15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Megtanulni otthon citromot termeszteni és gondozni

Mayer citromja A citrusfélék termesztésének agrotechnikája összetett. A citrommal kell kezdeni, az otthoni termesztése és ápolása könnyebb neki, mint más nővéreknek. Vásárolhat egy fiatal bokrot, vagy termesztheti, kezdve a vetéstől vagy a dugvány gyökerezésétől. Minden kedvező körülmények között 20 év alatt, a 7-8. De otthon egy kőből készült citrom fittebb, egészséges, gyönyörű lesz sötét fényes lombjával. Gyümölcscitromból hajtással oltható, ami felgyorsítja a virágzást. A választás az amatőröké.

Milyen ápolást igényel otthon a szoba citrom?

Citrom jubileum A citrom egy fa, és beltéri körülmények között is nő. Számos fajta létezik, amelyeket a tenyésztők hozzászoktak a beltéri tartáshoz. De lázadnak, ha az indulás rossz. A vetőmag ültetése előtt tudnia kell, hogy csak beltéri fajták oszthatják meg otthonukat egy személlyel. Ezek tartalmazzák:

 • Pavlovszkij;
 • Évforduló;
 • Mayer.

Ezeket a fajtákat a gyümölcsbe való gyors belépés és a magas termelékenység jellemzi, amikor otthon citromot gondoznak. Ha kész fajtanövényt vásárol, két vagy három év múlva várnia kell a virágzásra..

A beltéri citrom jó gondozással akár 30 évig is élhet. A citromot kötözés után 9 hónapig öntik, de miután tovább nő a mérete, de íztelen és vastag bőrű lesz.

Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a virág gyengüljön, és levágjuk a rügyeket, amíg 20 levél nem lesz a bokron. A tudósok úgy vélik, hogy minden gyümölcsöt 9-10 érett levél táplál. A levelek számától függően el kell hagynia a termést. Ugyanezen okból meg kell védenie a leveleket a lehullástól, amellyel a növény tiltakozik, ha kellemetlen. Ugyanakkor az ágak tetejének metszése kötelező az új hajtások kialakítása érdekében, ami a levelek számának növelését jelenti. Ezért a növényápolást a tudás és az intuíció határán végzik..Citrom Pavlovszkij

Optimális feltételek a citrom ápolásához

Csak ha tágas, világos szobája van, számíthat a citrusos kert kialakítására. Még ha állandó helyen is van, a fa nem szereti, ha mozgatják. Az egyenletes fejlődés érdekében 10 nap múlva néhány fokkal elforgatják, így egy év alatt teljes forradalom érhető el:

 1. Az állványtól a mennyezetig legalább két méterre kell lennie.
 2. A citrom nem bírja a száraz levegőt. Optimális páratartalom 70%. Ez azt jelenti, hogy a növényt távol kell tartani a fűtőelemtől, rendelkeznie kell párásítóval vagy akváriummal, minden lehetséges módon fel kell szerelni a nedvességtartományt, és gyakran permetezni kell a leveleket..
 3. Nyáron hasznos, ha egy citrom 2 órán át a nap alatt van, de nem tovább. Ezért a reggeli nap a keleti ablakon éppen neki való. Télen, amikor citromot termesztenek és otthon vigyáznak, a háttérvilágítást 5-6 órán keresztül kell megszervezni.
 4. A citrom tartalomhőmérsékletének 14 és 27 fok között kell lennie. Virágzási időszakban a citromnak hűvösre van szüksége..
 5. A nyári öntözés nagyon sűrű. Az edényt naponta kétszer, reggel és este öntözik, teljesen áztatva a földet. A jó vízelvezetés miatt a víz stagnálása nem következik be. Csepegtető tálcát kell felszerelni alatta. Az öntözéshez lágy, ülepített vizet használnak.

A hőmérsékletnek nem szabad drámaian megváltoznia. Ha a növényt hideg verandáról meleg szobába viszik, akkor lehull a lombja. Hideg a föld a hordóban, és melegek a levelek! Télen meg kell találnia otthonának leghidegebb sarkát egy citromhoz. Teljes nyugalmi időszak nélkül a virágzás csekély lesz a jövőben..

A citrom metszésének elvégzéseA citrom ápolásában nagy jelentőségű a kialakulása, a növekedés fenntartása a zöld kúp szisztematikus metszésével és csípésével. A legmélyebb metszés tavasszal történik. 5-6 élő levelet hagynak az ágakon, a többit eltávolítják, amelyekből anyagot nyernek a citrom szaporítására dugványokkal.

