15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Elegáns, jóképű plectranthus: gyakori típusok az otthoni termesztéshez

különböző típusú plectransus Egy gyönyörű cserje, amelyet a legváltozatosabb színek kecses faragott levelei borítanak, régóta megnyerte a virágtermesztők szeretetét. Még azok is, akik semmit sem tudnak a plectrantusról, valószínűleg találnak legalább egy növényt a telken vagy a lakásban, a leírás szerint ez a virág úgy néz ki, mint ez a virág.

Az otthoni termesztéshez leggyakrabban használt plectrantus típusok közé tartozik:

 • plectrantus coleus alakú;
 • cserje plectrantus;
 • plectrantus Ertendal;
 • plectrantus hadienzis.

A virág szinte minden fajtája finom menta aromát bocsát ki, ezért a plectrantust “szoba menta” -nak is nevezik.

Mindenféle virág örökzöld díszítő lombhullató növény. Gyönyörű, buja lombhullató sapkájuk van, hullámos szélű, lekerekített levelekből. A levéllemez ilyen alakja a legtöbb fajtára jellemző, de vannak olyan fajták is, amelyek jelentősen különböznek társaiktól..

plectranthus tölgy Tehát a tölgyfalevelű plectrantus levelei, mint két csepp víz, hasonlóak a tölgyhez (innen a név). Ezenkívül fanyar aromát bocsát ki menta helyett. A növény hajtásai felállóak, a lombhullató lemezt pedig hosszú halom borítja.

A Plectrantus termeszthető önálló növényként vagy nagyobb virágokkal (tenyérrel) ültetve.

Plectranthus kerék alakú

plectranthus coleusA tudományos irodalomban ezt a fajt gyakran Madagaszkár plectranthus -nak nevezik. A növény bokor alakú, egyenes hajtásokkal. A levelek nagyon nagyok, legfeljebb 6 cm hosszúak, kissé megnyúltak (mint egy tojás). A levéllemez fő színe élénkzöld. Mind a korbácsokat, mind a plectranthus coleus leveleit finom bolyhok borítják, míg maguk a hajtások sötét rózsaszínűek.

A házi virágkertészetben a zöld levelekkel rendelkező fajta ritka, leggyakrabban más fajtáit termesztik, amelyek dekoratívabb színűek a levéllemez:

 • Plectranthus coleoides “Marginatus” – fehér szegélyt “rajzolnak” a zöld levelekre;Plectranthus coleoides
 • Plectranthus “Green on Green” – sárga szegély van, enyhe zöld árnyalattal a levél szélén;Plectranthus
 • Plectranthus coleoides “Display” – a levelek felszíne vörös, a lemez középső része és a szegély zöld, a levél hátsó oldala világos zöld árnyalatú;Plectranthus coleoides
 • Plectranthus coleoides “Otto Mann” – a narancssárga leveleket sárga szegély veszi körül, zöldes árnyalattal, kissé eltolódva a levél középső részéhez;Plectranthus coleoides
 • Plectranthus coleoides “Easy Gold” – a levéllemez közepe enyhén zöld színű, a levél fő színe pedig aranysárga.Plectranthus coleoides

Cserje plectrantus

cserje plectranthusAz egyik legnagyobb cserjét monokromatikus szív alakú levelek borítják, ráncos, enyhén serdülő felülettel. Megfelelő gondossággal a növény akár 1 m magasra is megnőhet. A hajtásokat is bolyhok borítják.

A Plectrantus cserje levelei nagyon erős menta illattal rendelkeznek, amely képes elriasztani a lepkéket. Emiatt a növényt gyakran “moláris fának” nevezik.

A faj egyedi jellemzői a következők:

 1. Aktív növekedés. A bokor nagyon gyorsan lombhullató sapkát növeszt, és új hajtásokat képez, különösen nyáron, és szinte nincs nyugalmi időszaka. Az ősz kezdetével és a tél kezdete előtt a virág növekedése kissé lelassul, de nem áll le teljesen.
 2. Bőséges virágzás. A tél közepén ez a gyakori plectrantus faj sok apró kék tüskés virágzatot termel, amelyek illatos aromát bocsátanak ki. A virágzás késő tavaszig tart.

Egyes termelők azt tanácsolják, hogy vegye le a virágzatot, hogy ne rontsa el a bokor általános dekoratív megjelenését..

Plectrantus Ertendahl

plectrantus of ErtendahlA buja cserje rendszeres csípést igényel, hogy megőrizze alakját, mivel ezen eljárás nélkül hajtásai meghaladhatják a 0,5 m hosszúságot. A lombhullató lemez felszíne zöld, világosabb, ezüstös erekkel borított, de a levél hátoldala mély rózsaszín. A levéllemez alakja kerek, enyhén hegyes hegyével és hullámos szélével. A Plectrantus levelei, ha megérintik őket, könnyű kámforillatot árasztanak.

A Plectrantus Ertendahl kúszó hajtásaival ideális talajtakaró virágágyás létrehozásához vagy cserépben való termesztéshez.

Virágzás közben a növény nagy, akár 30 cm magas tüskés virágzatot dob ​​ki az ágak tetején. Minden virág meglehetősen nagy (csaknem 1,5 cm hosszú), fehérre festve.

Túl erős fény esetén a lap hátoldalán lévő vörösség átmehet a felületére. Ahhoz, hogy a növény visszatérjen korábbi megjelenéséhez, át kell rendezni az edényt egy sötétebb helyre..

Plectranthus Hadienzis

plectrantus hadienzisKis kompakt bokorban nő, enyhén lógó hajtásokat képez. A levelek világoszöld színűek és vastag bolyhokkal borítottak, ezért ezt a fajt filc plectrantusnak is nevezik. A húsos, gyapjas levelek általában egyszínűek, de vannak virágos változatos fajtái..

A faj különösen népszerű az indiai népek körében, ahol különféle ételeket készítenek. Talán emiatt a növényt indiai borágónak is nevezik..

Természetes körülmények között a plectrantus hadienzis nagyobb méreteket érhet el, mint beltéri termesztés esetén. Vannak akár 75 cm magas és nagy (akár 9 cm hosszú) levelekkel rendelkező példányok is.

A növény az egyik legkedveltebb faj. Az aktív növekedéshez jó megvilágításra van szükség..

A leírt gyakori plectrantus típusok jól gyökereznek a gyökeresedés után, és gyorsan képesek zöld tömeget felhalmozni. Nincsenek különleges követelményeik az ellátásra. Elég, ha fényes helyet vesz fel a növény számára szórt megvilágítással, rendszeresen öntözi és időnként eteti a virágot. Ezért a plectrantus egy elegáns lombhullató kalapot köszön a tulajdonosoknak, és szerencsét vonz a népi jelek szerint.

Previous Post
Tápfajták macskáknak, tanácsok az ételek kiválasztásához
Next Post
Τα φύλλα Spathiphyllum γίνονται μαύρα και κίτρινα: γιατί και τι να κάνετε
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org