15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Egres Chernomor – télállóság, szárazságállóság és a fajta egyéb előnyei

Nagyon érdekel a csernomori egres, a télállóság és a fajta betegségállósága. Több palántát vettem, vágyva az eredeti sötét gyümölcsökre. Az eladó nagy termést és kiváló bogyós ízt ígért. A kertemben több régi bokor nő, de az utóbbi években szinte nincs termés, mert gyakran megbetegszenek. És a tavalyi kísérlet új növények ültetésére sikertelen volt – lefagytak. “Mélyen” élünk a központi zónában, a tél hideg és hosszú. Csernomor ellenáll -e nekik?

egres fekete -tengeri télállóság Kevesen tudnak ellenállni az egres lekvár aromájának, és sok kertész örömmel ülteti telekre. A Chernomor fajta különösen népszerű. Más típusú bogyós bokrok közül a Chernomor egres megkülönböztethető a télállósággal és nem csak. Értékelik magas ízjellemzői, jó termése és eredeti bogyós színe miatt. Az alacsony szúrások is tetszeni fognak, ami nagyban megkönnyíti a gondozást és a betakarítást. Ma részletesen beszélünk arról, hogy mi ez a faj, és vannak -e hátrányai..

Egres Chernomor – télállóság és a fajta egyéb jellemzői

egres bokor A bokor erőteljes és közepesen késői fajta. Egy kifejlett növény elérheti az 1,5 magasságot, miközben sűrű, de nem nagyon terjedő koronája van. A hajtások egyenesen nőnek, és csak a teteje csüng le kissé. A fiatal gallyak zöldek és nem serdülők, az életkor előrejelzésével fényessé válnak. A gerinc ritka, lefelé és egyenként nő. A levéllemez szerkezete az egresre jellemző, sötétzöld levelei lebenyekre vannak osztva.

Nem hiába nevezik Csernomorot északi szőlőnek, mert bogyói valóban úgy néznek ki, mint a szőlő. És “északi” lett a nagy télállóságának köszönhetően. A cserje jól tolerálja az alacsony hőmérsékletet, és sikeresen termesztik szinte hazánk egész területén, egészen az északi régiókig. Nem fél a szárazságtól sem, és a fajta időnként ritkábban beteg, mint más rokonai.

Az ovális bogyók tömege legfeljebb 3 g. Az érés kezdetén sötétvörösek, a teljes érés szakaszában feketére színeződnek. A bogyókat meglehetősen sűrű bőr borítja, és gyengén elágazó erek vannak. A pép inkább édes, mint savanyú, emellett az egres erősen kellemes illatú.

Csernomor előnyei és hátrányai

egresA fajta előnyei közül érdemes kiemelni:

  1. Öntermékenység (azonban a termés növelése érdekében ajánlott más típusú cserjéket ültetni a közelben).
  2. Korai érettség. Az első termés már az ültetés második évében ad..
  3. Ellenáll az aszálynak, az alacsony hőmérsékletnek és számos betegségnek, különösen a lisztharmatnak.
  4. Kevés tüske.
  5. Nagyszerű bogyós íz.
  6. A termés jó szállíthatósága.

A Chernomornak csak egy hátránya van – nem túl nagy bogyók. Ugyanakkor nagyon ízletesek, és mindig sok a petefészek. Ez lehetővé teszi a jó termést (akár 4 kg bokronként).

A fajta szerény termesztésben, de inkább a napos helyeket részesíti előnyben, és nem szereti a vizes talajt. Összetételében egyáltalán nem válogatós, bár szívósabb bokrok nőnek agyagon és az erdei sztyeppen.

Csernomor egres szüret – videó

Previous Post
Cellogin orchidea: fajták termesztése, szaporítása és gyűjtése
Next Post
Επιλέγοντας τις καλύτερες ποικιλίες μηλιών για την περιοχή της Μόσχας