15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hogyan termeszthetünk otthon illatos, finom ananászt

ananász otthon Az ananász, amely először a 16. században került Európába, gyorsan beleszeretett a helyi nemességbe. Ebben a korszakban az utazás rendkívül drága és hosszú volt, ezért a brazil felvidéken őshonos növényeket üvegházakban és üvegházakban kezdték termeszteni. Oroszország nem maradt el az európai hatalmak mögött. Itt több mint egy évszázada furcsa “dudorok” nőttek gyakorlatilag ipari méretekben Szentpéterváron, és még ennél is északra, a Szolovkiban. De a 19. században megjelent gőzösök megváltoztatták a helyzetet, és lédús gyümölcsöket kezdtek hozni Dél -Amerikából..

Ez ma is így van, de továbbra sem csökken az érdeklődés az ananász otthoni termesztése iránt. A tengerentúli hajlam ellenére a növény meglehetősen válogatósnak bizonyult, és életképes és gyümölcsöző bokrot lehet kapni akár egy friss gyümölcsből vágott bojtból is.

A természetben a tenyészet akár 60–80 cm -re is megnő, és egy kis szárból áll, éles, hosszú levelekkel tűzve, rostos gyökérrel és virágzás után megnyúló főhajtás tetején képződött csülökkel. Ennek az összetett gyümölcsnek köszönhetően, amely lédús pépet rejt a keratinizált bőr alatt, a növény az egyik legértékesebb mezőgazdasági terméssé vált nemcsak a dél -amerikai kontinensen, hanem Afrikában és Délkelet -Ázsiában is..

Ananászmező Meleg trópusi éghajlaton az ananászlevél rozettája elérheti a két méter átmérőt. Lakásban nem lehet ilyen növényméretet elérni, de 2–4 év elteltével, megfelelő odafigyeléssel és gondossággal otthon ehető illatos gyümölcs nő az ananászon. És bár türelmesnek kell lennie a siker eléréséhez, a növény szokatlan fejlődése megéri az erőfeszítést és az időt..

Az ananász termesztéséhez használhat magokat vagy dugványokat, amelyek egy felnőtt növény szárán képződnek. De a legegyszerűbb módszer az ananász otthoni termesztése felülről, érett friss gyümölcsből vágva.

Hogyan lehet ananászt termeszteni magvakból otthon

Az ananászmaggal új növényt lehet termeszteniA vetőmag-szaporítást a legnehezebb és időigényesebb módszernek tekintik. Először is, csak palántákat szerezhet be vásárolt magvakból. A szupermarketekben árult gyümölcsökben egyáltalán nincs mag, vagy csak fehéres, éretlen kezdetüket találhatja meg..

A csírázásra alkalmas ananász magja kissé lapított félkör alakú, 3-4 mm hosszú, és barna vagy vöröses barna árnyalatú.

Az ültetés előtt a magokat nedves ruhával rétegek közé helyezzük 18-24 órára, és lefedve meleg helyre tesszük. Majd ha kicsit megduzzadnak, tőzeg és homok nedves keverékébe ültetik őket. Annak érdekében, hogy a kis magok nehézségek nélkül kihajthassanak, legfeljebb 1-2 cm-re kell eltemetni.

A tartályokat fóliával vagy üveggel kell lefedni, és meleg helyre kell tenni. Csírázása és az első hajtások megjelenésének időpontja a magvak hőmérsékletétől függ:

 • Normál szobahőmérsékleten a csírázás 3-4 héttől másfél hónapig tarthat.
 • Ha a magokat körülbelül 30-32 ° C hőmérsékleten tartják, a hajtások 2-3 hét múlva láthatók..

A magok előkészítése az ültetéshezFontos, hogy ne csak a hőmérsékleti rendszert tartsuk fenn, hanem időben megnedvesítsük a talajt, és ne felejtsük el a palánták etetését. Ehhez 15-20 napos időközönként a növényeket komplex készítményekkel megtermékenyítik, beleértve a fő tápanyagokat és mikroelemeket.

Amikor több levél jelenik meg a fiatal rozettákon, búvárkodnak, és egy csomót kis földlakókkal együtt átvisznek a talajba a felnőtt növények számára. Az ilyen talajt önállóan készíthetjük, ha egyenlő arányban keverjük össze a tőzeget, a humuszt, a kerti talajt és a homokot. Annak érdekében, hogy szerkezetet és védelmet nyújtson a fertőzések ellen, zúzott szenet adnak a talajhoz a térfogat 5% -áig. És a homok egy része perlittel helyettesíthető.

