15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Díszítjük webhelyünket szokatlan lila reggelivel

zöld kerítés lila hajnal Biztosan észrevette a kertjében vagy otthon a kora meleg reggeli gyönyörű gramofont a szív alakú lombozat hátterében. Ez a lila hajnali csillogás az egyik leggyorsabban növekvő éves lián, igénytelen gondozni. Akár azt is mondhatjuk, hogy ez egyfajta gyom, mint a fűszernövény, amelynek dekoratív értéke sokkal magasabb. A növénynek sok fajtája létezik, de a legnépszerűbbek a lila és háromszínű reggeli dicsőség..

Ipomoea lila csillagok a paradicsomban: fotó és leírás

a lila hajnal dicsőségének csodálatos virágzása A lila hajnalka (Ipomaea purpurea), más néven farbitis (népiesen – gramofon, fűszálfű) a fűfélék családjába tartozik. Nevét a görög ips -ből kapta, ami “féreg”, és “homoios”, fordítva – “út”. És valóban, a növény rizómája és szára hasonló a hosszú féreghez. A virág hazája Amerika déli és középső része..

A reggeli dicsőség gyorsan fejlődik. Szó szerint egyik napról a másikra fonódni tud egy kis támasz körül, és rövid időn belül a szárak akár 3-4 m-re is megnőnek, azokon a területeken, ahol sokáig meleg van, hossza elérheti a 7 m-t.

A következőképpen azonosíthatja a növényt:

 1. Származik. Nagyon serdülő és göndör..
 2. Lombozat. Szív alakú vagy tojásdad-hegyes alakú, hosszú levélnyélén helyezkedik el, élénkzöld színű.
 3. Rügyek. Ezek legfeljebb 6 cm átmérőjű gramofonok, rövid kocsányon helyezkednek el, és különböző színekkel festettek, például lila, kék, világoskék, lila, lila. Ezenkívül a szín lehet monokromatikus vagy tarka. A frottír és csíkos fajták nagy dekoratív értékkel bírnak..reggeli dicsőség tarka virágzása
 4. A bőséges virágzás június utolsó napjaiban következik be, és a fagyig tart. A növény sajátossága maga a rügy élettartama – csak egy nap kora reggeltől délután 14-17 óráig.

A növény mérgező!

Fotó lila dicsőség, ültetés és gondozás

Az Ipomoea purpurea palántáiA reggeli dicsőség szerény. Ennek ellenére vigyáznia kell rá.

Világítás és elhelyezkedés

A növény szereti a fényt, ezért jó napfényű helyekre kell ültetni. Nem ajánlott a virágot részleges árnyékban vagy árnyékban ültetni, mert a fény hiánya befolyásolja dekoratív hatását: a rügyek elveszítik fényességüket, a virágzás nem olyan bőséges. Ideális elhelyezkedés-délkeleti déli vagy délnyugati ablakok.

Hőmérséklet rezsim

Az ipomoea lila inkább a meleget részesíti előnyben, mint a hideget. És a fagyok teljesen rombolóak számára..

páratartalom

megfelelő gondossággalDe ez a mutató nem különösebben fontos. Igen, párásabb légkörben a növény jobban érzi magát, mint szárazban. Ha hiányzik a nedvesség, egyszerűen permetezze a növényeket szórófejes palackkal..

A permetezést óvatosan végezzük, hogy a cseppek ne essenek a rügyekre és ne égjenek meg.

Locsolás

Az Ipomoea lila nem tolerálja az állóvizet. Ezért mérsékelt öntözésre van szüksége. A túlcsordulás romboló hatású – a gyökér rothad és a növény elpusztul. Ugyanakkor forró időben nem szabad hagyni, hogy a földi kóma kiszáradjon – ez halálhoz is vezet. Az ősz beköszöntével csak akkor öntözik, ha a talaj jól kiszáradt. Amint látja, hogy a növény “felakasztotta” a leveleket – öntözni kell.

A talaj

A farbitis szubsztrátumának táplálónak és lazának kell lennie. Ezek a mutatók jelentősen befolyásolják az üzem fejlődését. Az aljzat pH-jának 6-7-nek kell lennie. Ezenkívül nem tartalmazhat sok nitrogént. Ellenkező esetben a levél tömege jól fog növekedni, és bőséges virágzás nem várható. Ha növényt cserépbe ültet (például palántákhoz), előnyben részesítse az univerzális talajt, keverje össze a gyepet és a lombhullató talajt és a homokot.

Felső öltözködés

virrad a reggeli dicsőségEzeket az aktív növekedés időszakában hajtják végre pozsgás növények vagy dekoratív termesztő növények készítményeivel. Az első etetés után, 2-3 hét után csinálnak egy másodikat.

A paradicsom lila hajnalcsillagának ültetésének és elhagyásának árnyalatai:

 1. A növény virága csak egy napig él. Általános szabály, hogy magától leesik. De ha ez nem történt meg, akkor a magok összegyűjtése után le kell vágni..
 2. Az első fagy kezdetével a kiszáradt szárakat le kell vágni és ártalmatlanítani..
 3. 3-4 héttel a reggeli dicsőség ültetése után egy támaszt telepítenek.
 4. Ha a növény csúnyán néz ki, csípje meg a szár tetejét. Ez provokálja az oldalhajtások megjelenését..
 5. Tavasszal, ha a bokor sűrű, egyes ágakat metszenek, és minden példányon 1-3 szár marad.

