15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Milyen gabonafélékből készül a köles – megtudjuk a köles részleteit és titkait

Mondja el, milyen gabonaféléket használnak a köles készítéséhez. Az unokája nagyon szereti a köleskását, és nagyon kíváncsi is velünk. Minden érdekli, főleg, hogy honnan származik. Azt mondja, azt mondják, nagymama, ha a hajdina zabkása hajdinából van, akkor a köles – miből? És valahogy magam sem gondoltam.

miből készül a köles a köles Mindannyian ismerjük a köles ízét, illatos, főtt és nagyon finom. Az ilyen étel az óvodai és iskolai étkezdék menüjében szerepel, sőt a kórházakban is nagyon népszerű a sárga zabkása. Tudja, milyen gabonafélékből készül köles? Valójában, ellentétben a búzával és a hajdinával, ennek a gabonafélének és a gabonafélének más a neve..

Milyen gabonafélékből készül a köles

köles és köles Bizonyára tudja, miből készül a konyhában a sarokban álló legegyszerűbb seprű. Nem ilyen modern ecsetek, hanem kézzel kötött “nagymama” – természetesen kölesből. Ez egy lágyszárú növény a gabonafélék családjából, apró fényes szemekben termő. Valójában ők a forrása mindenki kedvenc köles zabkásának. És ha szinte minden fajta alkalmas seprűre, akkor a termesztett kölesfajtákat termesztik, hogy gabonaféléket kapjanak. Hazánk területén legfeljebb 8féle gabonafélét találhat, de leggyakrabban kölest ültetnek.

Miért lett a köles kölesből, de a zabkása nem lett „köles”? Minden nagyon egyszerű: a név a szlovén nyelvből származik, amelyben a finomított gabonát kölesnek (pseno) nevezik. Ennek megfelelően a gabonafélék beszerzése érdekében a köles gabonát speciális feldolgozásnak kell alávetni (tisztítás).

Hogyan készül a köles

kölesA kölesszemeket héj borítja, és alatta egy filmhéj is található. Annak érdekében, hogy a gabonafélék jól felforrjanak, meg kell szabadítani őket ettől. A gabona feldolgozása több szakaszból áll:

  • köles válogatása méret szerint, a legnagyobb szemek kiválasztása és törmelék (homok, fűmag) szitálása;
  • speciális gépek használata a héj tisztítására;
  • csiszolóberendezésben csiszolva szabaduljon fel a filmből.

A prémium dara további feldolgozáson megy keresztül. A kölest forró gőzzel mossuk, hogy megszabaduljunk a keserűségtől. A berendezésekkel érintkező műszaki olajok adják. A pelyheket kölesből is készítik, először a feldolgozott gabonaféléket forralva és szárítva.

A köles fajtái

kölesMinél több szakaszon mentek keresztül a kölesszemek, annál jobb és drágább a gabona. Összesen 4 fajta köles létezik:

  1. Zsindely – fényes sárga, fényes szemek, a virághéjról hámozva. A leghasznosabb gabonapehely, de nem túl ízletes, keserű ízű.
  2. Polírozott köles – világos sárga, matt dara, teljesen átment a feldolgozás minden szakaszán. Gyors felkészülés.
  3. Zúzott köles – a feldolgozás során összetört szemek (melléktermék). Gyorsan főzhet belőle folyékony kását. Az ilyen “hulladékból” lisztet is készítenek.
  4. Pehely – hámozott, zúzott és előfőzött és szárított kis töredékek. Kása főzéséhez használt – öt perc.

A köles kása előnyei és ártalmai – videó

Previous Post
Fotó, amely leírja a beltéri virágok calathea típusait és fajtáit