15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A helennium sikeres termesztése a szabadföldi magvakból

helenium termesztése magvakból A helennium magvakból történő megfelelő termesztése a kulcsa a szép és egészséges növénynek. Ha betartja az ültetési időt, válassza ki a megfelelő helyet, és tartsa be az öntözést és etetést, akkor az őszi évelő növény buja bokrot képez, sok színes virággal.

Gelenium: fő típusok és leírásuk

csodálatos helenium a kertben A növényt először Észak- és Közép -Amerikában fedezték fel, de meglehetősen rövid idő alatt a helenium az egész világon népszerűvé vált. Ez egy évelő növény, jól fejlett gyökérzettel..

A virágot erős kocsányok jellemzik, amelyek az első fagy kezdetén kiszáradnak.

Ma körülbelül 30 különböző típusú helennium létezik. A bemutatott növény nem bokor alakú. A Gelenium egyetlen példány, amely közel van egymáshoz..

A szárak egyenesek, egyenletesek. Magasságuk eléri a 160 cm -t, a levelek lándzsásak, váltakozva helyezkednek el. A rügyeket virágzatba gyűjtik, amely hasonlít a kosár formájához.

A gelenium fő típusai:

  1. Chuppah. Ezt a típust gyakran karikának nevezik. A természetben inkább sziklás területeken nő. A hajtások magassága nem haladja meg az 1 m -t. A Hupa helenium szára egyenes, felső részén erősen elágazó. A levelek mélyzöldek, barna árnyalattal. A virágok szinglik. 8 cm átmérőjűek és sárgák. A virágzás június végén vagy július elején figyelhető meg.helenium chuppah
  2. Gelenium őszi jazz. Ez az egyik legszebb fajta. A növény akár 1,2 m magasra is megnő. A virágok szépek és nagyok. Kamilla formájában kerülnek bemutatásra. A nyitott rügy átmérője eléri a 6 cm -t. A szirmok gazdag sárga, barna vagy bordó árnyalatot kapnak, enyhén vágva a végén.helenium őszi jazz
  3. Gelenium Ranchera. A virág legfeljebb 1,5 m -re nő. A levelek hosszúkásak, a végén enyhén hegyesek. A rügyek kicsik. A szirmok mélyvörös árnyalatúak. Ritkábban vöröses vagy sárgás színt és lila középpontot szerezhetnek..helenium farm
  4. Gelenium Chelsea. Ez a hibrid virágzik először. Kezdetben a rügyek vörös árnyalatúak, de idővel sárgás árnyalat jelenik meg rajtuk. Nyár végére a szirmok narancssárgára színeződnek. A virágok kerék alakúak. A szárak nem magasak.gelenium chelsea
  5. Gelenium Rubintswerg. Ez a fajta a hibridekre is vonatkozik. A növény eléri a 65 cm magasságot. A virágok kosár alakúak. A szirmok rubinvörösek. Július második felében virágzik.helenium rubinzwerg

Az őszi helenium nem kevésbé népszerű. A fajtát élénk színei különböztetik meg, amelyek sok hónapig nem veszítik el vonzerejüket..

Helenium termesztése magvakból

helennium magvak palántáiAz új növény termesztéséhez nem szükséges speciális készségek. Elegendő betartani az ültetési időt, helyesen elvégezni az előkészítő munkát és követni az egyszerű gondozási ajánlásokat.

Magvetési módszerek

Ezt a szaporodási módszert gyakran használják azok, akik hozzászoktak a növények termesztésének teljes folyamatának ellenőrzéséhez. A szemek ültetését ládákban és közvetlenül a nyílt talajba is elvégezzük. A palánták esetében a magvetést február második felében vagy március elején végzik. A szabadban történő ültetésnél a legjobb idő az ősz. A tél folyamán az ültetési anyag természetes rétegződési folyamaton megy keresztül..

Palánták ültetése

helenium magvak vetéseAjánlott a magokat hosszú tartályokban vetni. A legjobb, ha fából vagy tartós műanyagból készülnek. A helenium hordozóját táplálóan kell használni. Egy jó lehetőség a talaj, amelyet virágos növényeknek szánnak..

Ne felejtsük el a vízelvezetést. Ehhez használhat közepes méretű zúzott követ vagy törött téglát. Ezután öntik a talajt. A szemeket a felszínre vetik, anélkül, hogy a földbe temetnék őket. Az ültetési anyagot enyhén homokgolyó borítja. A gyors csírázás érdekében ajánlott a tartályt polietilénnel lefedni..

Ha mindent helyesen csinál, akkor az első hajtások egy hónap múlva jelennek meg..

Szükséges a tartályokat olyan helyiségben tartani, ahol a levegő hőmérséklete +200 ° C-on belül van. Két teljes értékű levél megjelenése után a palánták merülnek. Bármilyen tartályba virágot ültethet. De a legjobb, ha tőzegcserepeket használnak az ültetéshez..

Palánták ültetése nyílt talajra

helenium palántákA palántákat virágágyásba ültetik május második felében vagy június elején. Ebben az időben a talaj már jól felmelegedett, ami nagyon fontos a helennium szempontjából..

A helyet jól meg kell világítani a naptól és védeni kell a huzattól. Ami a talajt illeti, a legjobb egy enyhén savas és tápláló talajba ültetni, amely tökéletesen áthatja a nedvességet..

Mielőtt a palántákat virágágyásba ültetné, a helyet gondosan kiássa, minden gyomot és törmeléket eltávolít. Ezenkívül komposztot kell hozzáadnia és gödröcskéket kell készítenie..

