15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hogyan óvjuk a szőlőt télre – szőlő előkészítése telelésre

Mondja el, hogyan kell takarni a szőlőt a télre a középső sávban? Asztali fajtákból fiatal bokrokat ültettünk, családunkban mindenki nagyon szereti őket. Bár fagyálló palántákat választottunk, aggódom, hogyan fogják túlélni az első telet. Nálunk elég hideg van, sőt az évelő kerti terméseim is néha megfagynak. Mikor kell lefedni és annál jobb?

hogyan lehet elrejteni a szőlőt a középső sávban Talán a szőlőnek nincs szüksége a fagy elleni védelemre csak a meleg déli régiókban. Hazánk területének többi részén le kell fedni. A szőlő takarásának módja a középső sávban nemcsak a tél jellegétől függ. Természetesen, ha kevés hó és fagy van, akkor felelősségteljesebben kell megközelíteni az eljárást. Maga a hó már a bokrok “bundájaként” szolgál, de nem mindig tud megbirkózni a kijelölt feladattal. Így a vékony kéregű fiatal növények sebezhetőbbek, és további védelmet igényelnek. Ugyanez mondható el a termésben gazdag bokorról is. Miután sok energiát fordított a bőséges termésre, elveszíti fagyállóságának egy részét.

Mikor kell elkezdeni elrejteni a szőlőt

mikor kell menedéket találni Egy felnőtt bokor ellenáll az enyhe fagynak, és nem szenved mínusz 5 ° -on. Sőt, a tapasztalt termelők azt tanácsolják, hogy az előkészített (földre fektetett) szőlőt tartsák néhány napig, mielőtt menedéket építenének. Ez növeli ellenállását az alacsony hőmérsékletnek. De az első éveket nem szabad védtelenül hagyni és várni a fagyra, hanem korábban takarni. Átlagosan a középső sávban a takarási munkálatok november második évtizedében kezdődnek. Ugyanakkor esős időben ezt nem teheti meg, és nedves szőlőt nem rejthet el – később megreped.

Összpontosíthat a levélhullásra és az első fagyra. Amint a szőlő elveszti a lombozatát és a hőmérséklet csökken, elkezdheti a munkát..

A szőlő előkészítése a telelésre

szőlő ősszelMielőtt a menedék építéséhez szükséges anyagokat keresné, a szőlőnek előzetes előkészítést igényel. Nem lehet csak úgy venni és tekerni egy hosszú szőlőt, először le kell rövidíteni, különösen a régi bokrokat. És végezze el az őszi etetést. Ez helyettesíti a tápanyagok elvesztését a jelenlegi szezonban, és megerősíti a szőlőt. Ezenkívül a hajtásokon betegségek okozó spórák is lehetnek. Ezért rendkívül fontos, hogy fertőtlenítő kezelést végezzen speciális szerekkel. És ha a nyár száraznak bizonyult, ne felejtse el, hogy a szőlőnek vízzel töltött öntözésre van szüksége, ami segít túlélni a telet. A száraz talaj télen jobban fagy, ami károsítja a növények gyökérzetét. A rágcsálók pedig szívesen lakomáznak egy zamatos szőlőn. Ezért jobb csalikat elhelyezni nekik, és megvédeni a bokrokat..

Mikor kell elvégezni a víz feltöltését

vízi töltő öntözés ősszelA telelés előestéjén fontos biztosítani a szőlő nedvességét, különösen eső hiányában. Ha az ősz nyirkos és csapadékban gazdag, ezt a pontot kihagyhatja. Általában az öntözést a betakarítás után kell elvégezni. Amíg a fürtök lógnak, ezt nem lehet megtenni – a bogyók repedni kezdenek a felesleges nedvességtől. Egy, de bőséges öntözés elegendő október hónapja körül. És hogy a víz eljusson a gyökerekhez, célszerű hornyokat készíteni a növények körül. Vagy akár mély lyukakat, amelyek közvetlenül beléjük ömlenek.

A vízfogyasztás mértéke nemcsak a növények méretétől és korától függ, hanem a talaj összetételétől is. A nehéz talaj, különösen agyagrészecskékkel, megtartja a vizet és rosszul áteresztő. Ilyen területeken 2,5 vödör víz elegendő egy felnőtt bokor számára. De a könnyű homokköveken a víz mintha “ujjakon keresztül” haladna, anélkül, hogy elhúzódna. Az ilyen körülmények között termő szőlő minden bokorhoz legfeljebb 6 vödröt igényel (ismét felnőtt).

Miért és mikor kell ősszel metszeni a szőlőt

szőlő metszése ősszelA metszett bokrot mindenekelőtt könnyebb betakarni. És ha a szőlő részben beteg, ez egy jó módszer a többi szőlő védelmére. Az érintett hajtások eltávolítása megakadályozza a betegség terjedését. A lerövidített szőlő többé nem költ energiát egy vékony fiatal növekedésre, amely tavasszal még lefekszik eltávolításra. Ez azt jelenti, hogy több tápanyagot kap, erősebben lép be a télbe és jobban túléli azt. És a következő szezonban a lé intenzívebben mozog az ilyen hajtásokon, és a termés gyorsabban érik. Sőt, maguk a bogyók is nagyobbak, mint a szőlőtőnél..

