15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Virágzó és termő ananász otthon

Ananász termesztése cserépben A természetben, vagy inkább nem az ültetvényekben, ahol ma ananászfajtákat találhat, az ananásznövények másfél méterig is megnőhetnek. Ezek erőteljes lágyszárú növények, amelyek 1–1,5 év alatt erősödnek, és sok lédús gyümölcsöt hoznak létre, amelyek lehetővé teszik a sok gyümölcs által szeretett gyümölcsök érését.

Saját ananászt is kaphat otthon:

  • az egyik miniatűr dísznövény megvásárlásával egy speciális virágüzletben, amelyet gyakran már egy kis gyümölccsel kínálnak a hajtás tetején;
  • a termés önálló ültetése a vásárolt érett ananász csúcskiömlő segítségével.

Az első módszert drágábbnak, de a legegyszerűbbnek is el kell ismerni, mivel az ananász gyökeresítésének és továbbnövelésének módja a zöld vágásból otthon olyan folyamat, amely számos nehézséggel jár és meglehetősen hosszú.

Kis ananász nőtt Pedig sok rajongó van, aki vállalja ezt a munkát, és nemcsak szokatlan szobanövényt, ananászt kap, hanem el is éri virágzását és a gyümölcsök érését. Melyik opciót válassza?

Ananász: szobanövény a gyümölcs tetejéről

Ha úgy dönt, hogy maga termeszt ananászt, fontos, hogy a boltban megtalálja a legfrissebb gyümölcsöt, zöld, erős rozettával, amely nem rendelkezik törött növekedési ponttal.

A gyümölcs zöld tetejét új ananász termesztésére használják.A szaporodásra érdemes gyümölcs nem mutathat penészesedést, rothadást, fagyás jeleit és egyéb olyan hatásokat, amelyek befolyásolják a növény életképességét. Otthon ananászból, a gyümölcs pár centiméterét elfogva, levágjuk a tetejét. A gyökeresedés során a vágás rothadásának megakadályozása érdekében a pép és a kéreg maradványait megtisztítják a levélnyílásról, és eltávolítják a szárított alsó leveleket. Ha az ananász érett, akkor az apikális rozetta kicsavarható, ha egyik kezével határozottan megfogja a szárát, a másikkal a szárát..

A címer gyökereztetése a talajbanAz ananászt otthon is gyökereztetheti, mint a képen, világos, laza aljzatban, amely tőzeg, perlit, homok és zúzott szén keverékéből áll, vagy vízben. Mindkét esetben a szár előzetes:

  • száraz;
  • gyökeresedést stimuláló szerrel kezelik;
  • zúzott faszénnel megszórva.

A páratartalom fenntartása érdekében az apikális rozettával ellátott tartályt zsákkal borítják vagy üvegházba helyezik, ahol a leendő növénynek az első gyökerek megjelenéséig kell lennie..

Megjelentek az első gyökerekAz ananász gyökérrendszere, legyen az szobanövény vagy fajtás gyümölcs, nem túl erős. Elég közel fejlődik a talaj felszíne alatt, így nem kell várni, amíg egy kusza gyökércsomó megjelenik egy vízzel ellátott edényben. Az akklimatizáció megkönnyítése érdekében jobb, ha 2-4 cm hosszú gyökerű levélrózsát ültetünk a talajba.

Kerti talaj, tőzeg, homok és perlit keveréke alkalmas szubsztrátumként beltéri virág vagy ananász ültetéséhez zöld vágásból.

Az összetevőket egyenlő arányban keverjük össze, és a zúzott szén mennyiségének legfeljebb 5% -át adjuk hozzá a talajhoz strukturáló és fertőtlenítő anyagként.

Az ananász otthoni növekedésének feltételei

A tulajdonos hosszú távú gondozásának eredményeA saját termesztésű ananász edényét szélesre, de nem mélyre veszik. Az alján vízelvezető réteget kell biztosítani, és ültetéskor a növényt csak néhány centiméterre temetik el. Fontos, hogy az ananász mozdulatlan maradjon, amíg teljesen meg nem gyökerezik. Ezért öntözése rendkívül óvatos..

A beltéri ananásznövény végső gyökerezését jelzi, hogy fiatal, élénkzöld levelek jelennek meg a rozetta közepétől. A régi lombozat kiszárad és elhal.

Ha az ültetés pillanatától számított két hónapon belül nincs jele a megújulásnak, ez a vágás alapjának rothadását vagy a növekedési pont károsodását jelzi. Az ilyen tetőt el kell távolítani, és a gyökereztetést új kimenettel kell elvégezni.

Annak érdekében, hogy a talaj és a régi lombozat ne váljon a káros mikroorganizmusok és kártevők koncentrációjának helyévé, az elavult leveleket rendszeresen eltávolítják.

A beltéri ananász növények öntözésére fokozott követelmények vonatkoznak. A talaj nedvesítésére leülepedett meleg vizet használnak, nem hidegebb, mint a levegő. A savas talajban termeszteni szándékozó növényekhez kevés citromsavat adhatunk az öntözővízhez. Az öntözést hetente egyszer végezzük, ügyelve arra, hogy a talaj ne száradjon ki az eljárások között, de ne halmozza fel a felesleges nedvességet sem..

Öntsük a tetejére az ananászt egy levél rozettábaAz ananász öntözhető úgy, hogy a víz a kifolyóba folyjon. A növény szerkezete olyan, hogy a leveleken felhalmozódó nedvesség szükségszerűen legördül a szár tövéig, és eljut a gyökerekhez. A lényeg az, hogy ugyanakkor a talaj nem párásodik túlzottan, és a levegő nem hűl le 23 ° C alá.

