15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Kínai alma vagy kumquat – milyen gyümölcs ez, és mit kell vele csinálni

Meséljen nekünk a kumquatról, milyen gyümölcsről van szó, és hogyan fogyasztják általában, nyersen, vagy főzni kell? Egy nagy szupermarket nyílt meg a közelünkben, különféle zöldségek és gyümölcsök gazdag választéka. A lányom látta ezt a csodát a minap, megkérte, hogy vegye meg, hogy kipróbálja, de amikor megjöttem, már mindent szétszedtek, így nem is volt időm megnézni, hogy néz ki. Néztem más üzletekben – nem találtam, várjuk az új szállítást. Ez határozottan gyümölcs, vagy talán valamilyen “importált” zöldség?

kumquat mi ez a gyümölcs Ma senkit sem fog meglepni pomelóval, grapefruitmal vagy lime -nal, de néhány “tengerentúli” kultúrának még mindig vannak kis titkai. A citrusfélék szerelmesei, akik nem csak örömmel fogyasztják, hanem termesztik is, tudják egy ilyen növényről, mint a kumquat, hogy milyen gyümölcsről van szó, hogyan hasznos, sőt hogyan kell ültetni. A titokzatos név a mandarin és a narancs közeli rokonát rejti. És mindenekelőtt közösek az íz jellemzők és sok hasonlóság a gyümölcsök megjelenésében. Ezért a kumquat mindenképpen gyümölcs, bár hazánkban csak a boltok polcain található. Mi az a kultúra és hol használják?

Kumquat – mi ez a gyümölcs

kumquat A kumquat a Rutaceae családba tartozik, és az azonos nevű nemzetséget képviseli, sok fajtafajtával. Természetes körülmények között szétterülő fa formájában nő, gömb alakú koronával vagy elágazó cserjével, amelynek magassága eléri az 5 m -t. A fa ágai apró tövisekkel vannak borítva, bőrös, fényes levelei hegyes hegyekkel ugyanaz, mint a mandariné. Tavasz közepén a növényt illatos fehér virágok borítják, és ősz végére gyümölcsök érnek a helyükön..

A kultúrának sok más neve is van: kinkan, fortunello, japán birs vagy narancs, sőt a kínai alma..

kumquat gyümölcsA kumquat gyümölcs alakja hasonló a narancshoz, csak nagyon miniatűr és hosszúkás, ovális alakú. A gyümölcsök átmérője nem haladja meg az 5 cm -t, súlya pedig legfeljebb 30 g. 3-4 darabos fürtökben nőnek, felül meglehetősen vastag és sűrű bőr borítja őket. A fajtától függően színe lehet sárga, narancssárga és akár zöld is. A bőr alatt a citrusfélékhez hasonló szerkezetű pép található. A kumquatnak 5 lobulája van, nem túl nagy, mindegyikben lehet mag vagy csak néhány. A pép édes és savanyú, még inkább a savanyúság felé, majdnem olyan, mint a mandarin, és a gyümölcs mészillatú.

Figyelemre méltó, hogy más citrusfélékkel ellentétben a kumquat héja ehető. És még édesebb, mint maga a pép, csak eredeti keserű íze van..

Hogyan kell alkalmazni a kumquatot és hol használják még?

kumquat piteHa sikerül egzotikus gyümölcsöt vásárolni, akkor ne hámozza meg, hanem vágja egyenesen a héjával szeletekre és egye meg, nagyon finom. Hozzáadhatja más ételekhez is, például:

  • saláták;
  • pácok húshoz és halhoz;
  • túró és joghurt;
  • alkoholos italok;
  • készítsen gyümölcslevet;
  • lekvárt vagy lekvárt főzni;
  • molygolyó.

Ezenkívül a kumquat gyümölcsöket haj- és bőrápolási termékek gyártására használják. Segítenek megszabadulni az öregségi foltoktól és szeplőktől, bársonyossá teszik a bőrt és javítják a haj növekedését..

beltéri kumquatÉs ami a legérdekesebb, ezt az egészséges gyümölcsöt maga is termesztheti. Eredetileg a forró trópusokról származik, a kumquat nem itt nő, de szoba kultúraként jól érzi magát, bár kissé szeszélyes. Ültessen magot a vásárolt gyümölcsből, és helyezzen egy bokrot egy napos ablakra. A gyakori öntözés és permetezés elősegíti a kumquat kedvenc magas páratartalmát. És hogy a bokor buja legyen, minden tavasszal végezzen metszést, csípje és rövidítse le a hajtásokat. És akkor lesz saját egzotikus, szép, ízletes és egészséges.

Miért hasznos a kumquat és hogyan fogyasztható?

Previous Post
Tápfajták macskáknak, tanácsok az ételek kiválasztásához
Next Post
Φροντίδα του νηματάνου στο σπίτι: φύτευση, πότισμα και φωτισμός