15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Érdekes tények Washingtonról

washingtonia az óvodában Washingtonia a leghíresebb tenyér, amelyet szabadtéri tereprendezéshez és beltéri termesztéshez használnak. Mielőtt nagy növényt szerezne, mindent tudnia kell Washingtonról: érdekes tényeket, a reprodukció jellemzőit, az átültetést és a kultúra fenntartását, amely az Egyesült Államok délnyugati részéből és Mexikóból származó otthonokba esett.

A kis nemzetség, amelyet az Egyesült Államok első elnökéről neveztek el, csak két, megjelenésükben hasonló fajt egyesít. Washingtonia filamentary vagy Washingtonia filifera Kaliforniában őshonos, Washingtonia robusztus vagy Washingtonia robusta pedig a párásabb és melegebb mexikói fennsíkok őslakos lakója.

Washingtonia: minden a népszerű pálmafáról

washingtonia a vadonban Mindkét növénynek nagy, tollas levelei vannak, amelyek átmérője legfeljebb másfél méter, és egyenes törzsük lefelé terjeszkedik, amelyet felül “terjedelmes szárított levelek” díszítenek.

Fiatal korban a Washingtonia fonalas palántái könnyen felismerhetők a leveleken kialakuló fehéres halomról. De a felnőtt tenyéren ez a tulajdonság gyakran elveszik, és még a szakemberek is nehezen tudják megkülönböztetni, hogy milyen fa áll előttük..

A Washingtonról szóló érdekes tényekről beszélve nem szabad megemlíteni, hogy a kaliforniai fajta az amerikai dél élő szimbólumává vált..

Az Észak- és Közép -Amerika régióiban élő őslakosok régóta friss gyümölcsöket használnak ételre, a lisztet pedig szárított magvakból készítik. Néhány indiai törzs betakarította a leveleket, hogy tetőt, kosarat és még modern szandálhoz hasonló cipőt is készítsen. A sűrű pálmafa kiváló építőanyag és alapanyag az edények és egyéb háztartási eszközök gyártásához.

Ma a szeleket, meleget, enyhe fagyokat és aszályokat toleráló növények díszítik az utcákat, elővárosi területeken és a vadonban is megtalálhatók..

régi washingtoniaHamarosan azonban a szokásos karcsú sziluettek eltűnhetnek a városképből. A lényeg a korona alatt folyamatosan kialakuló barnásszürke szoknyákban rejlik. A városi szolgálatok panaszkodnak, hogy a száraz levelek tűzveszélyforrást jelentenek, valamint egy olyan hely, ahol a madarak, sőt a kígyók gyümölcsei által vonzott rovarok készségesen letelepednek. Nem csak hegymászókra és speciális felszerelésekre van szükség az elhullott lombozat eltávolításához a 30 méteres fákról, Floridában, ahol gyakoriak a zivatarok, Washington tornyos koronái egyre inkább villámhárítók szerepét töltik be, és úgy villognak, mint a gyertyák.

Pálma washingtonia otthon

cserepes washingtoniaAz Egyesült Államok déli államai városi hatóságai által a pálmafákkal szembeni ellenszenv nem csökkenti e növények értékét, mint fényes, gondosan reagáló és nagyon szerény beltéri növényeket..

Egy cserépkultúrában a washingtoniát gyakrabban termesztik. Ő:

  • valamivel kisebb, mint mexikói rokona;
  • meglehetősen gyors növekedésben különbözik;
  • jobban tolerálja az aszályt, és még a -10 fokos fagyokat is túléli;
  • ellenállás a gyakori kártevőkkel és betegségekkel Washingtonban.

washingtonia a lakásbanAz erős szoknya kialakulását Washingtonban fiatal fáknál figyelik meg. Amint a pálmafának lehetősége nyílik a száraz levelek szabad lehullására, megszabadul tőlük..

A Washingtonia cérnatisztító hordó külső segítséget igényel.

A Washingtonról szóló érdekes tények között meg kell említeni ennek a növénynek a hibrid fajának jelenlétét. A Washingtonia filibasta -nak, a tenyésztők terve szerint, jobb hidegállósággal kell rendelkeznie, mint a robustával, és ugyanolyan kiváló szárazságállósággal, mint a fonalas fajta.

A washingtoni transzplantáció jellemzői és időzítése

washingtonia magból

A Washingtonia szálazása rendkívül igénytelen. Erősen lúgos felületen, sőt homokon is nőhet. De ahhoz, hogy jól érezze magát egy korlátozott edényben, a növénynek továbbra is szüksége van tápanyagokra. A vashintonia átültetését az élet első éveiben egy nagyobb edénybe való áthelyezéssel végezzük. Ebben az esetben ne válasszon túl nagy tartályt..

Otthon vagy üvegházban a pálmafákat át kell ültetni. A legjobb, ha ezt tavasszal, az aktív tenyészidőszak kezdetén végezzük, amikor a fa lesz a legegyszerűbb kompenzálni az elkerülhetetlen károkat és gyorsan növekedni..

De hogyan kell kezelni egy nagy példányt? Az évelő pálma szokásos átültetése lehetetlen, ezért a talaj felső rétegének 5-10 cm -es eltávolítására és friss, lazább és termékenyebb hordozóra való cseréjére korlátozódik. Az átültetés során Washingtoniát nem lehet eltemetni; ezt mind a teljes átrakodás során, mind a talaj egy részének cseréjekor figyelemmel kísérik.

Tavasszal és nyáron a pálmafák etetésére hosszan tartó komplex műtrágyákat használnak..

A washingtonia reprodukciója

washingtonia magvakEz a gyorsan növekvő pálma nemzetség nem képez gyökérhajtásokat vagy utódokat, így fiatal növényeket csak pörkölt kávébabhoz hasonló magvakkal szerezhet be..

A természetben a madarak és a szelek hozzájárulnak Washingtonia szaporodásához. A földre hulló friss magok pár napon belül csírázni kezdenek, és hamarosan vékony zöld “fűszálak” jelennek meg egy felnőtt növény koronája alatt. Pontosan így néz ki egy pálmafa hajtása, amely felnőttkorban nagy legyező alakú levelekkel csap le..

A levelek nem tollasodnak azonnal, hanem amikor a növény már erősödik. Ez egy különlegesség és egy másik érdekes tény Washingtonról. Így a növény alkalmazkodott ahhoz, hogy megvédje magát a száraz legelőkön táplálkozó és a zöld növények egy részét letaposó állatállománytól..

A magok, amelyeket a termesztő megvásárolhat a boltban, csak 30-60 nap múlva kezdenek csírázni. Ezért egy napig meleg vízben áztatják, majd leveles föld, perlit és mosott homok keverékébe vetik..

Washingtonia magból – videó

Previous Post
Hogyan lehet felismerni a veszélyes mérgező növényeket Oroszországban
Next Post
Παρέχουμε τριαντάφυλλα με καλή φροντίδα μετά την ανοιξιάτικη φύτευση