A citrom betegségei és kártevői

A citrom otthoni gondozása és termesztése során ismernie kell a betegség jeleit, hogy gyorsan kijavítsa az elkövetett hibákat. A növénynek gyakran nedvességre van szüksége, amely meghatározható:

 • felülről a föld szürke, csomó omlik a kezekben;
 • a fazék, ha megveregetik, csengő hangot ad ki;
 • a levelek csőbe gömbölyödnek, a tetejük pedig lecsüng.

Ennek eredményeként egy idő után a levelek, virágok és petefészkek elkezdenek lehullani..

Ha a növény nem kap etetést, a levelek világossá válnak, a virágzás leáll, a petefészkek leesnek. De ugyanazok a jelek és túlzott megtermékenyítéssel. Ezért be kell tartani az ajánlott adagokat és a citrom otthoni gondozására vonatkozó utasításokat.

Ha a növényt hosszú ideig nem ültették át, és a földet nem változtatták meg, akkor a trágyázó öntözés nem mentheti meg. A föld tömörödött, az öntözővíz vastagságú járatokat vezetett be, és a térfogat teljes átnedvesítése nélkül leeresztik.

Hüvely citromonA gondozási hibák következtében a legyengült növényt rovar kártevők telepítik, vagy gombás és baktericid betegségek jelennek meg..

Különféle citrusos betegségek specifikusak, ezeket nevezik:

 • xylopsorosis és tristera – vírusos gyógyíthatatlan;
 • gommosis – fertőző, ha a fa törzse érintett;
 • malseko – fertőző, a levelek kivörösödésével kezdődik, a fa meghal;
 • a gyökérrothadás gombás betegség, el kell távolítani a sérült részeket, és új talajba kell átültetni.

Lemonnak sürgős segítségre van szükségeBármely betegség oka a növény nem megfelelő gondozása. És még ha a fa nem is hoz gyümölcsöt, ugyanazok a betegségek..

Hogyan termeszthetünk citromot otthon

A növény és az aljzat tartályának kiválasztása nagyon fontos. A tartálynak jó vízelvezető lyukakkal kell rendelkeznie. A citrom gyökérzete tömör, a fiatal növény jól kezeli az évenkénti transzplantációt, ezért nem érdemes megteremteni a feltételeket a talaj elsavasodásához egy nagy cserépben. Az idősebb növények esetében a földet ritkábban cserélik, de a felső termékeny réteget évente megújítják.

Citrom facsemeték dugványokbólA föld összetétele:

 • lombhullató humusz – 2 rész;
 • humusz szarvasmarhából – 1 rész;
 • mosott folyami homok – 1 rész;
 • fahamu – 0,25 rész.

Alul fektessen le egy réteget szénből, amelyet kevert agyaggal kevert, és adjon hozzá vermikulitot az aljzathoz a törékenység érdekében. Ültesse át a növényeket, miután a megtermett citrom gyökereit egy földdarab köré tekerték, az átrakási módszerrel.

Megjelentek az első petefészkekA citromfa metszésekor sok ültetési anyag és gally maradt. Vágások lesznek belőlük, ha alulról lecsíp pár levelet, és zöld gallyat tesz a vízbe. Ezenkívül a vágás kis mennyiségben gyökeret ver az aljzatban. Hogyan kell ápolni a citrom dugványokat? Miután a vágás leveles növekedést adott, felnőtt növényként tartják. 25 cm magasságban a növény teteje megcsípődik, korlátozva a növekedést. A kialakult középső és oldalsó hajtásokat 4 darab mennyiségben hagyjuk, a többit gyűrűsre vágjuk.

Az oldalsó hajtásokat 25 cm -re növesztik, és újra csípik, megismételve a műveleteket, mint először. Még kétszer bokor képződik, ennek eredményeként elegendő levelet kapunk egy kerek fán, és virágrügyeket helyezünk az ágakra. A citrom készen áll a gyümölcstermésre, elegendő erőt nyert a kiöntő gyümölcsök táplálására.

A citrom magvak szaporítása hosszú folyamat. A kapott palántát be kell oltani, hogy gyümölcsfát kapjunk. A vadvirág sokáig fejlődik, keveset virágzik, és a kapott citrom minősége gyenge lesz. Ezért a kifejlett növényt bimbózással vagy hasításba kell oltani, hogy termesztett fát kapjunk.

Oltás nélküli palánta kiváló díszfa lesz, jó betegségállósággal. A koronát úgy kell kialakítani, hogy a bokor tiszta legyen, és ne nyúljon ágakkal, nagy helyet foglalva el.

Videó a citrom ültetéséről és gondozásáról

Previous Post
Homoktövis olaj: gyógyító tulajdonságok és használati szabályok az egészségre
Next Post
Το πεπόνι Bukharka είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org