15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A szabadföldi ültetés és gondozás finomságai a finom levendula számára

levendula a nyaralójukban A Yasnotkovy család számos családjában sok növény található, amelyek csodálatos dekorativitással, rendkívüli aromával és más hasznos tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha a nyári lakos azt szeretné, hogy webhelyét levendula díszítse, a nyílt területen történő ültetés és gondozás kulcsfontosságú pillanat a sikerhez vezető úton.

Provence szimbólumává vált egy évelő illóolaj-termés, amely akár 60 cm magas, tüskés alakú kék vagy lila virágzatú. A levendulát a Földközi -tengeren termesztik, Oroszországban pedig a Krímben és a Kaukázus Fekete -tenger partján ültetik.

Gyökerezhet -e egy termofil növény a középső sávban? Hogyan szelídítsük meg a kertész kultúráját Szibériában vagy az Urálban?

A levendulához kapcsolódó növények között sok olyan van, amely a személyes parcellákon történő termesztés eredményeként teljesen asszimilálódott, és az őshonos növényvilág részévé vált. És néhány közülük jól ismert vadon élő növény. Ezek anyabogyó és oregánó, kakukkfű és menta, macskagyökér és lofant..

cserepes levendula A déli hőt szerető szépség számára hazánk éghajlati viszonyai messze nem mindig kényelmesek. Ennek ellenére lehetséges a levendula ültetése a talajba. A legfontosabb dolog a megfelelő hely, idő kiválasztása és az ellátás szabályainak betartása.

A levendula talajba ültetésének időzítése

a levendula palánták készen állnak a talajba ültetésre

A levendula minden fajtája közül a Lavandula angustifolia vagy a keskeny levelű levendula a legfagyállóbb és legkényesebb..

Fedett állapotban akár -35 ° C -ig is képes túlélni a fagyokat, ami nem csak az ország középső részén, hanem még az Urálban vagy Szibériában is összehasonlítható a téli hőmérséklettel..

A levendulát vetőmaggal és vegetatív módon szaporítják felnőtt bokor részeivel, gyökeres dugványokkal vagy dugványokkal.

Az első esetben, mint sok más dekoratív évelő növény:

  • otthon kora tavasszal apró magokat vetnek a palánták számára;
  • amikor stabil hőség jön, magokat vethet az ágyakba;
  • ősszel a levendulát a talajba ültetik, hogy jövőre növényeket szerezzenek.

A vegetatív szaporodás közelebb hozza a virágzást. Ebben az esetben a saját gyökérzetű palánták nyár második felében vagy ősszel esnek a talajba. A konkrét dátumok közvetlenül az éghajlati és időjárási viszonyoktól függenek.

A középső sávban a levendula ültetésére és gondozására nyílt terepen minden régióban érvényes szabályok vonatkoznak. A magoknak bele kell esniük a fűtött talajba, amikor a hajtásokat nem fenyegeti tavaszi fagy. Előtte pedig a csírázás felgyorsítása érdekében hűtőszekrényben rétegezzük őket..

levendula bokor átültetése és felosztásaOroszország középső részén a vetés ilyen feltételei május második felére alakulnak ki. Az északi és keleti régiókban a talaj még később felmelegszik. Sajnos a nyárunk rövid a levendulához. A palánták nagyon gyakran elpusztulnak anélkül, hogy túlélnék a telet. Ezért a levendula ültetése például az Urálban nyílt talajra előnyösebb, mint a téli vagy kora tavaszi vetés eredményeként kapott palánták, vagy a felnőtt bokorból származó palánták..

Levendula palánták ültetése a földbe

levendulamag hajtásokFebruár végén vagy márciusban, amikor a rétegződési időszak véget ér, a magokat a termékeny kerti talaj és homok keverékének felületére vetik. Hasznos az aljzat elősterilizálása és a nagy zárványok rendezése.

A növényeket vékony homokréteggel megszórjuk, és otthoni üvegházba helyezzük. A csírázás fényben, 17–22 ° C hőmérsékleten történik. A nedvesség fenntartása érdekében a talajt rendszeresen meleg vízzel permetezik, és a penész megjelenésének elkerülése érdekében a tartályt szellőztetik. Az első hajtásoknak jelezniük kell, hogy a növényeknek további megvilágításra van szükségük. Amikor a palánták megerősödnek, 5 centiméter távolságra ülve merülnek.

