15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Ficus bonsai termesztése otthon

bonsai ficus A bonsai termesztésére a ficust nem is olyan régen használták, de ez nem akadályozta meg, hogy a műanyag és érzékeny növény a bonsaiisták egyik kedvencévé váljon. Nehéz elképzelni, hogy még egy kezdőnek is, némi türelemmel és szorgalommal sikerül Benjamin fikuszát vagy mikrokarpáját felnőtt, de miniatűr, mindössze 30-60 cm magas fának kinéznie.

Ez azonban pontosan így van! Sőt, egy ilyen bonsai elkészítése nem 15-20 évig, hanem sokkal kevesebb ideig tart. Ennek oka a fa irigylésre méltó hajlékonysága, kedvező körülmények között:

 • kiváló légi gyökerek;
 • benőtt sebek a törzsön;
 • vágott ágak helyett új ágakat képezni;
 • dróttal és zsinórral alakítható.

Még egy fa is, amely normál méretűre nőtt a rajongó kezében, néhány év alatt eredeti bonsai lehet. Mi kell ahhoz, hogy az ablakainkon leggyakrabban előforduló fikusz Benjamin bonsai legyen?

bonsai ficus a belső térben Először is meg kell teremteni a megfelelő körülményeket a növény számára. Ezután a japán művészet kedvelőinek el kell sajátítaniuk a felnőtt növényen való gondozást és a formálás alapjait. Az összes szakasz letelte után gyakorolni kezdheti saját kompozícióját..

A ficus bonsai gondozása otthon

bonsai ficus gondozásaBár úgy tűnik, hogy a bonsai fejlődés közben megfagyott, a növény él, és teljes gondozást igényel, beleértve:

 • locsolás;
 • felső öltözködés;
 • átültetések.

A meleg évszakban a fikuszt legalább 12 órán keresztül fényes, de nem kimerítő nap alatt kell tartani. Az edény helyének kiválasztásakor előnyben kell részesíteni a huzat és a forró levegő védett sarkát, amely télen az elemekből származik..

A ficus bonsai optimális hőmérséklete 18-25 ˚C. Ha a fát öntözéssel látja el, az sokk nélkül átvészeli a meleget, de a 15 belowC alatti hideghullás komoly próbatétel lesz egy trópusi kultúra számára. Hideg, nedves talajban a bonsaiban termesztett ficus microcarp vagy Benjamin gyökerei rothadhatnak, ami tele van növényvesztéssel..

bonsai kialakulásának folyamataAz öntözés gyakorisága az évszaktól, a levegő hőmérsékletétől és a talajviszonyoktól függ. Meleg időben általában a termőtalaj kiszáradása vezérli őket. Nyáron a növénynek több nedvességre van szüksége, mint télen..

A száraz levegő kompenzálja a korona öntözését. Ugyanez az intézkedés elősegíti a légi gyökerek kialakulását, amelyekre akkor van szükség, ha a bonsai-t banyan formájában kívánják kislevelű ficusból termeszteni.

A nagyon korlátozott mennyiségű talajban termesztő bonsai speciális etetésére van szükség. Ezeket 2-3 hetes időközönként, egy hónappal a transzplantáció után végezzük. A lombtrágyázás nagyszerűen működik.

Fazék és talaj kiválasztása a ficus bonsai számára

a bonsai ficus törzsének öregedéseA hagyományos formáló metszés mellett a bonsai ficusnak el kell távolítania az elhalt vagy sérült hajtásokat és gyökereket. Kártevők telepedhetnek rá. A közönséges beltéri fikuszokhoz képest a bonsai otthoni gondozása munkaigényesebb és fáradságosabb..

A bonsai -t mindig lapos, nehéz edényekben termesztik. Ez nem tisztelgés a hagyományok előtt, hanem szükségszerűség a gyökerek térfogatának korlátozása és a föld feletti rész növekedésének lelassítása, valamint a fa nagyobb stabilitása érdekében..

Ebben az esetben a kiválasztott edény alján legalább egy vízelvezető lyuknak kell lennie. A levegő bejutása és a víz elvezetése érdekében a kerámiatartályoknak lába lehet. Kényelmes, ha raklap van a készletben. Benjamin bonsai -ként termesztett fikuszához egy 30-50 cm magas fotó elegendő egy körülbelül öt centiméter mély edényhez. Az alakot és az átmérőt a növény stílusának és a kompozíció ötletének megfelelően választják ki.

erős metszésű bonsaiAnnak érdekében, hogy a növény kényelmesen érezze magát, elegendő nedvességet és táplálékot kapjon, a cserépbe helyesen kiválasztott talajt kell feltölteni. Japánban a bonsai -t agyagos hordozón termesztik különböző méretű granulátumok formájában. Ha nincs kéznél ilyen összetétel, vásárolhat talajt pálmafákhoz, vagy keverje össze a talajt egyenlő arányban:

 • humusz;
 • válogatott tőzeg;
 • agyagpor;
 • mosott homok.

bonsai képződmény egy sziklatöredékenAz aljzat összetevőjeként finom expandált agyagot és perlitet, lemezt és vermikulitot vehet fel. Az összetétel eltérő lehet, a lényeg az, hogy a ficus bonsai átültetéséhez szükséges talaj laza, levegőztetett és elegendő tápanyagot tartalmaz a fa növekedéséhez..

A fikuszok remekül néznek ki a köveken, idővel gyökerekkel összefonva őket, és a természetes kép teljes illúzióját keltve. Mielőtt bonsai -t készítene egy ilyen szomszédságú ficusból, a növény gyökereit vastag agyagpürével kezelik, dróttal rögzítik és érintkeznek a talajjal.

