15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Fotó, amely leírja az otthoni adenium típusait és fajtáit

adenium - sivatagi rózsa

A természetben az adéniumok évelő faszerű növények vagy cserjék, amelyek Közép- és Dél-Afrika száraz vidékein, az Arab-félszigeten és a Socotra-szigeten nőnek. Az otthoni Adenium egy látványos beltéri virág, amely szokatlan megvastagodott szárával, a hajtások tetején sűrű levelekkel és fényes virágzással azonnal felkelti a figyelmet. A tenyészidőszak során a fajtanövényeket egyszerű, frottír, fehér, rózsaszín, málnavörös és bíborvörös színű díszítéssel díszítik..

A pozsgás növények számára váratlanul buja virágoknak köszönhetően a kultúra második nevet kapott, adenium “sivatagi rózsa”, és hihetetlenül népszerűvé vált a virágtermesztők körében az egész világon..

A botanikusok először a 18. században érdeklődtek az adenium iránt, amikor az első kísérletet tették fajainak osztályozására, de a tudományos közösségben még mindig sok eltérés van az elfogadott rendszerben. Általánosan elfogadott, hogy 10 típusú adéniumot különböztetnek meg:

  • a caudex, a virágok és a levelek alakja;
  • méretek;
  • a növényzet sajátosságai;
  • természetes növekedés helye.

A látható különbségek ellenére egyes kulturális szakértők úgy vélik, hogy minden létező fajta ugyanahhoz az adenium obessum fajhoz tartozik, és a megjelenésbeli eltéréseket az éghajlati, talaj- vagy egyéb különbségek okozzák..

Adenium obesum (A. Obesum)

adenium obessum Ez a faj a legelterjedtebb, legismertebb és leginkább tanulmányozott. A természetben kövér vagy vastag adénium megtalálható mind az afrikai kontinensen, mind a Közel -Keleten. Egy érdekes növény tartománya egy széles sáv, amely Nyugat -Szenegáltól Szaúd -Arábiáig terjed..

Az adeniums elnevezést Adenre vagy a mai Jemenre kötelezik, ahol ezt a rendkívüli növényt először leírták..

virágzó adenium elhízottAz aszálynak, magas levegő hőmérsékletnek és közvetlen napfénynek ellenálló Adenium obesumot az ébrenlét és a pihenés időszakai jellemzik, amikor egy évelő növény:

  • fészer hosszúkás, bőrös tapintású, szürke-zöldes levelek 6-15 cm hosszúak;
  • megáll a növekedésben;
  • nem képez új színeket.

Ez az állapot a hideg évszakban és a száraz évszakokban figyelhető meg. A tenyészidőszak kezdetével fiatal lombok jelennek meg a hajtások tetején. Nyáron rügyek jelennek meg, daru és rózsaszín árnyalatú csőszerű virágokká. Az 5 szirmú korona átmérője a vadon termő elhízott adeniumban 4-7 cm között van, a fajta virágok sokkal nagyobbak, akár 12 cm-esek, és változatosabb színűek és formájúak..

elhízott adenium a természetbenA megvastagodott szürkésbarna szár akár egy méter vastagra is megnőhet, míg a caudex jelentős része a talaj alatt helyezkedik el, és az elhízott adenium törzse kívül marad, akár három méter magas fa vagy cserje formájában.

Lassú növekedése, az edény méretének korlátozása, valamint a ház metszésének és alakításának köszönhetően az adenium nem valószínű, hogy ilyen méretűre nő, de bizarr formákkal és élénk színekkel fog tetszeni..

Adenium multiflorum (A. Multiflorum)

Virágzó adenium a dél -afrikai Kruger Nemzeti ParkbanA különösen bőséges virágzással ütő növény hazája a középső és a déli régió. Itt a multiflorous adenium inkább homokos és szikes talajra telepedik..

Az igénytelen faj megelégszik a talaj kis felhalmozódásával, és nem fél az aszálytól, mivel nedvességtartalékokat takarít meg egy megvastagodott törzsben, amely egy miniatűr baobabfához hasonlít, sima szürkés kéreggel és erőteljes gyökerekkel a talaj alatt.

