15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Szabályok a kalla liliomok ültetésére és gondozására nyílt terepen

calla eliotta Szélességeinken kétféle kalla liliom tökéletesen együtt él: gumós és rizóma. Ha követi a kalla liliom termesztésének egyszerű szabályait, az ültetés és a szabadföldi gondozás gyönyörű virágok megjelenéséhez vezet. Egy egzotikus növény legalább egy hónapig örülni fog – ennyi virágzik a calla virág.

A gumók előkészítése az ültetéshez

kallagumók előkészítése ültetésre A kalla liliomok nyílt terepen történő ültetése előtt, amelynek előkészítése február-márciusban kezdődik, a kalla gumókat hűtőszekrényben kell tárolni. Jó állapotuk megőrzése érdekében csomagolja a gumókat sima papírba, és tegye műanyag zacskóba. Szúrjon ki néhány lyukat a zsákba, hogy megakadályozza az állóvizet..

Ellenőrizze az ültetésre kész gumókat a bomlás szempontjából. Ha mégis megjelennek, a gumó felületét késsel meg kell tisztítani, amíg meg nem jelenik az egészséges szövet. Annak érdekében, hogy a gumók ismét szilárdak legyenek, tartsa őket nedves ruhában.

A kalla liliomok gombás fertőzések elleni védelme érdekében közvetlenül a vetés előtt kezelje a gumókat fungiciddel (például Vitaros vagy Fundazol)..

Ajánlatos a kalla liliomot nem azonnal nyílt talajba ültetni, hanem cserépbe, előkészített talajkeverékkel – így kevésbé fogják túlélni az ültetést. A talajnak komposzt vagy humusz, tőzeg, kerti talaj és homok keverékéből kell állnia. Ültetési mélység – körülbelül 2 cm -re a gumó felületétől.

kényszerítve a calla liliomot az óvodábanA Calla tolerálja a szélsőséges hőmérsékleteket, így tavasszal az edényeket közvetlenül az ablakpárkányra lehet helyezni. Ne felejtse el öntözni a gumókat az ültetés után, de célszerű ezt óvatosan megtenni, nehogy elmossa a talaj felső rétegét. A növény sikeres fejlődéséhez kívánatos 2 hetente egyszer ásványi műtrágyákkal trágyázni..

kihajtott calla gumókHa észreveszi, hogy a calla liliom gyökerei kezdenek áttörni a felszínre, tegyen további 2-3 centiméteres talajt az edénybe..

Mikor és hol ültessünk kalla liliomot a helyszínre?

Mikor kell ültetni kalla liliomot a szabadban? A legjobb az ültetési munkákat tavasszal elvégezni, amint az utolsó fagyok elhagyják, és a hőmérséklet 15 Celsius fok felett marad. Általában már május eleje vagy közepe van..

Az ültetés helyének melegnek és kellően megvilágítottnak kell lennie. Egy kis részleges árnyék is alkalmas – benne a növények szinte ugyanúgy fejlődhetnek, mint a napon. Ügyeljen arra, hogy a calla liliomok leszállóhelyén ne legyen huzat és erős szél; az enyhe mikroklímájú terület a legalkalmasabb.

A legjobb, ha nem ültetjük és gondozzuk a kalla liliomot a szabadban, közvetlen napfényben. A virágok szenvedhetnek ettől, és a világos virágoskert helyett csak buja növényzetet kap..

Jobb, ha a talajt nem semlegesnek, hanem enyhén savasnak választjuk. A felső öltözködést a virágzási időszak előtt, a virágok megjelenése után alkalmazzák, jobb abbahagyni a kert trágyázását.