A metszési idő a termőterülettől függ, de a fő referenciapont a levélhullás. Amint a bokor lombozatot hullat, elkezdheti a metszést. Korábban ezt nem szabad megtenni, valamint magának kell levennie a leveleket. Tápanyagokkal kell ellátniuk a szőlőt, különben meggyengül. De az elhalasztás is veszélyes – a fagyból származó hajtások törékennyé válnak, eltörnek, és a sebeknek nincs idejük gyógyulni.

A metszési séma a szőlőfajtától és a kialakítás módjától függően eltérő lehet. De általában betartják ezeket a szabályokat:

 1. Teljesen távolítsa el a beteg, száraz és túl vékony (ceruzánál vékonyabb) hajtásokat.
 2. Gyümölcsszőlő képződik: az alsó hajtásokat rövidebbre, körülbelül 3-4 rügyre vágják, helyettesítő csomókat képezve. A felső szőlő 6 bimbóra rövidül, termő szőlőt képezve.

Meg kell jegyezni, hogy a megmaradt szemek száma a termés típusától függ. Ezenkívül az őszi metszés során tartalékot kell készíteni, és fagyás esetén még néhány rügyet kell hagynia.

Hogyan lehet etetni a szőlőt ősszel

a szőlő őszi etetése hamuvalA telelés előtt a cserjéknek káliumra és foszforra van szükségük. A nitrogén műtrágyákat ősszel nem alkalmazzák. Az organikus felső öltözködés jól működik – komposzt és fahamu. Ásásra hozzák.

A tél előtti ásványi készítmények közül hozzáadhat a szőlőültetvényekhez:

 • szuperfoszfát;
 • kálium -szulfát;
 • kálium -magnézium;
 • kálium -monofoszfát.

Megelőző kezelés

a szőlő megelőző kezeléseMég akkor is, ha a szőlő teljesen egészséges, télen réz -szulfát -oldattal kell permetezni. A korai fajtákat közvetlenül a betakarítás után dolgozzák fel, a többit – késő ősszel, a bokrok védelme előtt.

Ha vannak beteg növények, akkor a probléma okától függően kezelik őket:

 • antracnóz – Ridomil;
 • oidium – kéntartalmú készítmények;
 • penész – Folpan;
 • cercosporosis – Fundazole;
 • szürke rothadás – Euparenom.

Hogyan lehet elrejteni a szőlőt a középső sávban

első évi rejtekhelySokféle módon lehet elrejteni, és minden kertésznek megvan a maga kedvence, amelyet télen teszteltek. Azonban, függetlenül tőlük, a fő cél a gyökérzet védelme. A fagyasztott szőlőt le lehet vágni, és tavasszal a bokor új hajtásokat ad. De ha a gyökér szenved, ez az egész növény halálához vezet..

A fiatal alacsony bokrokat “álló” módon lehet lefedni, ha keretet emelnek rájuk. Más esetekben a szőlőt eltávolítják a tartóról, és a földre vagy árkokba fektetik. A legjobb, ha ezt száraz növényi szőnyeggel vagy deszkákkal végezzük.

Minden menedéketípus két csoportba sorolható és két kategóriába sorolható: száraz és nedves. Ha a cserjét pajzs, pala vagy vízálló anyag borítja, akkor száraz menedékről van szó. A nedves talajtakarást jelent (talajjal, lucfenyő ágakkal, szalmával).

A szőlővédelem télen segít:

 1. Erős dombolás. Árokban termesztett bokrokhoz alkalmas. A szőlőt belefektetik, és vastag (legalább 15 cm) földréteggel fűrészporral borítják, nem feledkezve meg a növény alapjáról.kupacolás
 2. Talajtakarás. A talajtakaró rétegének legalább 40 cm -nek kell lennie, a könnyű anyagokat nehéz anyaggal rögzítik, vagy spandbond borítják.talajtakarás
 3. Film plusz mulcs. Az alomra fektetett szőlőt fűrészpor borítja, és műanyag fóliával borítják, a széleket téglával préselik.szőlő a film alatt
 4. Pala és mulcs. A módszer hasonló a filmhez, csak pala vagy rétegelt lemez darabokat használnak.keret a szőlőn

Hogyan lehet takarni a szőlőt a télre a moszkvai régióban

Ebben a régióban a tél általában elég havas, ami csak a kertészek kezébe játszik. Nem titok, hogy a legjobb “takaró” nemcsak a szőlő, hanem más takarónövények számára is a hó. Ha összegyűjti a helyszínről, és hozzáadja a szőlőültetvényhez, minimális erőfeszítéssel megvédheti a növényeket a fagytól..

De bizonyos esetekben biztonságosabb fedélre van szükség. Először is ez vonatkozik az ősszel gyökerező gyengéd fiatal palántákra, valamint a tavalyi fiatal bokrokra. A további védelem nem zavarja az alacsony fagyállóságú fajtákat vagy azokat, amelyek a jelenlegi szezonban betegek voltak. Ezenkívül az időjárás gyakran hoz meglepetéseket, és a kívánt heves havazás aligha várható..