A hőmérséklet 5 ° C -ra csökkentése káros a növényre. Ezért az ültetést szigorúan figyelembe kell venni, figyelembe véve a régió éghajlatát..

Reprodukció

az Ipomoea purpurea maghüvelyeiAz eljárást két módszerrel hajtják végre..

Palánta

Az Ipomoea lila paradicsomi csillagok magjai erős héjjal rendelkeznek, ezért ültetés előtt rétegződnek. Az ültetést szubsztráttal (kókuszrost, vermikulit, levélföld, tőzeg 1: 1: 2: 1 arányban) töltött műanyag csészékben végezzük, fertőtlenítés után.

a magokat fel kell dolgozniA magokat fungiciddel vagy permanganáttal kezeljük, mossuk és egy napig vízben áztatjuk. Minden csészébe 2-3 magot ültetnek, 2,5-3 cm mélységig Öntözés, fedjük le üveggel vagy fóliával. A csírázáshoz 18-20 ° C hőmérséklet és napi szellőzés szükséges..magvak vetése cserépbe

10-14 nap múlva hajtások jelennek meg. Az Ipomoea mag kihajtMiután a második pár levél megnőtt, búvárkodnak és egy nagy tartályba kerülnek. A fagy elvonulása után a növényt állandó helyre ültetik át a talajban, 20-25 cm távolságban tartva a mintákat.

Közvetlenül a földbe

A leszállást azonnal meg kell kezdeni, amint stabil meleg időjárás jön létre, nappali hőmérséklet 16-18 ° C, éjszaka pedig 10 ° C-nál nem alacsonyabb. Felülről az aljzatot meglazítják, és barázdákba (1,5-2 cm mélységbe) ültetik, egyenként 2-3 magot. A magvak között 20-25 cm távolságot kell tartani..

Ezt követően mindent bőségesen öntözünk. Amikor a hajtások 10-15 cm magasra nőnek, csípje meg a tetejét, hogy elérje az elágazást. Ezután a gondozás a szokásos módon történik..

Kártevők és betegségek

reggeli dicsőség kártevőiAz Ipomoea lila virág nagyon gyenge egészséggel rendelkezik. Amint megsértik az agronómiai szabályokat, a növény megbetegszik. Leggyakrabban megfigyelhető:

 1. Fehér rozsda. Gombák jelenléte miatt fehér, virágzó apró, lekerekített foltok megjelenésével észlelhető. A betegség megszüntetése érdekében az érintett területeket le kell vágni, és fitosporinnal kell kezelni..
 2. Lágy rothadás. Ezt a szár lágyságának megjelenése mutatja. Csak egy kiút van – ki kell gyökereztetni a növényt és el kell égetni.
 3. Antracnóz. Általában a gomba fokozott fejlődése miatt nyilvánul meg helytelen öntözéssel vagy hosszú eső alatt. A problémák sárga szegélyű, kis barna foltok jelenlétével azonosíthatók. Idővel megnőnek a méretük, zavarják a fotoszintézis folyamatait, ami után a levél elhal. Megbirkózhat a betegséggel, ha eltávolítja az érintett részeket és szárakat, és tovább kezeli az ostorokat és a talajt fungicid készítményekkel.
 4. Szár- és gyökérrothadás. A fuzárium gomba hatása alatt keletkeznek. A betegséget az érintett területek sötétbarna színű megjelenése és az egészséges szövetek éles szegélye észleli. A növény gyógyítása már nem lehetséges. Csak a gyökerek távolítják el és égetik el.
 5. A rothadás fekete. Ilyen betegség esetén sötét színű depressziós foltok jelennek meg a növényen, rózsaszín váladékkal. Az érintett részek eltávolításával, majd gombaölő szerekkel történő permetezéssel harcolnak.

A reggeli dicsőség termesztésekor emlékeznie kell arra, hogy vannak olyan vírusok, amelyek megfertőzik a növényt, de nem kezelhetők. Sőt, továbbadják őket egy vegetatív módon termesztett fiatal növénynek.

A növény kártevői toxicitásuk miatt nem szörnyűek. Csak a pók atkák és levéltetvek jelenhetnek meg. Szabaduljon meg tőlük rovarölő szerekkel vagy fokhagyma infúzióval, szappanos vízzel.

A design világában

kerti dekoráció dicsőségA reggeli dicsőség minden kertet díszíteni fog jelenlétével. Általában a sövény mentén ültetik, ívek, lugasok közelében, gyönyörű kilátás érdekében. Különleges sikk érhető el, amikor Ipomoea lila paradicsomi csillagainak keverékét ültetik.

Szeretnek növényt ültetni a házak falai közelébe, hogy javítsák a ház mikroklímáját a déli ablakok árnyékolásával..

A fák közelében ültetve a növény fonja a törzset és az ágakat. Ha ehelyett szárított uszadékfa van, az eredmény hasonló lesz a topiáriumhoz. De a kárpitok használata gramofonnal lehetővé teszi, hogy nyereségesen és gyönyörűen elkülönítse a rekreációs területet.

Ha kertjét dicsőséggel díszíti, és fantáziát mutat, személyre szabhatja otthonát és a körülötte lévő tájat..

Previous Post
Fotó, amely leírja a beltéri virágok calathea típusait és fajtáit
Next Post
Сколько вы можете получить за кредит под залог автомобиля в Техасе?