A természetben az adenium multiflora növényei elérhetik a három méter magasságot, és sok országban állami védelem alatt állnak a kihalás veszélye miatt. A fajt fenyegetik az egzotikus növények szerelmesei, akik buja virágzó példányokra vadásznak, állatállomány és növényi gumókkal táplálkozó majmok..

Az adenium virágai többvirágúakA hihetetlen rengeteg virág miatt az adenium az Impala liliom nevet kapta, de a kultúrában ez a faj kevésbé gyakori, mint az elhízott adenium, lassú növekedése és 4 éves kor után kezdődő virágzása miatt.

Adenium arabicum (A. Arabicum)

Adenium arabicum x crispum (hibrid)Az adenium arabicum neve önmagáért beszél. Ez a masszív, zömök caudexű faj az Arab -félszigeten őshonos..

Az éghajlati viszonyoktól függően a növény megjelenése változhat. A krónikus aszályos területeken az adéniumok bokor alakúak, ahol több a nedvesség, erős, vastag fáknak tűnhetnek a tövükben, gyenge ágakkal. Az Adenium arabicum meglehetősen nagy levelei vannak, rózsaszínűek, lila árnyalattal vagy sötétbarna kéreggel és vöröses-rózsaszín virágokkal.adenium arabicum virág

Otthon az adénium arabot magvakból lehet termeszteni, hogy később elkezdhessék a caudex és a törzs kialakulását..

Szomáli adenium (A. Somalense)

adenium somaliA szomáliai adeniumfaj Afrika őslakos lakója, tartományának különböző területein másfél -öt méter magasra nő. A növényt a törzs kúpos alakja és szinte folyamatos virágzása jellemzi, ha a növénynek elegendő napot kell biztosítania.

A zöld, hosszúkás levelek élénkzöld színűek. A levéllapon gyakran fehér vagy világos csíkok láthatók. Télen a növények elveszítik lombjukat, és pihenésre szorulnak. Kis szirmok keskenyebb szirmokkal, mint az elhízott adenium, virágok jelennek meg vékony ágakon. Az 5 szirmú koronák színe rózsaszín, bíborvörös, vörös, a nyak felé világosodik. A faj kereszteződhet az obessum adeniummal, amelyet sok tenyésztő használ. Ezenkívül a szomáliai fajta könnyen termeszthető, a palánták először egy vagy másfél év múlva virágoznak az ültetés után, amikor a szár 15-18 cm magasra emelkedik.

Adenium crispum (A. somalense var crispum)

adenium crispumAz Adenium crispum, amelyet a szomáliai növény alfajának tartanak, nagyon dekoratívnak tűnik. A kultúra jellegzetessége a keskeny, hosszú levelek fehéres erekkel és csavart szélekkel, amelyek e fajtának a nevét adták, valamint a caudex föld alatti része, amely fehérrépa. Számos karcsú gyökér csak növeli a hasonlóságot egy gyökérzöldséggel.

adenium virág ropogósEz a fajta adenium az otthon számára nemcsak a szár alakja és a közepes méret miatt érdekes, hanem az eredeti virágok miatt is, amelyek nem hasonlítanak a szomáliai adenium virágaihoz. A rózsaszínű, ritkábban vörös koronák tágra nyílnak, a szirmok észrevehető hajlításúak.

Adenium nova, tanzániai (A. somalense var. Nova)

Adenium Somalense NovaA szomáliai faj egyik nemrégiben leírt alfaja Tanzánia és a környező régiók félsivatagjaiban honos. Az adenium crispumban ez a növény hasonló megjelenésű, mint a levelek, a rózsaszín vagy vöröses koronák pedig inkább a szomáliai adenium virágaira emlékeztetnek.

Adenium boehmianum (A. boehmianum)

Adenium boichmianumA 19. század végén a botanikusok felfedezték és leírták az Adenium bohmianum nézetét Namíbia északi részéről. Ez a fajta nem annyira dekoratív, hanem mérgező növényként ismert, amely a helyi lakosság körében elnyerte a Bushman’s Poison nevet..

A természetben a három méter magas, erős növények könnyen ágaznak, lassan nőnek, és idővel a törzs megvastagodása kisimul. Spirálisan elrendezett levelek csak a hajtások tetején találhatók, bőrös, 8-15 cm hosszú, ezüstzöld árnyalatú levéllemezük jól látható erekkel.

