15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Mi a különbség a sügér és a sárgabarack között?

A nyaralóban fiatal kertet helyeztek el, amely már tavaly elkezdte gyümölcsözni. De egy fa nagyon meglepett – vettem egy nagy gyümölcsű sárgabarackot, de a termés elég kicsi volt. A szomszéd azt mondja, hogy eladtak nekem egy süllőt a piacon. Mondja el, mi a különbség a sárgabarack és a sügér között, hogyan lehet megkülönböztetni őket?

sárgabarack gyümölcs Fiatal kajszibarack palánták vásárlásakor sok kezdő kertész gyakran szembesül azzal a ténnyel, hogy a fajtafa helyett a vad rokonát – a zherdelt – kínálják nekik. Általában ez nem a legrosszabb lehetőség, mert a vadon élő gyümölcsök nagyon illatosak, ráadásul a termés tekintetében többszörösen magasabbak, mint a termesztett sárgabarack. Azonban továbbra is jelentős különbségek vannak közöttük, amelyekre érdemes odafigyelni. Megkülönböztetheti a furnért a sárgabaracktól:

  • a gyümölcs megjelenése és íze szerint;
  • a termesztés jellemzői szerint.

A gyümölcs összehasonlító tulajdonságai

süllők

A fő különbség a sügér és a sárgabarack között az, hogy gyümölcseik megjelenésében és ízében különböznek. Figyelnie kell a következőkre:

  1. A méret. A sárgabarack nagy méretű, egyes fajták meghaladhatják a 150 g -ot, míg a vad sokszor kisebb, és a gyümölcs legfeljebb 35 g -ig nő.
  2. Íz. A fajtagyümölcsök nagyon lédúsak és édesek, míg a vad gyümölcsök enyhén keserűek, és kevesebb gyümölcslevet és cukrot tartalmaznak..
  3. Pép. Egy igazi sárgabarack jól elválik a követől, sűrű pépű, rostos szálak nélkül. És egy rostos pépű furnér meglehetősen nehéz leszakítani a csontról.
  4. Csont. A süllőcsont nagyon nagy, de nem ehető, mivel sok savat tartalmaz, és ettől nagyon keserű. Ezenkívül vastag falakkal rendelkezik, és nehéz törni. A sárgabarackmag édes ízű és könnyebben kivonható.

Gerdela vetőmaggal szaporodik. Magjai a sárgabarack alanyának megszerzésére is alkalmasak..

Növekvő funkciók

sárgabarack

A fák külső hasonlósága ellenére eltérő követelményeket támasztanak a termesztési feltételekkel szemben. A sárgabarack meglehetősen szeszélyes, meleget, napfényt, rendszeres öntözést és könnyű talajt igényel. Nem szereti a huzatot és az állóvizet, érzékeny a betegségekre és gyakran minden ok nélkül kiszárad.

Zherdela nem annyira elkényeztetett a természete miatt, még szegény és köves talajon is képes növekedni. A fejlett gyökérzetnek köszönhetően a vad jól tolerálja a száraz forró nyarat. Ellenállóbb a hideg téli hőmérsékletekkel és a betegségekkel szemben. Ezenkívül a növekedés folyamatában nem igényel rendszeres metszést és etetést, mint a fajta sárgabarack..

A jelentős különbségek ellenére azonban mindkét faj érzékeny a tavaszi fagyokra, és gyengén nő agyagos talajon..

Hogyan kell termeszteni a sárgabarackot – videó

Previous Post
Cellogin orchidea: fajták termesztése, szaporítása és gyűjtése
Next Post
Επιλέγοντας τις καλύτερες ποικιλίες μηλιών για την περιοχή της Μόσχας