15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A tillandsia termesztése és gondozása otthon

tillandsia otthoni ápolása A trópusi gáláns látogató fáradhatatlanul vonzza az egzotikus növények szerelmeseinek és tervezőinek figyelmét. A tillandsia egyszerű otthoni ápolása azonban még egy tapasztalatlan termelő számára is lehetővé teszi. A növény szülőhelye Közép- és Dél -Amerika. Egzotikus nevét E. Tillands svéd botanikusnak köszönheti. Természetes környezetében a virág szavannákban, hegyvidéki régiókban, trópusokon, szubtrópusokon, félsivatagokban és mocsarakban nő. Az északi féltekén a kultúrát otthon termesztik. Fontolja meg a növény minden gyönyörét, hogy objektív értékelést kapjon..

Fényes csillag az ablakpárkányon

tillandsia az ablakpárkányon A Tillandsia a “Bromeliads” nemzetséghez tartozik, és több mint 500 fajtája van. A biológusok két csoportra osztották őket: cserepes és légköri. Az előbbi hasonlít egy közönséges beltéri kultúrára, amely szereti a levegős talajt. Természetes környezetében a tillandsia “letelepedik” a lehullott levelek felső rétegén. Tápanyagokat kap a környezettől, mert gyökérrendszere gyengén fejlett..

finom tillandsia virágzikA légköri csoporthoz tartozó virágokat gyökerekkel kecsesen rögzítik egy fatörzshez, sodrófához vagy kőhöz. Oldalról egy buja rozettára hasonlítanak, amely sok csavart hajtásból áll. A levéllemezek húsosak és rengeteg nedvességet tartalmaznak. A növény csak egyszer virágzik az életben.finom tillandsia virágzik

Miután értékelte a tillandsziát, sokan szívesen termesztik otthon. A legnépszerűbb fajták:

 • Anita kék (hibrid színes rügyekkel);tillandsia anita kék
 • Hárs (lekerekített kecses füle van);tillandsia hárs
 • Duer (a virág úgy néz ki, mint egy megsárgult akáclevél);tillandsia duer
 • Háromszínű (a fülek három színben vannak, mint egy közlekedési lámpa).tillandsia tricolor

A fajtától függetlenül a tillandsia otthoni ápolása ugyanazokból az eljárásokból áll. Ha betartja a szabályokat, a növény csodálatos belső dekorációvá válik. Azt is fontos megjegyezni, hogy a kultúrának gyengén fejlett gyökérrendszere van. A virág sűrű rozetta, amely keskeny pikkelyes vagy sima lombozatból áll, éles hegyekkel. A lemezek szélessége körülbelül 15 mm, a hossza eléri a 40 cm-t. Sötétzöldre vannak festve, vörösbarna árnyalattal.

Virágzási jellemzők

tillandsia tricolorA trópusi vendég a meleg évszakban leggyakrabban kidobja a virágzatot. Bár egyes példányok télen rügyekkel kedveskedhetnek. Ebben az időszakban fontos tudni, hogyan kell ápolni a tillandsziát, mivel a buja növényzetből magas kocsány bukkan elő. Általában mély rózsaszín vagy bíbor színű. Alakja fülre hasonlít. Kis rügyeket fűznek rá, 3 sziromból állnak.

Minden fajta saját árnyalataival rendelkezik:

 • élénk kék;
 • lila;
 • kék;
 • lila;
 • Piros;
 • sárga;
 • halványlila;
 • narancssárga.

Ennek köszönhetően a virágnak szinte mindig káprázatos ruhája van. Ezenkívül a rügyek fokozatosan virágoznak, és felváltják egymást a felálló fülön. A folyamat körülbelül 5 hónapig tart, amíg a kocsány el nem hal. Azonban ez idő alatt lánylemez rozetták képződnek a lemezlemezek szinuszaiban. Idővel tüskés alakú virágzatokat is felszabadítanak, sok fényes rügyekkel..

A Tillandsia 5-7 évig virágzik.

Tervezett otthoni ápolás a tillandsia számára

tillandsia otthoni ápolásaAhhoz, hogy a növény egész évben kellemes legyen a szemnek, több szabály is létezik a karbantartására. Természetesen ezeket végre kell hajtani, különben a növény megbetegszik és akár meg is halhat. Ismerkedjünk meg a rendszer fontos árnyalataival.

Megfelelő hordozó

megfelelő aljzatMivel a növény Dél -Amerikában őshonos, a kerti talaj biztosan nem fog neki működni. Az ilyen egzotikus növények esetében a szubsztrátumot speciális üzletekben értékesítik. Ha szeretné, készítse el saját maga.

Szükséges alkatrészek:

 • lombos föld;
 • apróra vágott sphagnum moha;
 • tőzeg;
 • faszén;
 • fenyő kéreg;
 • homok.

Általában egyenlő mennyiségben veszik őket. Alaposan keverje össze, hogy laza talajt kapjon. Óvatosan egy edénybe helyezzük, és tillandsziát ültetünk..

Végső megoldásként kész orchidea-talajkeveréket használhat a tillandsia termesztésére..

Megengedett mikroklíma

megfelelő aljzatMint tudják, a trópusok a virág szülőhelyei. Ezért hasonló élőhelyet hoznak létre számára. A beltéri sikeres fejlődés és virágzás érdekében a hőmérsékletet egész évben +20 és + 30 ° C között tartják. Nyáron a tillandsziát kiviszik az utcára vagy az erkélyre, ahol sok a friss levegő. Könnyen tolerálja a meleg leheletet, de fél a hideg huzattól és a hirtelen hőmérsékletváltozástól..