Virágzó adenium BohmanA széles szirmok miatt majdnem lekerekített koronák rózsaszín, lila, bíbor színűek lehetnek. E faj adeniumvirágának jellegzetes tulajdonsága a nyak gazdag lila színe.

Adenium swazicum (A. swazicum)

Virágzó adenium swazicumAz adenium neve a származási helyét tükrözi – Szváziföld. A bokor alakú növények, amelyek magassága 20-50 cm, kifelé alig hasonlítanak rokonaikhoz, mivel csak néhány szürkés vagy világoszöld hajtás, keskeny hosszú levelekkel és 6 cm-es rózsaszín vagy lila festékkel rendelkező virágok láthatók a föld felett. Az erőteljes rizómák a föld alatt vannak elrejtve, és a felnőtt növényekben gyakorlatilag láthatatlanok.

Otthon a szváziföldi adénium sokáig virágzik, és készségesen, ritkán hullatja a lombozatot, szerény és hidegálló. Nem meglepő, hogy ezt a fajt a tenyésztők könnyedén használják interespecifikus hibridek előállítására obesum adeniummal.

Adenium oleifolium (A. oleifolium)

Adenium oleifolium növényAz afrikai adenium oleifolium rendkívül lassú növekedésben és szerény méretben különbözik “testvéreitől”. A bokor erős, vastag rizómákkal és sima törzzsel eléri a 60 cm magasságot.

A keskeny, 5–12 cm hosszú levelek zöldes-olíva tónusúak, és az ágak tetején helyezkednek el. A rózsaszín adenium virágoknak sárga vagy fehér közepe lehet. A virágzatban összegyűjtött rügyek megnyitása a lombozat megjelenésével egyidejűleg történik.

Socotran adenium (A. socotranum)

Adenium oleifolium növényAz Indiai -óceánban található Socotra szigetén egy endémiás adeniumfaj nő, a leírás szerint, amely nem található a növény tartományának más részein. A hazai adeniumokhoz képest ez egy igazi óriás, amely akár 5 méter magasra is megnő.

A palackra emlékeztető hordó több betétrészből állhat, amelyeken szükségszerűen észrevehetők a keresztirányú csíkok. Az ágak összehasonlíthatatlanul vékonyabbak, mint a fő törzs. Vékonyak és törékenyek, sötétzöld koronával, fehér erekkel, fényes levelekkel, legfeljebb 12 cm hosszúak. A halvány rózsaszín adenium virágok átmérője 10-12 cm, a szirmok szélén világosabb szegély található.

Hibridek és adenimfajták otthoni termesztéshez

Bár az adénium hazája Afrika és a Közel -Kelet forró területe, teljesen más régiók lettek e növények tenyésztésének és szelekciójának központjai. Az új fajták és hibridek fő beszállítói Délkelet -Ázsia, Thaiföld, India, Malajzia és a Fülöp -szigetek országai.

Adenium Mini méretA helyi klíma kiválóan alkalmas növények tenyésztésére. Gyakran tartanak itt adenium alapú bonsai kiállításokat, innen a magok és palánták szétszóródnak szerte a világon.

Manapság a virágtermesztőket különösen érdeklik a Mini Size adeniumok, amelyek kényelmesek otthonra, mindössze 12-17 cm magasak. Az ilyen morzsák 2 éves korukban kezdenek virágozni, és a hajtások csúcsán 6 centiméteres virágokat tárnak fel.

Tarka adeniumAz érthető érdeklődés másik tárgya az adenium tarka formái tarka lombozattal vagy teljesen elszíneződött levelekkel..

A virágtermesztők rendelkezésére áll ma sok hibrid növény és fajta adenium, egyszerű, kettős, egyszínű és tarka virágokkal. Azonban nem ritka, hogy az eladók élvezik a növény viharos népszerűségét, vágyakoznak, és ismert hamis fajtákat kínálnak..

Adeniums otthon – videó

Previous Post
Miért sárgul az aglaonema, és hogyan lehet segíteni a növénynek?
Next Post
Για την καταπολέμηση της αρκούδας χρησιμοποιούμε λαϊκές θεραπείες
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org