15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Meztelen hölgy Dél -Afrikából – szelíd amaryllis

Virágzó amaryllis belladonna A hagymás növények névadó családjába tartozó Amaryllis nemzetség története 1753 -ban kezdődött Karl Linnaeus jóvoltából. Az amaryllis nevét Vergilius hősnőnek köszönheti. Görögül lefordítva az amarysso jelentése “csillogó”, ugyanakkor a kultúra elnevezése, hasonlóan az Amarella -hoz, emlékeztet az amaryllis hagyma keserűségére és toxicitására.

A híres botanikus figyelme ellenére e nemzetség taxonómiája sok évszázada zavaros és tökéletlen. A valódi afrikai amaryllis mellett, mint a fotón, a nemzetséghez hasonló megjelenésű dél -amerikai kontinens növényeit régóta a nemzetségnek tulajdonítják. A növények hasonlóságával azonban komoly különbségek derültek ki a szaporodási módszerekben és a növények egyéb jellemzőiben..

Csak a 20. század végén lehetett véget vetni a tudósok vitáinak, és végül tisztázni a besorolást..

A Nemzetközi Botanikusok Kongresszusa csak 1987 -ben jutott arra a következtetésre, hogy felül kell vizsgálni az Amaryllis család nemzetségekre való felosztását. Ma az amerikai hagymás dísznövényfajok nem tartoznak az Amaryllis nemzetségbe, és saját nemzetségüket, a Hippeastrumot alkotják..

Az amaryllis és virágzásuk leírása

Amaryllis izzó Az amaryllis hagymák meglehetősen nagyok, átmérőjük 5-10 cm, ovális vagy tojásdad alakúak, és vékony szárított pikkelyek borítják. Nyár végére a déli féltekén, február – márciusban esik, egy csupasz kocsány emelkedik az izzó fölé, 30-60 cm magas.

A tetején lévő virágzat több rózsaszín virágból áll, amelyek tölcsér alakú koronája a teljes feloldódáskor elérheti a 10 cm átmérőt. Külsőleg az amaryllis valóban sok közös vonást mutat a hippeastrummal..

A Corolla hat hegyes szirommal rendelkezik.

Virágokat rögzítenek a kocsány felső részén, 2–20 darabot.

A virágzat hervadása után megjelenő Amaryllis levelek legfeljebb 50 cm hosszúak, és egymással szemben helyezkednek el a kocsány tövében.

A beporzás után a virág helyén gyümölcsdoboz képződik amaryllis maggal.

Amaryllis magvakDe ha a hippeastrumban a gyümölcsben lévő magvak fekete színűek és laposak, akkor az amarilliszben a kapszula fedele alatt kis zöldes, fehéres vagy rózsaszínű hagymák láthatók..

E különbségek ellenére a megszokás ereje rendkívül nagy, ezért a hippeastrumot még mindig tévesen amaryllisnek nevezik..

Annak érdekében, hogy a házban növekvő kultúra rendszeresen virágozzon és utódokat szüljön, fontos pontosan azonosítani egy adott példányt, és kiválasztani a megfelelő mezőgazdasági technikát.

Amaryllis fajok és származás

Amaryllis virágszáraAz Amaryllis belladonna több mint tíz évig maradt az egyetlen faj a nemzetségben. 1998 -ban azonban egy másik, rokon növényt találtak hazájában, Amaryllis paradisicola néven.

Az amaryllis -hez képest a paradisicola fajnak szélesebb barázdált levelei vannak, és a virágok maximális száma egy virágzatban elérheti a 21 versus 12 -et.

A belladonna -ban a virágok színe a halvány rózsaszíntől a lila vagy lilaig változhat..

Az új fajnál a virágok egyenletesen rózsaszínűek, és az árnyék telítettsége növekszik, ahogy kibontakozik..

Ezenkívül, amikor az amaryllis paradisicol függönyéhez közeledünk, lehetetlen nem érezni a virágok erős aromáját, amely emlékeztet a nárciszok illatára, szintén az amaryllis családba tartozik..

Amaryllis belladonna a vadonbanAz amaryllis, legyen az belladonna vagy paradisicola, Dél -Afrikában őshonos. Ezenkívül ezek a növények szigorúan korlátozott területeken találhatók. Például az amaryllis belladonna őshonos a Fokföldön, ahol a nedves tengerparti lejtőkön látható. A Paradisicola a szárazabb, hegyvidéki területeket kedveli, gyakran sziklás kiemelkedésekben és patakokban.

