15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A klematisz sikeres szaporítása dugványokkal

klematisz a kertben Az amatőr kertészek és a hivatásos kertészek különös figyelmet fordítanak egy olyan fontos folyamatra, mint a klematisz dugványokkal történő szaporítása. Ez a módszer teszi lehetővé, hogy több példányt szerezzen be kedvenc növényfajtájából. A folyamat meglehetősen egyszerű és gyors, ha figyelembe vesz néhány fontos pontot és tippet. Amikor a dugványok sikeresek, gyönyörű fiatal klematisz nő..

A klematisz reprodukciója dugványokkal az év különböző időpontjaiban

Új klematisz bokrok beszerzése egész évben elvégezhető: tavasszal és ősszel, télen és nyáron.

Klematisz vágása ősszel

őszi tenyésztés A klematisz ősszel történő metszésekor jól érlelt és hosszú hajtásokat (körülbelül egy méter hosszú) választanak ki. Gyűrűbe kell csavarni, és laza, nedves talajba (kb. 10 centiméter) kell eltemetni. A talaj ezen része egy idő után kérgesedni fog. Amint ez megtörténik, szórja meg a klematiszt egy lombréteggel..

dugványok előkészítéseNyár végére fiatal klematiszbokor nő. Fontos gondoskodni arról, hogy a föld ne száradjon ki.

Figyelmet kell fordítani a hőmérsékleti rendszerre, hogy a növény jól felvegye..

A klematisz téli dugványai

A téli dugványok esetében a fás ágak használata jellemző. Erre azért van szükség, hogy növelje a dugványok túlélési esélyeit a hideg télen, amikor a napfény kevesebb tápanyagot tartalmaz..

A szárnak kicsinek kell lennie (kevesebb, mint húsz centiméter), hogy kényelmes legyen kis üvegházat készíteni hozzá. Ez meleget és mérsékelt nedvességet biztosít a fiatal növénynek..

A dugványokat kevésbé valószínű, hogy elfogadják, és nagyobb gondosságot igényelnek.

A klematisz dugványok reprodukálása tavasszal

tavaszi dugványokA dugványok megszerzéséhez le kell vágnia a hajtást legalább 70 centiméterre a bokortól. Az ág felső részére nincs szükség, mivel ez a hajtás éretlen része, a levelek hónaljában lévő rügyeket nem helyezzük ide.

A legjobb, ha a dugványokat a középső részből vesszük, amelyek nem rendelkeznek nagy zöld hajtásokkal..

A dugványok vágásakor körülbelül 7 centiméter marad. Ezt követően a dugványokat fél órára heteroauxin vagy gyökér oldatába helyezzük. Ez serkenti a gyökérzet kialakulását. Ez hatékonyabbá teszi a klematisz szaporítását dugványokkal..

A föld lazítható egy lapos vágóval, adjunk hozzá humuszt, hogy a föld termékeny és puha legyen. Egy horony jön létre, vízzel kiöntve. Miután a víz részben felszívódott, a lyukat részben föld borítja. A dugványokat ott hajtják be egészen a hajtásokig.

A klematisz dugványok megfelelő vágásának módja:

  1. Használjon éles kést. A metszőolló összetörheti és károsíthatja a finom, vékony gallyakat. Egy éles kés nem rontja el a dugványokat.
  2. Vágja 45 fokos szögben. A hajtást ferdén kell vágni, ideális esetben 45 fokos szögben. Az ilyen metszés segítségével megnövelik a gyökér megjelenésének területét..
  3. Húzza vissza 1,5 centiméterrel. A dugványok sikeres vágásához 1,2–2 centiméterre vissza kell húzódnia a csomótól.

A dugványokat jól fogadják mind a régi, mind a fiatal cserjékből.

Hogyan szaporodik a klematisz nyáron dugványokkal

nyári dugványokEnnek a növénynek a reprodukálása nagyon egyszerű. Nincs szükség további anyagokra.

Oltáskor vágja le a levél felét vagy egyharmadát, mivel nyáron virágoznak a nagy levelek a klematisznál.

A nyáron a klematisz vágásáról szóló videó sok fontos dolgot elmond, amelyeket érdemes meghallgatni és saját szemével látni. A videó számos tippet tartalmaz a növények megfelelő gondozásához. Különösen sok árnyalat van a nyári időszakban. Biztosítani kell, hogy a dugványok ne száradjanak ki, mint a föld, amelyben találhatók.gyökereztető

A dugványok jól haladnak. A következő szezonban fiatal és gyönyörű klematisz nő.