A szőlő szigetelésének módszerei a télre a moszkvai régióban ugyanúgy használhatók, mint a középső sávban. Megbízhatóbb azonban nemcsak a bokrok összebújása, hanem azok teljes lefedése is..

Ezek a lehetőségek jól működnek:

 1. Ásni egy barázdát, kibélelni lucfenyő ágakkal, fektetni egy szőlőt fürtökbe kötve. Fedje le legalább 20 cm -es földréteggel, fektessen rá egy jó réteg lucfenyő ágat. Az utolsó réteg ismét 15-20 cm vastag föld vagy fűrészpor. Télen, ha esik a hó, elkészül egy ilyen “pite”.hogyan kell a szőlőt menedékülni télen a külvárosban
 2. Rakjon ki régi deszkákat a bokrok alá, helyezze rájuk a szőlőt. Fedjen le mindent deszkákkal. További védelem érdekében tetőfedő anyagot adhat hozzá.menedék fapajzsokkal

Hogyan óvjuk a szőlőt télre az Urálban

Egészen a közelmúltig a zord uráli éghajlatot alkalmatlannak tartották a termofil növényekre, például a szőlőre. De a tenyésztőknek köszönhetően megnövelt télállóságú fajtákat tenyésztettek. Nemcsak a kiszámíthatatlan és viszonylag hideg rövid nyarat, hanem a hideg uráli telet is képesek elviselni. Ahol a fagyok mínusz 20 ° C -on stabilak, teljesen lehetséges a szőlő megőrzése és a betakarítás. Az Urálban többnyire korai szőlőt ültetnek, és azt is jól borítják, különösen a fiatal növényeket..

A felnőtt növényeknél minden lehetséges módszert alkalmaznak, amelyeket a középső sávban is alkalmaznak. Egy fiatal szőlő azonban gyengébb, és jobb védelmet igényel. Ebben különféle anyagok segíthetnek, a fóliától a közönséges táblákig. Különösen fontos a bokrok jó szigetelése az első életévben. Fiatal szőlőjük még nem elég fás.

Nem kell rohanni a takarással – a szőlő egészségesebb és ellenállóbb lesz, ha egy kicsit “megfagy”. A védőmunka optimális hőmérséklete mínusz 5 ° С.

hogyan kell menedéket nyújtani a szőlőnek télen az UrálbanEbben az éghajlatban azonban az éjszakai hőmérséklet meredeken csökken. Ezért az Urálban jobb a menedéket két szakaszban végrehajtani:

 1. Először egy ideiglenes könnyű menedéket építenek, amely legfeljebb 1,5 hónapig tart. Megvédi a szőlőt a súlyos hidegtől, de lehetőséget ad arra is, hogy megkeményedjen. Ehhez árokat kell ásni, meg kell tölteni talajtakaróval. Az előre vágott szőlőt fürtökbe kötik, és árkokba fektetik. Fedje le őket felülről fadeszkával vagy fóliával.
 2. Erős hidegcsapás után jó ideig földet öntenek az ideiglenes menedék tetejére (legalább 30 cm). Ezenkívül fóliával is borítják, hogy ne legyen nedves..

Ideiglenes takarás használatakor fontos, hogy hagyja el a szellőzőnyílásokat, hogy a szőlő ne csattanjon.

Hogyan lehet menedéket nyújtani a szőlőnek télen Szibériában

hogyan kell a szőlőt menedéket nyújtani télre SzibériábanA különösen hideg éghajlatú régiókban továbbra is a szőlő védelmének “száraz módszerét” alkalmazzák. Lehetővé teszi, hogy minimálisra csökkentse a szőlő érintkezését a fagyott talajjal és kívülről a nedvességgel, valamint jó mikroklímát teremt a teleléshez..

Ezért:

 • árok ásása;
 • a szőlőt fürtökbe hajtják és zsákvászonba csomagolják;
 • a becsomagolt hajtásokat árkokba fektetik, kapcsokkal rögzítve;
 • ívek vannak felszerelve a tetejére;
 • fedje le a keretet fából készült pajzsokkal;
 • nyújtsa a fóliát a pajzsokra, hogy a fa ne legyen nedves.

Így a szőlő téli zárásának módjának kiválasztásakor az éghajlatra és a saját képességeire kell összpontosítania. Meleg és esőben gazdag télen az egészséges, érett cserjék nem fagynak meg a szerves alomon és egy jó hóréteg alatt. Súlyosabb időjárás esetén jobb egy kis szőlőt elrejteni egy rögtönzött üvegházban. Nagy területeken kevésbé költséges lesz a növények nem szőtt vagy rögtönzött anyaggal történő bevonása..

Menedék szőlőnek spandbondból és filmből – videó

Previous Post
A szeszélyes, jóképű jázmin polyantum gondozásának jellemzői
Next Post
Τόσο όμορφη όσο και χρήσιμη κυπαρίσσια ευφορία – οι φαρμακευτικές ιδιότητες ενός διακοσμητικού πολυετούς
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org