15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hogyan termeszthetünk vad fokhagymát otthon és a nyaralójukban

hogyan kell termeszteni a vad fokhagymát A vitaminos tavaszi zöldek mindig kívánatosak az ebédlőasztalon. Nem is olyan régen a vad fokhagyma nagyon népszerűvé vált – finom salátafűszernövény fokhagymás ízzel és aromával. A vitaminok feltöltéséhez, az étrend diverzifikálásához és az egészséges gyógynövények választékának frissítéséhez a kertben tudnia kell, hogyan kell termeszteni a vadhagymát.

Mi a vad fokhagyma

vad fokhagyma Ez egy évelő hagymás növény, amely ugyanabba a családba tartozik, mint a fokhagyma és a hagyma. Korai tenyészidejű növény. Zöldje áttöri a havat és a hideg talajt már április elején. A növény hagymája kicsi, 1-2 cm átmérőjű, fajtától függően. A növény magassága 15 és 40 cm között változik.

A vad fokhagyma ízletes zöldjeiért dicséretes, könnyű fokhagyma aromával. A fiatal levelek rekord mennyiségű aszkorbinsavat, valamint aminosavakat és bioflavonoidokat tartalmaznak. A növény összetételének és hasznos tulajdonságainak tanulmányozása után vad bozótjai gyorsan eltűnni kezdtek az izzók mellett az aktív gyűjtés miatt. Ma a vad fokhagyma sok ország Vörös Könyvében szerepel..

Tehát mi a vad fokhagyma és hol nő? A medvehagyma a vadhagyma második neve. Oroszország, Fehéroroszország, Nyugat -Európa európai részén található. Lombhullató és vegyes erdőkben, alföldeken, mocsarak közelében, folyópartokon nő. Szereti a nedvességet és a részleges árnyékot, ezért tűlevelű erdőkben szinte soha nem található. Az étel fiatal zöldek, vadhagymahagymák és virágnyilak, amelyeket pácolnak és erjesztenek.

Zöldeket adnak a salátákhoz, mártásokhoz, a nyilakat előételként használják. A vadhagyma betakarításakor a lehető legkorábban április-májusban teszik, mivel a virágzási időszakban a levelek kemények lesznek, és túl gazdag ízt és aromát kapnak.

Hogyan szaporodik a vad fokhagyma, fajták

vad fokhagymahagymák szaporításaTermészetes körülmények között a medvehagymát hagymával és hagymával szaporítják, amely augusztusban érik. Több éven keresztül 5-6 hagymából egész mező vadhagyma fejlődik. Az agresszív gyógynövénygyűjtés nagymértékben gyengíti a hagymákat, amelyek 2-3 év után elfajulnak.

Ennek a növénynek a természetes palántái megőrzése érdekében a leveleket szelektíven gyűjtik, ollóval 1-2 növényt vágva egy növényből. Ne érintse meg az izzókat. Ugyanezt teszik, amikor zöldséget termesztenek a nyaralójukban..

Hogyan termeszthetünk vad fokhagymát a kertben? Ehhez mind hagymát, mind magot használnak. Az első esetben zöldeket kaphat egy év alatt, a másodikban – 2-3 év alatt. Magvak vásárlásakor ügyeljen az időzítésre. A vad fokhagyma magja egy év után elveszíti csírázását. 2 fajta vad fokhagyma és több fajta létezik. Nézetek:

  1. A Victory hagyma nagy, akár 70 cm magas növény, amelynek rizómája több hagymából áll. A levelek széles lándzsásak, fokhagyma gazdag ízű és illatú. A virágok méz illatúak, dekoratívak;
  2. Medvehagyma – akár 40 cm magas növény, vékony levelekkel, mint a gyöngyvirág, fehér illatos virágzat, gyengéd és lédús zöldek. A Vörös Könyvben szerepel.

A kerti vagy termesztett kosokat három fajta képviseli: Medvebocs, Medvefül és Medvecsemege. Ezek különböznek a levelek méretében és termésében. A legtermékenyebb a Medvefül, amely akár 2,5 kg zöldséget ad 1 m2 -ről. Egész ültetvényekkel termesztik nyílt terepen és üvegházakban..

Izzóültetés

vadhagymás ültetésHogyan lehet gyorsan és könnyedén tenyészteni vadhagymát egy nyaralóban? Ehhez a hagymákkal történő ültetés megfelelő. Néha a zöldeket a piacon vagy a kertészeti központokban egészben, fiatal hagymával értékesítik. Hazahozhat egy ilyen növényt, levághatja a zöldek egy részét, és a hagymákat megfelelően előkészített talajba ültetheti. Ehhez nyaralójukban egy nagy fa koronája alatti helyet választanak, egy gazdasági épület nyugati fala közelében vagy egy kerítés közelében, ahol a közvetlen napfény nem esik.