Hogyan termeszthetünk bonsai -t Benjamin ficusából saját kezűleg?

bonsai ficus transzplantációA bonsai termesztésére szolgáló fiatal növényeket 8-12 cm hosszú, zöld csúcsos dugványok gyökerezésével nyerik, a hajtások ilyen szegmensein több szunnyadó növekedési pont található, amelyek később a fa ágai és gyökerei lesznek. Vágások:

 • száraz a vágások helyén;
 • zúzott aktív szénnel kezelve;
 • tegyen növekedést serkentő oldatot.

A 25–27 ˚C -os léghőmérsékletű, magas páratartalmú és erős fényű üvegházban a gyökerek kezdete hamarosan megjelenik az ültetési anyagon. Amikor a növények képesek önálló életet kezdeni, egyenként vagy több palántát ültetnek át előre elkészített cserépbe homokos vízelvezetéssel és talajjal a bonsai számára. kövek azonnal felhasználhatók dekorációként.

A ficus Benjamin bonsai -n való kialakulása a növekedés felső pontjának csípésével kezdődik, amikor a növény eléri a kívánt magasságot.

Ficus Benjamin Bonsai Formáció

bonsai képzési ötletBenjamin fikusza joggal tekinthető a virágosok leghíresebbjének. Azonban más fajok is alkalmasak hihetetlen formájú miniatűr fák termesztésére, például a bengáli fikusz, a rozsdalevél, a füge, amelyek ízletes és egészséges gyümölcsökből ismertek..

És a ficus microcarp alapján a bonsai még könnyebben termeszthető, mint a kislevelű Benjamin fajta palántájából. Ebben az esetben radikális metszéssel eltávolíthatja az összes zöld részt. A fennmaradó szár gyökerekkel szolgál majd a jövőbeni bonsai alapjául.

Több, egy cserépbe ültetett palántán gyakran használnak olyan technikát, mint a szövés. Ehhez a növények törzsei, bár nem edzettek és nem lignifikáltak, gondosan összefonódnak, kötéllel rögzítik a kiválasztott pozíciót. Annak érdekében, hogy a szárak együtt növekedjenek, az érintkezési helyeken eltávolítják a kérget, és a fát speciális vegyülettel kezelik.

a gyökérrendszer kialakulásaA bonsai -ban különösen nagyra értékelik, ha a fa teljesen reprodukálja a képet az élettől, így nemcsak a törzset, hanem a gyökereket is meg kell alakítani. A rajtuk végzett munka 3-4 hónappal egy fiatal fikusz gyökerezése után kezdődik. Egy speciális spatula és botok segítségével a növény gyökérzetét a gyökérnyakától kezdve óvatosan szabadítják fel a talajból. Az átültetés során a felesleges gyökereket eltávolítják, vagy az egész csomót lerövidítik. Például a ficus microcarp bonsai -ján megjelenő légi rizómákat a talajba irányítják, kiegyenesítik és cseppenként hozzáadják, hogy látványos banyanfát kapjanak.

hordó átformálásaA törzs alakjának megváltoztatásával végzett munka nagyon óvatos. Itt nincs sietség.

Az anyagok kiválasztásakor jobb, ha a kezdők előnyben részesítik a kötelet vagy a szövetszalagot, mint a drót, amely elronthatja a fát. Ha nem teheti meg a huzal nélkül, akkor jobb, ha a fonott anyagot, a filcet vagy más szövetet helyezi alá.

A kötéllel vagy dróttal történő feltekercselés alulról felfelé történik, a hajtás vagy törzs aljától a tetejéig. Óvatosan változtassa meg az irányt, nehogy eltörje az ágat. A rögzítés 45-60 napig marad a fán, majd levágják.

rézhuzal rögzítéseAz egyik legfontosabb technika, amikor saját kezűleg termeszt bonsai -t Benjamin ficusából, a metszés. Ezt éles ollóval és késsel legalább hathavonta egyszer kell elvégezni. A legjobb idő a kora tavasz, majd őszig módosíthatja az alakját, anélkül, hogy félne a növény súlyos károsodásától:

 1. A gyökereket és az egész ágakat simán, csonk nélkül vágják le.
 2. A nagy vágások helyeit kerti lakkal dolgozzák fel.
 3. Az ágak metszése akkor kezdődik, amikor 8-10 levelük van.
 4. A leveleket óvatosan kell eltávolítani, elkerülve a korona felfedését.

Ficus bonsai transzplantáció

bonsai átültetése és öntözéseA fikuszokból származó felnőtt bonsai -t ritkán ültetik át, és minél idősebb a fa, és minél alacsonyabb a növekedési üteme, annál ritkábban szükséges ezt megtenni..

Ötéves koráig a növényeket kétévente új talajba és cserépbe helyezik át. Akkor majdnem 5 évig nem érintheti a fikuszt..

A bonsai transzplantáció során a ficus gyökérrendszer -korrekción megy keresztül. Megtisztítják az elhalt részektől, és alulról harmadával vágják le. Ennek a növénynek a szántóföldje friss talajba kerül, miután gondoskodott a vízelvezetésről. A tömörített és edénybe rögzített Ficus -t megöntözzük, és fél óra múlva a felesleges nedvességet leeresztjük.

Bonsai formálása ficusból – videó

Previous Post
Viking fűnyíró – megbízható berendezés méltó választéka
Next Post
Πολυετή λουλούδια στον κήπο και στον κήπο: ίριδα, παιώνια και χρυσάνθεμα