15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A selaginella otthoni gondozásának alapvető szabályai

házi gondozás a selaginella ellen A Selaginella az egyik legszebb és leglátványosabb talajtakaró beltéri növény, több mint 300 millió éves múlttal. A selaginella otthoni gondozása számos fontos árnyalatot tartalmaz, mivel ez az ereklye növény különleges gondosságot és maximális figyelmet igényel. Megfelelő műveléssel elképesztően szép, buja növényt kaphat, amely bármilyen belső teret díszít..

A növény botanikai leírása

szőnyeg páfrány A Selaginella vagy “szőnyeg páfrány” egy kicsi évelő lágyszárú talajtakaró a Selaginella családból, a lycopodák csoportjából. Az ereklyéhez tartozik, hiszen története a dinoszauruszok korában kezdődött..

Természetes körülmények között a Selaginella Amerika, Dél -Afrika és Kelet -Ázsia trópusi erdeiben nő. Külsőleg a növény páfrányra hasonlít – kúszó vagy enyhén emelkedő hajtásokkal rendelkezik, apró levelekkel -tűkkel borítva.selaginella otthon

A Selaginella fő jellemzői:

 • a hajtások alsó oldalát apró növekedések borítják – ezek a selaginella véletlen gyökerei, amelyek segítenek a növénynek gyökerezni és felszívni a nedvességet a levegőből;
 • a levelek kicsik, puhaak, tapintásra laposak, legfeljebb 5 cm hosszúak;
 • a levelek két sorban vannak elrendezve, és pikkelyek formájában átfedik egymást;
 • a levélborítás fényes vagy fénytelen, világoszöld, sárgás vagy kékesfekete;
 • néhány hajtás hegyén kis tüskék jelennek meg, amelyekben a növény spórái érlelődnek;
 • A selaginella felületes gyökérzettel rendelkezik.

Az otthon termesztett hajtások hossza nem haladja meg a 8-10 cm-t, a vadonban elérheti a 15-20 m-t. A selaginella több mint 300 fajtája létezik, amelyek közül 30-at otthon termesztenek.

Selaginella gondozása otthon

házi gondozás a selaginella ellenA selaginella szobanövények gondozása meglehetősen nehéz és időigényes, mivel nagyon rosszul tolerálják a levegő és az aljzat nedvességhiányát, és meghalnak. De a termesztés alapvető szabályaira és árnyalataira figyelemmel ez a trópusi virág otthon tartható..

A növényt leggyakrabban ampullákban vagy külön tartályokban termesztik. Színes és vonzó színválasztékának, eredeti díszeinek és a levéllemezek alakjának köszönhetően a Selaginella vagy az Ampella az otthon termesztett szőnyegnövények igazi királynője..

Világítás és hőmérséklet -szabályozás

páfrányvilágításA megfelelő világítás fontos szerepet játszik a Selaginella otthoni gondozásában. A növényt nem szabad ablakpárkányra tenni közvetlen napfény hatására, mert ez megégetheti a finom leveleket..

páfrány az ablakpárkányonA trópusi selaginella elhelyezésére a legjobb megoldás egy ablakpárkány keleti vagy nyugati oldalán, szórt, árnyékos fényben, távol a behatoló huzattól. A növény jól tolerálja a világítás szezonális változásait, és a téli szezonban nem igényel további fényforrásokat..

a fogva tartás hőmérsékletének feltételeiA Selaginella otthoni gondozásának optimális hőmérséklete a trópusi növény típusától függ. Egyes fajok hőmérséklete nem alacsonyabb, mint + 21 ° С, mások pedig jól érzik magukat + 12 ° С -on.

Abszolút minden típusú selaginella nem tolerálja a meleget – elkezdenek halványulni, sötétedni, elveszíteni a leveleket. A rövid távú hőmérsékletváltozások nem jelentenek veszélyt a líra életére, de negatívan befolyásolhatják dekoratív megjelenését..

Öntözés és páratartalom

öntözési szabályokA Selaginella aktív növekedéséhez és fejlődéséhez nagyon fontos a rendszeres öntözés egész évben. Az öntözés történhet közvetlenül öntöző kannából a talajra vagy virágtálcába. Ebből a célból csak esőt vagy szűrt, előre elválasztott, szobahőmérsékletű vizet használnak..

Gondosan figyelemmel kell kísérnie a talajt az edényben – nem száradhat ki. Rendszeresen lazítani kell. Ezáltal az aljzat jobban átjárja a nedvességet, az oxigént és a tápanyagokat..

A selaginella virág gondozása magában foglalja a szükséges páratartalom fenntartását. Ez a növény trópusi erdőkben őshonos, ezért nagyon fontos számára a magas páratartalom..

Különféle módon növelhető:

 • permetezze a növényt meleg vízzel naponta kétszer;
 • tegyen egy virágcserépet egy edénybe, expandált agyaggal vagy nedvesített mohával;
 • telepítsen párásítót a helyiségbe;
 • helyezze a selaginellát akváriumba, terráriumba vagy alacsony, széles virágcserépbe.

