15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hogyan kell metszeni a narancsfát otthon – négy szabály a korona kialakulására

Nagyon szeretnék tanácsot kérni, hogyan lehet otthon narancsfát metszeni. Elültettem egy magot, egy hajtás nőtt, de csak egy hajtásban. Amikor majdnem 15 cm -es lett, rájöttem, hogy nem engedi az oldalágakat, és levágtam a tetejét. Tavaly volt, és most már hat ága van a fámnak. Mi a teendő ezután?

hogyan kell otthon narancsfát metszeni A beltéri citrusfélék már nem ritkaságok, és ma sokban nőnek. Például nem kell elmennie a szupermarketbe, hogy élvezze az édes narancsot, mivel termesztheti. És annak érdekében, hogy ne csak csodálja az örökzöld lombozatot, hanem a termést is megkapja, fontos tudni, hogyan kell otthon narancsfát metszeni. A metszés az egyik fontos intézkedés az egzotikusok gondozásához. És bár ezt elsősorban azzal a céllal hajtjuk végre, hogy szép koronát formáljunk, és megfékezzük a növény növekedését, ez az eljárás a termést is befolyásolja. A legtöbb citrusfélék csak a negyedik (néha harmadik) rendű hajtásokon kezdenek petefészket képezni. És egy ilyen elágazó fa megszerzése segít az időszerű és helyes hajvágásban.

Mikor kell vágni

vágási időzítés Mint minden növénynél, a citrusféléknél is a tavasz beköszöntével kezdődik a növekedési folyamat csúcsa. Ez a legjobb alkalom a fiatal növények kialakításának megkezdésére. Tavasszal a narancs elkezdi aktívan növeszteni a fiatal növekedést. Sőt, messze nem mindig a megfelelő helyen található, és leggyakrabban a hajtások egyedülállóak. A metszés segít a fa bokor kialakításában, és megszabadítja a felesleges és szükségtelen ágaktól..

A régi példányok kialakítása a teljes tenyészidőszak alatt elvégezhető. A citrusfélék második erős növekedési hulláma a nyár közepén következik be..

Hogyan metszünk narancsfát otthon

narancssárga metszési sémaAnnak érdekében, hogy a “tengerentúli gyümölcs” szép legyen és gyümölcsöt teremjen, kezdje el formázni a csemete szakaszában. Ezután évente (vagy gyakrabban, amikor a hajtások nőnek), adja meg a helyes irányt, betartva az alábbi ajánlásokat:

  1. Amikor a palánta eléri a 25 cm magasságot, csípje meg a tetejét. Ez biztosítja, hogy ez a szár, nulla hajtás, megálljon és növekedni kezdjen..
  2. Miután a zöld szár megérett és elsötétült, rövidítse tovább, hagyjon 10-15 cm-t. De ne feledje, hogy a maradék nulla hajtáson legalább 4 levélnek kell lennie.
  3. Az elsőrendű hajtások növekedni kezdenek a levelek alól. Legalább három ágat kell beszereznie. Ha csak egy nő, akkor teljesen ki kell törnie, amíg a többi rügy fel nem ébred..
  4. Amikor az új ágak 25 cm hosszúak, csípje össze a hegyeket. Miután az elsőrendű hajtások megéretek, rövidítse le őket további 5 cm-rel.

Hasonló módon végezze el a második, harmadik és negyedik rendű hajtások kialakítását. Csípje meg a növekvő fiatal ágak tetejét, hagyja, hogy lignifikálódjanak, és ismét rövidítse le őket. Ebben az esetben az egyes sorrendek hossza kisebb legyen, mint körülbelül 5 cm, és az utolsó árnyalat: csak a korona teljes kialakulása után, az ötödik rend hajtásaiból engedje meg a virágzást és a termést. Ha a narancs korábban akar virágozni, távolítsa el a rügyeket. A növekedés leáll az ilyen ágakon, és a további képződés lehetetlen lesz..

Hogyan kerüljük el a hibákat a citrusfélék metszésénél és formázásakor

Previous Post
Homoktövis olaj: gyógyító tulajdonságok és használati szabályok az egészségre
Next Post
Το πεπόνι Bukharka είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας