15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Könnyen ápolható tradescantia az ablakpárkányon

Tradescantia egy edényben Az igénytelen, gyorsan növekvő Tradescantia-t nem kell bemutatni a beltéri növények szerelmeseinek. A Tradescantia egyszerű otthoni ápolása, a dekoratív lombozat és a gyakori virágzás három fő oka annak, hogy ezek a lágyszárú évelő növények évtizedek óta rendszeresek lettek beltéren és kertekben..

A túlnyomórészt kúszó szárú kis növények megtalálhatók a természetben az amerikai kontinensen, ahol a mérsékelt szélességtől a trópusig terjedő régiókban élnek. A Tradescantia jól alkalmazkodott az életkörülményekhez. A száraz területeken sűrű levelekkel rendelkező növényeket láthat, amelyeken a halom nem engedi el az értékes nedvességet. Nedves helyeken lédús szárú fajok és ilyen fényes, fényes lombozat található..

A szoba tradescantia egyszerűsége, a különféle dekoratív fajok és fajták vonzzák a kezdők és a tapasztalt virágüzletek figyelmét. És újabban az orosz kertekben megjelent a kerti tradescantia, amely sem a vonzásban, sem a gondozásra való reagálásban nem különbözik a hazai rokonoktól..

A tradescantia otthoni ápolása

A tradescantia serdülő lombja A tradescantia tartásának feltételeire vonatkozó követelmények a természetes élőhelytől függően eltérőek. A sűrű és vastag lombozatú serdülő növények szívósabbak. Jobban tolerálják a közvetlen napfényt, és kevésbé függenek az öntözés gyakoriságától..

A sima vékony levelekkel rendelkező beltéri tradescantia szereti a részleges árnyékot, és közepesen nedves talajban nő a legjobban. Ugyanakkor a tarka fajták igényesebbek a világítással szemben. A ragyogó nap alatt elsápadnak, és az árnyékban azzal a kockázattal járnak, hogy elveszítik mintájukat és teljesen zöldek lesznek..

Szoba tradescantiaA legjobb, ha egy szoba tradescantia, mint a képen, talál egy helyet a keleti vagy nyugati ablakon. A déli oldalon a növénynek árnyékolásra van szüksége, az északi oldalon pedig fennáll a veszély:

  • a hajtások túlzott nyújtása;
  • a levelek csökkentése;
  • a virágzás hiánya;
  • a dekorativitás gyors elvesztése.

A legtöbb faj termofil, de a nyári hónapokban érdemes a Tradescantia -t az erkélyre, a kertbe vagy a loggiába vinni, miután korábban megvédte az edényt a perzselő naptól és a huzattól..

A Tradescantia nyáron virágzikA Tradescantia kényelmes hőmérséklete nyáron 20-25 ° C, télen néhány fokkal alacsonyabb. Bár a hűvös hibernáció előnyösebb, sok esetben a beltéri tradescantia jól nő, anélkül, hogy szezonálisan változna a körülmények. A levegő kritikusan hideg lesz a növények számára 10-12 ° C hőmérsékleten.

Sok Tradescantia a félsivatagok bennszülött lakói mellett kiválóan alkalmas nedves talajban való tartásra, és a meleg évszakban gyakori és bőséges öntözést, lombozat öntözését és zuhanyozást igényel. Öntözés után a földgolyónak egyenletesen nedvesnek kell lennie. Mivel a következő eljárással általában csak a felső réteg szárad ki, nyáron a beltéri tradescantia -t legalább minden második napon öntözik..

A Tradescantia gyorsan növekszik

A tenyészetet gyors növekedés jellemzi, ezért az otthoni szoba tradescantia gondozásába be kell vonni a további etetést. Ezeket a nyári hónapokban és tavasszal végzik 10-14 napos időközönként. A beltéri növények kész komplex műtrágyái meglehetősen alkalmasak a növényre, de a tarka formákhoz speciális megközelítést kell választania. A szerves anyagok bőségéből az ilyen beltéri tradescantia aktívan növesztheti a lombozatot, azonban elveszítheti a zöldek dekoratív, tarka színét.

A szoba tradescantia metszése, szaporítása és átültetése

A Tradescantia fontos előnye a gyors növekedés és a gyönyörű ampelous hajtások kialakulása. De annak érdekében, hogy a beltéri tradescantia, mint a képen, megőrizze alakját és vonzerejét, a szár és a növény központi része nem tűnik csupasznak, a növényt gyakran meg kell csípni és frissíteni kell, ami olyan aktív bokorra kényszeríti. amint lehet.

