15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A pénzfa otthon gondozásának titkai, vagy a buja bokor termesztésének titkai

pénzfa házi ápolás A pénzfa (lat. Crassula) Crassula és Crassula néven is ismert. A pénzfa termesztéséhez az otthoni ápolás nem nehéz. Fontos, hogy ne nedvesítse túl a talajt, és válassza ki a megfelelő helyet. A figyelmet megköszönve a növény gyönyörű zöld koronával örül, és ötéves korára finom virágokkal borítható.

A Feng Shui tanítása szerint egy gyönyörű, és még inkább virágzó kövér nő jólétet és jólétet hoz a házba.

Hol lehet a legjobb helyet rakni egy fát, hogy szerencsét vonzzon

a pénzfa helye A kövér nő népszerűsége a nyilvános fogadásokon, könyvtárakban, intézetekben, irodahelyiségekben, lakásokban gyönyörű megjelenésének, igénytelen törődésének és különleges szimbolikájának köszönhető. Az életkor előrehaladtával a beltéri virág sűrű, vastag, érmeszerű levelekkel igazi fa megjelenését kelti, mivel a hajtások megbarnulnak. A magasságban egy pénzfa otthon elérheti az 1,5 – 2 m -t, szélessége 1,2 – 1,5 m -rel bővül.

nagy pénzfa házi ápolásA Feng Shui filozófia erőteljes erővel ruházza fel a Crassulát, hogy vonzza a szerencsét, a jólétet és a boldogságot. Hasonló hiedelem alakult ki az ősi kínai legenda alapján egy napfáról, amelynek koronáját levelek helyett aranypénzzel borították..

Annak érdekében, hogy a gazdagság élő szimbóluma jólétet hozzon a házba, azt megfelelően meg kell szerezni és a megfelelő helyen kell megtalálni:

 1. A legjobb, ha saját maga vásárol egy Crassula palántát, vagy csöndesen csípje le a hajtást egy felnőtt példányról. Úgy tartják, hogy a gazdagságot csak a saját magával hozott, és nem egy adományozott csemete vonzza;
 2. A legjobb, ha az edényt a ház vagy iroda délkeleti részébe helyezzük (Feng Shui vagyoni szektor);
 3. A jól gyökerező beltéri virágot kínai érmék díszítik piros szalagon, vagy néhány érmét a földbe temetnek.Crassula díszítés érmékkel

Pénzfa, otthoni ápolás

a megfelelő ápolás eredményeA Crassula 300-350 fajt tartalmaz, köztük pozsgás növények, évelő lágyszárú növények. A dekoratív virágkertészetben két típus népszerű – fa és ezüst. A fiatal palánták zöld törzsükben és leveleikben különböznek a felnőtt növényektől; az életkor előrehaladtával a hajtások merevvé válnak. A levelek sűrűek, közepes méretűek, fajtától függően eltérő alakúak. A természetes körülmények között virágzást kis fehér, rózsaszínű vagy halványsárga virágok buja virágzatának kivetítése kíséri.

A pénzfa előfeltételei:

Név Leírás
Elhelyezkedés A hideg évszakban a délkeleti oldal megfelelő. A tavaszi és nyári időszakban a fát az északi oldalra néző loggiákra vagy erkélyekre lehet helyezni. A vidéki házakban az edényeket a friss levegőre hozzák ki nyárra..
Hőmérséklet rezsim A kényelmes hőmérséklet nyáron + 22 ° C -tól + 35 ° C -ig történő emelkedéssel a növény leveti leveleit. Télen kívánatos a hőmérsékletet + 18 ° C -ról + 15 ° C -ra csökkenteni.
Világítás Szórt erős fény. A közvetlen sugarak égési sérüléseket okoznak, a megvilágítás hiánya az ágak nyújtását és elvékonyodását okozza.
Locsolás Mérsékelt (a talaj kötelező 5-6 cm -es szárításával az öntözések között).
Műtrágyák A műtrágyákat nem kell gyakran kijuttatni – 2 -szer elegendő a növekedési időszakban.
Levegő páratartalma A levelek normálisan tolerálják a száraz levegőt, nincs szükség permetezésre.
Átruházás Fiatal növényeknél kétévente szükséges, felnőtt példányokban tavasszal cserélik a felső talajréteget.
Reprodukció A bokor, a dugványok, a levélgyökeresedés, a magok felosztásával hajtják végre.
Metszés A korona kialakulása szükséges a növény növekedésével.
Betegségek A talaj vizesedése esetén károsodhat a szürke rothadás, a gyökerek halála, túlzott szárazság – a pók atkák, a lisztharmat támadása.

