, hogy igazi dzsungel liana -t neveljen az ablakpárkányon.

A gloriasis számos jele alapján felismerhető:

 • szára egyenes, világoszöld, elérheti az 1-2 m hosszúságot;
 • rizóma – gumó;
 • a levelek hosszúkás lándzsa alakúak;
 • az antennák a hajtások végén helyezkednek el, amelyek segítségével a növény a tartóhoz rögzíthető;
 • a virágok fényesek, nagyok, magányosak, hosszú kocsányokhoz vannak rögzítve;
 • kedvezőtlen időszakban a növény föld feletti része kiszáradhat, és felmelegedéssel a vegetatív folyamatok helyreállnak.

A képen a gloriosa fényesnek és látványosnak tűnik, de jobb távolról csodálni a virágzását, és amikor vele dolgozik, be kell tartania a biztonsági szabályokat. A tény az, hogy a növény mérgező az állatokra és az emberekre. Alkaloid kolchicint tartalmaz, koncentrációja különösen magas a gumókban és a magokban. Egy felnőtt számára elegendő 6 mg anyagot enni a halálos kimenetelhez. A gloriasis kezelése után szigorúan tilos megérinteni a száját és más nyálkahártyáit..

Annak ellenére, hogy a természetben a gloriosa elérheti a 2 m magasságot, otthon cserépben termesztik. Nem alkalmas nyílt talajban történő ültetésre, mivel még az enyhe szezonális hőmérséklet -ingadozások is károsak lehetnek..

Otthon nő

gloriasis otthonMegfelelő otthoni ápolás mellett a gloriasis látványosnak tűnik. A legfontosabb dolog, amelyet figyelembe kell venni, hogy a növény hozzászokott a forró trópusi éghajlathoz és a bőséges öntözéshez az esős évszakban, így nem tolerálja a fagyot. A virág szaporításának több módja is van, de a legegyszerűbb módja egy fiatal növény vásárlása a boltban..

A gloriosa otthoni termesztésekor lehetőség van a szabadban történő ültetésre. Nyáron, amikor a levegő hőmérséklete stabil, 25-27 fok, akkor kint lehet elhelyezni, és az első hideg pattanásokkal a rizómával és a földcsomóval együtt eltávolítható a házba vagy az üvegházba..

Javasoljuk, hogy a növényt cserépben mozgassa – ez csökkenti a gyökerek károsodásának valószínűségét.

Gloriosa tenyésztési módszerek

A gloriasis fotóján az otthoni gondozás során eltérhet. Ez a növény nagyra nőhet, vagy kicsi, egyenes hajtásokat adhat. Ha már van egy ilyen virág az ablakpárkányon, akkor kétféleképpen szaporítható. A természetben egy virágzási időszak után a hajtások tetején magok képződnek. A földbe omlanak, gyökeret eresztenek, és a következő évben kis hajtásokat kapnak tőlük..

Gumó szaporítása

a gloriosa szaporodása gumókkalA gloriosa szaporításának legegyszerűbb módja a rizómák. Gumós növényekhez tartozik, és a gumó felosztásakor mindegyik rész teljes értékű hosszú hajtásokat képez. A reprodukciót tavasszal hajtják végre, amikor a virágot új tartályba ültetik. Az eljárás egyszerű:

 • a rizómát eltávolítják a földről, és késsel óvatosan több egyenlő részre vágják;
 • a vágás helyét zúzott szénnel kell feldolgozni;
 • minden gumót külön edénybe ültetnek, és néhány centiméteres földdel megszórják;
 • az öntözést csak az első hajtás megjelenésekor lehet elkezdeni, és előtte felmelegítheti a növényt, ha meleg felületre helyezi.

A gloriosa tavaszi átültetésekor látható, hogy a régi rizóma új kis gumókat képezett. Csak gondosan el kell különíteni őket, és át kell ültetni egy új edénybe. Egy idő után teljes értékű egyedi növényekké válnak..

Magvak szaporítása

gloriosa magvakA gloriosa magvakból történő termesztésének módja hosszabb. Hosszú ideig nő, és bár a hajtások gyorsan megjelennek, az első virágzási időszak nem lesz korábban, mint 3-4 évvel az ültetés után. Ha azonban nem lehet gumót szerezni egy felnőtt egészséges növényből, akkor a magokból teljes értékű liana-t is termeszthet..

A magvakkal történő szaporításhoz szükséges a növény beporzása. A Gloriosa önbeporzó virágokra utal, és az eljárást otthon is elvégezheti:

 • a pollen ecsettel átkerül ugyanazon növény virágaira;
 • virágzás után a magokat megkötik;
 • össze kell gyűjteni és termékeny talajba kell ültetni;
 • mielőtt a hajtások gyökeret vernének, fedje le őket üveggel, és rendszeresen szellőztesse ki őket. legalább 20 fokos hőmérséklet fenntartása.