Amikor a selaginellát akváriumba vagy terráriumba, kavicsba ülteti, kavicsot, egy réteg sphagnum mohát kell önteni a tartály aljára, bőségesen öntözze meg, és tegyen egy edényt növényekkel. A trópusi líra normál növekedéséhez az akváriumban vagy a terráriumban jó szellőzésnek kell lennie..

Fazék és talaj kiválasztása

otthon a selaginella gondozása edényt választvaA Selaginella gondozása előtt elő kell készítenie a megfelelő tartályokat. A növény gyökérzete felületes, rövid gyökerekkel rendelkezik. Ezért a legjobb, ha nem túl mély edényeket választunk a termesztéséhez. De a tartályoknak elég széleseknek kell lenniük, mivel a buja virágbokrok teljesen feltöltik az edényt, és szűkek lesznek..

A legjobb, ha alacsony és széles kerámia vagy agyag edényt készít, amelynek alján vízelvezető lyukak vannak. A tartály aljára vízelvezető réteget kell önteni – törött tégla, expandált agyag, kavics.

Célszerű a fazék alatti raklapot sphagnum mohával lefedni.

talaj a selaginella termesztéséreA Selaginella esetében laza, könnyű, lélegző talaj, semleges vagy enyhén savas. Egy trópusi növény termesztéséhez használjon bolti szubsztrátumot begóniák vagy Saintpaulias számára..

Gyep- vagy kerti talaj és tőzeg keverékét is készítheti egyenlő arányban. A könnyebbség és a tápérték érdekében nagyobb mennyiségű szenet vagy sphagnum mohát adhat az aljzathoz..

Átültetés, etetés és metszés

transzplantációs szabályokA Selaginella nagyon lassan nő, ezért nem kell gyakori átültetés. Elég, ha kétévente újratelepítünk egy trópusi növényt. Az átültetés szükségességét a levelek észrevehető lógásával határozhatja meg az edényből..

A Selaginella átültetésének legjobb ideje a kora tavasz. Az újratelepítéshez a virágcserép talajának egy részét kicserélik. A növényt óvatosan ki kell venni a tartályból, és meg kell tisztítani az alsó talajréteget, ügyelve arra, hogy ne sértse meg a gyökereket..

műtrágya a selaginella táplálásáraA Selaginella rendszeres etetést igényel márciustól szeptemberig. Az ültetés utáni első 12 hónapban a tenyészetet 4 hetente egyszer etetjük nitrogéntartalmú folyékony műtrágyákkal, amelyeket dekoratív lombhullató beltéri növényekhez szánnak..

A második évben gyakrabban, havonta 2 -szer kell elvégezni az eke fedését, mivel a talaj kevésbé termékeny. A műtrágya adagot kétszer csökkentik, a felső öntözés után óvatosan lazítsa meg a talajt az edényben.

2 évvel az ültetés után a selaginella észrevehetően nő, és metszeni kell. Az eljárás során a hajtások hosszának több mint felét eltávolítják – ennek köszönhetően a fiatal oldalsó hajtások aktívan növekedni kezdenek a “szunnyadó” rügyekből.

Selaginella szaporodása

a selaginella szaporítása dugványokkalA Selaginella dugványokkal, spórákkal és bokorosztással szaporodik. Az utóbbi módszert tartják a legmegfelelőbbnek egy trópusi növény otthoni reprodukciójához – a benőtt bokrok könnyen osztódnak és gyorsan gyökeret eresztenek. A selaginella dugványok nem kevésbé népszerűek..

Növények szaporítása dugványokkal:

 • először is le kell vágni egy 3-4 cm hosszú szár töredékét;
 • ezt követően vízszintesen egy edénybe kell helyezni a tőzeg és a homok nedves keverékén;
 • Szórja meg a hajtás hegyét nedves aljzattal, és fedje le a tartályt fedéllel, műanyag fóliával vagy műanyag palackkal;
 • hagyja a tartályt meleg és árnyékos helyen;
 • a tartályban lévő aljzatnak folyamatosan nedvesnek kell lennie;
 • a gyökerek megjelenése után a növényt át lehet ültetni egy külön virágcserépbe.

A Selaginella dugványok vízben gyökerezhetnek. Ehhez a szárat egy pohárba kell helyezni stimuláló gyógyszerrel (Zircon vagy Kornevin), műanyag fóliával kell lefedni, és meleg helyen kell hagyni. Amikor a gyökerek megjelennek, a trópusi növényt külön edényekbe lehet átültetni..házi gondozás a selaginella ellen

A Selaginella egy gyönyörű és szokatlan trópusi növény, amelynek növekedése türelmet és gondosságot igényel. Megfelelő gondossággal fényűző, buja bokrokat növeszthet, amelyek díszítik a lakást..

A selaginella gondozása otthon Tatjanától – videó

Previous Post
Az almaecet használata a mindennapi életben, kozmetológiában és kezelésben
Next Post
Μηλιά σαφράν – περιγραφή της ποικιλίας ενός από τους καλύτερους καθολικούς τύπους πολιτισμού