15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Növekvő pedilanthus otthon

a pedilanthus termesztése otthon A beltéri növények között sok ember él a trópusokról és a szubtrópusi régiókból. Ez alól a Pedilanthus sem, amely otthon nagy zöld díszítéssé változik. A cserépkultúrában a virág több fajtáját termesztik, amelyeket sűrű leveleik, erőteljes zöld száraik és rózsaszín-vörös virágú esernyő virágzatuk szeretnek. Az elegáns selyemcipőre emlékeztető formájuknak köszönheti a virág a nevét.

A természetben egy növény, fajtól függően, elérheti az 50-200 cm magasságot, felálló és nyúlós szárai lehetnek, amelyek növekedésük során változatlanul csupaszok lesznek. Egy pillantás rájuk elegendő ahhoz, hogy megértsük, miért hívják hazájukban a pedilanthus -t „Szent Jákob lépcsőjének”, „ördöggerincnek” vagy „cikcakkos növénynek”. A virág szárai bizarr módon eltörtek, hasonlítanak egy lépcsősorhoz vagy villámláshoz.

Otthon a pedilanthus alacsonyabb, mint a természetben, és a virágtermesztők ritkábban figyelik meg a virágzást télen..

Ez azonban nem háborítja fel a szubtrópusi kultúra szerelmeseit, mert a nagy példányok kevésbé dekoratívak, és a szokatlan virágok koronáit a hajtásokon sikeresen felváltja a fehér, zöld és rózsaszín árnyalatú tarka lombozat.

nem szeszélyes pedilanthus A pedilanthus egyszerű gondozásának és gyors, évente 15-25 cm-es növekedésének köszönhetően a növény mind tapasztalt virágtermesztőknek, mind kezdőknek ajánlható, akik csak egy érdekes hobbi bonyolultságát ismerik..

Világítás pedilanthus otthon

megfelelő fény a pedilanthus számáraÉszak- és Közép -Amerika száraz szubtrópusainak lakója, a pedilanthus a természetben napos sziklás lejtőkön gyökerezik, ahol nincs elegendő tápanyag és nedvesség más növények számára. Szívós, nagy növény, amely a pozsgásokhoz hasonló viselkedésű, életerős nedvességet halmoz fel a szárban.

A pedilanthus világításának szobahőmérsékleten közel kell lennie a természeteshez. A nyugati vagy keleti ablakok a legalkalmasabbak a kultúrához, ahol a virág erős, de szórt fényben van. Itt jelenik meg a növény teljes pompájában.

Az északi oldalon, különösen az őszi-téli időszakban, a virág szenved a napfény hiányától, amelyben a tarka fajták elveszítik fényességüket, a rózsaszín árnyalat eltűnik a levéllemezekről, és a fehéret fokozatosan zöldre cserélik.

A déli ablakokon tavasszal, télen és ősszel optimális feltételeket teremtenek a pedilanthus számára. Nyáron fennáll a túlmelegedés veszélye, amelyre a virág úgy reagál, hogy leejti vagy megvilágítja a lombozatot. Ha nincs más hely, napsütéses napokon a növényt árnyékolják, vagy továbbviszik az ablaktól..

A pedilanthus virág szubtrópusi növény, amely természetes körülmények között él a hosszú nappal. A középső sávban ősz közepétől áprilisig háttérvilágításra van szüksége, ehhez helyesebb speciális fito-lámpákat használni.

Pedilanthus tartalom hőmérséklete

metszés pedilanthusAmikor a pedilanthus-t otthon termesztik, ne felejtse el, hogy ez egy termofil növény, amely negatívan reagál a hipotermiára, de tökéletesen tolerálja a + 25-30 ° C hőmérsékletet. Nyáron egy virágcserép biztonságosan kivehető a levegőbe, eltakarva a csapadéktól és a közvetlen napfénytől.

Ha a növényt a szobában tartják, a helyiséget rendszeresen szellőztetni kell..