A levendula talajba ültetése előtt kényelmes tőzegcserepeket használni. Náluk a növények jól fejlődnek, gyökereik védettek a bomlástól, és nem szenvednek a kertbe történő áthelyezés során..

levendula ültetése nyílt talajraMájus végén itt az ideje a talajba ültetésnek és a levendula gondozásának a moszkvai régióban. A növények számára válasszon száraz, szellőző és jól megvilágított helyeket, ahol a talaj pH-értéke nem magasabb, mint 6,5-7,5. A területet szuronyon ássák, egyidejűleg tőzeg, humusz és szükség esetén dolomitliszt bevezetésével, fellazítva a talajt.

a levendula öntözése közvetlenül az ültetés utánA palántákat gondosan átültetik, legalább 70-90 cm szabad helyet hagyva a növények között, mindenképpen jól jön a növekvő bokroknak. Az ültetés során a talajművelési pontot kissé elmélyítik, majd a talajt tömörítik és alaposan kiöntik.

A levendula őszi vetését csak a déli régiókban gyakorolják, ahol a magok nem fagynak meg, és az éretlen hajtások a tavaszi hidegtől való félelem nélkül azonnal növekedhetnek. A magvak talajba ültetése után az ágyakat öntözik, és az első fagyokkal bőségesen hó borítja.

A levendula ültetése a földbe dugványokkal, bokorrészekkel és rétegezéssel

levendula szaporítása dugványokkalHa van egy felnőtt növény az oldalon, akkor:

  • ossza meg, növesztési ponttal és gyökérzettel rendelkező palántákat kap;
  • kapjon dugványokat, amelyeket gyökeresedés után könnyű a talajba ültetni;
  • feltételeket teremteni a szárréteg kialakulásához.

Az osztásra szánt levendulabokrot telelés előtt óvatosan leöntjük, és a hajtásokat 10 centiméteres magasságban levágjuk. Tavasszal a dombozást megismétlik, serkentve a fiatal hajtások kialakulását. Az így előkészített bokrot ősszel ássák fel és önálló részekre osztják. A levendulát azonnal a talajba ültetik, ősszel a növénynek van ideje akklimatizálódni és felkészülni a télre.

Tavasszal és nyáron a levendula hajtásokat használják oltáshoz. 8–10 centiméteres szárrészeket nedves homokba ültetnek, 2-3 cm -rel mélyülnek, üvegházban a dugványok nyáron gyökeret képeznek. A levendula további otthoni ápolásával májusban vagy június elején szabadföldre ültetik..

A rétegződés eléréséhez a tavasszal kiválasztott erős hajtásokat a talajhoz döntik és beásják, fém hajtűvel rögzítve néhány centiméter mélyen.

Nyáron a dugványokat a közeli talaj gyomlálásával és a gyökérképző helyek öntözésével gondozzák. Ősszel az ilyen palántákat elválasztják az anya bokorától, és a kert állandó helyére ültetik..

A levendula gondozása a szabadban történő ültetés után

levendula virágágyás öntözéseA levendula illatos kék-lila virága miatt ültetett. De a fiatal növényeken az első életévben minden rügyet levágnak, anélkül, hogy megvárnák a virágzást. Ez megerősíti a levendula szabadföldi ültetését, és megkönnyíti és hatékonyabbá teszi gondozását. A bokrok élettartama alatt gyomlálni és öntözni kell őket..

A levendula szívós növény, de virágzáshoz nedvességre van szüksége. Forró időben az öntözésnek bőségesnek és gyakorinak kell lennie..

A felnőtt bokrok sűrű, sűrű párnát képeznek a talaj felszínén. Problémás a talaj fellazítása alattuk, de nagyon fontos a körülöttük lévő terület tisztán tartása. Egy réteg tőzegtakaró segít megóvni a talaj nedvességét és légiességét..

A tavaszi-őszi dombolás segít fenntartani a koronasűrűséget. Serkenti a fiatal hajtások kialakulását, fokozatosan pótolja az öregedő ágakat. A növények metszése ugyanezt a célt szolgálja. Virágzás után és közben hajtják végre. A 7-10 éves korú bokroknál ajánlott az öregedésgátló metszés. Működés közben minden hajtást 5 cm hosszúra rövidítenek.levágott levendula virágokat

A levendula megtermékenyítéséhez olyan káliumot tartalmazó keverékeket használnak, amelyek stimulálják a rügyek kialakulását. A nitrogént mérsékelten alkalmazzák tavasszal..

A déli növények, köztük a levendula orosz körülmények között, fagyveszélyben vannak. Ennek elkerülése érdekében a fagy előtti bokrokat lucfenyő ágakkal, nem szőtt anyaggal vagy más lélegző, légáteresztő védőfalakkal borítják, majd bőségesen megszórják lehullott hóval.

Videó a csodálatos levenduláról

Previous Post
Tápfajták macskáknak, tanácsok az ételek kiválasztásához
Next Post
Τα φύλλα Spathiphyllum γίνονται μαύρα και κίτρινα: γιατί και τι να κάνετε
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org