15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hogyan termeszthetünk áfonyát a helyszínen – az ültetés és az ápolás finomságai

Mondja el, hogyan kell áfonyát termeszteni az oldalon? Palántákat rendeltünk az óvodában, eladásra tervezünk cserjét. Van egy ingyenes földterület a kertben, a dachában, ahol világos és hangulatos a hely. Hogyan kell ültetni, meg kell -e trágyázni és hogyan kell ápolni az áfonyát?

hogyan lehet áfonyát termeszteni az oldalon Sok kertész álmodik áfonya ültetéséről, de nem mindenki meri megtenni. Ugyanazok a nyári lakosok, akik saját palántákat szereztek, gyakran problémákkal szembesülnek. A bokrok gyökeret vernek, de idővel eltűnnek. Az a tény, hogy ez a bogyó nagyon igényes a talaj összetételére és a táplálkozásra, de nem minden műtrágya jó neki. Ezért egy hasznos évelő ültetése előtt érdemes megtanulni az áfonya termesztését a helyszínen.

A talajra és az ültetési helyre vonatkozó követelmények

hely az áfonyának A kék-szürke bogyók termesztéséhez el kell foglalnia a kert legfényesebb helyét, huzat nélkül. Az áfonya szereti a meleget és a napsütést – ilyen körülmények között várható jó termés. Egy árnyékos sarokban a bokrok növekedni fognak, de a petefészek mennyisége csökken. Ezenkívül a hajtások fejlődése lelassul. Ennek eredményeként a kéregnek nem lesz ideje megkeményedni, és télen a legjobb esetben megfagy, vagy teljesen lefagy.

Az alföld kategorikusan nem alkalmas áfonyára – magas a páratartalom. A bokor gyökerei rothadni kezdenek és eltűnnek.

Ugyanilyen fontos, hogy a helyszínen lévő talaj megfeleljen a növény követelményeinek. Az áfonya csak savas és könnyű talajon fog növekedni és gyümölcsöt teremni. A legjobb megoldás az, ha tőzegláp vagy homokos aljzat lesz. Ha a talaj nem felel meg ezeknek a feltételeknek, akkor további gondossággal kell eljárnia, és létre kell hoznia a szükséges szerkezetet az ágyakhoz való hozzáadásával:

 • rothadt levelek;
 • magas lápú tőzeg;
 • ugat;
 • fűrészpor.

Az ültetési lyukban lévő nehéz agyagokon jó vízelvezetést is kell végezni..

Ültetési ajánlások áfonyára

áfonya ültetéseAnnak érdekében, hogy hamarosan megkapja az első betakarítást, jobb, ha a már megnőtt palántákat használja az ültetéshez. Célszerű bokrokat vásárolni 2-3 éves korban. Tavasszal vagy kora ősszel ültethetők.. Az ültetési séma a növényfajtától függ.:

 • alacsonyan növekvő áfonyát lehet ültetni, a bokrok között 70 cm távolságot hagyva;
 • magas fajták esetén legalább 90 cm -re vissza kell vonulnia.

Az ültetési lyuk mélysége átlagosan 50 cm. Ha a talajt előzetesen előkészítik, az ültetés előtt nem szabad műtrágyát adni a lyukba. Elég, ha egy kis tőzeget öntünk az aljára. Magát a palántát 5-6 cm-rel magasabbra kell eltemetni, mint korábban nőtt. A törzskört mulcsozni kell.

Hogyan lehet áfonyát termeszteni az oldalon – az ellátás finomságai

áfonya ápolásHa az ültetést minden szabály szerint végezték, akkor a jövőben az áfonya nem okoz sok bajt.. Rendszeresen kell gondoskodni róla, de fanatizmus nélkül, különösen néhány kérdésben:

 1. A bokrokat öntözéssel mérsékelten kell végezni, nem pedig áradással, hogy ne okozzon bomlást. Nyáron elég ezt hetente kétszer, de bőségesen megtenni. A melegben időszakosan permetezheti a koronát.
 2. A növények alatt mindig talajtakarónak kell lennie. Segít megtartani a nedvességet és gátolja a gyomnövekedést..
 3. Jobb kézzel eltávolítani a gyomokat, amelyek átjutottak a talajtakarón. Az áfonya sekély gyökerű, és kapával megsérülhet.
 4. A szezon során legalább 3 kötést kell elvégezni ásványi komplexek használatával. Az első alkalommal a műtrágyázást kora tavasszal alkalmazzák, a második – amikor a bokrok virágoznak, és a harmadik – a gyümölcs beállítása után. Ugyanakkor el kell hagyni a szerves anyagokat. Sok áfonyafajta nem bírja..
 5. A talaj savasságának megőrzése érdekében tavasztól ősz közepéig havonta 2 alkalommal öntözze meg a növényeket citromsav hozzáadásával.
 6. Minden tavasszal metszik a cserjéket, ritkítják és eltávolítják a beteg ágakat. Azt is ki kell vágni a sűrű fiatal növekedést a gyökerekből..

Ha követi a fenti ajánlásokat, az áfonya termesztése örömet és jó termést hoz. Sikeresen hibernál a mi éghajlatunkon, és több mint 50 évig örülhet bogyós gyümölcsöknek..

Videó az áfonya megfelelő ültetéséről és gondozásáról

Previous Post
Hogyan használjuk a viaszlepke egészségügyi előnyeit?
Next Post
Το πεπόνι Bukharka είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας