15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Foltos begónia begónia maculata

Meglátogatott egy barátját, és látta szokatlanul szép foltos begónia bokrét – magas, sőt virágzó. Kérlek, mesélj nekünk a begónia maculata -ról. Milyen körülmények között lehet gyönyörű bokrot termeszteni?

A foltos begónia maculata a dekoratív lombhullató növények fényes képviselője, amelyek ráadásul gyönyörű virágzatúak. Ez a fajta begónia nem túl kényelmes ablakpárkányon termeszteni, mivel tisztességesen nő. Egy virágcserép díszíti a zárt erkélyt, vagy felhívja a figyelmet a ház világos sarkaira.

A begónia megjelenésének leírása

pont begónia

A virág bokor formájában nő, nagy (tenyérnél nagyobb), gazdag zöld színű levelekkel tarkítva – innen a begónia neve. A fiatal levelek világos zöld színűek, de amikor nőnek, a szín sötétedik. A levél alakja egyenetlen, kerek hosszúkás, kicsit olyan, mint a szív. A hátoldal piros. Ha megérinti a lapot, az a benyomása támad, hogy nedves vagy olajfestékkel van festve.

felnőtt begónia bokor

Ez a fajta begónia szinte egész évben virágzik. A nagy virágzat fürtökben lóg (mint a szőlő), és maguk a virágok kicsik – fehér vagy halvány rózsaszín.

Növekvő foltos begónia

fiatal foltos begónia

A kora tavasszal ültetett begónia gyökerezik a legjobban. Egy virághoz átlagos virágcserepet kell választania, elég tágas. A növény szereti a könnyű talajt, ezért vegyes talajt használnak:

  • lombos föld;
  • tőzeg;
  • gyep;
  • homok.

Amikor begóniákat ültet a virágcserép aljára, ügyeljen arra, hogy habdarabokat fektessen le, vagy szórjon agyagot, hogy vízelvezető réteget hozzon létre.

A foltos begónia tartásának feltételei

begónia vörös virágokkal

A növény fénykedvelő, azonban közvetlen napfény hatására égési foltok jelennek meg a leveleken. Ezért jobb, ha diffúz megvilágítású helyet választunk neki. Ha nem lehet természetes megvilágítást biztosítani (például a lakás a ház északi oldalán található), akkor a begóniát is ki kell emelni. Naphiány miatt a növény leállhat a virágzással, és a levelek elveszítik gazdag színüket..

A foltos begónia nagyon szereti a vizet, ezért gyakran és jól kell öntözni. Ugyanakkor ügyeljen arra, hogy a víz ne stagnáljon a serpenyőben. A tél beköszöntével csökken az öntözés – elegendő csak a mérsékelt páratartalom fenntartása, megakadályozva a talaj teljes kiszáradását.

A foltos begóniát nem lehet permetezni, különben a levelek elsötétülnek, és megkezdődhet a bomlási folyamat.

Mivel a foltos begónia fél az alacsony hőmérséklettől és huzattól, csak beltéren termesztik. A kényelmes hőmérséklet nyáron 25 Celsius fok, télen pedig legalább 17 fok.

A fejlődés ösztönzése érdekében a cserjét speciális műtrágyákkal táplálják a virágzó dísznövények számára. A felső öltözködést legjobb tavasszal kezdeni és ősszel befejezni, havonta legfeljebb egy (legfeljebb két) alkalommal.

A begóniák metszése és tenyésztése

begónia fehér virágokkal

Az oldalhajtások növekedésének és egy szép bokor kialakulásának ösztönzése érdekében a növény tetejét le kell vágni. Mivel a begónia fiatal hajtásokon virágzik, 3-4 évente megfiatalodik – maximális metszést végeznek.

Ha a virágzás ténye nem annyira fontos, de nagy a vágy, hogy nagy leveleket szerezzen, levághatja a rügyeket, hogy átirányítsa a begónia erejét a levelek növekedésére..

A begónia fiatalítása után visszamaradt dugványokat és leveleket új növények beszerzése céljából el lehet ültetni. Begonia a bokor felosztásával is szaporodik..

Videó a begónia levél vízben gyökerezéséről

Previous Post
Kerti orchidea tricirtis: termesztési készségek és fajtaportfólió
Next Post
Η κλωνοποίηση των φυτών είναι μια σύγχρονη προσέγγιση του φυτικού πολλαπλασιασμού