A nagy, nehéz magvak miatt mindkét faj amarilliszei természetesen sűrű fürtöket alkotnak. Az esős évszakban a talajba esve az izzók gyorsan csíráznak, és hatalmas csomókat hoznak létre nagyon korlátozott területen.

Amaryllis paradisicolaDe a kertben és otthon a növények jól tolerálják az egyes ültetéseket. A szabadföldi termesztést korlátozza a növény alacsony fagyállósága. Először is, a fagyok befolyásolják az amaryllis leveleit és virágait, de a súlyos fagyok károsítják a hagymákat és negatívan befolyásolják a jövő virágzását..

Hazájukban az amaryllis virágzik egy hosszú száraz időszak után, amely márciusban vagy áprilisban ér véget. Ezért a növényeket népi nevén húsvéti liliomnak nevezik, bár ez a kultúra rendkívül távoli kapcsolatban áll az igazi liliommal. A virágzás alatti levelek hiánya miatt az amarillist “meztelen hölgynek” nevezik.

A nagy, aromás amaryllis virágok, mint a képen, sok rovart vonzanak. Napközben a méhek a növények fő beporzói, éjszaka pedig gombócok lebegnek a rózsaszín függöny felett..

Kulturális amaryllis és hibridjeik

Fehér amaryllisA belladonna fajokat az 1700 -as évek elején háziasították. Az Amaryllis hagymákat Angliába, majd Dél -Ausztráliába és Amerikába exportálták. Ausztrália területén, a 19. század elején kaptak először hibrid növényeket. Ma már nem lehet megtudni természetüket, de ezek lettek az alapjai az amaryllis megszerzésének, amelynek színei eltérnek a természetesektől.

A virágtermesztők rendelkezésére állnak olyan növények, amelyek lila, őszibarack, majdnem piros, sőt teljesen fehér árnyalatú koronákat tárnak fel..

A fehér amaryllisben a fotón, a rózsaszín fajtáktól eltérően, a szárak teljesen zöldek, és nem kékes vagy lila árnyalatúak. A modern tenyésztők korolákkal ellátott növényeket szereztek be, amelyeket csíkok és erek díszítenek, amelyek gyönyörűen sötétített szélekkel vagy világos sárga központtal rendelkeznek. A vad amarilliszekkel ellentétben a termesztett fajták gyakran félgömb alakú virágzatot alkotnak.

AmarcrinumAz amaryllis belladonna fajt már korunkban használták Murray krínumával való keresztezésre. A kapott hibrid fajt Amarcrinumnak nevezték el. És ma a növény elképesztően szép és változatos fajtákat ad..

AmarygiaEgy másik amaryllis hibridet Josephine brunswigia -jával való keresztezéssel kapunk. Amarygia -nak hívták..

Amaryllis toxicitás

Az amaryllis különböző színei

Az amaryllis nemcsak szép. Veszélyesek lehetnek az őket gondozó emberekre és háziállatokra..

Az amaryllis hagymáiban, leveleiben és szárában mérgező vegyületek találhatók, beleértve az amarillidint, a fenantridint, a licorint és más alkaloidokat, amikor lenyelik, az ember a következőket tapasztalja:

  • hányás;
  • a vérnyomás csökkentése;
  • légzési depresszió;
  • kellemetlen érzés a bélben;
  • letargia;
  • fokozott nyálképződés.

Virágzó amarilliszA mérgező anyagok koncentrációja alacsony. Ezért egy felnőtt számára a növény jelentéktelenül veszélyes, de a gyermekek és a háziállatok számára az amaryllis mérgező. A rossz egészségi állapot első jeleinél, valamint a hagyma vagy zöld növény bélrendszerbe jutásának gyanúja esetén orvoshoz kell fordulni.

A mérgezés súlyos szakasza légzésleállással és az idegrendszerre gyakorolt ​​negatív hatással fenyeget. Ez a probléma leggyakrabban az állatállományt érinti, például a virágágyások közelében legelő kecskéket és teheneket..

Az amaryllis toxicitása azokat is érinti, akik kontakt dermatitisben szenvednek. A növény nedve irritálhatja a bőrt, ezért biztonságosabb kesztyűben dolgozni..

Videó a gyönyörű amarilliszről

Previous Post
Fotó, amely leírja az otthoni adenium típusait és fajtáit
Next Post
Πώς να προσδιορίσετε τα νιτρικά άλατα στο καρπούζι;
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org