A talajt a következőképpen készítik el:

  • keverjen össze 1 rész tőzeget 2 rész gyepfölddel;
  • adjunk hozzá levél humuszt, amelyet az erdőben lehet gyűjteni;
  • ha a talaj nehéz, adjon hozzá hamut és vermikulitot.

Az ültetés előtt a helyet felássák, a gyomokat eltávolítják, és előkészített talajjal megtöltik. Ezt jobb ősszel megtenni. Hogyan ültessük a fokhagymát a nyílt terepen? A hagymákat 10 cm mélységű barázdákba ültetik. Az ültetési anyag közötti távolság 15-20 cm. A talaj nedvességtartalmának megőrzése érdekében rothadt lombokkal talajtakarják. A hagyma ültetésének legjobb ideje május eleje.

Rétegzés

magrétegződésHogyan neveljünk vad fokhagymát magvakból? Természetes körülmények között a magok csak a téli rétegződés után csíráznak. Enélkül a barátságos és kiváló minőségű palánták nem működnek. Mesterséges körülmények között a rétegződést hűtőszekrényben vagy üvegezett loggián végzik, ahol a levegő hőmérséklete nem csökken -3 ° С alá.

A vad fokhagyma magvak rétegződése otthon – szakaszok:

  • áztassa a magokat meleg vízben 1 órán keresztül;
  • kalcinált folyami homok a kemencében;
  • öntsön homokot egy sekély edénybe;
  • magokat vetni felülről, a talaj elmélyítése és nedvesítés nélkül;
  • fedjük le fedővel vagy műanyaggal, tegyük hűvös helyre (hűtőszekrénybe) 3 hónapra.

Időnként ki kell venni a tartályt a hűtőszekrényből, és ellenőrizni kell, hogy nincs -e benne penész és penész. 3 hónap elteltével a magokat előkészítik az ültetéshez. Természetesen a hagyma hagymából történő termesztése egyszerűbb folyamat, de sok ültetési anyagot magvakból nyernek..

Vetőmagok vetése

palánták termesztéseA vadhagymás medvefülmagok termesztése magában foglalja a fiatal hagymák ültetését nyílt terepen csak egy év elteltével, és a zöldek beszerzését további 2 év múlva. Rétegződés után a magokat nedves talajú tálcákba helyezzük, és tetejére 1 cm -es réteggel tőzeggel megszórjuk, a tartályt meleg, sötét helyiségbe helyezzük, felül polietilénnel borítjuk. A palánták 3-4 hét múlva jelennek meg. Ezek vékony szőrszálak, amelyeket 2-3 hét alatt le kell meríteni..

Majdnem egy évbe telik, amíg a növény izzót formáz. Ez idő alatt a vadhagymás edényeket otthon vagy üvegházban tartják, rendszeresen öntözik és komplex műtrágyákkal megtermékenyítik.

Hogyan ültessük a vad fokhagymát tavasszal? Májusban az átlagos napi levegőhőmérséklet emelkedése után az érett hajtásokat barázdákba ültetik, amelyek közötti távolság 50-60 cm. A jelenlegi és a következő szezonban a hagymákat bőségesen öntözik és táplálják, lehetővé téve a zöld tömeget és a gyökérzetet nőni. A zöldeket nem vágják le.

Ha nincs árnyékos hely a területen, és maga a hely magas, akkor a fokhagymát üvegházakban termesztik, ahol magas páratartalmat tartanak fenn, és megvédik a növényeket a ragyogó naptól. Ilyen körülmények között lédús zöldeket kapnak márciustól októberig. A vad fokhagyma ültetése és gondozása üvegházhatású körülmények között nem különbözik attól, amit a növények nyílt terepen történő termesztésekor termelnek. Fő öntözés, gyomirtás és rendszeres etetés.

Növényápolás az országban

palánták ültetése nyílt talajraA vad fokhagyma termesztése az országban csak az első 2 évben fáradságos folyamat. A legfontosabb az, hogy teremtsünk feltételeket ahhoz, hogy a növény teljes értékű izzót képezzen. Ha a növény 3 évig jó zöldségnövekedést biztosít, és virágnyilakat bocsát ki, akkor mindent helyesen tettek meg, és lehetséges a vitamintermékek betakarítása minden jövőbeli szezonban.

Ha a talaj a helyszínen nehéz, a talajvíz a felszín közelében fekszik, az ültetvényeket rendszeresen meglazítják a levegőztetés növelése érdekében. A gyomokat rendszeresen eltávolítják, különösen a búzafüvet, amely károsítja a vadhagyma puha, fiatal hagymát. Öntözze az ültetvényeket, amint a talaj kiszárad. A medvehagyma nem szereti az állóvizet.