Amint elkészül a hely, elkezdenek ültetni. Először meg kell szereznie a palántákat az edényekből, és vízbe kell helyeznie, hogy a gyökérzet vízzel telített legyen. 20-30 perc elteltével a növényeket átviszik a talajba..

A helenium megfelelő gondozása a kertben

Az ilyen típusú növény gondozása nem nehéz. A legfontosabb az, hogy ismerjük a virág tulajdonságait.

Öntözés

virágok öntözése

A helenium öntözésére gyakran és bőségesen szükség van. A szárazság káros az évelőkre. Minden eljárás után ajánlott lazítani a talajt és eltávolítani a gyomokat. Ez nagyon fontos, mivel az oxigénhiány és a talaj felszínén kialakuló kéreg hervadáshoz vezethet..

A maggal ültetett virágok a második évben kezdenek virágozni.

Növénytrágyázás

műtrágya helenniumSzükséges a helenium etetése szezonban háromszor. Az első trágyázást május utolsó napjaiban alkalmazzák. Ehhez keverjen 20 g karbamidot 10 liter tiszta vízben. A kapott oldatot a virágokra öntjük. Kálium -szulfát is használható.

A második etetést az aktív fejlődés során végzik. Ehhez használja az Agricola-7 vagy az Agricola-fantasy programot. Ezen készítmények bármelyikét 1 liter tehéntrágyával és 10 liter vízzel kombinálják..

Az utolsó eljárást október második felében hajtják végre. Szükséges, hogy a virág jól túlélje a telet, erőt nyerjen és bőséges virágzással örüljön. Ehhez hígítsunk 20 g kálium -szulfátot és szuperfoszfátot 10 liter folyadékban.

Átruházás

Annak érdekében, hogy sok virág legyen, és élénk színűek, két -három évente heleniumot kell ültetni. Ehhez a gyökérzetet több részre osztják, és átültetik egy másik megfelelő helyre..

Betegségek és kártevők

Az évelő növény ellenáll a különböző betegségeknek. De ennek ellenére a növényt néha érinti a krizantém fonálférge. Elpusztítja a leveleket és a rügyeket is. Emiatt megbarnulnak és kiszáradnak..

Könnyű megszabadulni a fonálférgektől. Ehhez el kell távolítania az összes érintett hajtást, és magát a virágot öntsük gyenge kén- vagy mésztej oldattal.

Ha betartja az ellátás összes szabályát, akkor egyetlen rovar és betegség sem szörnyű a helennium számára. A virág sok éven át gyönyörködni fog gyönyörű hajtásaival és vonzó, fényes rügyeivel.

Magok ültetése nyílt talajra

helenium ültetése nyílt talajraHa úgy dönt, hogy azonnal magot vet egy virágágyásra, akkor ezt közvetlenül a fagyok előtt kell megtenni, hogy ne legyen ideje felemelkedni.

Először is ki kell ásni a kertet. Ha a talaj nehéz, agyagos, akkor humusszal megtermékenyítik, és kis mennyiségű homokot adnak hozzá.

Amint a helyszín elő van készítve, elkezdheti a hornyok kialakítását. A lyukak közötti távolságnak 30-35 cm-en belül kell lennie. A magokat nem vastagon vetik, különben áttörnie kell.

Amint a palánták megjelennek a felszínen, gondoskodni kell arról, hogy a gyomok ne fulladjanak ki. Amikor a növények eléri a 10 cm magasságot, elkezdheti ültetni őket, figyelve a 25-30 cm távolságokat.

növekvő helenium a nyílt terepenA frissen átültetett mintákat minden nap öntözik. A legjobb, ha ezt este, a nap lenyugvása után végezzük. A víznek melegnek és tisztának kell lennie.

Az esővíz öntözésre is használható, de szobahőmérsékletűnek kell lennie..

A helennium szaporítása a bokor megosztásával

Ez az egyik legegyszerűbb tenyésztési módszer. Ahhoz, hogy ilyen módon fiatal lehessen, szükség van a gyökérrendszer megfelelő felosztására..

Kezdetben bokrot kell ásni egy földi csomóval együtt. Ezután késsel vagy más éles tárggyal ossza fel több részre. Ugyanakkor fontos gondoskodni arról, hogy a gyökértömege legalább 20 cm átmérőjű legyen, az előkészített ültetési anyagot helyezze át egy gödörbe, és borítsa be talajjal. Kicsit dörzsölje le a talajt és bőségesen öntözze.

Ültetéskor ügyelni kell arra, hogy a gyökérnyak a talajfelszín felett legyen.

Telelő helenium

gelenium előkészítése a télreAnnak ellenére, hogy ez a növény teljesen télálló, fennáll a fagyás lehetősége. Annak érdekében, hogy egy virág jól túlélje a telet, minden évben talajtakaró szükséges. Fűrészpor vagy lucfenyő ágak kiváló lehetőség. Azokon a területeken, ahol súlyos fagyok figyelhetők meg, a gyökérzetet nem szőtt ruhával borítják..

A kifejlett példányokat védekezés előtt ajánlott levágni. Csinálja éles késsel vagy kerti ollóval..

A hó elolvadása után azonnal vegye le a menedéket.

A Gelenium egy egyedülálló virág, amely, ha megfelelően ültetik, sok éven át örömet okoz ragyogó virágainak. Dekoratív tulajdonságai miatt az évelő növényeket gyakran használják tájtervezéshez. Nagy virágágyásokban, díszcserjék közelében jól néz ki. A növény jól illik az őszi típusú virágokhoz is..

Érdekes a növekvő heleniumról – videó

Previous Post
Fotó, amely leírja a beltéri virágok calathea típusait és fajtáit