15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A klematisz ültetésének helyének és idejének kiválasztása a nyaralóban

csodálatos klematisz a nyaralójukban Clematis (fotó) a legfényesebb, felejthetetlen liana az orosz oldalakon. Ha a nyári lakosnak csak a klematiszt kell “megszelídítenie”, a nyílt terepen történő ültetés és gondozás a siker kulcsa.

Ha mindent helyesen teszünk, a növények több mint 20 éve fejlődnek és virágoznak egy helyen, évente több száz egyszerű és dupla virággal díszítve a házat és a hátsó udvart..

A hely kiválasztása és a klematisz ültetésének előkészítése nyílt terepen

klematisz ültetési hely kiválasztása Az ültetésre való felkészülés a megfelelő hely kiválasztásával kezdődik. A klematisz fotofil, de a közvetlen napsugárzás hatására a liana lehangoltnak érzi magát, a virágok elhalványulnak és összezsugorodnak.

A növények rendkívül negatívan viszonyulnak a szélhez, a felszín alatti vizek közelségéhez. Bár a növényeknek sok nedvességre van szükségük az aktív növekedéshez, stagnálása gyökérrothadással fenyeget.

A kezdő termelők tévednek, ha klematiszt ültetnek a földbe a ház falához, ahol a szőlő rendszeresen a lefolyó alá esik, vagy a friss levegőhöz való hozzáférés hiánya miatt kártevők és kórokozó gombák támadják meg.

A legjobb, ha legalább 70 cm távolságra találunk egy helyet a faltól, és erős rácsot, boltívet vagy rácsot építünk a támogatáshoz. A fővárosi struktúrától való ilyen távolság leegyszerűsíti a klematisz gondozását a szabadföldi ültetés után, és megvédi az eső- és olvadékvizektől. Mivel a szőlőnek erőteljesen kell növekednie, táplálkozás és nedvesség hiányában, legalább 1-1,5 méter távolságot kell hagyni az egyes bokrok között.

klematisz kovácsolt rácsonHa többsoros ültetést terveznek, az ültetési árkok északról délre helyezkednek el. Így minden növény egyenletesen és biztonságosan lesz megvilágítva egész nap..

Egyetlen bokor esetén jobb, ha jó reggeli megvilágítású helyet választ..

Amikor klematiszt ültetnek a földbe?

csemete klematiszA klematisz nyílt talajra történő átvitelének ideje a kiválasztott ültetési anyagtól függ. A nyitott vagy tőzeggel teli gyökérzetű csemeték nem várhatnak sokáig. Mikor kell tavasszal ültetni a klematiszt nyílt terepen?

Tavasszal, áprilisban vagy május első évtizedében ültetik, mielőtt a hajtások nőnek. A késői vagy nyári ültetés azzal fenyeget, hogy a klematisz gyengülten lép a talajba, akklimatizációja tovább tart, és néha a növény elpusztul.

A korán vásárolt klematisz palántát gyakran otthon termesztik, így a szokásos ültetési időre már fiatal hajtásokkal rendelkezik. Ha áprilisban kiviszi a kertbe, amikor a klematisz fő ültetése a nyílt talajon a moszkvai régióban folyamatban van, a zöldek fagytól szenvednek. Az ilyen növényeket május második felében ültetik, ekkorra minden természetes veszély elmúlt..

A zárt gyökérzetű klematisz palántái problémamentesen tolerálják az ültetést az egész meleg időszakban. A forró napokon az árnyékolás leegyszerűsíti és felgyorsítja az akklimatizációt.

Ősszel a klematist augusztustól októberig nyílt terepen ültetik. A hideg időjárás kezdete előtt hátralévő ideig a növény gyökeret ver és alkalmazkodik a kert életéhez. Az ültetés konkrét időpontjai a régió időjárási és éghajlati viszonyaitól függenek. A késő olyan szőlőfagyasztáshoz vezet, amelynek nem volt ideje letelepedni. Télen a talajt mulcsozzák, és a növényeket lombozat, lucfenyő ágak vagy sűrű nem szőtt anyag borítja..

Klematisz ültetése a földbe

a klematisz ültetésének helyének előkészítéseNagyon fontos a megfelelő hely kiválasztása a klematisz számára, amely hosszú ideig nő átültetés nélkül. Még ennél is fontosabb a klematiszok tavasszal vagy ősszel nyílt talajba ültetésére szolgáló gödör illetékes megszervezése.

Azon területeken, ahol szorosan fekvő talajvíz, árvízveszély áll fenn, vagy egyszerűen sűrű, nehéz talaj az árok vagy gödör alján, 60 cm mélyen, nagy vízelvezetés készül agyagból, zúzott vörös téglából, kőforgácsból és homokból. Ezenkívül vízelvezető árkok vannak felszerelve, amelyeken keresztül a felesleges víz szabadon távozhat a virágoskertből.

A klematisz támogatását előre elkészítik. Annak érdekében, hogy ne zavarja a gyökérzetet, íveket, rácsokat, hálót vagy más típusú támaszokat ásnak be az ültetéssel egy időben.