A klematisz reprodukciója vízben végzett dugványokkal

vízben gyökerezikEz a módszer hasonló elvet követ..

Érdemes figyelembe venni számos fontos tényezőt, amelyek megakadályozzák az esetleges hibákat (a dugványok rothadása):

  1. Tisztítsa meg a tartályt. Nagyon fontos, hogy a tartály, amelyben a dugványok növekedni fognak, tökéletesen tiszta legyen. Ez a fő hiba, amely után a dugványok romlanak és rothadnak..
  2. Minőségi vágás. A sima és ügyes vágás garancia a jól fejlődő gyökérrendszerre. A rossz vágás tönkreteheti a növényt.

A munkához éles szerszámot használnak.

Ha érdekli a kérdés, hogyan lehet klematiszt termeszteni dugványokból, akkor van egy jó tanács.

Gyökerezéskor a növények folyadékot választanak ki, amely természetes gyökérképző anyagokat tartalmaz. Ha a kertész korábban dugványokat termesztett vízben, akkor jó, ha a korábbi dugványokból származó folyadékot hozzáadja az új növényekhez. Ez csökkenti a kalyus kialakulásának idejét és a gyökerek első barázdáit..

Amint megjelennek a gyökerek barázdái, a növényt át lehet ültetni a talajba, vagy várhat, amíg egy teljes értékű gyökér nő.

A szárot egy kis tartályba ültetik át, amelyet le kell fedni valamivel a tetején, hogy légmentesen záró csomagot hozzon létre. Vehetsz egy palackot, vágd két részre, az egyikbe szárot ültetsz, a másodiknál ​​pedig alulról apró vágásokat készítesz (ennek köszönhetően kombinálhatod a palackokat egymással). Így terjed a klematisz vízben lévő dugványokkal..

palánta ültetéseEgy kis mélyedés készül a talajban (nem kell azonnal a szárakat a földbe dugni, hogy ne károsítsa a kalyust), ahol a klematiszt helyezik.

Célszerű a növényt 22 ° C hőmérsékleten tartani, mivel alacsonyabb hőmérsékleten a gyökerek vagy egyáltalán nem, vagy lassan nőnek..

A klematisz reprodukálása rétegezéssel

reprodukálás rétegezésselA kertészek körében a növények számának növelésének kedvelt módja a klematisz rétegzéssel történő reprodukálása. Az oltással ellentétben ez a módszer száz százalékos eredményt ad, kevesebb erőfeszítést igényel..

Egy gallyat vesznek, amelynek egy részét a földbe temetik (hajtűvel vagy más rögzítővel rögzítik, hogy ne repüljön el).

Ez a módszer jó, mert az anyaág divatosan táplálja a bokrot, amíg nem lesz elég erős ahhoz, hogy függetlenné váljon. Az anyától a dugványok megkapják az összes szükséges tápanyagot, nyomelemet. De ez nem jelenti azt, hogy magát a bokrot nem kell megtermékenyíteni. Ugyanolyan törődésre van szüksége, mint testvéreire: megfelelő öntözésre és jó etetésre.

Ez a módszer csak akkor lesz sikeres, ha ezeket az ajánlásokat betartják..

A klematisz zöld dugványokkal történő reprodukciójának számos fontos jellemzője van. Ezt a módszert meglehetősen egyszerűnek tekintik. Még egy kezdő kertész is megbirkózik vele, de ennek ellenére a tapasztalt kertészek is inkább dugványokkal tenyésztik a klematist.

Ennek a módszernek számos előnye van:

  1. Alacsony költségű. A dugványok segítségével ingyen termeszthet új növényt. Ha lát egy gyönyörű klematiszt a szomszédtól vagy a barátjától, kérhet tőle vágást. Akkor képes lesz ugyanazt a növényt termeszteni otthon. Ugyanakkor időt és pénzt takarít meg.
  2. Mennyiség és minőség. Ha jó fajták dugványait veszi, akkor egy olyan növényt fog termeszteni, amely azonos a kerítéssel. A dugványok helyes termesztésével egy egész kertet termeszthet anélkül, hogy egyetlen bokrot vagy virágot vásárolna..

Previous Post
A szalag alap megerősítése: technológia és alapvető szabályok
Next Post
Πώς να καλλιεργήσετε ένα κουμκουάτ από ένα κόκκαλο – χαρακτηριστικά φύτευσης και φροντίδας