15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Beltéri növényi euphorbia – látványos és szerény ablakpárkány dekoráció

szobanövény eufória A beltéri növények euforbiája jól ismert a külsőleg vonzó és szerény kerti és dísznövények szerelmeseinek. A fajok sokfélesége különbözteti meg, több mint 2000 fajtát számlálva, a világ minden részén – Európa mérsékelt éghajlati öveitől Afrika trópusáig és Ázsia szubtrópusi területein. Látványos megjelenésének és igénytelen gondozásának köszönhetően az euphorbiát széles körben használják a tájtervezésben – kerti parkosításhoz és otthon díszítéséhez.

Az eufória gyakori típusai

szobanövény eufória Természetes körülmények között az Euphorbia család képviselőihez több mint 2000 eufória- vagy tejfűfaj tartozik. Ezek a növények mérsékelt, 3 trópusi és szubtrópusi éghajlaton találhatók.

Az eufória gyakori típusai:

  1. A Kristata az ázsiai trópusokon őshonos fajta. Hajlamos az állandó mutációkra, ezért a növény megjelenése változatos. Leggyakrabban alakja hasonlít a korallra. Kristata rendkívül ritkán virágzik.euphorbia cristata
  2. Marginata – más néven “hegyi hó”. Egynyári növény 70-80 cm magas, sűrű zöldes-ezüstös lombozattal. A virágzási időszakban ezüstfehér szegély jelenik meg a leveleken. A Marginatát a korona miatt értékelik, virágzása nem feltűnő.euphorbia marginata
  3. Decari egy miniatűr, zamatos növény Madagaszkáron. A fő jellemzője a hullámos levelek, cikk -cakk szélekkel. A szár nagy és vastag, a koronán leveles rozettával, a lombozat zöld, enyhe piros árnyalattal. A Decari szép harang alakú virágzatú, krémes bézs színű.euphorbia decari
  4. Euphorbia Obesa – Ezt a fajtát zsíros tejfűnek is nevezik. Külsőleg egy évelő növény egy kis kaktuszhoz hasonlít – gömb alakú, zöldesbarna árnyalatú. Ez egy virág, amely magokat köp ki. Az érés pillanatában a gyümölcs felrobban, magjai körbe -körbe repülnek.euphorbia obesa
  5. A Gabizan egyfajta eufória, amelyet csak beltéren termesztenek. A növény eléri a 25-35 cm magasságot, ananászra emlékeztet, tetején zöld “csomóval”. Ahogy érik, törzse fásodik és barna árnyalatot kap..euphorbia gabizan

A legtöbb euphorbia hasonló a kaktuszhoz – megvastagodott szárral és kicsi, szinte láthatatlan levelekkel rendelkezik, amelyek segítik a növényt a nedvesség felhalmozódásában és megőrzésében.

Minden típusú tejfű közös jellemzője a mérgező tejlé tartalma. Pirosságot vagy allergiás irritációt okozhat a bőrön, ezért csak védőkesztyűt kell viselnie, amikor az euphorbia szobanövénnyel dolgozik..

Beltéri növények euphorbia – ápolási szabályok

a jó ápolás eredményeA szobanövény euphorbia gondozásának sajátosságai típusától függenek. De a legtöbb tejfűfajta teljesen szerény és nem igényel sok erőfeszítést. Ez a növény jól tolerálja a hosszan tartó aszályt is, és a mérgező gyümölcslének köszönhetően szinte soha nincs kitéve betegségeknek és rovar kártevők támadásának..

szobanövény eufóriaA tejfű euphorbia otthoni gondozása a szokásos agrotechnikai intézkedésekre csökken – időben történő öntözés, felülöntés, valamint metszés. Az euphorbia teljes kifejlődéséhez és buja virágzásához optimális mikroklímát kell biztosítani számára, amely egyesíti a megfelelő páratartalmat és levegő hőmérsékletét, valamint a világítást.

Hőmérséklet és páratartalom

hőmérsékleti viszonyokAz euphorbia virág jól tolerálja a hőmérséklet -változásokat, de gondozásakor gondoskodnia kell arról, hogy télen a helyiség hőmérséklete ne csökkenjen + 13 ° C alá. A nyári hónapokban a virágcserepet ki lehet vinni egy nyitott erkélyre, kertbe vagy teraszra.

