15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A Fittonia reprodukciójának jellemzői

kecses fittónia Az Accantha család képviselői, a Fittonia apró növények, különböző árnyalatú dekoratív levelekkel és fehér erekkel. Ezek évelő talajtakaró növények, amelyek csak 10 fajt tartalmaznak..

Nem olyan könnyű kis csodát termeszteni: a Fittonia érzékeny az öntözésre, a fényre és más tényezőkre. De megéri. De hogyan szaporodik a növény beltéri körülmények között, most megtudjuk.

Szaporodás és transzplantáció a vásárlás után

fiatal gyökeres palánta Miután egy kis, dísznövény tulajdonosa lett, ne feledje, hogy több gondja lesz: a fittonia reprodukciója, a transzplantáció, az ellátás időt és erőfeszítést igényel. A gondozási munka azonnal megkezdődik, miután Fittonia otthon van. Meg kell találnia a megfelelő helyet, körülményeket, de először a virágot át kell ültetni:

 1. Miután eltávolította a termést a tárolóedényből, enyhén rázza le a gyökereket, de ne tegye ki őket. A nyitott gyökérzetű növény nehezebben gyökerezik.
 2. Készítsen széles és alacsony edényt (például bonsai edényt), mivel a gyökerek közel lesznek a felszínhez. Ez a legkényelmesebb tartály a kultúrához. Felső ültetéshez használjon ültetőgépet.
 3. A vízelvezetés (expandált agyag) elengedhetetlen. A Fittonia szereti a magas páratartalmat, de nem állóvizet.
 4. Annak érdekében, hogy a talaj mindig nedves legyen, tegyen egy tálcát vízzel a növény alá..
 5. Fontos az állandó permetezés, nedvesség nélkül a Fittonia hervad.
 6. Ne tegye a növényt erős fénybe: a lombozat dekorativitása elveszik. A világos részleges árnyék lesz a legalkalmasabb hely.

A fazékban lévő talajnak nemcsak nedvesnek, hanem melegnek is kell lennie, különben a dekoratív szépség meghal.

A helyes illeszkedés titkai

dugványokkal történő szaporításA phytonnia reprodukciója, valamint a transzplantáció előnyös kora tavasszal. Ez egy gyorsan növekvő növény, amely évente újratelepítést és ritkítást igényel, és el kell osztani a bokrot:

 1. Ültesse a növényt alacsony és széles cserépbe, mivel jól nő és dekoratívabb (talajtakaró növény).
 2. Az állóvíz káros a kis termésre, ne felejtse el a vízelvezetést.
 3. A szaporított hajtásokat óvatosan ültesse át, a Fittonia hajtásai meglehetősen törékenyek.
 4. Vásároljon kész talajt, vagy készüljön fel lombos talaj, humusz, tőzeg és homok keverésével (3: 1: 1: 1). A talajnak laza és termékenynek kell lennie, jól meg kell őriznie a nedvességet.

A gyors növekedés miatt évente újratelepítsen egy fiatal növényt, egy felnőttet – 2-3 évente egyszer, különben szűk lesz. A tápanyagok mennyisége csökken, és a fittonia elveszíti dekoratív hatását..

Reprodukciós módszerek

fittonia tenyésztési folyamatA dekoratív beltéri kultúra háromféle módon terjed. A Fittonia a bokor felosztásával terjed a legkönnyebben. Tavasszal óvatosan válassza el a növény gyökér részét, és helyezze át egy másik tartályba. Jól gyökeret ver és gyorsan növekszik..

Könnyen szaporítható a Fittonia dugványokkal:

 1. Tavasszal vágja le a felső dugványokat (6-7 cm) 3-5 levéllel.
 2. Nedves homokba, tőzegbe, mohába ültessük, és zacskóval vagy üvegedénnyel fedjük le a nedvesség megőrzése érdekében.
 3. Egy másik módszer az, ha egyszerűen behelyezzük a szárát a vízbe. Ne öntsön sok vizet, hogy jobban telíthesse oxigénnel. Fedez is.
 4. Rendszeresen nyissa ki és permetezze a palántát. Tartsa a hőmérsékletet + 20 ° C -on.
 5. A Fittonia gyorsan, szó szerint 2 hét alatt gyökeret ad. Amikor a gyökerek megjelennek, ültesse át állandó helyre.

Ezt a módszert használják leggyakrabban, mások szintén nem okoznak nehézségeket..

feltételeket teremtve a gyökerezéshezA fittonia légrétegekkel történő reprodukciója lehetséges. A hajtás, anélkül, hogy elválasztaná az anyanövénytől, ugyanabban a cserépben csepeg és megerősödik. Kényelmes helyettesíteni egy másikat mellette, hogy később ne lehessen átültetni. Távolítsa el a leveleket a növényről azon a helyen, ahol eltemették. Amikor a gally gyökerezik, óvatosan válassza le az anyanövénytől. Így jelenik meg egy fiatal dekoratív kultúra..

A Fittonia dekoratívnak tűnik a csoportos ültetésben. A különböző fajták különböző lombszínekkel rendelkeznek, és ez szokatlan vonzerőt kölcsönöz a kompozíciónak. Jól mutatnak a kis levelű növényekkel: saltium, peperomia, miniatűr borostyán. A Fittonia gyönyörűen néz ki egy kis akváriumban.

Hogyan kell megfelelően metszeni és formálni a bokrot?

fittonia az akváriumbanA Fittonia növekvő problémái nem tenyésztés, hanem megfelelő gondozás. A növény meglehetősen igényes a gondozásra, és nem mindenkinek sikerül megnövelnie. Ahhoz, hogy a bokor buja legyen, csípje meg a hajtásokat. Ezen a ponton két új hajtás kezd kialakulni, és a bokor vastag lesz.

Idővel a növény alsó része csupasz lesz és elveszti dekoratív hatását (másképpen mondják: nő). Egy egyszerű technika segít megfiatalítani egy régi növényt – a régi hajtások metszése. Csak ne tegye ki teljesen a kultúrát, mert meghalhat. Célszerű több szakaszban metszeni, hogy a növény ne tapasztaljon stresszt. De a legjobb a Fittonia szaporítása fiatal növény beszerzésével.

Egyszerre több fiatal hajtást ültessen egy cserépbe. Így gyorsabban nőnek, és zöld vagy vöröses árnyalatú levelek buja szőnyegének illúzióját keltik..

A Fittonia egyedülálló abban, hogy egyszemélyes és csoportos ültetésben is jó. Érdekes virág- és dekoratív kompozíciókat hozhat létre belőle, miniatűr növényként termesztheti akváriumban, bonsai -t készíthet. Ezért vásároljon növényt, szaporítsa és fantáziáljon, egyedi sarkokat teremtve otthon..

A legfontosabb a Fittoniáról – videó

Previous Post
Uborka arcmaszk otthon – az alkalmazás előnyei és eredményei