15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A növény segítése érdekében tudnia kell, hogy miért nyílnak a nyílgyökér levelei.

nyílgyökér otthon

A nyílgyökér sok virágtermesztő kedvence, de ez a növény gondos gondozást igényel. A termesztés során gyakran felmerül a kérdés, hogy miért nyílnak a nyílgyökér levelei. A legfontosabb az, hogy azonosítsuk a jelenséget okozó negatív tényezőket, és megszüntessük őket.

Leírás

imavirág Maranta

A nyílgyökér nagyon érdekes növény, ugyanakkor szeszélyes. Megfelelő gondossággal gyönyörű levelekkel örvendezteti meg a szemet. A virágnak több fajtája létezik, de a leggyakoribb a fehérfejű nyílgyökér. A levél felső részén sötétzöld színű foltok és a középső véna felől fehér csíkok találhatók, a levelek színe alatt kékes-zöld. A nyilas virágok nem feltűnőek, a levelek között alakulnak ki.

Estére a nyílgyökér levelei a tetejére emelkednek és össze vannak hajtva. Reggel pedig a levelek ismét kiegyenesednek, és megszokott helyzetüket veszik fel. Ehhez a funkcióhoz a britek “imaüzemnek” nevezik a nyílgyökeret.

Hazája a trópusi brazil erdők, és a növény nevét Bartolomeo Maranta orvosról kapta.

A nyilak levelei néha sárgulnak. Ebben az esetben feltétlenül elemezni kell azokat a külső tényezőket, amelyek negatívan befolyásolhatják a növényt..

Az eljárás a nyílgyökér otthoni gondozására

miért sárgulnak a nyílgyökér -levelek

Ha otthon tartja a nyílgyökeret, akkor szigorú szabályokat kell követnie a gondozására. A legfontosabb a szükséges feltételek fenntartása:

 • világítás;
 • hőmérsékleti rendszer;
 • páratartalom;
 • a talaj összetétele;
 • elfogadható kapacitás.

Az alábbiakban részletesebben ismertetünk minden kritériumot..

Világítás, hőmérséklet, páratartalom

a nyílgyökér tartásának feltételei

Ezek a tényezők képezik a nyílgyökér helyes tartalmának alapját. Nem szereti a huzatot és a hőmérsékletváltozást. Az erős megvilágítás miatt a levelek színe kevésbé telített és a levéllemezek mérete csökkenhet. Ezért célszerű szórt fényben tartani, elkerülve a közvetlen napfényt. A nyílgyökér nagyon jó mesterséges megvilágításban. A termelő hagyományos fénycsöveket használhat, ezáltal a növény napi 16 órás fényt biztosít..

Néha a nyílgyökér leállítja a levelek emelését. Ez azt jelenti, hogy meg kell találni a káros tényezőket..

A nyílgyökér tartásának optimális hőmérséklete 23-24 ° C.

A növények téli öntözését korlátozni kell, a víznek mérsékelten lágynak és szobahőmérsékletűnek kell lennie. A túlzott nedvesség károsíthatja a gyökereket. A kiszáradt vagy kiszáradt leveleket gondosan el kell távolítani.

A szakértők azt tanácsolják, hogy a virágot speciális finom spray -vel permetezze, hogy a vízcseppek ne hagyjanak nyomokat a leveleken..

A bokor növekedésének megakadályozása érdekében le kell vágni. A dugványokat azzal a csomóval együtt vágják le, amelyből a levelek nőnek. Ez az intézkedés hozzájárul az új levelek gyorsabb kialakulásához..

Nem ritka, hogy a nyílgyökér kiszárítja a levelek hegyét. Ez az első jele annak, hogy a fő lombozat hamarosan elhervad. Az ok azonosítása a virágtulajdonos fő feladata. Az alábbiakban részletesen ismertetjük a lehetséges negatív tényezőket..

Talaj és kapacitás

nyílgyökér virágzik

A talajnak összetételben gazdagnak kell lennie, de a mész jelenléte elfogadhatatlan. A talajnak enyhén savasnak kell lennie, pH -ja körülbelül 6.