Kora tavasszal szerves anyag kerül a talajba. Ez rothadt trágya vagy nitrogén műtrágya. Később a növénynek foszforra és káliumra van szüksége a virágszárak kifejlődéséhez és a magok kialakításához. Ezek az elemek növelik a kerti növények fagyállóságát, így nyár végén hozzáadhatók..

A zöld fokhagyma gyűjtésének ideje áprilistól májusig tart, és minél árnyékosabb a növekedés helye, annál lédúsabb és ízletesebb a zöld. Napsütésben és melegben a vad fokhagyma sekély lesz, levelei durvaak. Az ehető célokra szolgáló hagymákat augusztusban szüretelik a magok betakarítása után..

Vetés rétegződés nélkül

vad fokhagyma érikHa a dachán már kialakult egy kis vad fokhagyma ültetvény, akkor az ültetvényeket frissen betakarított magvakkal újíthatja meg mesterséges rétegződés nélkül. Ez azt jelenti, hogy a tél előtt vadhagymát ültetnek a nyílt talajra.

A növény magjait augusztusban szüretelik, és hűvös helyen tartják októberig. Ősszel parcellát készítenek a vetéshez, eltávolítják a gyomokat, meglazítják, hozzáadnak humuszt. Október közepén, amikor a levegő hőmérséklete gyorsan csökken, a magokat szétszórják az előkészített terület felületén, kissé gereblyével borítják a talajba, és a tetejére szórják a helyszínről összegyűjtött száraz lombozatot.

A természetes rétegződés után tavasszal fiatal hajtások jelennek meg. Általában a palánták nem mindig barátságosak az instabil időjárási körülmények miatt. Az otthoni rétegződés adja a legjobb eredményt, ezért az első ágyás vagy ültetvény létrehozásához a vadhagymát palántán termesztik..

Hogyan termeszthetünk vad fokhagymát az ablakpárkányon

vad fokhagyma a szabadföldön és egy edénybenA fűszeres, lédús zöldek megszerzéséhez egész évben fokhagymát termesztenek az ablakpárkányon. Ehhez válasszon egy északi ablakot, amely nem kap fényes napfényt. Egy edényt 40 cm átmérőjű és körülbelül 30-40 cm mélységben választanak, hogy az izzók erőteljes gyökérzetet adhassanak és sűrű bokrot alakíthassanak ki.

A fazék talaját lombhullató erdőben veszik – könnyű, tápláló, lélegző. 10-15 hagymát ültetnek egy edénybe. Jobb, ha kora tavasszal, amikor a zöld még csak kezd áttörni a talajon és a hóban, vagy késő ősszel, amikor a vadhagyma kifakult, jobb, ha a növényt elmozdítja az erdőből. De ősszel nehéz izzókat találni az erdőben, tudnia kell a medvehagyma pontos helyét.

Hogyan termeszthetünk vad fokhagymát egész évben otthon? Az ültetés utáni első évben a növényt nem zavarják a dugványok. Az izzóknak erősnek és erősen gyökerezőnek kell lenniük. Ne hagyja, hogy a talaj kiszáradjon és erős napfény. Télen egy fazék fokhagymát hűvös helyre kell tenni az akkumulátoroktól távol, hogy a zöldek ne száradjanak ki. A szoba hátulján lévő asztalra helyezhető.

Az öntözés mellett havonta egyszer a vad fokhagymát komplex ásványi műtrágyákkal etetik a saláta zöldekhez. Jobb folyékony takarmányt használni. A növény minden évben kifejleszt egy további hagymát, így 3 év után a cserép nagyobbra cserélődik, vagy fűszeres rétet ültetnek két tartályba.

Egy edényből a vadhagymát tavasztól őszig át lehet ültetni egy veteményesbe vagy üvegházba..

Ha a növény magjaira nincs szükség, és a nyilak nem kerülnek az élelmiszerbe, akkor a kocsányokat levágják, hogy minden tápanyag új levelek és hagymák kifejlődéséhez kerüljön, nem pedig gyümölcsök képződéséhez. Ha a vad fokhagymának tetszett a szoba ápolása és mikroklímája, akkor egész évben biztosítja a családnak a vitaminokat..

A medvehagyma összetételében és hasznos tulajdonságaiban egyedülálló, ezért sokféleképpen próbálják előkészíteni a zöldeket a későbbi használatra. Ez fagyasztás, pácolás, erjesztés, forralás, sózás. Európában egész fesztivált tartanak a növény tiszteletére, ahol megismertetik az embereket a növény termesztésével, és a belőle készült ételekkel kedveskednek. Ő ilyen – értékes vadhagyma!

Hogyan termeszthetünk vad fokhagymát – videó

Previous Post
Fotó, amely leírja a beltéri virágok calathea típusait és fajtáit
Next Post
Сколько вы можете получить за кредит под залог автомобиля в Техасе?