15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Íriszek tavaszi és őszi ültetése nyílt terepen

finom íriszek a kertben Az íriszek hihetetlenül szépek a kertben vagy az évelő virágokból készült virágágyásban, amelyek ültetése és gondozása nyílt terepen nem igényel túl sok erőfeszítést. A virágokat tavasszal és ősszel is ültetheti két héttel a virágzás befejezése után..

Íriszfajták

Az “északi orchidea” több mint kétszáz fajtája létezik, a virágtermesztők gyakran íriszeknek nevezik. A legnépszerűbb fajok, amelyek mindenütt nőnek, a mocsár, a japán és a holland írisz, amelyeket főként kora tavasszal ültetnek és ápolnak a nyílt területen. Az ültetés után a virágok nem igényelnek további öntözést vagy etetést. Az egyetlen dolog, amit időben meg kell tenni, az elhalványuló levelek és fakó rügyek eltávolítása..

mocsári íriszek Mocsári íriszek – narancssárga, sárga vagy aranyszínű virágzatok vékony, gazdag zöld száron, másfél méter magasak. mocsári íriszek a tó közelébenA növényeket elsősorban tavak, medencék, tavak körül ültetik. Ugyanakkor a virágok jól kijönnek a száraz talajon, és mikroelemekkel táplálkoznak, anélkül, hogy további öntözést igényelnének..

japán íriszekA japán íriszeknek nincs aromájuk, körülbelül 80-100 centiméter magasak, virágzatuk akár 25 centiméter átmérőjű is lehet. Ezt a fajta növényt főleg alacsony savasságú talajba ültetik, amely nem tartalmaz mész. Az öntözés során a japán íriszek leginkább szeszélyesek a virágzás során, amikor mérsékelt páratartalom szükséges..

holland íriszekA holland íriszek vagy hagymák a legnépszerűbbek az Orosz Föderáció középső övezetében, ahol az éghajlat mérsékelt, és a posta elegendő savassággal rendelkezik. Az öntözést mérsékelten kell elvégezni, az időjárástól függően. Ugyanakkor a virágzás akkor következik be, ha a levegő hőmérsékletét stabilan 20-25 Celsius fokon belül tartják, függetlenül a talaj nedvességtartalmától..

Íriszek ültetése a talajba Szibériában vagy az északi régiókban legkorábban májusban történik, mivel a korábbi japán hagymák megfagyhatnak vagy rothadhatnak.

Tavaszi kiszállás

ágy íriszekkelAz íriszeket tavasszal a talajba ültetik, előzetes talaj -előkészítés után. A kiválasztott földterületet óvatosan kiássák, kis mennyiségű trágyával vagy más természetes műtrágyával megtermékenyítik. Ha nem japán íriszeket ültetnek, akkor további krétát adhat a talajhoz – mocsár, holland és szakállas fajok mészkővel táplálkoznak.

íriszek helyes és helytelen ültetéseAz előkészített hagymák (holland fajták) rizómákat fejlesztettek ki, amelyeket gombaellenes oldattal kezelnek, majd több órán keresztül szárítanak. A növények lyukait 5-7 centiméter mélyre ásják, homokkal meghintve. Az izzókat lyukakba ültetik, 10 cm távolságra egymástól. Nem nyomják erősen, hogy ne rontsák el a rizómákat, lazán meghintik földdel és homokkal.

Közvetlenül az ültetés után kevés öntözésre van szükség, hogy a talaj “megkönnyítsen”.

Ezt követően két -három hétig a növényeket egyáltalán nem öntözik. Ezután szükség szerint a fakó vagy száraz leveleket metsző vagy éles kés segítségével eltávolítják..

Őszi leszállás

ősszel íriszeket ültetünkAz íriszek ültetését a talajba ősszel csak az izzók előkészítése után végezzük. Amikor a növények elhalványultak (általában június közepén vagy végén), akkor kiássák, meleg vízben mossák gyenge kálium -permanganát -oldattal és szárítják. A zöld leveleket nem vágják, hanem copfba fonják egymás között, majd száraz helyre eltávolítják őszig.

az írisz bokor felosztása a reprodukcióhozŐsszel a szárított szárakat betakarítják, és csak az izzók maradnak, amelyeket gombaellenes vegyülettel kezelnek. A lyukakat legfeljebb öt centiméter mélységben ásják, 7-12 centiméter távolságra egymástól. A szárak maradványai nem lehetnek a talaj felett, különben fennáll annak a veszélye, hogy télen az egész hagyma megfagy. Az ültetés után a talajt nem öntözik.

A kiszállás optimális ideje szeptember első fele, amikor a levegő hőmérséklete nem csökken 17 Celsius fok alá..

Gondoskodás telelés előtt

íriszek hajvágása virágzás utánÁltalában az íriszek minimális gondozást igényelnek nyílt terepen – ritka vagy mérsékelt öntözés, a régi levelek és virágzat eltávolítása. Mindazonáltal alaposan fel kell őket készíteni a telelésre, különösen, ha a növényeket ősszel ültetik. Az ültetés után a lyukakat egy lucfenyő vagy más tűlevelű növény mancsával borítják. Sűrű fedő szintetikus vagy mesterséges anyag használata nem ajánlott – alatta a föld megolvad, és az izzók egész télen rothadnak. Az első hóval ajánlatos a lehető legszorosabban megszórni vele egy íriszből készült virágágyást. Az első hajtások szinte azonnal megjelennek a tavaszi hóolvadás után – március -áprilisban.

A legigénytelenebb faj, amelyet gondozni kell

virágzó íriszekA holland íriszfajták a legkénytelenebbek közé tartoznak. A virágzás befejezése után még ki sem kell ásni őket. A zöld levelek télig örülnek a szemnek. Ezután egyszerűen levághatja őket a tövéig, és lefedheti velük a virágágyást télen. A fenti nyílt területen lévő íriszek tavaszi fotója jól mutatja, hogy a holland fajok milyen gyorsan virágoznak az optimális hőmérsékleten. Az olvadt hó jól hidratálja a talajt, így nincs szükség a növények további öntözésére virágzásig.

A virágzási időszak 4-6 hét, ezt követően a virágzat eltávolítható..

Előnyös tulajdonságok

Az írisz egyedülálló növény, amely minden baktériumot és káros mikroelemet elnyel a talajból. Táplálkoznak rajtuk. Ezért ajánlott a virágokat négyévente új helyre ültetni. A régi virágágyáson más, szeszélyesebb növényeket, sőt gyümölcs- és zöldségnövényeket is termeszthet – a talajt fertőtlenítik.

Az új helyen az íriszeket ismét a baktériumok és a káros mikroelemek felszívódásán dolgozzák. Javasolt trágyával trágyázni egy évvel az új helyre történő ültetés előtt, és közvetlenül az ültetés előtt – szerves kerti műtrágyákkal. A holland fajták azonban ilyen előkészítés nélkül is jól gyökereznek. Az írisz gyökérrendszere jól fejlett, ezért a hagymák ásásakor rendkívül óvatosnak kell lennie, hogy ne sértse meg a gyökerek “golyóját”.

Lásd még a cikket: hosta – ültetés és gondozás nyílt terepen!

Az írisz ültetésének finomságai – videó

Previous Post
Megbízható támogatás a szőlőnek – csináld magad kerti rács
Next Post
101 τρόποι χρήσης τέφρας στο νοικοκυριό