A nyílgyökér ültetésekor adhat hozzá néhány darab szenet, kérget vagy pár marék homokot a talajkeverékhez, hogy könnyebb és szellősebb legyen..

Szezonon kívül havonta néhány alkalommal ajánlatos a virágot házi növények műtrágyáival etetni..

A nyílgyökérnek kúszó gyökerei vannak, ezért ajánlott széles, sekély edényekben tartani. Az edényeket jól le kell üríteni. Az átültetés során minden következő edénynek legalább 2-3 cm-rel nagyobbnak kell lennie, mint az előző..

Nyílgyökér -transzplantációt évente egyszer vagy kétévente, tavasszal végeznek..

Ha a nyílgyökér göndörödik, annak oka a karbantartási feltételek megsértése. Mindegyiket ellenőrizni kell, és vissza kell állítani a normál állapotba..

Reprodukció

tenyésztési nyílgyökér

Leggyakrabban a nyílgyökeret dugványokkal szaporítják. Közvetlenül a talajba helyezhetők, és bármilyen edénnyel (üveg, műanyag palack vagy hagyományos zsák) lefedhetők. Szintén megengedett a vágást vízbe tenni, mielőtt a gyökerek megjelennek. Otthon a nyílgyökér nagyon sokáig gyökeret ver..

Célszerű egyszerre több dugványt venni a termesztéshez, és magas páratartalmú környezetbe helyezni..

Egy másik tenyésztési módszer maga a bokor felosztása. Ebben az esetben az új növény termesztése valamivel könnyebb..

Mi van, ha a nyílgyökér meghal? Különböző okok miatt a növény elhalványulhat, elsorvadhat vagy sárgulhat. Akkor a legjobb a gyökérben vágni. Célszerű ezt a télhez közelebb megtenni. Ajánlott eltávolítani a levágott növényt sötét helyen, és rendszeresen öntözni. 1-1,5 hónapon belül a nyílgyökér új leveleket ad. Egy ilyen nyírás után a bokor bujabb lesz, nagy levelekkel..

Miért sárgulnak a nyílgyökér levelei?

nyílgyökér levelei sárgulnak és göndörödnek

Hogy a nyílgyökér levelei hamarosan megsárgulnak, a növény előre “figyelmezteti” a termelőt. Eleinte a levelek hegyei kissé halványak lesznek, majd enyhén sárgulnak. Ez az árnyék fokozatosan átterjed a levél teljes felületére..

Általában az oka annak, hogy a nyílgyökér levelei sárgulnak, az a nem megfelelő gondozás:

 1. Amikor átültetjük vagy akár egyszerűen áthelyezzük a cserépet a növénnyel, stresszes állapotba kerül, ami a levelek sárgulásához vezethet. Ebben az esetben meg kell várnia, amíg a virág alkalmazkodik, és visszatér a normális állapotba..
 2. A túl alacsony léghőmérséklet és a hideg huzat rendkívül káros hatással van a növény lombjaira..
 3. Ha a nyílgyökér napos helyen van, a leégés okozhatja a sárgulást. A virág lombja nagyon érzékeny a perzselő sugarakra..
 4. Az elégtelen öntözés és permetezés negatív hatással van mind a növény általános állapotára, mind a levelek megjelenésére..
 5. A túlzott nedvesség a talajban is lehet az oka, aminek következtében a gyökerek rothadni kezdenek. Ebben a helyzetben ritkábban kell öntözni a virágot..
 6. A kártevő fertőzés a legnyilvánvalóbb tényező. A rovarok szabad szemmel is láthatók. Ebben a helyzetben ajánlott a leveleket szappanos vízzel lemosni. Szélsőséges esetekben a rovarirtó szerekkel való kezelés segít..

a növény segítségre szorul

Így több oka van annak, hogy miért nyílnak a nyílgyökér levelei. Időben azonosítani kell őket, és meg kell próbálni megszüntetni őket. A megfelelő gondozás lehetővé teszi, hogy a virág erősebbé váljon, és sokáig örömet okoz a szemnek..

Mi ápolunk nyílgyökeret – videó

Previous Post
A világ legszebb és szokatlan virágai
Next Post
Τέσσερα κοινά λάθη που κάνουν οι αρχάριοι κηπουροί