15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hymenokallis otthoni ápolása

A hymenokallis virág szokatlan formája vonzza a tekintetet A Hymenokallis nemzetség növényei vagy a pókliliomok a nagy földrajzi felfedezések korában érkeztek Európába, de nem váltak olyan népszerűvé, mint a hippeastrum vagy a dél -afrikai amaryllis. Valójában, ha a himennocallis megjelenik az ablakon, az otthoni ápolás alig különbözik a többi hagymás növény gondozásától, de egy meglehetősen ritka növény az ablakpárkány eredeti díszévé válik.

A házi virág hymenokallis jellemzői

Hagymás növény hymenokallis A különböző hymenokallis fajok termesztési feltételeire és gondozására vonatkozó követelmények jelentősen eltérhetnek. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a növények egy része a hegylábvidék őshonos lakója, míg a hymenokallis többi része szubtrópusi, meglehetősen nedves zónában nő. Ezért az első esetben a hagymás növényeknek rövid pihenésre van szükségük, és a szubtrópusi lakosok, ahol nincs évszakváltás, egész évben örökzöldek maradnak.

Otthon leggyakrabban a Hymenocallis karibi vagy a Hymenocallis caribaea örökzöld fajt termesztik.

Ez a beltéri hymenokallis virág:

  • nagy, legfeljebb 10 cm átmérőjű, körte alakú izzó;
  • hegyes, lándzsás, akár egy méter hosszú és legfeljebb 7 cm széles, sötétzöld vagy tarka színű levelek;
  • függőleges, üreges belső kocsány, tetején ernyős virágzat.

A virágzás a téli hónapokban fordul elő, és akár 100–120 napig is eltarthat. A kocsányon 3–7 jellegzetes “pókfélék” alakú, nagyméretű fehér virág nyílik egymás után.

Hymenokallis gondozás otthon

A himenokallis csak megfelelő gondossággal örülhet a virágzásnakAz egzotikus megjelenésű hymenokallis virág nem különbözik szeszélyes jellegétől, ezért az ápolásra vonatkozó alapvető követelmények nagyon közel állnak ahhoz a gondozáshoz, hogy más dekoratív hagymás növényeket a ház körülményei között szereznek be..

Ahhoz, hogy a hymenokallis jól érezze magát, fejlődjön, virágozzon és hagymát termesszen, meg kell teremtenie a megfelelő feltételeket.

A világításnak világosnak és tartósnak kell lennie. Az örökzöld fajok még télen is sok napot igényelnek, ezért jobb, ha napi 10-12 órán keresztül további megvilágítást hoznak létre számukra. A hymenokallis virágcserép optimális elrendezése – déli ablak.

A lombozat növekedésének időszakában, azaz tavasszal és nyáron a növények normál szobahőmérsékleten jól teljesítenek. A hymenokallis gondozás részeként az edényeket kivehetjük a levegőbe, eltakarva a növényeket a hideg széltől.

Télen, különösen fényhiány esetén, a fajtól függően 12-18 ° C-ra csökkentik a hőmérsékletet. Fito lámpák felszerelése esetén az örökzöld, például a karibi hymenokallis szobahőmérsékleten maradhat.

Lombhullató fajok esetében ezek a feltételek nem megfelelőek. A szárított hagymákat hűvös helyre helyezzük, ahol 10-12 ° C hőmérsékleten tároljuk, amíg a hajtások fel nem ébrednek.

Hymenokallis virágA növény öntözése az egyik legfontosabb lépés a himenokallis otthoni gondozásában. Egyrészt a kultúra nem tolerálja a talaj túlzott szárazságát, amire a levelek hervadásával és a virágok gyors elvesztésével reagál. Másrészről a bőséges öntözés veszélyezteti a gyökérzet és maga a hagyma elázását és bomlását. Ennek elkerülése érdekében gondosan figyelemmel kell kísérnie a talaj és a hymenokallis virág állapotát..

Amikor a növények virágoztak, és csak a lombozat van a talaj felszíne felett, az öntözés kissé csökken, de nem áll le. Ha lombhullató faj nő a házban, az öntözést leállítják a rövid távú nyugalmi időszakra..

A talaj megnedvesítése kombinálható olyan hymenokallis ápolási eljárással, mint a lombozat nedves ruhával történő törlése. Ez javítja a virág megjelenését és jó közérzetét forró napokon és túlzottan száraz levegővel..

A növény táplálására folyékony keverékeket használnak.A tevékenység teljes időtartama alatt a növényeket kész, folyékony keverékekkel etetik dekoratív virágzáshoz vagy hagymás fajokhoz. A kötések közötti intervallum 2-3 hét..

A hymenokallis trágyázásakor óvatosan kell használni a magas nitrogéntartalmú műtrágyát. Egyrészt az ilyen kompozíciók serkentik a lombozat fejlődését és a hagyma növekedését, másrészt azonban ennek az elemnek a feleslege negatívan befolyásolja a virágzás minőségét és időtartamát, és a téli időszakra felkészületlen hagyma néha rothad.

A teljes telelési időszakban a beltéri hymenokallis virág, különösen a lombhullató fajok, leállítják a trágyázást.

A hymenokallis ültetése és gondozása

Szükség esetén a növény könnyen áthelyezhető egy új cserépbe. A Hymenokallis viszonylag nyugodt az ültetéssel és az azt követő gondozással kapcsolatban. Ám az átrakodás gyakran leveri a kultúrában megszokott ritmust, a virágzást elhalasztják, ezért megpróbálják nem gyakrabban újratelepíteni, mint 3 vagy 4 év múlva.

És mégis, ha a gyökerek teljesen befonták az aljzat teljes csomóját, vagy gyermekek jelentek meg a hagymán, akkor nem kerülhető el az átültetés. A hymenokallis virágnak tágas tartályokra van szüksége, ahol alul meglehetősen vastag vízelvezető réteg készül..

Ültetéskor az izzót csak a magasság kétharmadában temetik el.Ezután a tartályt megtöltik egy hordozóval, és az izzót félig vagy kétharmaddal a közepébe temetik. A talaj tömörített és bőségesen hidratált.

A legjobb cserepes keverék a hymenocallis számára az, amely tápanyagokkal, levegővel és nedvességgel látja el a növényt. Ezért az aljzat kerti talajból, humuszból, durva homokból és tőzegből keveredik, így a kapott talaj laza és jól strukturált. Az elkészített keveréket pároljuk vagy más módon sterilizáljuk. A rothadás kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében zúzott szenet vagy finomra vágott sphagnum mohát adnak az aljzathoz.

Videó a himenokallisról vagy a pók liliomról

Previous Post
Uborka arcmaszk otthon – az alkalmazás előnyei és eredményei