Az egyetlen klematisz ültetési gödrét 60 cm mélyen és szélesen készítik. A csoportos ültetéshez egyetlen árok előkészítése szükséges, bokronként egy futó méter sebességgel.

Alul vízelvezető párnát készítenek, és a gödörből kiválasztott talajt meglazítják, megtisztítják a gyomoktól, és egyenlő arányban összekeverik a humusszal, a tőzeggel. Hasznos termékeny kerti talajt hozzáadni a homokos talajhoz. Az agyagban, sűrű talajban a klematisz számára, éppen ellenkezőleg, a lazító homok keveredik. Műtrágyaként 100 gramm komplex ásványi műtrágyát juttatunk minden vödör talajba, valamint körülbelül egy liter tisztított fahamu. A talaj fokozott savasságát dolomitliszttel, oltott mésszel vagy más hasonló eszközzel semlegesítik.

az ültetési klematisz szintjének meghatározásaAz ültetési lyuk félig tele van, középen egyenlő oldalú halom formájában, előkészített hordozóval. A tetejére egy csíranövényt helyeznek el, egyenesített rizómákkal. A gyökérnyaknak vagy a talajművelési helynek a becsült talajszint alatt kell lennie, és a mélység a dekoratív liana méretétől és korától függ.

A 2-3 éves palánták esetében ez 6-12 cm, azaz nemcsak a növény alapját, hanem az első pár levelet vagy rügyet is mélyíteni kell. A 3-4 éves klematiszok még 5-10 cm-rel mélyülnek tovább. Egy ilyen intézkedés elősegíti a növény túlélését a téli fagyokban és a nyári melegben, valamint számos erős hajtás kialakulását is serkenti..

Az ültetés után a klematisz közelében lévő talajt öntözik, tömörítik és talajtakarják, és védelmet nyújtanak a naptól és a széltől a fiatal növény felett.

Kültéri klematisz gondozása

befejezett ültetési klematiszAz ültetés utáni első év az akklimatizáció és az aktív növekedés ideje. Ezért a klematisz alatti talajt meglazítják és szükség szerint gyomlálják. Az öntözésnek rendszeresnek kell lennie, de nem túlzottan. Az erős palánták már az első nyáron rügyeket képeznek, de a tapasztalt virágtermesztők azt tanácsolják, hogy vágják le a jövőbeni virágokat, ami azzal a kockázattal jár, hogy egy másik kis növény komolyan meggyengül. Ha szerves anyagokat tartalmazó ásványokat vezettek be az ültetőgödörbe, az első etetést csak egy évvel később, tavasszal hajtják végre.

A növekvő hajtásokat gondosan rögzítik a telepített tartóhoz, és figyelemmel kísérik a növényzet állapotát. Nyár elején nagy a kockázata annak, hogy a fiatal hajtásokat károsítják a rovarok. Az őszhez közelebb, a páratartalom növekedésével és a nappali és éjszakai hőmérséklet közötti különbséggel nő a gombás betegségek kockázata. Ezért a klematisz nyílt területen történő gondozásának tartalmaznia kell a növényvédő szerekkel végzett megelőző és sürgős kezelést..

jó ültetési hely a klematisz számáraHa a csemete csak egy erős hajtást adott, akkor a gyengéd tetejét csípve a talajművelés felé tolható. Ezt követően a növekedés aktiválásához mély öntözést és nitrogén -műtrágyázást alkalmazhat. Hozzáadhatja őket;

  • oldatként nedves talajon;
  • száraz, kötelező lazítással és öntözéssel;
  • lombos öltözködésként, permetezésként.

Savanyú talajban a klematisz gyökérrendszere rendkívül lassan fejlődik. A tavaszi öntözés mésztejjel, 200 gramm lime vödör vízben segít savtalanítani a talajt az ültetések alatt.

3-4 évvel a klematisz nyílt talajba ültetése után egy nyári lakos váratlan nehézségekkel szembesülhet a gondozásában. A mezőgazdasági technológiának megfelelően a virágok kisebbek lesznek, és a liana észrevehetően lassabban nő, mint korábban. A leggyakoribb probléma a nedvesség hiánya. A tömörített talaj nem engedi a vizet a gyökerekhez, és ilyen mélységben a lazítás lehetetlen. Ebben az esetben a talajon belüli öntözés rendszere segít, amely lehetővé teszi a talaj mély rétegeinek telítését, majd megakadályozza azok kiszáradását. A klematistól 30–40 cm távolságra több műanyag palackot öntünk nyitott nyakkal lefelé. Az öntözés során vízzel töltik fel, amely fokozatosan a virágzó szőlő gyökeréhez folyik..

klematisz hajvágásAz évelő klematiszoknak rendszeres metszésre is szükségük van, ami segít a növényeknek megszabadulni a sérült, régi, kiszáradt hajtásoktól. És a nyári lakos, aki elsajátította a különböző típusú klematiszok vágásának jellemzőit, megkapja osztályának legdúsabb és legkorábbi virágzását..

Videó a klematisz ültetéséről

Previous Post
Fotó, amely leírja a beltéri virágok calathea típusait és fajtáit
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org