Hogyan lehet otthon termeszteni az ananászt a tetejéről

A növekedéshez egészséges tipp szükségesHa nem mindig és nem mindenhol talál egzotikus kultúra magjait, akkor teljesen lehetséges ananász otthon termesztése a boltban vásárolt gyümölcs tetejéről, még speciális ismeretek nélkül is. Igaz, érdemes teljes felelősséggel megközelíteni egy olyan finomság választását, amelynek ültetési anyagot szánnak. Az ananásznak frissnek kell lennie, zöld, rugalmas lombozatú lombozattal, romlás, hideg károsodás vagy hervadás nyomai nélkül. A vizsgálat során figyelni kell a kivezetés növekedési pontjára, ha rothadt, elszáradt vagy egyszerűen hiányzik, rendkívül nehéz lesz új növény beszerzése.

Otthon az ananász termesztésekor a gyümölcs tetejét éles, tiszta késsel levágják, és nemcsak a leveles rozettát, hanem a gyümölcs három centiméterrel alacsonyabb területét is rögzítik. Ha az ananász teljesen megérett, óvatosan csavarja le a kimenetet, egyik kezével szorosan fogja meg a csomót, a másikkal pedig a szárát.

felsők előkészítése az ültetéshezAmikor megkapja a jövő ültetési anyagát, a lédús pép maradványait, amelyek rothadás forrásává válhatnak, óvatosan eltávolítják a kimenetről. A rövid alsó leveleket eltávolítjuk, hogy hengeres szárot kapjunk, legfeljebb 3 centiméter hosszú.

A szeleteket telített kálium -permanganát -oldattal, zúzott faszénnel vagy – ami felgyorsítja a gyökerek megjelenését – epin -oldattal kell kezelni.

Annak érdekében, hogy megvédje a szárot a bomlástól, tanácsos az ananászt szárításra hagyni egy -két napig a gyökeresedés előtt. Sőt, jobb felfüggeszteni a kimenetet, hogy ne érintkezzen semmilyen felülettel. Az ananász otthoni termesztéséről szóló videó megmutatja a folyamat minden finomságát, és világosan megmutatja annak minden szakaszát.

gyökerező ananász tetejétA gyökeresedést úgy végezzük, hogy a dugványok lombtól megtisztított részét vízbe merítjük. A kívánt szinten tartáshoz használjon karton kereket vagy fogpiszkálót, amint az a képen látható.

Amikor az első gyökerek megjelennek az ananászon, a rozettát a földbe lehet ültetni, és nem szabad eltemetni a fiatal növényt a levelek alsó szintje felett. Az aljzat körül a palántát óvatosan, próbálja nem károsítani enyhén számszerű gyökerek, gyűrött és tömör.

Az ananász további otthoni termesztése film alatt történik, 20-22 ° C-nál alacsonyabb hőmérsékleten. Ha lehetséges a levegő és a talaj 25 ° C -ra történő felmelegedése, körülbelül egy hónap elteltével új fényes levelek jelennek meg a kimenet közepén..

Gyökeres dugványok ültetése egy edénybeMíg az akklimatizáció és a gyökeresedés folyamatban van, az ananásznövény fontos:

 • védje a kondenzvízcseppeket, amelyek a kimenetre esnek, penészgombákat és a lombozat bomlását okozzák;
 • rendszeresen nedvesítse meg a talajt;
 • szellőztesse az ültetvényeket, elkerülve a növény lehűlését.

Az ananásznövényes edényt megvilágított helyen kell kitenni, ahol a kimenetet nem fenyegeti közvetlen napsugárzás..

Az ananász szaporítása gyökérvágással

ananász termesztése bazális hajtásokból

Ha már van felnőtt ananásznövény a házban, akkor szaporíthatjuk a szár alsó részén vagy a mag gyümölcse alatt kialakult leányfolyamatok segítségével, amelyek könnyen kitörnek és gyökereznek. Ültetési anyagként olyan dugványokat használhat, amelyek már több sor levelet adtak, és elérték a 15-20 cm hosszúságot..

Az ananász tetején lévő rozettához hasonlóan a szár csavarható vagy óvatosan vágható éles pengével. A vágás helyét meg kell szórni szénmorzsával, majd a fogantyút analógia útján kell elvégezni az ananász otthoni termesztésével felülről.

Ha a gyökérrozetta már rendelkezik gyökérzetekkel, akkor azonnal el lehet ültetni könnyű talajba tőzeg, perlit és kész szubsztrátumok keverékéből..

Hogyan kell otthon ápolni az ananászt?

PalántanevelésA házi ananász gondozás abból áll, hogy minden feltételt biztosít a növény növekedéséhez és fejlődéséhez..

 • Az ananász számára fontos a laza, tápláló talaj kiválasztása és fenntartása..
 • Hozzon létre elfogadható világítási, hőmérséklet- és páratartalom -körülményeket.
 • Az ananász jól szervezett öntözést és etetést igényel.