Amikor apró levelek jelennek meg a palántákon, a növényeket át lehet ültetni külön edényekbe, és öntözőrendszert lehet létrehozni. Megfelelő gondozás mellett a gloriosa gyorsan növekszik, de otthon magassága ritkán haladja meg az 50-60 cm-t, nagy növények termeszthetők, ha nyáron kiviszik őket. A harmadik évben megfigyelhető lesz az első fényes virág megjelenése..

Gondozási tanácsok

gloriosa egy edényben az utcánA beltéri gloriosa különleges gondozást igénylő növény. A forró trópusi éghajlathoz alkalmazkodik, szabálytalan, de bőséges öntözéssel. A virág jól nő termékeny talajban. Érdemes humuszt, komposztot, tőzeget és homokot hozzáadni a vásárolt keverékhez. A műtrágyákat rendszeresen újra bevezetik – az eljárás kényelmes tavasszal, amikor a növényt átültetik egy nagyobb cserépbe.

Számos javaslat létezik a nagy és egészséges glóriák termesztésére, valamint a gyorsabb virágzásra:

 • helyezze a virágcserépet a jól megvilágított oldalra, és fokozatosan igazítsa a naphoz, mielőtt nyáron kivinné;
 • az aktív növekedés időszaka tavasz végén és nyár elején következik be – ebben az időben a virágnak bőséges öntözésre van szüksége szobahőmérsékletű vízzel;
 • ősszel a létfontosságú folyamatok lelassulnak, érdemes csökkenteni az öntözést, és át kell rendezni az edényt kevésbé megvilágított helyre;
 • A gloriosa inkább magas páratartalmú körülmények között nő, így a leveleket szórópisztolyból is permetezheti.

A Gloriosa további támogatást igényel, de nem fonódik köré, mint sok más növény, hanem indákkal rögzíti, amelyek a hajtások végén találhatók. Az ágakat fel kell kötni, hogy ne essenek le és ne sérüljenek meg saját súlyuk miatt..

Hogyan válasszunk egy edényt a gloriosa számára?

a növény támogatást igényelA virág rizóma nem túl nagy, ezért egy kicsi, de mély edény megteszi. Alján lyukakat kell elhelyezni a felesleges nedvesség kiáramlása és a gyökerek szellőzése érdekében. Ezenkívül feltétlenül el kell helyezni egy vízelvezető réteget a talaj hozzáadása előtt. Ebből a célból a megvásárolt expandált agyag vízelvezető vagy kis kavicsok alkalmasak. Magas támaszt helyeznek az edény közepére – a növény speciális antennákkal tapad hozzá, mivel hajtásai hosszúak és nem elég erősek.

A gloriosa fajtái és fajtái

A természetben legfeljebb 10 fajta gloriosa létezik. Az otthoni termesztéshez leggyakrabban 3 fő fajtát kínálnak. Különböző régiókban nőnek, de otthon jól cserépben..

Gloriosa luxus

gloriosa luxusA Gloriosa luxus a természetben leggyakrabban előforduló fajta. A trópusokon nő, a nedves éghajlatot részesíti előnyben, 1,5 km -rel a tengerszint felett emelkedhet. Ez egy nagy virág – hajtásai eléri a 2 m hosszúságot, de nem elég erősek, és rögzíteni kell őket a tartóhoz. A virágok nagyok. az egyes szirmok 8 cm -re nőnek, kívül rózsaszínűek, belül színük sárgáról (közelebb a maghoz) világos végű vörösre változik. A fajta második neve csodálatos gloriosa.

Gloriosa egyszerű

gloriosa egyszerűEz a fajta elterjedt Afrika trópusain. Hajtásai 1,5 m -re nőnek, levelei a gloriosa fajra jellemzőek. A virágok közepes méretűek, a szirmok eléri a 3-5 cm-t, a tövükben szélességük körülbelül 3 cm. Sárga-zöld színük van, vörösre vált, egyenes, gyakorlatilag nem hajlik befelé.

Gloriosa Rothschild

Rothschild gloriosaA Gloriosa Rothschild egy másik fajtája ennek a növénynek, amely alkalmas otthoni termesztésre. Más fajtáktól eltérően elágazó hajtásokkal rendelkezik, amelyek mindegyikét egy tartóhoz kell rögzíteni. A szirmok meglehetősen nagyok, mindegyik akár 10 cm hosszú is lehet. Pirosak, lila foltokkal borítottak, a végén enyhén kifelé íveltek..

A Gloriosa azon kevés egzotikus növények egyike, amelyek otthon termeszthetők. Az ápolás és karbantartás során nem túl szeszélyes, elegendő az optimális hőmérsékleti rendszer fenntartása és a talaj rendszeres nedvesítése. A gloriosa különböző fajtái évelő növények, és az első virágok csak néhány évvel a magvak talajba ültetése után jelennek meg. Azonban minden munka elvégzésekor és a virággal való érintkezéskor érdemes betartani a biztonsági szabályokat és védőkesztyűt használni. Érdemes korlátozni a háziállatok hozzáférését is – erős méreg van a zöld tömegben és a gumókban..

Previous Post
Uborka arcmaszk otthon – az alkalmazás előnyei és eredményei