Az ananászhoz hasonló szobanövény tartásának optimális hőmérséklete 23-30 ° C. Csak ősztől tavaszig tartó pihenőidőre megengedett a hőmérséklet 18 ° C -ra csökkentése. A magasabb hőmérsékletű háttér miatt a növény felfüggeszti a növekedést, és a virágzó ananász kidobhatja a gépelt virágzatot..

Az ananász beltéri növény lakásának legjobb helye a déli, nyugati vagy keleti ablak, ahol a virágcserepet védeni kell a közvetlen napfénytől, huzattól és a fűtőberendezések szárító hatásától..

A jó növényfejlesztéshez tágas, világos helyre van szüksége.Ahogy növekszik, mint a képen, az otthoni ananásznak tágas, megvilágított helyet kell találnia. És ha szükséges, a növényt háttérvilágítással látom el, amely körülbelül 12-15 órás nappali órát biztosít. A nyugalmi időszak és a léghűtés kezdetével az öntözés némileg csökken, de a világítás nem csökkenhet.

Az ananász szobanövényként való termesztése során tudnia kell, hogy a kultúra évelő növény, az első évben levélrozetta képződik, és a második évben készen áll a virágzásra..

Nyáron hasznos ananászt tenni a kertbe vagy a meleg erkélyre, szélvédett helyen. És egy évvel később, tavasszal, a növényt átültetik egy nagyobb átmérőjű edénybe. Ezenkívül ezt a legjobban úgy teheti meg, ha egyszerűen áthelyezi a földdarabot egy új tartályba, és új talajkeveréket ad hozzá az oldalához és a tetejéhez..

A gyümölcs megjelenése csak a növény életének második évében lehetséges.Ez a technika ösztönzi az ananászt a további fejlődésre. De ez nem elég ahhoz, hogy az ananász teljesen kényelmes legyen. Ezért a beltéri kultúrát tavasztól őszig folyékony komplex szerekkel kell táplálni, és forró időszakokban koronaöntözést is alkalmaznak.

Az otthoni ananászról szóló videó részletesen elmondja a növény feltételeinek megteremtését és a szükséges gondozást.

A beltéri ananász növény kártevői és betegségei

Az ananász pók atkák és a lisztbogarak szeretikLakásviszonyok között az ananász várja a kártevők és betegségek károsodásának veszélyét, gyakran a növények túlnedvesedése vagy a hőmérséklet-szabály be nem tartása miatt..

A lisztbogarak és a takácsatkák pedig „nem közömbösek” az ananász kártevőivel szemben, mint a beltéri virágokkal szemben.

Ha az ültetés előtt a talajt nem sterilizálják alaposan, a növény gyökérzete és szárai fonálférgektől szenvedhetnek. Levéltetvek és pikkelyrovarok láthatók a kertben nyárra átültetett házi növényeken. A rovarokkal a zöld részt szappanos vízzel és rovarölő szerekkel lehet kezelni.

Ha a szár, a gyökerek vagy a kimenet központi része rothad egy ananászban, akkor nem nélkülözheti a gombaölő szereket és a növény érintett részeinek eltávolítását. A beltéri ananásznövény korhadt növekedési pontja a fejlődés felfüggesztésének oka. De korai még megszabadulni a virágtól! Leggyakrabban a kinyert minta a levelek hónaljában és a rozetta tövében járulékos oldalsó hajtásokat képez.

Hogyan lehet virágozni a beltéri ananászt?

Az ananász pók atkák és a lisztbogarak szeretikGyakran, amikor otthon ananászt termesztenek, a növény nem siet a virágzáshoz. A kultúra virágzatkeltésre való provokálásához az ültetvényeken alkalmazott technikát kell használnia.

A felnőtt növényeket kora tavasszal többször kezelik acetilénnel, amelyet kalcium -karbidból és vízből nyernek, vagy közönséges füsttel, ami egy hónap vagy másfél hónap múlva lekerekített virágzat megjelenéséhez vezet a rozetta felett.

A tüske, amely a virágok szárán sűrűn ültetett virágokból áll, eléri a 7-15 cm hosszúságot. A beltéri ananászvirágok száma tucatszámban számolható, és mindegyiken zöldes vagy lila perianth és bíborvörös vagy lila korona található . A koronák fokozatosan nyílnak, a kúpszerű virágzat tövétől indulva. Ennek eredményeként a virágzás körülbelül egy hónapig tart, majd megkezdődik a petefészkek növekedése, gyorsan egyesülve egyetlen, lédús maggá..

Az ananász érése akár hat hónapig is eltarthat. Ez az időszak a termesztett fajtától és a növény típusától függ..

A beltéri ananász miniatűr gyümölcseiA növény gondozásának megkönnyítése érdekében jobb, mint a képen, ananászt szedni otthon, miniatűr dekoratív vagy ehető édes gyümölcsöket képezve.

Amikor az érett gyümölcsöt levágják, a növény elveszíti növekedési pontját, ezért jobb, mint az ipari ültetvényeknél, megújítani, ha az anyanövényen a növekedés során megjelent egyik gyökeres oldalsó folyamatot újratelepítik. Ez az intézkedés szükséges mind az apikális rozettából nyert növények, mind a bolti ananász szobanövények esetében..

Hogyan lehet ananászot termeszteni otthon – videó

Previous Post
Tippek allergiásoknak: mit tegyünk, ha parlagfű virágzik
Next Post
Χαρακτηριστικά της φροντίδας για ένα ιδιότροπο όμορφο γιασεμί πολυαντού