A termesztési feltételek részletes leírása

Ahhoz, hogy szép pénzfa nőjön, rendszeres az otthoni ápolás. Nem szeszélyes. Ennek ellenére a mezőgazdasági termesztés elhanyagolása a dekoratív megjelenés és betegségek elvesztéséhez vezet..

A gondozás során fellépő problémák elkerülése érdekében az alábbiakat javasoljuk:

 • kerülje a talaj erős vízbefolyását, a hőmérséklet éles emelkedését vagy csökkenését;
 • nem hagyhatja a növényt közvetlen napfényben az ablakpárkányon és a friss levegőn;
 • ne etesse túl gyakran;
 • vágja le a koronát legfeljebb évente egyszer;
 • transzplantáció a gyökérzet növekedésével (évente legfeljebb egyszer).

Helyszín és világítás

helyszín és világításEgy felnőtt kövér nő jól nő egy virágcserépben, amely a padlón található az ablakok közelében. Elég neki a szórt fény.

Fontos feltétel a fűtési szezonban a központi fűtési elemektől és fűtőberendezésektől való távoli elhelyezkedés..

A növény rosszul reagál a huzatra, de még akkor is, ha hiányzik a friss levegő, leválaszthatja leveleit. Célszerű az edényt ablakpárkányra, ablak vagy erkély közelébe helyezni, de nem a folyosóra vagy sötét folyosóra..

Virág öntözése

öntözési szabályokA mérsékelt öntözés az egyik fő feltétele a hazai kultúra normális növekedésének. Célszerű tiszta, lágy, szobahőmérsékletű vizet használni.

Célszerű az alábbi séma szerint öntözni:

 • télen – 1 alkalommal 7-10 nap alatt;
 • tavasztól őszig – hetente egyszer, havonta egyszer komplex műtrágyákkal a vízbe;
 • nagyon forró nyári időszakban – heti 2 alkalommal.

Ha sűrű kéreg képződik az aljzat felületén az öntözések között, akkor ajánlatos lazítani. Ez levegőt biztosít a gyökerek számára..

Hőfok

hőmérsékleti rendszer a crassula számáraA lakások és irodák hőmérsékleti rendszere alkalmas a normális növekedésre és fejlődésre.

A crassula megbetegedésének megelőzése érdekében ajánlatos betartani a következő feltételeket:

 • ne tegye az edényt az őszi-téli időszakban fűtőberendezések közelébe;
 • fűtetlen helyiségben nem szabad télen hagyni + 15 ° С alatti hőmérsékleten;
 • kerülje a hirtelen hőmérsékletváltozásokat;
 • a nyári melegben ne tegye a légkondicionáló alá;
 • amikor a hőmérséklet + 30 ° C -ra vagy magasabbra emelkedik, naponta permetezheti a leveleket.

Felső öltözködés

megtermékenyítésA pozsgás növények és a kaktuszok komplex összetétele alkalmas trágyázásra. Ezeknek a termékeknek a magas nitrogéntartalma segít megőrizni a levelek zöld tömegét és élénk színét..

Annak érdekében, hogy ne okozzon égési sérülést a finom gyökérzetben, ajánlatos az utasításokban feltüntetett készítményt felére csökkentett koncentrációban használni. Felöntés nedves talajban.

Átruházás

pénzfa házi ápolásA pozsgás növények kész talaja alkalmas az átültetésre. Hasonló összetételű talaj előkészítéséhez otthon használjon egyenlő arányban gyepföldet, tőzeget, homokot perlit hozzáadásával. A fiatal növényeket 1-2 évente ültetik át. A felnőtt példányok nem igényelnek gyakori átültetést. A 10 éves kor elérésekor csak a föld felső rétegét cserélik ki egy cserépben egy újjal, újratelepítés nélkül.

A transzplantáció során tanácsos betartani a következő ajánlásokat:

 • az új tartály 1-1,5 cm -rel nagyobb lehet, mint az előző;
 • elegendő számú vízelvezető lyukra van szükség a tartály alján;
 • az eljárás során szükségszerűen vízelvezető réteget kell önteni az aljára, egy új talajréteg után a fa gyökereit rá kell helyezni, próbálva nem elpusztítani a kialakult földdarabot a gyökérzet alatt, szórjon rá talajt a tetejére, hogy hogy ne mélyítse el a gyökérnyakát.

