15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Zephyranthes ültetése és gondozása otthon

Cserepes kultúra zephyranthes Az amerikai kontinens meleg vidékein az évelő hagymás mályvacukrok igénytelen, gyönyörűen virágzó növények virágágyásokhoz, alpesi csúszdák és zöld pázsit díszítésére. De Oroszország középső részén zephyranthes, otthoni ápolás sés ami olyan egyszerű, mint a nyílt terepen, a városi ablakpárkányokon található edénykultúra.

A beltéri virág zephyranthes leírása és jellemzői

A zephyranthes megkülönböztetése más népszerű hagymás növényektől:

  • hosszúkás levelek, amelyek a hagyma nyakából nyúlnak ki;
  • körülbelül 25 cm hosszú, felálló vagy nyilazó kocsányok;
  • különböző színű, virágok, amelyek a krókuszokhoz vagy a sparaxishoz hasonlítanak, és amelyeket a kertészek jobban ismernek.

A cső alakú levélszemekkel ellátott korona átmérője 7–9 cm, a szirmok és a mag színe pedig a zephyranthes fajtájától és változatosságától függ. A virágüzletek a növény egyedülálló képességének tartják a szinte villámgyors fejlődést és a rügyekkel ellátott kocsányok megjelenését. De a virágzás befejezése után a fejlődő levelek leggyakrabban elpusztulnak, és a zephyranthes néhány hónapig “alvásba” merül.

Ezeket a kulturális sajátosságokat figyelembe kell venni az otthoni zephyranthes gondozásakor..

Zephyranthes virágápolás a tenyészidőszak, a virágzás és a nyugalom alatt

Zephyranthes virágzik A rügyek megjelenésével a zephyranthes ragyogó napot és meleget igényel. A növény nem fél a déli ablakoktól, és megfelelő léghőmérsékleten az Amerika szubtrópusi virága jól nő az erkélyen és még nyílt terepen is, például egy nyaralóban.

A zephyranthes megfelelő gondozásával a növények jól megvilágított területre történő ültetése biztosítja az anyák gyors növekedését és az új hagymák megjelenését..

A ragyogó napon kívül a növekedési időszakban a hagymás kultúrának szüksége van:

  • 20-25 ° C -ra melegített levegő;
  • rendszeres trágyázás, legalább 10-14 naponként;
  • felmelegszik, leülepedik a nedvesség.

Az öntözést akkor végezzük, amikor az aljzat felső, 2 centiméteres rétege kiszárad. Ha több nedvesség van, mint amennyit a növény megkövetel, nem lehet elkerülni annak stagnálását és az elágazó gyökérrendszer és a hagyma aljának bomlását.

Nyáron, amikor a levegő száraz és forró, a növények permetezése hatékony kiegészítője az öntözésnek. Ez az otthoni gondozási intézkedés a mályvacukrokhoz, amint az a képen is látható, segít a lombozat és a virágok frissen tartásában még a szabadban is..

Hagymás kultúra ZephyranthesSzeptemberre a Zephyranthes elkezd felkészülni a hibernációra. Ennek a hagymás kultúrának a legtöbb fajában a nyugalmi állapot több hónapig tart. A természetes körülmények között való ébredés lendülete a szezonális klímaváltozás. Otthon szabályozza az élet menetét, a Zephyranthes virág gondozásának változásait és a hőmérséklet -ingadozásokat.

Amikor a levelek elhervadnak és a növényre esnek, ez azt jelenti, hogy itt az ideje, hogy a zephyranthe -ket hűvös helyiségbe vigyük át, ahol száraz és sötét lesz. Az optimális hőmérséklet 5-14 ° C között ingadozhat, de ha az alá esik, fennáll az izzók befagyásának veszélye.

A nyugalmi időszakban a növényeknek nincs szükségük teljes körű öntözésre, nem táplálkoznak. De hogy elkerülje az izzók kiszáradását, a talajt néha óvatosan nedvesítik leülepedett vízzel..

A tavasz kezdetével aktiválódnak a növény életfolyamatai, megjelenik az első zöld lombozat, utána pedig a rügyek. Ekkor az edényt átviszik a fényre, és megkezdődik a télre megszakított etetés és öntözés. A zephyranthes ellátás visszatér a pályára.

Tavasszal a növény felébred, és rügyeket bocsát kiEgyes fajoknál a levelek nem esnek le télen. Ezért nem távolítják el őket sötétben, de megpróbálják alacsony hőmérsékleten tartani, enyhén korlátozva az öntözést..

Zephyranthes ültetése és gondozása virágszaporítás során

Minden évben több kis leányhagyma képződik a felnőtt zephyranthes hagymák körül, amelyeket könnyű elválasztani és életet adni az új növényeknek..

Fiatal izzók ágaHa a zephyranthes ültetését és gondozását helyesen hajtották végre, a fiatal hagymák gyorsan lerakják a kocsányok kezdetét, és egy évvel az anyanövénytől való leválás után kinyitják a rügyeket..

A legegyszerűbb módja az apró hagymák összegyűjtésének ősszel, amikor a transzplantációt végzik. Az ültetéshez vegyen széles dobozokat vagy edényeket, fektessen le egy vízelvezető réteget az aljára, és öntsön rá egyenlő arányú keveréket:

  • humusz;
  • homok;
  • tőzeg;
  • gyepföld.

Jó, ha a zephyranthes ültetése és a hagymás növény gondozása előtt a talajt sterilizálni kell. Ez kizárja a hagymák gombával való fertőződését vagy a rizómák kártevők általi károsodását..

A zephyranthes viszonylag kicsi növények, ezért sokkal látványosabban néznek ki csoportos ültetésekben, ahol 8–15 hagyma van a közelben. A talajba ültetéskor ügyeljen arra, hogy az izzó vékony, kecses nyaka az aljzat felszíne felett maradjon.

Egy év múlva az elválasztott hagymák virágozni fognakHasonlóképpen, a növények ültetése a nyílt területen. Ha a zephyranthes növények jól ápoltak, mint a képen, akkor otthon beporzhatók és magokat adhatnak. A mesterséges beporzás pillanatától a vetésanyag gyűjtéséig körülbelül 60 napig tart. A vetést ugyanabban az évszakban végzik, különben a magvak csírázása élesen csökken.

Zephyranthes termesztése magvakbólA magokat a laza kész aljzat felületén 2-3 cm távolságra szórják, enyhén meghintik talajjal és részleges árnyékba helyezik. Körülbelül 22–24 ° C hőmérsékleten, üvegházban a palántaládákat legfeljebb 4 hétig tárolják. A legtöbb fajban ez idő elteltével megjelennek az első fiatal hajtások. A zephyranthes gondozása jó gyümölcsöt hoz. A magvakból kinőtt virágpéldányok először az élet harmadik évében nyitják ki rügyüket.

Videó a felkapott virágról

Previous Post
Kerti orchidea tricirtis: termesztési készségek és fajtaportfólió
Next Post
Η κλωνοποίηση των φυτών είναι μια σύγχρονη προσέγγιση του φυτικού πολλαπλασιασμού