15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Fogazott gesztenye – ehető, szép és szerény kultúra

Mondja el, nehéz körülményeink között fogazott gesztenyét termeszteni? Ennek a fának néhány gyümölcsét külföldről érkező ismerősök hozták el hozzám, dicsérve, hogy ehető. Pörkölt gesztenyét csak egyszer próbáltam, és tetszett. Nagyon jó lenne, ha egy ilyen fa velünk nőne. De kétséges, hogy a gesztenye télen megfagy -e.?

fogazott gesztenye Ha a vadgesztenye minden téren és parkban, sőt magánházak között is megtalálható, akkor a fogazott gesztenye nem annyira népszerű. És teljesen hiábavaló, mert ez a növény sok tekintetben felülmúlja rokonát. A fa gyorsan nő, megnövekedett a télállósága, és gyümölcsei is fogyaszthatók. Finomak, lédúsak és édesek. A gesztenye nem támaszt különleges követelményeket, és még városi körülmények között is jól nő, szennyezett levegővel.

A fogazott gesztenye nemes vagy amerikai néven is ismert. És mivel a gyümölcseit már régóta megették, a gesztenyét egyszerűen ehetőnek vagy “kenyérfának” nevezik.

A kultúra jellemző vonásai

felnőtt gesztenye Bár gesztenyének hívják, az amerikai faj egy különálló bükk család. Tehát a bükk és a tölgy közelebbi rokonai a kenyérgyümölcsnek, mint a vadgesztenye. Ez egy nagyon szép, hosszú életű növény, karcsú törzzsel és szabályos lekerekített koronával. Több mint 1000 évig élhet.

Megjelenése alapján megtudhatja, hogy ehető gesztenye vagy ló van -e előttetek.. Ezek a kultúrák különböznek egymástól:

  1. Levelek. Az elsőben nagyobbak, szaggatott élűek és “mindegyikük magától” nőnek, a lónál pedig csomókban vannak elrendezve. A nemes gesztenye ősszel is lehullja lombját, de előtte napos sárgára változik.
  2. Virágzó. Ellentétben a vadgesztenye szigorú fehér “gyertyáival”, a tavaszi ehetőket pihe -puha fülbevaló lógó fürtjeivel díszítik.
  3. A gyümölcsök. A dió ugyanolyan, barna, fényes fényű. De az ehető gesztenye héja abszolút elérhetetlen a sok tövises tövisnek köszönhetően. A parkjainkban növő gesztenye ritka tövis..

virágzó fogazott gesztenyeA fogazott gesztenye gyümölcseit megsüthetjük, felapríthatjuk és lisztből készíthetjük, szószokhoz, salátákhoz, desszertekhez adhatjuk.

Fogazott gesztenye: termesztési technológia

fiatal gesztenyeHa úgy dönt, hogy ehető gesztenyét szerez, vegye figyelembe a tapasztalt kertészek tanácsát, és soha ne vásároljon importált palántákat. Először is ritkán gyökereznek. Ezenkívül fennáll annak a veszélye, hogy a függelékbe kerül az Amerikában elterjedt “gesztenye -csapás” – súlyos és fertőző gombás betegség.

ehető gesztenye gyümölcsA legjobb megoldás a gyümölcsök megtalálása és elültetése. A magvakból nyert növények erősebbek és ellenállóbbak, mint az importált palánták. Frisseknek kell azonban lenniük, mert 4 hónap múlva a gesztenye elveszíti csírázását..

Magas télállóságának köszönhetően a fa akár a középső zónában és északon is megnőhet. Képes ellenállni a mínusz 35 ° -os fagyoknak, árnyéktoleráns, alakítható. A talaj nem különösebben igényes, a lényeg az, hogy nincs sok mész benne. A betakarításhoz elegendő csak egy példány, mert a gesztenye hím és nőstény virággal rendelkezik..

Növekvő ehető gesztenye – videó

Previous Post
Hogyan lehet felismerni a veszélyes mérgező növényeket Oroszországban
Next Post
Παρέχουμε τριαντάφυλλα με καλή φροντίδα μετά την ανοιξιάτικη φύτευση