Az átültetés után a felületet Heteroauxin -oldattal öntözzük, hogy csökkentsük a gyökérzet stresszét, és új helyen aktiváljuk az alkalmazkodási folyamatot..

Reprodukció

pénzfa szorzásA beltéri virág otthoni tenyésztéséhez használja a bokor, a dugványok, a levélből való növekedés elválasztásának módszerét. A magvakból történő termesztés komplex módszerét a tenyésztők új növényfajták létrehozására használják, otthon nem használják.

Annak érdekében, hogy a tenyésztési folyamat sikeres legyen, ajánlott a következő pontokat megadni:

 1. Készítsen elő egy, a függeléknek megfelelő tartályt. A nagy gyökerek túl sokáig fejlődnek ki, mielőtt a palánta nőni kezd.
 2. Nem tanácsos vékony műanyag poharakat vagy palackokat használni a gyökerezéshez. A kerámia, üvegtartályok jobban megfelelnek.
 3. Talajként használhat perlitet, tőzegtablettát, vízi talajt, tiszta vizet, párolt földkeveréket palántákhoz.

Szaporítás dugványokkal

kövér nő szaporítása dugványokkalAz ültetési anyag vágásának legmegfelelőbb ideje a kora tavasz. Ekkor egyenletes hajtást választanak, amelynek hossza legalább 10 cm, éles késsel 45 ° -os szögben vágják. A kést tűzön előzetesen fertőtlenítik, vagy alkohol, klórhexidin oldatával megtörlik.

A reprodukcióhoz szüksége lesz:

 • egészséges szár, két órán át szárítva;
 • gyökérpor (Kornevin, Heteroauxin);
 • tartályt megfelelő hordozóval vagy vízzel.

A vízben való gyökerezéshez használja a következő sémát:

 • félig töltse meg az üvegpoharat tiszta, klórozatlan vízzel;
 • a gyökérnövekedést aktiváló port egy edényben vízzel hígítjuk;
 • az alsó leveleket kivesszük a vágásból, és üvegbe tesszük, hogy a vágás ne érintse meg az alját vagy a falakat.

Az első és a második módszerrel a gyökerek a második hét végére jelennek meg..

Videó utasítás a pénzfa otthoni szaporításáról:

Levélszaporítás

egy kövér nő nő levélből

A dugványokhoz hasonlóan a levelek vízben vagy szubsztrátumban gyökereznek. Ezért:

 1. Válasszon egészséges, erős levelet a fa aljáról.
 2. Törje le, hogy ne sértse meg az alapot.
 3. Hagyja néhány órát feküdni, hogy megszárítsa a levét az alján.
 4. Vízben való gyökerezéshez oldja fel Kornevint egy pohárban, és tegyen oda egy levelet 2/3 -ra.
 5. A talajban való gyökerezéshez a levelet egyharmados szögben a talajba temetik. A felületet stimuláló oldattal permetezik, majd üveggel borítják, hogy üvegházhatást teremtsenek.kövér nő reprodukciója levelekkel

A bokor felosztása

felnőtt növény felosztásaA harmadik módszert akkor alkalmazzák, amikor a közelben növekvő növénycsoportot átültetnek, vagy egy nagy fát részekre osztanak. Ha a halomba ültetett dugványok sokáig együtt nőttek és szövött gyökérrendszert alkottak, akkor óvatosan szétválasztják őket egy narancssárga pálcával (ujjaival megsérülhetnek a törékeny gyökerek), majd különböző tartályokba helyezik..

Ha a formáló metszés során nagy ágakat vágtak le egy felnőtt kövér nőtől, akkor azok is gyökereznek, mint a dugványok a vízben vagy a talajban. Ha a hajtások véletlenül letörtek a növény leesése vagy a szél hatására, akkor azok is gyökereztethetők..

Ezért:

 • távolítsa el a törött, sérült, karcos leveleket és ágakat;
 • az alapot éles, tiszta késsel vágják le;
 • hagyja megszáradni, stimuláló szerrel kezelje és gyökerezze;

Amíg a kövér nő nem gyökerezik, tanácsos fenntartani a talaj nedvességét, megakadályozva annak kiszáradását.