A kerti liliomok ültetésének jellemzői

gumók ültetése nyílt talajraHAnnak érdekében, hogy a kalla liliomok ültetése és a nyílt terepen való gondozása sikeres legyen, be kell tartania néhány ajánlást:

  1. A virágok ültetéséhez nem kell túl mély lyukakat készíteni. Jobb, ha enyhén megszórjuk a rizómákat vagy gumókat egy földréteggel, hogy ne rothadjanak.
  2. Ügyeljen arra, hogy ne sértse meg a gyökereket, amikor kiveszi a kalát az edényből. A gyökerek nagyon törékenyek, és letörésük után nem nőnek vissza.
  3. Először egy gyökérzetet alakítanak ki a gumó körül, és csak ezután kel a kalla. Tehát ha nem több mint egy hónap telt el a leszállás óta, akkor ne aggódjon.
  4. A kalla liliomok tavaszi ültetését nyílt talajra és gondozását csak akkor végezzük, amikor a hőmérséklet leáll 15 fok alá.
  5. A kalla liliomok megtermékenyítésének legjobb módja, ha eltávolítjuk a talaj felső rétegét a gumókból, és helyettesítjük a tőzeg, a humusz és a kis mennyiségű homok tápláló keverékével..

Calla liliomok törődnek

calla herculesHa megfelelően gondoskodik a fiatal calla liliomokról, akkor 1,5 hónapon belül virágozni kezdenek a telepítés után. Még akkor is, ha kalla liliomot ültet Szibériában nyílt terepen, gondozása és egy jól megválasztott hely segít egy gyönyörű virágos kert megszerzésében.

A calla liliom egyik előnye, hogy nem kell további gyógyszereket vásárolnia a gombák és más betegségek ellen. Ezek a növények szinte soha nem betegek, mivel önállóan megbirkóznak a kártevőkkel..

A kalla liliomok nyílt terepen történő ültetése után 10-15 napon belül a gondozásnak az öntözés megtagadását kell tartalmaznia. Ez azért történik, hogy ne engedje elrohadni a gyökérzet fejlődését. Még akkor sem, ha a gumók megerősödnek, öntözéskor ne irányítsa közvetlenül feléjük a vízáramot, elegendő a növény körüli talajt megnedvesíteni.

Ásványi műtrágyákkal történő trágyázás szezonban egyszer elvégezhető, és ez elegendő ahhoz, hogy a kalla gyönyörűen virágozzon.

Kallagumók tárolása a nyílt területen, telelés

gumókat ásni a tároláshozA kalla liliomok gondozása az ültetéstől a színváltozás pillanatáig egyszerű. Amint azonban beköszöntött az ősz, a virágokat fel kell készíteni a telelésre. A gumókat a gyökerekkel együtt az első hideg idő kezdete előtt kiássák. Ezt különösen óvatosan kell megtenni, hogy a gyökérzet ne sérüljön..

Nem kívánatos a kallaliliomok télen hagyása az Urálban vagy Szibériában a nyílt területen: nagy valószínűséggel csak néhány növény éli túl a fagyot. A legjobb, ha a megtisztított, megmosott és enyhén szárított gumókat otthon hűvös helyen tároljuk, például a hűtőszekrény zöldségrészében. Ha a hideg időjárás kezdete előtt a kalla leveleinek nem volt ideje lehullni, akkor még két hétig nem kell leszakítani őket, hogy a tápanyagok a gumókba kerüljenek.

Összefoglaljuk:

  1. Jobb, ha a kalla liliomot nem közvetlen napfényben, hanem részleges árnyékban ültetjük.
  2. A Callas nem szereti a túl sok öntözést és trágyázást – az etetés szezonban csak egyszer végezhető.
  3. A calla liliomok jól virágoznak enyhén savas talajban tőzeg és komposzt hozzáadásával.
  4. Fontos, hogy ne sértse meg a gyökereket az átültetés során, és ne ültesse túl mélyen a talajba..
  5. A kerti kalla nem igényel további védelmet a betegségek és mindenféle kártevő ellen. A gumókat csak közvetlenül az ültetés előtt kezelheti gombaölő szerrel..

Callas a kertben és a lakásban – videó

Previous Post
Tápfajták macskáknak, tanácsok az ételek kiválasztásához
Next Post
Φροντίδα του νηματάνου στο σπίτι: φύτευση, πότισμα και φωτισμός