15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Növekvő fekete retek a nyaralójukban

Úgy döntöttem, hogy idén fekete reteket ültetek. Az unokák már kicsit megnőttek, népi gyógymódokkal fogom kezelni őket. Mondja el, hogyan kell fekete reteket termeszteni, és mikor jobb vetni?

fekete retek A kertészek elsősorban fekete reteket ültetnek gyógyszerként, mert gyógyító tulajdonságai régóta ismertek, és nem kétségesek. Minden tablettánál jobban gyógyítja a köhögést, normalizálja a bélműködést, enyhíti az isiász gyulladását és megnyugtatja az idegrendszert..

Nincs semmi bonyolult a fekete retek termesztésében, nem. Ez a zöldség egyáltalán nem szeszélyes a gondozásában, és nem igényel különös figyelmet magára. Az egyetlen árnyalat, amelyre figyelni kell, az ültetés időzítése, ami különösen fontos, ha a gyökérnövényt a következő szezonig tervezik tárolni..

Mikor a legjobb az ültetés ideje?

Alapvetően a retket úgy ültetik, hogy magokat vetnek nyílt talajra, bár egyes kertészek először palántákat nevelnek a korai betakarítás érdekében. De még a magvakkal beültetett gyökérnövény is elég gyorsan érik, és 3 hónap múlva használatra kész..

Ajánlott fekete retek magot vetni:

  • április végén – nyári fajták emberi fogyasztásra;
  • június végén – téli fajták hosszú távú tárolásra.

Ha a téli fajtákat túl korán vetik, a növény nyilakba megy, és a gyökerek megrepednek. A magvak késői ültetése (július második felében) tele van azzal a ténnyel, hogy a termésnek nem lesz ideje érni a fagy előtt.

Az ültetési hely kiválasztása és a talaj előkészítése

A fekete retek ágyait a kert napos oldalán kell elhelyezni. A legjobb elődök számára a hüvelyesek, az uborka, a paradicsom, a sárgarépa és a burgonya. Nem ültethető “rokon” növények, például retek, fehérrépa és káposzta után.

A talajt ősszel elő kell készíteni. A betakarítás után ássa fel a parcellát, és adja hozzá a terület minden négyzetméteréhez:

  • 1 vödör korhadt trágya;
  • 1,5 evőkanál. fa hamu.

Vetőmagok vetése

magvetés

Annak érdekében, hogy a magok gyorsabban csírázhassanak, csíráztathatók, vagy azonnal szárazra vethetők. A sortávolságnak körülbelül 40 cm -nek kell lennie, és az ültetési mélység nem haladhatja meg a 3 cm -t.

Miután a palántákon 3 valódi levél képződött, a terményeket ritkítani kell, és 5 cm -t kell hagyni közöttük. Ismételje meg az eljárást, amikor kis gyümölcsök vannak kötve (kb. 1 cm), növelve a távolságot 15 cm -re. gyökere kicsi lesz, és teljesen nem érett.

Öntözés és trágyázás

ritkítás

Annak érdekében, hogy a fekete retek nagy és édes legyen, rendszeresen (hetente) kell öntözni, valamint a szezon során 2 alkalommal ásványi műtrágyával kell etetni..

A szerves anyagok, különösen nagy mennyiségben alkalmazva, lerövidítik a termés eltarthatóságát.

Trágyázni kell az öntözés során a 4 levél kialakulásának szakaszában, majd egy hónap múlva ismételje meg az etetést. Ehhez készítsen megoldást a következőkből:

  • vödör víz;
  • 60 g szuperfoszfát;
  • 20 g karbamid;
  • 15 g kálium -klorid.

A nyári fajták betakarítását már augusztusban elkezdheti. A téli retket késő ősszel ássák ki, de mindig az első fagy előtt, mivel a fagyott gyökerek kemények és nem tárolódnak.

Növekvő fekete retek – videó

Previous Post
Öröm az örökzöld lucfenyő árnyékában
Next Post
Πώς να επιλέξετε έναν λέβητα – συμβουλές ειδικών