Virágzás

pénzfa virágzikA köcsög több éves megfelelő gondozása virágzáshoz vezethet. Ez csak az érett felnőtt példányokkal történik. Leggyakrabban a virágzás tavasszal következik be, ha a téli időszakban nyugalmi időszakot figyeltek meg + 12 ° C és + 15 ° C közötti hőmérsékleten. Ugyanakkor a hőmérséklet csökkenése fokozatosan következett be, és nem váltott ki levélhullást. És a tavasz kezdetével a hőmérsékleti fokozat is fokozatosan a + 22 ° С és + 25 ° С közötti mutatókba került. És kálium-foszfor műtrágyákat juttattak a talajba, hozzájárulva a virágrügyek kialakulásához.

Lehetséges okok, amelyek miatt a fa nem virágzik:

 • túl fiatal kor;
 • nem megfelelő fény- és hőmérsékletviszonyok;
 • az aljzat szisztematikus vízzárásával;
 • a talajban a nitrogén túlzott felhalmozódásával, ami fokozza a korona kialakulását.

Annak érdekében, hogy a növény virágozzon, sokan azt tanácsolják, hogy két hétig sötét helyen tartsák. Az ilyen intézkedés leggyakrabban a buja korona elvesztéséhez és a hajtások megnyúlásához vezet. A legjobb, ha a crassulát világos, szórt fénnyel látjuk el..

Korona kialakulása

korona kialakulásaMivel a korona idővel vastag lesz, és télen nem jellegzetes (vékony, ívelt) hajtások jelennek meg, a Crassula-t rendszeresen metszik. Ezt az eljárást ajánlott február végén elvégezni, legfeljebb ¼ hajtások. A vágás után a vágási helyeket zúzott aktív szénnel vagy fahamuval kezelik.

Annak érdekében, hogy egy fiatal példány megjelenése kialakuljon, és az elágazás kezdetét provokálja, csípje meg a tetejét. Egy idő után két hajtás alakul ki a felső rügy csípésének helyén. 5-6 hónap elteltével, amikor megerősödnek, a tetejük is megcsípődik, hozzájárulva a további elágazáshoz.

Annak érdekében, hogy a köcsög ágai egyenletesen fejlődjenek, rendszeresen a fény felé kell fordítani..

További két oka van az egészségügyi eljárásoknak, amelyek az évszaktól függetlenül azonnali metszést igényelnek:

 • felnőtt példány teljes megfiatalítása, amikor a fát szinte a gyökérig vágják;
 • a vírussal, gombával vagy más betegségekkel fertőzött hajtások eltávolítása.

Betegségek és kártevők

kövér nő betegsége

A Crassula nagyon ellenálló a különböző vírusokkal szemben. A mezőgazdasági technológia feltételeinek megsértése a megjelenés romlását idézheti elő:

 • a levelek túlságosan letargikussá és puhává válnak nagyon ritka, vagy éppen ellenkezőleg, túlzott öntözés esetén (a gyökerek nedvességgel telítettek, rothadnak, és nem tudják tovább irányítani a vizet a levelekre);
 • a szárított kéreg megjelenése, a lombon barna foltok az égő napfény hatásával járnak (ebben az esetben árnyékolhatja az ablakot, vagy eltávolíthatja a virágot egy másik helyre);
 • ha kevés sűrű egyenes ág van a fán, és íveltebb vékony ágak, akkor a probléma a megvilágítás hiánya;
 • a levélhullás nedvességhiányt, hőmérsékletváltozást, túl hideg vagy túl meleg levegőt, klímaberendezésnek való kitettséget okozhat;
 • aszály idején pókháló vékony szálai jelenhetnek meg a koronában – ez a pókatka vereségét jelzi, ebben az esetben speciális eszközök használata szükséges;
 • amikor jellegtelen foltosodás jelenik meg, a koronát fungiciddel is kezelik az esetleges vírusok ellen.

a növény segítségre szorulA felszínen lévő talaj állandó vizesedésével észreveheti a kis ugráló rovarok megjelenését. Ártalmatlan balekok ezek. Időben történő szárítással, fellazulással vagy a talaj felső rétegeinek cseréjével eltűnnek.

A pénzfa időben történő gondozása lehetővé teszi, hogy könnyen termeszthessen egy gyönyörű és ápolt növényt, amely örömmel tölti el a zöldséget, a virágzást és szerencsét hoz a háznak.

Pénzfa, házi gondozás télen – videó

Previous Post
Zöld oázisok megmentése: hogyan és mit válasszunk virágot az irodába
Next Post
Απριλιακές δουλειές στα κρεβάτια του κήπου
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org