Amikor ananászt ültet, és otthon gondozza, emlékeznie kell arra, hogy a növénynek nincs túl erős felületes gyökérzete:

 • A talajnak nedvesség- és oxigénáteresztőnek kell lennie.
 • Az edénynek megfelelő vízelvezető réteget kell biztosítania..
 • Maga a tartály nem lehet mély, de az ananász nagyon jól kezeli a széles edényeket.

A legjobb, ha fénykedvelő déli ananászt termesztünk otthon déli, nyugati vagy keleti ablakokon. Ugyanakkor nyáron, amikor a nap a legmelegebb, jobb az ananász árnyékolása a déli oldalon, de télen a növényeknek háttérvilágításra van szükségük, ami 6-8 órával meghosszabbítja a nappali órákat.

Egészséges példányban a fiatal lombozat élénkzöld árnyalatú. És az alsó sorok levelei nem szárazak és hervadtak, hanem szürkeek, feszesek és lédúsak. Elegendő megvilágítás esetén az aljzat szimmetrikusan alakul ki.

Az ananász gyümölcsöt adott otthonAz ananász alsó léghőmérséklet -határértéke otthon 18 ° C. ilyen levegőben a növény hibernált állapotba kerül. Az aktív fejlődéshez pedig a levegőnek melegebbnek kell lennie. Tavasszal és nyáron az optimális hőmérséklet 22 és 30 ° C között lehet.

A házi ananászápolás magában foglalja a rendszeres, ritka, de bőséges öntözést, amelyhez meleg, környezeti hőmérsékletű, ülepített vizet vesznek..

A forró napokon a növényeket öntözik, de a hideg napokon a nedves lombozat elkerülhetetlenül betegségeket és hervadást okoz. Ugyanez a hatás várható akkor is, ha az ananász nyitott ablakból hideg levegőt kap, vagy ha a forró akkumulátor lemeríti..

megfelelő ellátás biztosításaA tavasz közepétől, amikor elkezdődik az aktív tenyészidőszak, és egészen októberig az ananász otthon is javában folyik. Az ütemtervet a növény állapotától függően szervezik, de gyakrabban szerves anyagokat és ásványi műtrágyákat alkalmaznak 1-2 hetente egyszer.

Télen az etetés megszűnik, az öntözés csökken, és a tartalom hőmérséklete is csökken.

Hogyan készítsd el a házi ananász virágzását és gondozd?

Kialakult az ananász virágzatAz ananász termési ideje 2–4 évvel a rozetta kialakulása után kezdődik. Igaz, még ipari ültetvényeknél is gyümölcsöket nyernek úgy, hogy a növényeket speciális technológiával acetilénnel vagy ecetsavval kezelik. Otthon, ananász termesztésében az ilyen módszerek nem túl elfogadhatóak, de még itt is kényszeríthet egy makacs növényt virágzat kialakítására.

A növény rendszeres etetése folyékony szerves trágyával jó stimuláns lesz. Ha az ananász havonta kétszer kap ilyen öntetet a teljes tenyészidőszak alatt, akkor 2-3 hónap múlva várhat a virágzásra. Egyes szakértők azt tanácsolják, hogy a kivezető nyílás belsejét egy liter vízből és 15 gramm karbidból nyert acetilén oldattal több napig ki kell önteni..

Hasonló hatás érhető el, ha egy edényt kis mennyiségű vízzel és egy darab gőzölős karbiddal az edény mellé állítunk. Az eljárás során jobb, ha az edényt zacskóval lefedjük, vagy üvegházba tesszük. A közönséges alma, amely a tárolás során etilént bocsát ki, szintén provokálhatja a növényt. Ehhez az üvegházban álló edény mellé friss almát raknak ki több napra..

Leggyakrabban a virágzás aktiválásához a virágtermesztők a növény füstölését szokásos füsttel használják. Ennek az eljárásnak 10-15 percig kell tartania, és hetente 2-3 alkalommal meg kell ismételni..

A növény reakciója a megfelelő gondozásra2-3 hónappal a feldolgozás után, az otthoni ananász megfelelő gondozásával először egy virágzat jelenik meg, majd 30 nap múlva egy petefészek. A gyümölcs érése 4-6 hónapig tart, ezután megkóstolhatja a saját kezével termesztett ananászt.

Hogyan lehet ananászot termeszteni otthon – videó

Previous Post
Tippek allergiásoknak: mit tegyünk, ha parlagfű virágzik
Next Post
Χαρακτηριστικά της φροντίδας για ένα ιδιότροπο όμορφο γιασεμί πολυαντού