A Pedilanthus szereti a friss levegőt, de fél a huzattól, és nem valószínű, hogy gyökeret ver a konyhában, ahol az égéstermékek koncentrációja túl magas:

 1. A meleg évszakban a pedilanthus optimális hőmérséklete +25 ° C. A melegebb napokon a virág fokozottan igényli a nedvességet, az oxigént és a napvédelmet.
 2. Amikor kint hidegebb lesz, és csökken a nappali fény hossza, a növény jobban érzi magát + 15-18 ° C-on, de nem alatta. Ebben az időben az öntözés csökken, és a növény további kiemelésre kerül.

Pedilanthus öntözési mód

a pedilanthus tartásának feltételeiBár a természetben a pedilanthus nem rontja el a bőséges nedvességet, szoba körülmények között az öntözésnek rendszeresnek kell lennie:

 • a pedilanthus öntözés nyári rendje hetente 2–4 talajnedvesítési eljárást ír elő;
 • télen a virágot 10 naponként legfeljebb 2 alkalommal kell öntözni.

A növény nedvességre utaló jele a felület szárítása. A felesleges víz, különösen a pedilanthus tartalmának csökkentett hőmérsékletén, gyökérrothadással fenyeget. A virág krónikus nedvességhiányt jelez a levelek sárgulásával és lehullásával..

Talajválasztás, trágyázás és a pedilanthus etetése

gyökeres pedilanthus dugványokA száraz szubtrópusi őshonos talajban nem túl válogatós. A talaj kiválasztásakor ügyeljen a mérsékelt tápértékre, a jó levegőztetésre, a szerkezetre és a nedvességvezető képességre..

A kész keverékek közül egyetemes talajt választhat beltéri dekoratív lombhullató növényekhez. Ha ez nem lehetséges, az aljzatot önállóan készítik, keverve:

 • 3 db kerti föld;
 • 1 rész durva zárványoktól megtisztított tőzeg;
 • 1 rész mosott durva homok.

A virág számára a nedvesség stagnálása veszélyes; annak elkerülése érdekében erőteljes vízelvezető réteget öntenek az edény aljára..

A talaj tetején újabb réteg finom kavicsot vagy kavicsot készítenek. Ez az intézkedés segít megőrizni a nedvességet, megakadályozni a talaj szikesedését és hosszú ideig lazán tartani..

metszés után pedilanthusA pedilanthus termesztésekor fontos, hogy ne csak a megfelelő talajt válasszuk, hanem a műtrágyákat is; a virág megtermékenyítésének kevés nitrogént, valamint nyomelemek és ásványi anyagok teljes skáláját kell tartalmaznia. A kultúrának áprilistól szeptemberig további táplálkozásra van szüksége, míg az aktív tenyészidőszak tart. A pedilanthus etetését havonta 1-2 alkalommal végezzük. A túlzott nitrogén a levelek tarka színének elvesztéséhez vezethet, lehetséges, hogy a gyökérzetet károsítja a rothadás.

A pedilanthus otthon tartásának nehézségei

a növény segítségre szorulAz egzotikus megjelenés ellenére a pedilanthus szerény és jól kijön minden beltéri növénysel. A felmerülő problémák leggyakrabban a gondozási és karbantartási szabályok megsértésével kapcsolatosak, amelyek a következők:

 • a napfény hiánya, amely miatt a levelek elveszítik dekoratív hatásukat, kisebbek és morzsolódnak;
 • túlzottan száraz levegő és nedvességhiány, ami a lomb sárgulását és elvesztését okozza;
 • krónikus túlcsordulás, ami a rothadás és a talaj kártevőinek megjelenéséhez vezet;
 • hideg levegő, ami a hajtások és levelek tetejének fagyását okozza.

A beltéri virágot leggyakrabban érintő kártevők közül meg lehet nevezni a pókatkát, a lisztet és a levéltetvet, ha a növény nyáron a szabadban volt.

Óvatosan kell eljárni a pedilanthus gondozása során; a viráglé érintkezése érzékeny bőrön irritációt, vörösséget, duzzanatot és viszketést okozhat. Ezért a vágás és az ültetés során a termelőnek kesztyűre lesz szüksége..

Igénytelen pedilanthus – videó

Previous Post
Uborka arcmaszk otthon – az alkalmazás előnyei és eredményei