Az euphorbia termesztésekor nagyon fontos a virágcserép megfelelő helyének kiválasztása. Óvni kell a hidegtől és a huzattól, amit a növény nem tud elviselni..

az eufória megtartásának feltételeiAz Euphorbia -nak nincsenek speciális követelményei a levegő páratartalmára vonatkozóan, és nem igényel további nedvesítést. Kívánt esetben a nyári napokon rendszeresen permetezheti leveleit, eltávolítva a port és hidratálva.

Világítás

napfényAz euphorbia otthoni gondozása a megfelelő megvilágítás megteremtése, mivel az euphorbia fényt szerető növény. A legjobb, ha a virágcserepet jól megvilágított ablakpárkányra helyezzük, amely délre vagy délnyugatra néz..

kiegészítő világításTélen, a nyugalmi időszak kezdete előtt, és közvetlenül annak befejezése után is, az euphorbia további megvilágítást igényel. Minimális megvilágítás mellett a tejfű növekedése gyakorlatilag leáll, szárai vékonyak, nyúlni kezdenek, és a levelek elsorvadnak.

Az euforbia optimális nappali órája 10-11 óra. A kiegészítő megvilágításhoz speciális fitolampokat használnak..

Locsolás

öntöző eufóriaAz euphorbia öntözés gyakorisága számos tényezőtől függ – időjárási körülményektől, növények korától és beltéri páratartalmától. Tavasszal elegendő 2 hetente megnedvesíteni az euforbiát szobahőmérsékletű, leülepedett vízzel.

A forró nyári napokon az öntözés gyakoriságát hetente 1 alkalommal kell növelni. A nedvesítésnek bőségesnek kell lennie, a virágcserépben lévő talajt nem szabad túlságosan kiszáradni. Télen a spurge nyugalomban van, ezért legfeljebb 4 hetente egyszer nedvesítik..

Az öntözés során gondoskodnia kell arról, hogy ne álljon nedvesség az edényben vagy a serpenyőben. Ez az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a tejfű levelei leestek, mert az állóvíz a gyökérzet rothadásához vezet. Egyes növényfajták ilyenkor teljesen levetik a lombozatukat..

Felső öltözködés

műtrágyákAz euphorbia szerény az ellátásban, és csak az aktív növekedés fázisában van szüksége további etetésre. Ebben az időszakban a legjobb, ha az euforbiát zamatos növényekre és kaktuszokra szánt komplex ásványi műtrágyákkal etetik..

Célszerű a felső öltözködést legfeljebb 4-8 hetente egyszer alkalmazni – ez az eufória korától függ. Minél idősebb a növény, annál kevesebb műtrágyára van szüksége. A téli hónapokban, amikor a szobanövény nyugalmi állapotban van, nincs szükség felső öltözködésre..

Reprodukciós módszerek

hajtás gyökereztetéseLeggyakrabban az euphorbiát dugványokkal vagy a bokor megosztásával szaporítják. A vetőmag -módszert sokkal ritkábban használják, mivel a magok nagyon gyorsan elveszítik csírázásukat.

A tejfű szaporításához az oldalhajtásokat elválasztják, vagy a növény tetejét levágják. A vágott részt hagyni kell száradni – a tejes gyümölcslé nem áll ki a vágásból. Ezt követően a vágást 2-3 cm-rel be kell mélyíteni a táptalajba, és le kell fedni egy vágott műanyag palackkal vagy üvegedénnyel..

dugványok ültetéseOltáskor a fiatal hajtások 15-25 nap alatt gyökeret vernek. A védősapkát minden nap le kell venni a szellőzés érdekében. A talajt nem szabad kiszáradni, permetező palackkal meg kell nedvesíteni.

A bokor elosztásával történő szaporításkor a felnőtt növényt a gyökérzettel együtt több részre kell osztani. Minden egyes töredéket külön edénybe kell ültetni, ne feledkezzen meg arról, hogy egy réteg vízelvezetést önt az edény aljára.

az eufória reprodukciójaAz Euphorbia egy aranyos beltéri növény, amelyet a virágtermesztők szeretnek. Népszerűsége a látványos megjelenésnek, a minimális gondozási követelményeknek és a betegségeknek és kártevőknek való kiváló ellenállásnak köszönhető..

Milyen gondozásra van szüksége egy szobanövény euforbiának – videó

Previous Post
A természet csodája vagy szokatlan alakú és színű ehető gombák
Next Post
Πώς να καλλιεργήσετε ζαχαρότευτλα: κανόνες φύτευσης και φροντίδας
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org