A növényt rendszeresen metszeni kell.A meleg szezonban levághatja a növekvő szárakat. A Tradescantia vegetatív szaporítására használt csúcsos dugványok tökéletesen gyökereznek a közönséges vízben, majd több darabot saját cserepükbe ültetnek, vagy az anyanövény megfiatalítására szolgálnak. Ha úgy döntenek, hogy a szárrészeket palántaként használják, akkor azok hossza legalább 5 cm legyen.

Megfelelő otthoni ápolással a Tradescantia, mint a képen, metszés után nagyon gyorsan helyreáll, és a palánták felnőtt bolyhos példányokká alakulnak, amelyek a második vagy harmadik évben virágoznak..

Az új ültetéshez és a meglévő tradescantia átültetéséhez ne vegyen túlzottan tápláló, szerves anyagokban gazdag talajt, amelyben a növények gyorsan “hizlalnak”, megtagadják a virágzást.

A levágott tetejét új növények termesztésére lehet használniA legjobb, ha egy ampullás “amerikai” megvásárol egy kész szubsztrátumot beltéri növények számára, vagy egyenlő arányban keveri össze a lombos és gyepes talajt, homokot és egy kis tőzeget adva a lazasághoz. Erős vízelvezető réteg készül az edény alján. A tradescantia átültetését az otthoni ápolás során tavasszal végzik, amikor a bokor elöregszik és a gyökérzet nő.

Kerti tradescantia termesztése és gondozása

Beltéri körülmények között az ampelous fajok a legnépszerűbbek a virágüzletek körében. A kerti tradescantia pedig aktívan virágzó évelő növények, amelyek sűrű zöldsapkát képeznek a 20-50 cm hosszú, egyenes és fekvő hajtások miatt..

Kerti TradescantiaA leggyakoribb kerti tradescantia, mint a képen, hibrid növénynek tekinthető, egyetlen fajba kombinálva “Virginia tradescantia”. Ők:

  • gyorsan növekszik egy mérsékelten meleg európai nyáron;
  • bőségesen virágzik, fehér, lila, kék és élénk kék virágok tömegét adja;
  • más növények hátterében kiemelkedik a lombozatok változatos színeivel, a gazdag zöldtől és a szürkétől a lila, sőt a sárga színig.

A kerti tradescantia gondozása nem különbözik a beltéri növény gondozásától.A különböző termesztési feltételek miatt a kerti tradescantia gondozása eltér a növények otthoni gondozásától..

A virágágyásokra és szegélyekre ültetett virágokat nem lehet áthelyezni vagy átrendezni, ha finom leveleik mély árnyékban vagy a júliusi napon vannak. Ezért a kert tradescantia helyét nagyon óvatosan választják..

Optimális, ha a növény részleges árnyékban talál helyet, ahol a talaj sokáig megtartja a nedvességet, ugyanakkor szellőzik. Minden Tradescantia rendkívül szárazságtűrő. Ezt fontos figyelembe venni nemcsak a kerti tradescantia ültetésekor, a fotón, hanem a rajta hagyáskor is..

A sikeres fejlődéshez a növényt etetni kell.Mielőtt a növényt a talajba ültetné, trágyázza meg a talajt komplex ásványi anyaggal. Ezután az etetést folyékony készítménnyel végezzük 10 naponta. A virágok alatti talajt a reggeli vagy esti órákban megnedvesítik, amikor a növény levelei nem veszélyeztetik a leégést..

Télen a Tradescantia fedett, hogy megőrizze a növényt a következő évre.A középső sávban a kerti tradescantia még a kemény telet is túléli, amiért vagy letakarják, vagy egyszerűen levágják a növény teljes légi részét. Ez alapvető különbség a kerti fajták termesztésében a Tradescantia otthoni gondozásához képest. A tavasz kezdetével és a szunnyadó rügyek felébredésével új friss hajtások jelennek meg a föld felett..

A tavasz nagyon jó időszak a kerti tradescantia tenyésztésére. Ez egy felnőtt bokor felosztásával történik. Tavasszal és a nyár első felében dugványokkal lehet fiatal növényeket szerezni. A hajtások csúcsos részeit 2-3 internode-nal gondosan levágjuk, és az üvegházban gyökerezzük. A gyökerek 15-20 napon belül kialakulnak, és a fiatal Tradescantia -t állandó helyre lehet ültetni.

Videó a Tradescantia gondozásáról

Previous Post
Tápfajták macskáknak, tanácsok az ételek kiválasztásához
Next Post
Φροντίδα του νηματάνου στο σπίτι: φύτευση, πότισμα και φωτισμός