A napsütés bősége

világítás tillandsiaEgy Amerikából származó egzotikus vendég nem „változtat elvein”, ezért nagyon szereti a világos világítást. Azt mondhatjuk, hogy a penumbra kategorikusan ellenjavallt számára. Valóban, a fő ok, amiért a tillandsia nem virágzik, a könnyű és száraz levegő hiánya. Másrészt a közvetlen napfény felgyorsítja a kultúra virágzási folyamatát. Ennek elkerülése érdekében egész évben azonos szintű megvilágítást hoznak létre. Ehhez az üzemet egyik helyről a másikra szállítják, vagy a közelben mesterséges világítást telepítenek. Általában lámpákat használnak, amelyek szórt nappali fényt bocsátanak ki..

A virág ideális feltételeinek megteremtése érdekében ajánlatos a déli, keleti vagy nyugati ablakra helyezni..

Gyengéd hidratálás

hidratáló tillandsiaA Tillandsia speciális öntözési rendszert igényel. A forró évszakban a vizet a virág központi részébe irányítják, hogy megfelelően telítsék a nedvességgel. A felesleges vizet le kell engedni. Ezenkívül a levéllemezeket rendszeresen megnedvesítik vagy permetező palackból permetezik. Az eljárást azonban nem hajtják végre virágzás közben, különösen télen. A fazék talaja nem lehet nedves, de közepesen nedves. Fontos ezt folyamatosan figyelemmel kísérni..

A Tillandsia levelek kiszáradnakDe mi van akkor, ha a tillandsia kiszárad és lombot hullat? Először is, derítse ki az okát. Másodszor, intézkednek. Kiderült, hogy a nedvesség hiánya okozza a problémát. Először a levelek éles hegyei száradnak ki, majd a lemez többi része. A virág megmentése érdekében az edényt körülbelül 12 órára teljesen vízzel ellátott tartályba merítik (éjszakára is). Ezután kivesszük és raklapra helyezzük, hogy a felesleges folyadék elmenjen. Ennek köszönhetően a talaj kellően telített nedvességgel, és a fejlődési folyamat idővel helyreáll..

Öntsön meleg vizet a tillandsiára. A lágyításhoz adjunk hozzá néhány csepp citromlevet a folyadékhoz..

Tápanyagbevezetés és kultúrafiatalítás

öntözés növekedésstimulátorralA Tillandsia tavasszal és nyáron etetést igényel. Üzleti használatra kész folyékony műtrágyák virágzó növények számára. A folyadék koncentrációja kétszer kevesebb, mint a csomagoláson feltüntetett. Nagyon óvatosan, kis adagokban, nedves talajba vagy permetezéssel juttatjuk be.

Egy szezonban többször egy trópusi csillag lombozatát öntözni kell növekedést serkentő szerrel..

Az illetékes gondoskodásnak köszönhetően a virág fokozatosan növekszik. És néha a gyökerei a vízelvezető lyukakból néznek ki. Ekkor felmerül a kérdés, hogyan lehet a tillandsziát átültetni egy új tágas edénybe? Az első lépés egy széles, sekély tartály kiválasztása. Ennek köszönhetően a jövőbeli lányok szabadon növekedhetnek. És a gyökérzet nem fog szenvedni a véletlen vízáramlástól.. tillandsia transzplantációÁtültetéskor a virágot óvatosan eltávolítják a cserépből a talajjal együtt, próbálva nem károsítani a legkisebb gyökereket sem. Ezután új tartályba helyezzük, majd az aljzatot felvisszük. Annak érdekében, hogy az aljzat stabil helyzetbe kerüljön, a talaj jól tömörödik. Az első 2 hétben a tenyészetet nem öntözzük, hanem csak meleg vízzel permetezzük.

A kocsányos növény nem ültethető át új cserépbe.

Leggyakrabban a tillandsziát vegetatív módon szaporítják. Az üzleti élethez oldalhajtásokat használnak, amelyeket gyermekeknek neveznek. Az eljárást tavasszal vagy nyáron hajtják végre. A fiatal erős rozettákat, amelyeknek legalább 4 levéllemeze és gyökere van, óvatosan levágják a bokorból. tillandsia rozetták reprodukciójaKis cserépbe ültetik tőzeg-homok keverékkel. Ezután árnyékolt helyre kerülnek, ahol a hőmérsékletet 22 és 25 ° C között tartják. Körülbelül 3 hónap elteltével a fiatal bokrokat új edénybe ültetik, speciális szubsztrátummal. A virágzási kultúra körülbelül 2 év múlva kezdődik..

Mint látható, a tillandsia otthoni termesztése és gondozása számos fontos pontból áll. A növénynek laza talajra van szüksége, amely megvásárolható vagy önmagában elkészíthető. Egész évben a helyiségnek optimális mikroklímával kell rendelkeznie. A virágot speciális rendszer szerint nedvesítik, etetik és átültetik. Hagyja, hogy a ragyogó trópusi csillag otthonának méltó dísze legyen.

Érdekes otthoni ápolás a tillandsia számára – videó

Previous Post
Szivattyú Vízöntő, eszköz, modellpaletta
Next Post
Αξιόπιστη προστασία των φυτών από παρασιτικά έντομα δισκία Inta-vira